FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 2 april 2014

'Penny' is geobsedeerd door kritiek op internet

Kaley Cuoco trekt zich erg aan wat mensen over haar zeggen op social media. "Ik ben daardoor geobsedeerd. Ik geef volledig toe dat ik gestoord ben wat dat betreft", zegt de actrice, die vooral bekend is door haar rol in The Big Bang Theory, in de Amerikaanse editie van Cosmopolitan.

Cuoco merkt dat mensen vooral kritiek hebben op haar uiterlijk. "Ik dacht: misschien moet ik wat meer moeite doen om goed voor de dag te komen, dus deed ik make-up op als ik over straat ging", vertelt ze. "Toen kreeg ik reacties als: iemand vindt het leuk om voor de camera te staan of ze heeft haar haar laten doen voordat ze koffie ging halen. Ik kon niks goed doen."

Hoewel de 28-jarige blondine soms onzeker is door de reacties online, voelde ze zich op haar trouwdag in december erg zelfverzekerd. "Ik voelde me een rockster en ongelooflijk stoer", zegt Cuoco, die getrouwd is met tennisser Ryan Sweeting. "Die kamer was zo vol liefde. Dat had ik nog nooit eerder meegemaakt en dat was precies waar ik wilde zijn. Het was het achtste wereldwonder, echt de mooiste bruiloft aller tijden."

Ook haar ex Johnny Galecki, die met haar in The Big Bang Theory speelt, was te gast op het huwelijk. "Hij is een van mijn beste vrienden. Hij zat vooraan tijdens mijn bruiloft met een grote glimlach." Toch was het toen ze net uit elkaar waren, even ongemakkelijk. "Maar gelukkig werden we beste vrienden en konden we op zo'n mooie manier doorgaan met ons leven."

VS willen minder afhankelijkheid van Russisch gas

De Verenigde Staten hebben er woensdag bij Europese landen op aangedrongen zich minder afhankelijk te maken van Russisch gas. De VS vinden dat Rusland niet langer de levering van aardgas moet kunnen gebruiken als politiek drukmiddel. Dat is echter makkelijker gezegd dan gedaan: Europa staat terughoudend tegenover de winning van schaliegas en na de ramp met de kerncentrale in het Japanse Fukushima zijn Europese landen voorzichtig met de overstap naar kernenergie.

Dat Europa voor een derde van zijn energievoorziening afhankelijk is van het Kremlin heeft ertoe geleid dat het Kremlin een machtige positie heeft. Toen Rusland vorige maand de Krim annexeerde bleef de reactie dan ook beperkte tot enkele sancties en wat diplomatieke protesten.

"Het komt feitelijk hier op neer: geen enkel landen moet energieleveringen gebruiken om de aspiraties van een volk te dwarsbomen", zei de Amerikaanse minister van buitenlandse zaken John Kerry woensdag. "Dat moet niet gebruikt worden als wapen. Het is in het belang van ons allen dat we voldoende energie hebben, omdat dit van groot belang is voor onze economie, onze veiligheid en de voorspoed van onze bevolking."

[CL] Uitslagen kwartfinales (02/04/2014)

In de Champions League werden er vanavond twee wedstrijden van de kwartfinales gespeeld. Real Madrid zette een grote stap op weg naar de volgende ronde door thuis met 3-0 te winnen van Borussia Dortmund. Paris Saint-Germain klopte thuis Chelsea met 3-1.


Borussia Dortmund-speler Erik Durm in duel met Real Madrid-speler Gareth Bale (PRO SHOTS / Gelu Perez)

Real Madrid

3 - 0

Borussia Dortmund

 3' Bale
 27' Isco
 57' Ronaldo
   
 
 Gele kaart: Reus, Kehl, Grosskreutz (Borussia Dortmund)
 
Stadion: Santiago Bernabeu, Madrid
Toeschouwers: 75.000
Arbiter: Clattenburg (Eng)
 
Opstelling:   Opstelling:
Casillas
Carvajal
Pepe
Ramos
Coentrao
Modric
Xabi Alonso
Isco (Illarramendi/72)
Bale
Benzema (Morata/75)
Ronaldo (Casemiro/80)
  Weidenfeller
Piszczek (Schieber/67)
Hummels
Papastathopoulos
Durm
Aubameyang
Kehl (Jojic/74)
H.Mkhitaryan (Hofmann/64)
Sahin
Grosskreutz
Reus


Lavezzi juicht na zijn doelpunt (PRO SHOTS/Panoramic)

Paris Saint-Germain

3 - 1

Chelsea

 3' Lavezzi
 61' Luiz (e.d.)
 90+3' Pastore
   27' Hazard (pen) 
 
 Gele kaart: Alex, Motta, Cavani (Paris Saint-Germain), Ramires, Willian, Luiz (Chelsea)
 
