Obama beperkt inzet drones

Redactie

De VS zullen geen onbemande vliegtuigen (drones) meer inzetten tegen terroristen als er een 'bijna zekerheid' bestaat dat daarbij ook burgers het slachtoffer worden. Dat heeft president Barack Obama gezegd in een speech aan de Nationale defensie universiteit.

Hij zei ook dat drone-aanvallen geen wondermiddel zijn die alle problemen oplossen. Obama verdedigde de inzet van drones tegen personen die van plan zijn de VS en de Amerikaanse belangen aan te vallen. De president gaf aan er niet tegen te zijn als een onafhankelijke raad van toezicht het dronegebruik gaat beoordelen. In het Amerikaanse Congres worden daartoe plannen gesmeed.

Overigens wees Obama erop dat het Congres altijd over drone-acties wordt geinformeerd. Obama tekende voorafgaand aan zijn rede nieuwe presidentiële beleidslijnen voor drone-inzet. Ze mogen niet meer ingezet worden als de personen waarop de aanval gericht zou zijn, ook op andere wijze gepakt kunnen worden. Drones mogen alleen gebruikt wordt als er een 'acute' dreiging is.

De president noemde het terroristische gevaar 'diffuser' dan tien jaar geleden. "Ik kan niet beloven dat ik het terrorisme helemaal zal verslaan. Maar wat we wel kunnen, en moeten, doen is het ontmantelen van netwerken die een direct gevaar vormen en er tegelijkertijd voor zorgen dat nieuwe groepen geen voedingsbodem vinden. Tegelijkertijd zullen we onze vrijheden en idealen overeind moeten houden."

De president waarschuwde er tegelijk voor dat niet elk groepje 'bandieten' dat banden heeft met al Qaida een serieuze bedreiging voor de VS vormt. Obama gaf aan met het Congres nieuwe afspraken te willen maken over de presidentië bevoegdheden als het gaat om 'the war on terror'. Ook zei hij geen nieuwe bevoegdheden te zullen vragen bovenop de beleidsruimte die de president sinds 2001 heeft toen al Qaida de oorlog werd verklaard.

Het staatshoofd zei dat de VS waar het gaat om de bestrijding van terrorisme op een kruispunt staan. Hij gaf aan de rol van het leger in de strijd tegen het terrrorisme - met name als het gaat om dronegebruik - te willen vergroten, ten koste van de activiteiten van de CIA. De president wees erop dat al Qaida sterk verzwakt is voor de inspanningen van zijn regering. Hij memoreerde tevens het einde van de oorlog in Afghanistan in 2014 als de VS hun gevechtstroepen uit dat land terugtrekken.

Over de speciale gevangenis voor terroristen in Guantanamo (op Cuba) zei Obama dat hij daar opgesloten Jemenieten terug wil sturen naar Jemen. Een verbod daarop, dat sinds 2009 geldt, wordt opgeheven. In Guantanamo zitten nog 166 terroristen, waaronder 90 Jemenieten. Velen zonder aanklacht of proces. Van de Jemenieten zouden er tussen 30 en 60 terug naar hun vaderland kunnen.

In 2008 kondigde Obama aan de gevangenis te willen sluiten. Het Congres blokkeerde dat voornemen. Van de 166 mensen die er vastzitten zijn er nu meer dan 100 in hongerstaking. Eenderde van hen wordt onder dwang gevoed. Obama riep het Congres op de weerstand tegen het overbrengen van gevangenen uit Guantanomo naar celcomplexen in de VS, op te geven.

Obama noemde de democratisering van landen in het Midden Oosten de hoeksteen van het gevecht tegen terrorisme. Als mensen in vrede hun eigen idealen kunnen waarmaken werpt dat een dam op tegen gewelddadige extremisten, aldus Obama. Over Syrië zei hij dat de val van de tiran Bashar al-Assad en niet toe mag leiden dat het land gaat zuchten onder de tirannie van terroristen.