CD: David Lemaitre - Latitude

De uit La Paz in Bolivia afkomstige muzikant David Lemaitre, zoon van een Boliviaanse vader en een Peruviaanse moeder, ging een jaar of tien geleden in Berlijn wonen. In zijn jongere jaren had David regelmatig de oude psychedelische elpees van zijn vader beluisterd en deed de nodige inspiratie op uit de klassiekers van onder meer Pink Floyd, Cat Stevens en Nick Drake, waarvan we de resultaten zeker terug kunnen horen op dit best wel verrassende debuutalbum. Daarnaast luisterde Davids moeder vaak naar protestliedjes van artiesten zoals Violeta Parra en Mercedes Sosa en gaf haar zoon zijn eerste gitaarlessen.

David Lemaitre - Latitude

Op Latitude is het centrale thema afstanden, zowel letterlijk als figuurlijk. De afstand tussen plaatsen maar ook tussen mensen is iets wat de 28-jarige Lemaitre lijkt te fascineren. Eigenlijk verwoord de zanger het zelf het best in zijn bio: "The idea is to be in a state of constant departure while always arriving', and I really don't feel I actually belong somewhere. But I like that. Take the best from all the places and people you mingle with. I don't define myself through where I'm from anymore. It's more important where you're going." Samen met producer Alex Sprave ging Lemaitre naar de legendarische DDR Funkhaus studio in Berlijn om daar de liedjes voor zijn veelzijdige debuutplaat op te nemen.

Zo horen we de psychedelische invloeden vooral in het bombastische 'The Incredible Airplane Party', een nummer dat Lemaitre in 2011 ook al op een ep uitbracht en dat ook wel wat aan The Beach Boys doet denken, en het vervreemdende 'Jacques Cousteau' waarbij lege cornflakesverpakkingen als percussie instrument dienen en zelfs vallende muntjes als instrument worden gebruikt. Ook horen we de swingende Zuid-Amerikaanse achtergrond van Lemaitre duidelijk terug in het nummer 'The Doctor's Wife'. Dat Lemaitre niet helemaal in het muzikale verleden is blijven steken blijkt wel uit 'Megalomania', het openingsnummer van dit sterke album, dat wel wat aan het oudere werk van Beck doet denken. Lemaitre sluit het album waardig af met 'River Man', een indrukwekkende cover van Nick Drake.

David Lemaitre (Foto: Sophie Krische)
David Lemaitre (Foto: Sophie Krische)

Ben je een liefhebber van sobere gitaarmuziek en/of heb je muziek van de hierbovengenoemde artiesten in je muziekcollectie, dan is Latitude van David Lemaitre een absolute aanrader. Een heerlijk album met luisterliedjes van de bovenste plank.