Stadion: Parc des Princes, Parijs
Toeschouwers: 45.517
Arbiter: Mazic (Ser)
 
Opstelling:   Opstelling:
Sirigu
Jallet
Alex
T.Silva
Maxwell
Verratti (Cabaye/76)
Motta
Matuidi
Cavani
Ibrahimovic (Lucas Moura/68)
Lavezzi (Pastore/85)
  Cech
Ivanovic
Cahill
Terry
Azpilicueta
Willian
Ramires
Oscar (Lampard/72)
Luiz
Hazard
Schürrle (Torres/59)

Asielzoekers bivakkeren bij Vluchtelingenwerk

Een groep uitgeprocedeerde asielzoekers bivakkeert sinds dinsdag voor de deur van het kantoor van Vluchtelingenwerk in Amsterdam. Ze willen een gesprek met staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) over het Nederlandse asielbeleid.

De groep op het Surinameplein bestaat volgens Vluchtelingenwerk uit ongeveer tien asielzoekers. Ze zijn grotendeels uitgeprocedeerd, maar willen niet terug naar Irak omdat het daar te gevaarlijk zou zijn.

De vluchtelingen vinden het Nederlandse asielbeleid willekeurig. Ze willen Teeven er op wijzen dat sommige Iraakse asielzoekers in België wel een verblijfsvergunning krijgen omdat dat land sommige delen van Irak wel als onveilig ziet.

Vluchtelingenwerk zegt begrip te hebben voor de situatie en motieven van de asielzoekers. Volgens de organisatie is de veiligheid in zeven regio's in Irak 'erg slecht'. "Het aantal geweldsincidenten, zoals zware bomaanslagen, neemt nog steeds toe."

De Boer: "Eerste fase was best goed"

Frank de Boer kwam woensdag met Ajax weer iets dichterbij de landstitel dankzij een 0-2 zege bij RKC Waalwijk. Met name over de openingsfase, toen de Amsterdammers beide goals maakten, was de coach tevreden.

"De uitslag had hoger kunnen zijn, maar de eerste 35 minuten waren eigenlijk best goed", zei De Boer voor de camera's van FOX Sports. "We vonden steeds de vrije man. We komen op 2-0 en dat was helemaal niet makkelijk op dit veld. Dat was droog en hobbelig. Dat is in ons nadeel, als je positiespel wil spelen."

Ajax nam in het eerste half uur de leiding door doelpunten van Joël Veltman en Davy Klaassen. Daarna zag De Boer hoe zijn ploeg in niveau wat terugzakte. "We werden slordig en zetten minder druk. Zij werden dreigend, daar was ik teleurgesteld over."

"Dat moet je niet laten gebeuren, zeker vandaag niet. Na de rust is er weinig aan de hand, al moet je wel drie goals meer maken." Ajax staat na 30 duels op 65 punten. Met nog vier wedstrijden te gaan heeft de landskampioen acht punten voorsprong op nummer twee Feyenoord.

Mansveld wil stationsverbod voor raddraaiers

Raddraaiers kunnen vanaf 2015 worden geweerd van stations. Dat staat in een wetsvoorstel dat staatssecretaris van Infrastructuur Wilma Mansveld (PvdA) woensdag aan de Tweede Kamer heeft gestuurd.

Door de maatregel kunnen vervoerbedrijven straks zelf optreden tegen mensen die overlast veroorzaken, ook als de onruststokers zelf niet met de trein reizen. Het zogeheten verblijfsverbod kan voor een bepaalde tijd worden opgelegd en geldt op en rondom het station.

Met de maatregel wil Mansveld ervoor zorgen dat reizigers en personeel veilig op het station kunnen verblijven. Op overtreding van het verbod staat een geldboete van 4050 euro. Naar verwachting zal het verblijfsverbod tientallen mensen per jaar treffen.

Vervoerders kunnen raddraaiers nu al een reisverbod op te leggen. De huidige wet- en regelgeving biedt echter onvoldoende mogelijkheden om op het station tegen hen op te treden. De ministerraad heeft eerder al ingestemd met het voorstel van de staatssecretaris.

'Oost-Oekraïne in 3 dagen van Russen'

Het Russische leger aan de grens met Oekraïne is sterk genoeg voor een aanval. Als het bevel komt, dan kan de troepenmacht delen van Oost- en Zuid-Oekraïne in een paar dagen onder controle hebben. Daar heeft de Amerikaanse NAVO-bevelhebber Philip Breedlove voor gewaarschuwd.

"Dit is een erg grote, erg capabele en zeer parate legermacht", aldus de generaal woensdag in een interview met persbureau Reuters. Volgens hem kan de troepenmacht van naar schatting 40.000 militairen zijn doelen in 3 tot 5 dagen hebben bereikt.

