Rechter Kiev blokkeert Gay parade

Een districtsrechtbank in Kiev heeft voor zaterdag elke manifestatie verboden die niet georganiseerd wordt door de gemeente Kiev in het kader van de Kiev stadsdag.

Het verbod treft ook een voor die dag aangekondigde Gay Pride-demonstratie in het centrum. De pseudo-onafhankelijke rechter kwam tot zijn besluit op verzoek van het gemeentebestuur. Dat had betoogd dat de demonstratie de officiële vieringen kon doorkruisen en bovendien tot xenofobisch geweld kon leiden. Vorig jaar wilden homo's en lesbiennes een soortgelijke demonstratie houden in Kiev. Die werd op het laatse moment afgelast nadat kaalkopjes zich terplaatse hadden verzameld met het nobele doel deelnemers in elkaar te slaan.

Op sociale media wordt nu weer 'geworven' om de demonstratie tegen te houden, uiteraard met geweld. Homo's en lesbiennes overwegen nu de demonstratie ergens in een buitenwijk te houden. Het rechterlijke verbod geldt echter voor de hele gemeente Kiev.

Homo's en lesbiennes worden in Oekraïne gediscrimineerd en veelvuldig aangevallen. In het parlement ligt een wetsvoorstel dat het propageren van homoseksualiteit strafbaar stelt. Rusland kent een dergelijke wet al. Door de repressie durft maar één procent van de homo's en lesbiennes in Oekraïne voor hun geaardheid uit te komen.