Kamer buigt zich over aanpak zorgfraude

Redactie

Zeker nu de zorgkosten stijgen en er verhalen blijven opduiken over allerlei manieren waarop zou worden gesjoemeld, wil de Tweede Kamer dat alles op alles wordt gezet om de fraude in de zorg aan te pakken.

Kamerleden bevragen donderdag vier bewindslieden over de aanpak van zorgfraude: minister Edith Schippers en staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid), minister Ivo Opstelten (Justitie) en staatssecretaris Frans Weekers (Financiën).

SP en PVV verwijten het kabinet dat patiënten teveel premie betalen en dat hen continue wordt voorgehouden dat zorg duur is, terwijl rapporten die wijzen op fraude in de zorg nauwelijks aandacht krijgen. Ook klinkt de roep om een parlementaire enquête. De SP wil zo achterhalen in hoeverre de stijgende zorgkosten worden veroorzaakt door onterechte rekeningen, GroenLinks wil kijken naar alle uitgaven van de zorg.

Zorgverzekeraars willen dat de regels minder fraudegevoelig worden. In 2011 hielden ze voor 1 miljard euro aan onterechte declaraties tegen. Voor hoeveel zo wordt gefraudeerd is onduidelijk. Nader onderzoek moet dit najaar meer inzicht geven in de omvang van onrechtmatige declaraties.

Kamer buigt zich over aanpak zorgfraude
Kamer buigt zich over aanpak zorgfraude (Foto: ANP)