Breedlove zei dat in de nacht van dinsdag op woensdag kleine troepenverplaatsingen zijn gezien door de NAVO. Maar volgens de hoogste NAVO-commandant zijn er geen aanwijzingen dat die troepen zich terugtrekken naar de kazernes.

"De Russische macht heeft steun van vliegtuigen en helikopters. Ook zijn er veldhospitalen en apparatuur voor elektronische oorlogvoering. Alles wat nodig is om met succes een inval te doen. We denken dat het leger er klaar voor is", aldus Breedlove.

Volgens de generaal kan Rusland meerdere doelen hebben. Breedlove noemt een opmars over land naar de Krim als mogelijkheid. Maar ook een doorstoot naar Transnistrië sluit hij niet uit. Dat gebied met een Russischsprekende meerderheid ligt ten zuiden van Oekraïne en heeft zich afgescheiden van Moldavië.

'Russen in 3 dagen de baas in Oost-Oekraïne'
'Oost-Oekraïne in 3 dagen van Russen' (Foto: ANP)

Microsofts startmenu bijna terug

Het startmenu keert terug in Windows 8. Dat kondigde Microsoft woensdagavond aan. Het startmenu was sinds Windows 95 aanwezig, maar verdween na de komst van Windows 8. Later dit jaar maakt het menu een comeback.

Wanneer het vernieuwde startmenu precies terugkeert, is nog niet duidelijk. Op 8 april brengt Microsoft de grote update naar Windows 8.1 uit, maar daar zit hij nog niet in. In de update staat al wel een startknop, maar woensdagavond toonde Microsoft voor het eerst het geavanceerdere startmenu.

Microsoft wil met de update Windows 8 makkelijker bedienbaar maken met muis en toetsenbord. Het startmenu is daar een onderdeel van. Het menu ziet er wel anders uit dan voorheen in Windows 7, met een lijst van apps en gekleurde tegeltjes die verticaal staan gerangschikt. Windows 8.1 maakt het ook mogelijk om applicaties met de moderne Windows 8-vormgeving in vensters te draaien in de oude desktopomgeving. Dat kon tot nu toe alleen in volledig venster.

Microsoft maakte ook bekend dat dezelfde apps binnenkort op Windows 8, Windows Phone en de Xbox One-spelcomputer kunnen werken. Gebruikers hoeven dan slechts eenmalig te betalen om de app op meerdere apparaten te gebruiken. Bovendien meldde Microsoft dat het werkt aan een speciale Windows-versie voor kleine apparaten binnenshuis. Ook hoeven fabrikanten van apparaten met schermen kleiner dan 9 inch voortaan geen licentiekosten voor het gebruik van Windows meer te betalen.

Aan het nieuwe Windows Phone 8.1 voegt Microsoft een spraakgestuurde zoek- en assistentie-app toe, genaamd Cortana. Daarmee kunnen gebruikers zoeken op het web en handelingen op hun Windows Phone doen via stembediening. Cortana verschijnt voorlopig nog niet in Nederland.

VS keurt stappen Palestijnen af

De Verenigde Staten zijn tegen de unilaterale stappen van de Palestijnen voor erkenning van een Palestijnse staat. Dat heeft de Amerikaanse VN-ambassadeur Samantha Powers woensdag gezegd. Volgens haar bestaan er geen sluiproutes richting een onafhankelijke staat en zijn eenzijdige stappen 'verwoestend' voor het vredesproces in het Midden-Oosten.

Dinsdag maakte de Palestijnse president Mahmoud Abbas bekend dat hij aan vijftien organisaties toetredingsverzoeken heeft gestuurd. Hij heeft deze stap naar eigen zeggen genomen omdat Israël zich niet heeft gehouden aan de belofte om gevangenen vrij te laten.

Seksbootbazen klagen Utrecht aan

Twee voormalige exploitanten van seksboten aan het Zandpad in Utrecht dienen bij justitie een strafklacht in tegen het Utrechtse college van burgemeester en wethouders. Ze beschuldigen het stadsbestuur van valsheid in geschrifte, meldt het tv-programma Brandpunt Reporter woensdag.

De gemeente besloot vorig jaar alle 162 prostitutieramen aan het Zandpad te sluiten. De exploitanten raakten hun vergunning krijgt omdat ze volgens het college gedwongen prostitutie en mensenhandel faciliteerden.

Advocaat Jan Boone zegt donderdag namens de exploitanten in de uitzending van het KRO-programma dat daar nooit bewijs voor is geleverd. "Er zijn vijf politieonderzoeken geweest naar mogelijke betrokkenheid bij mensenhandel, maar die hebben niets opgeleverd", aldus Boone. De gemeente heeft de onderzoeken volgens hem 'gewoon genegeerd'.

De gedwongen sluiting van de seksboten is volgens Boone gebaseerd op 'kapitale leugens'. De exploitanten willen daarom dat het Openbaar Ministerie het Utrechtse college gaat vervolgen wegens valsheid in geschrifte. Boone dient ook een aparte strafklacht in tegen de voormalige burgemeester van Utrecht, Aleid Wolfsen.

Barcelona in beroep tegen transferstraf

FC Barcelona heeft woensdagavond aangekondigd in beroep te gaan tegen de straf van de FIFA om een jaar lang geen spelers te mogen contracteren. FIFA-reglementen schrijven voor dat spelers onder de achttien jaar alleen een internationale transfer mogen maken als een speciale commissie toestemming heeft gegeven.

Volgens de mondiale voetbalbond heeft Barcelona tussen 2009 en 2013 echter tien jonge spelers gehaald, waarbij de regels zijn overtreden. Barça mag daarom komende zomer en in januari 2015 geen versterkingen halen.

In een officieel statement meldt Barcelona dat de club bij de FIFA, en desnoods ook bij sporttribunaal CAS, de straf zal aanvechten. De Catalanen hopen daarbij dat ze nog steeds nieuwe spelers mogen halen terwijl die beroepszaak nog loopt. Door de straf is het nog onduidelijk of Alen Halilovic en Marc-André Ter Stegen komende zomer naar Camp Nou kunnen komen.

Barcelona verweert zich door te stellen dat de club zich inzet om jongeren te helpen met hun ontwikkeling op voetbalgebied, maar ook daarbuiten. De Spaanse kampioen benadrukt dat er geen burgerrechten zouden zijn verbroken, omdat de jonge spelers legaal in Spanje woonachtig zijn.

Bovendien stelt Barça dat sommige spelers die tegen de FIFA-regels gehaald zouden zijn, wel door de Catalaanse voetbalfederatie zijn opgeroepen om mee te doen in regionale toernooien. Daardoor zijn die spelers volgens de club normale burgers uit de regio.

Explosie bij woning lid motorclub in Alkmaar

De politie gaat extra surveilleren en camera's plaatsen in een straat in Alkmaar waar een lid van een motorclub woont. Aanleiding is een explosie die zich dinsdagnacht voordeed in de tuin van een woning aan de Treilerstraat. De tuin grenst aan die van een lid of een voormalig lid van een motorclub.

Door de explosie ging een schutting en een raam kapot. Burgemeester van Alkmaar Piet Bruinooge schrijft in een brief aan de omwonenden dat er nog niets te zeggen is over de toedracht. "Toch hebben wij, in het licht van de recente onrust rond motorclubs in Nederland, besloten enige maatregelen te treffen", aldus de burgemeester.

Een woordvoerder kon woensdagavond niet zeggen van welke club de Alkmaarder lid zou zijn of zou zijn geweest. Mogelijk gaat het om de Bandidos. Die motorclub heeft sinds vorige week een afdeling in Noord-Holland. Bij het clubhuis in Heerhugowaard werd vrijdagnacht al brand gesticht.

De Bandidos hebben ook een afdeling in Sittard. In Nieuwstadt, vlak bij Sittard, werden twee keer explosieven gegooid naar de woning van de president van de Limburgse afdeling van de Bandidos, Harrie Ramakers.

[Eredivisie] Uitslagen speelronde 29 - deel 2

Vanavond werden de resterende wedstrijden van de 29e speelronde gespeeld. De eerste vier duels vonden plaats in het weekend van 22 maart, vlak voor de Nucleair Security Summit in Den Haag. Door de benodigde hoeveelheid politie werd een aantal duels uitgesteld naar vanavond. 

Koploper Ajax ging op bezoek bij RKC Waalwijk, dat afgelopen weekend belangrijke punten pakten in de strijd tegen degradatie. Het begon nu echter slap aan de wedstrijd en na een kwartier spelen kwamen de Amsterdammers al op voorsprong nadat Veltman uit een corner raak kopte. Een kwartier later was het Klaassen die de voorsprong verdubbeldena een knal in de verre hoek. In het vervolg van de wedstrijd nam Ajax wat gas terug maar RKC bleef machteloos. Door de 2-0 winst kan Ajax komende zondag bij winst op Vitesse kampioen worden, maar dan moet Feyenoord thuis punten verliezen tegen RKC.

Nummer twee Feyenoord reisde af naar Almelo voor het duel tegen Heracles Almelo. De thuisploeg begon sterk en kwam na bijna een kwartier spelen tot scoren. Bel Hassani schoof de bal binnen nadat hij Janmaat had uitgekapt. Feyenoord werd wakker en na maakte na een half uur de gelijkmaker via Te Vrede, nadat doelman Pasveer al een inzet van Boëtius had gered. Vlak voor rust kwamen de Rotterdammers op voorsprong nadat Vilhena de bal kreeg na een mislukt schot van Te Vrede. De bezoekers begonnen de tweede helft goed en Te Vrede kopte net naast het doel. Daarna zakte Feyenoord weg en werd Heracles beter. Bel Hassani miste toen hij alleen voor Mulder stond en ook Amoah wist niet te scoren. In de slotfase moest Cziommer (Heracles) van het veld nadat hij zijn tweede gele kaart kreeg.

Buiten alle commotie rondom het vertrek van coach Lodeweges om stond er wel een Eredivisiewedstrijd op het programma. FC Utrecht was de tegenstander, dat de laatste vier duels niet wist te winnen. In de eerste helft was Utrecht de betere ploeg, met kansen van Mulenga en Sarota. Doelman Nienhuis wist beide scoten te stoppen. Aan de andere kant waren Lukoki en Barto kansrijk. Tien minuten na rust kwam de thuisploeg op voorsprong via Mulenga, die de bal op aangeven van De Ridder binnenschoot. Met nog twintig minuten te spelen tackelde Bijker Sarota hard, waardoor Cambuur met tien man verder moest. Door dit veldoverwicht kwam Utrecht niet meer in grote problemen en bleven de belangrijke drie punten in eigen huis. 

In Enschede begon de wedstrijd tussen FC Twente en ADO Den Haag. ADO heeft de laatste zeven wedstrijd onder de nieuwe coach Henk Fraser niet verloren. In de tiende minuut kwam Twente op voorsprong dankzij een doelpunt van Gutiérrez. Na iets meer dan een uur spelen moest de thuisploeg met een speler minder verder. Bengtsson haalde een doorgebroken speler neer en kreeg direct rood. Even later leek Castaignos de 2-0 te maken, maar zijn doelpunt werd afgekeurd. Na deze discutabele beslissing werd de wedstrijd vanwege spreekkoren tijdelijk stilgelegd. Na de hervatting kwam de gelijkmaker van ADO via Kramer. Zes minuten later kreeg ook Castaignos een rode kaart, waardoor Twente de wedstrijd met negen man eindigde. Door het gelijkspel verspeelt Twente twee punten en is het gat met nummer twee Feyenoord gegroeid tot vier.

Go Ahead Eagles kreeg NAC Breda op bezoek. Beide ploegen begonnen prima en kregen allebei een kans. Het tempo zakte echter weer in. Na bijna een half uur spelen zette Go Ahead aan en scoorde Antonia met een wippertje de 1-0. Vlak voor rust kwam NAC plotseling weer langszij toen Buijs een vrije trap langs alles en iedereen in het doel schoot. In de tweede helft viel er minder te genieten. De bezoekers namen het initiatief, maar het leidde niet tot grote kansen. In de slotfase werd een doelpoging van Overgoor van richting veranderd, waardoor de bal via Drost in het doel belandde. Door de winst stijgen de Deventenaren een plaatsje en staan ze nu veertiende, met evenveel punten als NAC.


Utrecht-speler Dorda is net iets eerder bij de bal dan Hemmen (r) (PRO SHOTS/Henk Jan Dijks)

Uitslagen

Thuis Uit Uitslag
RKC Waalwijk Ajax 0 - 2
Heracles Almelo Feyenoord 1 - 2
FC Utrecht SC Cambuur 1 - 0
FC Twente ADO Den Haag 1 - 1
Go Ahead Eagles NAC Breda 2 - 1


Stand

# Club Gespeeld Winst Gelijk Verlies Punten Doelsaldo
1 Ajax 30 19 8 3 65 62 - 22
2 Feyenoord 30 17 6 7 57 66 - 38
3 FC Twente 30 14 11 5 53 60 - 33
4 Vitesse 30 15 8 7 53 58 - 40
5 PSV 30 16 5 9 53 56 - 39
6 sc Heerenveen 30 12 9 9 45 60 - 50
7 AZ 30 13 5 12 44 49 - 44
8 FC Groningen 30 10 9 11 39 49 - 50
9 PEC Zwolle 30 9 11 10 38 43 - 43
10 Heracles Almelo 30 10 6 14 36 41 - 51
11 SC Cambuur 30 9 8 13 35 33 - 39
12 FC Utrecht 30 9 8 13 35 40 - 55
13 NAC Breda 30 8 10 12 34 41 - 47
14 Go Ahead Eagles 30 9 7 14 34 41 - 63
15 ADO Den Haag 30 9 7 14 34 35 - 58
16 RKC Waalwijk 30 7 9 14 30 42 - 57
17 N.E.C. Nijmegen 30 5 12 13 27 48 - 73
18 Roda JC Kerkrade 30 6 7 17 25 40 - 62


Topscorers

Speler Club Goals Wedstrijden
Alfred Finnbogason sc Heerenveen 25 27
Graziano Pellè Feyenoord 20 24
Aron Jóhannsson AZ 16 29
Michael Higdon N.E.C. Nijmegen 14 28
Luc Castaignos FC Twente 14 29
Jürgen Locadia PSV 12 27
Dusan Tadic FC Twente 12 29
Quincy Promes FC Twente 11 27
Lucas Piazón Vitesse 11 27
Bryan Linssen Heracles Almelo 11 28


Programma

Thuis Uit Datum Tijd
PEC Zwolle FC Groningen 4 apr 2014 20.00
sc Heerenveen PSV 5 apr 2014 18.45
N.E.C. Nijmegen SC Cambuur 5 apr 2014 19.45
NAC Breda FC Twente 5 apr 2014 19.45
Heracles Almelo Go Ahead Eagles 5 apr 2014 20.45
ADO Den Haag FC Utrecht 6 apr 2014 12.30
Vitesse Ajax 6 apr 2014 14.30
Feyenoord RKC Waalwijk 6 apr 2014 14.30
Roda JC Kerkrade AZ 6 apr 2014 16.30

Bertens moet opgeven tegen Errani

Kiki Bertens heeft in de tweede ronde van het WTA-toernooi in Charleston geblesseerd op moeten geven. De 22-jarige Wateringse begon goed aan het duel met Sara Errani, en wist de Italiaanse zelfs al vroeg te breaken. Nadat de als derde geplaatste Errani alsnog de set met 6-3 naar zich toe wist te trekken was het gedaan voor Bertens en gaf ze haar tegenstandster de hand.

Na afloop zei de Nederlandse tegen tennis.nl dat ze last had van rugproblemen. Het was de tweede keer in vier wedstrijden tegen Errani dat Bertens op moest geven. Eerder op de dag wist Oekraïense Elina Svitolina voor een kleine verrassing te zorgen. Ze won met twee keer 6-4 van de als vijfde geplaatste Sloane Stephens. 

Meryl Streep speelt hardrockende mama

Meryl Streep gaat in Ricki and the Flash een hardrockende moeder van middelbare leeftijd spelen. Ze heeft haar hele leven haar droom nagejaagd om rock-'n-rollartiest te worden, wat haar feitelijk haar gezin heeft gekost. Nu krijgt ze een laatste kans om het bij te leggen met haar dochter, schrijft de Amerikaanse film- en tv-site Deadline.

Na haar zingende rol in Mamma Mia! lijkt een rol voor Streep als rockende mama niet zo onwaarschijnlijk. In elk geval heeft ze al een ontmoeting gehad met regisseur Jonathan Demme en rocklegende Neil Young, die haar enkele aanwijzingen gaf. Streep is daarnaast al volop aan het voorbereiden met zanglessen en een stemcoach.

De makers van de film, onder regie van Jonathan Demme, hebben de financiën en distributie bijna rond. Universal, Fox en The Weinstein Company zouden al interesse hebben getoond. De opnames moeten dit najaar van start gaan.


Meryl Streep speelt hardrockende mama (Foto: Novum)

Whitaker naast Gyllenhaal in boksdrama

Forest Whitaker is in beeld voor een hoofdrol naast Jake Gyllenhaal in de boksfilm Southpaw. Beide acteurs spelen woeste boksers die met grote tegenslagen te maken krijgen, schrijft de Amerikaanse filmsite The Wrap. Gyllenhaal heeft al getekend voor het drama onder regie van Antoine Fuqua. Ooit was rapper Eminem aan deze film verbonden.

Gyllenhaal speelt Billy 'The Great' Hope, een linkshandige topbokser die na het winnen van een titel slachtoffer is van een tragische gebeurtenis. Hij moet zijn leven weer op de rails krijgen en het respect van zijn dochtertje terugwinnen. Whitaker is in onderhandeling voor de rol van Titus 'Tick' Willis, een voormalig bokser die na het verlies van een oog amateurboksers traint.

Volgens Fuqua legt de film niet zozeer de nadruk op boksers, maar op een man die probeert vader te zijn. De opnames moeten deze zomer van start gaan. Wanneer de film in première gaat, is nog onbekend.


Whitaker naast Gyllenhaal in boksdrama (Foto: Novum)

Matterhorn en Koning van Katoren naar Beijing

De Nederlandse speelfilms Matterhorn en Koning van Katoren zijn geselecteerd voor de komende editie van het Beijing International Film Festival. Matterhorn van Diederik Ebbinge is onderdeel van de officiële competitie en is genomineerd voor de Tiantan Award. Koning van Katoren van Ben Sombogaart wordt gedraaid in het Panorama-programma. Dat bevestigen de producenten.

Matterhorn film vertelt over een eenzame man, een rol van Ton Kas, die een vreemdeling, gespeeld door René van 't Hof, in huis opneemt. De film, het regiedebuut van Ebbinge, viel al op talloze internationale festivals in de prijzen en is verkocht aan de Verenigde Staten, Polen, Brazilië, Duitsland en Zuid-Korea. Ebbinge en Kas zijn op het festival in Beijing aanwezig.

Koning van Katoren, naar het boek van Jan Terlouw, vertel over een gewone jongen die koning van zijn land Katoren wil worden. De ministers geven hem een reeks schier onuitvoerbare opdrachten te vervullen.

Het BIFF wordt dit jaar voor de vierde maal georganiseerd. Het filmfestival vindt plaats van 16 tot en met 23 april in de Chinese hoofdstad.


Matterhorn en Koning van Katoren naar Beijing (Foto: Novum)

Ai Weiwei in geheime sciencefictionfilm

De Chinese kunstenaar en dissident Ai Weiwei heeft zijn acteerdebuut gemaakt met een hoofdrol in de korte sciencefictionfilm The Sandstorm. Hij en regisseur Jason Wishnow hebben de film in het geheim opgenomen in China en zijn een campagne op crowdfundingsite Kickstarter gestart om de productiekosten van 33 duizend dollar terug te krijgen.

"Als de lucht giftig is en je hoofdrolspeler in de gaten wordt gehouden, maak je een korte film en neem je die snel op", valt op de pagina van Kickstarter te lezen. The Sandstorm wordt omschreven als 'een realistische sciencefictionfilm die onder de radar in China is gemaakt'. Ai speelt een smokkelaar in een wereld in de nabije toekomst zonder drinkbaar water.

De productie mag bogen op de cinematografie van Christopher Doyle, bekend van andere Chinese films als Hero en Chungking Express, en Lady in the Water van M. Night Shyamalan. Wishnow, die het scenario schreef en de film regisseerde, werkte jarenlang als hoofd video voor de conferenties van TED. Hij leerde Ai kennen via een uit China gesmokkelde TED-lezing van de kunstenaar.

"Toen we elkaar voor het eerst spraken over de vrijheid van informatie boog hij zich binnen een uur naar me toe en vroeg of we samen wat konden doen", vertelt Wishnow. "Ik ben erbovenop gedoken en heb hem over mijn film verteld."

Zo'n vrij gesprek bleek een zeldzaamheid, vertelt de filmmaker. Ai, die volgens Wishnow een groot fan is van sciencefiction, werd tijdens een volgend gesprek door twee agenten in burger afgevoerd.

De 56-jarige Ai staat al sinds 2009 onder toezicht van de Chinese politie. In 2011 werd hij voor 81 dagen gevangengezet, daarna werd hij onder huisarrest geplaatst. Officieel wordt Ai verdacht van belastingontduiking, maar algemeen wordt aangenomen dat hij in de problemen is geraakt vanwege zijn kritiek op de Chinese staat.


Ai Weiwei in geheime sciencefictionfilm (Foto: Novum)

50 Cent speelt zichzelf in spionagekomedie

50 Cent heeft een rol bemachtigd in de komedie Spy met Melissa McCarthy in de hoofdrol. Curtis Jackson, zoals de rapper eigenlijk heet, speelt zichzelf. Dat schrijft het Amerikaanse entertainmenttijdschrift The Hollywood Reporter.

McCarthy speelt een analist van de CIA die voor het eerst achter haar bureau vandaan komt en het veld in gaat. Jude Law tekende al voor de rol van een gladde superspion, Jason Statham is te zien als zijn te zelfverzekerde en klungelige collega. Hoe 'Fiddy' in het verhaal past, is nog niet duidelijk.

Paul Feig neemt plaats in de regisseursstoel. Hij maakte eerder al Bridesmaids en The Heat, beide ook met McCarthy in de hoofdrol. De opnames gaan deze maand van start in Boedapest. Spy verschijnt volgend jaar mei in de Nederlandse bioscopen.


50 Cent speelt zichzelf in spionagekomedie (Foto: Novum)

'Aanklacht Tarantino wegens onvrede over Gawker'

Quentin Tarantino klaagt Gawker, de website die een link plaatste naar zijn script van de western The Hateful Eight, alleen maar aan omdat hij het niet eens is met de manier waarop hij door de site wordt neergezet. Dat beweert Gawker, nadat de regisseur de site voor de rechter had gesleept.

"Tarantino's aanklacht tegen Gawker is geïnspireerd door zijn ongenoegen over hoe Gawker over hem schreef en schrijft, en niet door de mogelijkheid dat onbekenden zijn script mogelijk online hebben gelezen", stelt Gawker volgens de Amerikaanse film- en tv-site Deadline. Gawker geeft echter geen voorbeelden van publicaties waar Tarantino niet blij mee zou zijn.

Tarantino's aanklacht volgde op een artikel van Gawker met de kop 'Here Is the leaked Quentin Tarantino Hateful Eight script' van 23 januari, waarin linkjes geplaatst werden naar het script van de western. De filmmaker liet daarop weten het scenario alleen in boekvorm te willen uitbrengen. Vorige maand twitterde een journalist dat Tarantino de film mogelijk toch gaat maken. Op 14 april vindt een hoorzitting plaats in de zaak tussen Tarantino en Gawker.


'Aanklacht Tarantino wegens onvrede over Gawker' (Foto: Novum)

[Serie A] Roma vaster op plek twee na zege op Parma

AS Roma heeft woensdag met 4-2 gewonnen van Parma in de Serie A. De Romeinen kwam na twaalf minuten op voorsprong via Gervinho, maar Afriyie Acquah maakte na een kwartier gelijk. Een minuut later lag de bal via aanvoerder Francesco Totti echter ook aan de andere kant weer in het net.

Na de pauze liep Roma via Miralem Pjanic al snel verder uit, waarna Rodrigo Taddei er acht minuten voor tijd 4-1 van maakte. Jonathan Biabiany deed nog iets terug namens Parma, dat naar de zesde plaats klimt. Roma blijft tweede. De achterstand op koploper Juventus is met zeven duels te spelen acht punten.

Rutte op vingers getikt om spijbelen

Premier Mark Rutte (VVD) heeft een standje gekregen van de voorzitter van de Tweede Kamer, Anouchka van Miltenburg. Rutte ontbrak vorige maand bij een Kamerdebat over een Europese top die hij zou bijwonen.

In zijn plaats stuurde Rutte, tegen alle gewoontes in, staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu Wilma Mansveld (PvdA) naar het debat, dat plaatsvond op 18 maart en vooral in het teken stond van Oekraïne.

Volgens de Kamer lijkt het erop dat Rutte voorrang heeft gegeven aan de campagne voor de gemeenteraadsverkiezingen, die een dag later zouden plaatsvinden. Van Miltenburg, een partijgenote van de premier, meldt Rutte dat zij het 'ernstig betreurt' dat van de gewoontes is afgeweken. Zij verzoekt Rutte onder de aandacht van het kabinet te brengen dat dit niet de bedoeling is.

Minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA), die ook bij het debat had moeten zijn, meldde eerder aan de Kamer dat Mansveld naar het debat was gestuurd omdat het klimaatbeleid ook op de agenda van de Europese top stond, en dat valt onder haar verantwoordelijkheid.

Spider-Man featurette toont de opkomst van Electro

De nieuwe Spider-Man, vanaf morgen over precies drie weken te zien in de bioscoop, zit vol met boeven. Maar de centrale figuur is Electro, gespeeld door Jamie Foxx. Een featurette, verschenen bij MTV, vertelt iets meer over zijn verhaal.

De twee minuten durende video licht toe hoe Max Dillon, zoals Electro eigenlijk heet, zijn eigen origineverhaal heeft. Een nerdy wetenschapper die bezeten is van Spider-Man valt in een bad met elektrische... nouja, dat klinkt allemaal als een heel fout jaren '90 superheldenverhaal. Check de video:

The Amazing Spider-Man 2 heeft, naast Electro, ook Paul Giamatti als the Rhino en Dane DeHaan als Green Goblin.

Geen drones boven Haagse Schilderswijk

De gemeente Den Haag gaat geen drones inzetten om toezicht te houden in de Schilderswijk. De onbemande vliegtuigjes zijn daarvoor niet geschikt, schrijft het college van burgemeester van wethouders in antwoord op vragen van de PvdA.

VVD-wethouder Boudewijn Revis kwam met het idee. Volgens hem worden criminelen en overlastgevers sneller opgespoord met drones. De drones zijn bovendien goedkoper en stiller dan politiehelikopters, opperde hij.

De PvdA-fractie had vragen gesteld over de uitspraken van de wethouder. De partij wilde onder meer weten wat de voordelen zijn en wat het college van het idee vindt.

Het college antwoordt nu dat onbemande vliegtuigen niet geschikt zijn omdat ze maar vrij kort in de lucht kunnen blijven en voortdurend bediend moeten worden. "Ze zijn dan ook niet geschikt voor het aaneengesloten monitoren van een straat of wijk, waarvoor vast of mobiel cameratoezicht wel ingezet kan worden."

De gemeente wil ook wachten op een visie die de politie aan het ontwikkelen is op de inzet van onbemande vliegtuigen voor politietaken, staat verder in de brief.

[Upd] Don't fuck with wijkagent!

Don't fuck with the wijkagent. Niet kutten met Schutten. Deze oom agent uit Hengelo heeft een nieuw dienstwapen 'voor de rest van zijn loopbaan' en maakt er en-passent even een 'beloftetweet' over.

Inmiddels heeft deze diender zijn tweet verwijderd, maar gelukkig vonden wij in de submit een mooi spiegeltje.

Update 19:30

De agent is door zijn korpschef op het matje geroepen. De chef noemt de tweet 'ongepast' aldus BNR Nieuwsradio (audiofragment).

Update 20:45

De korpsleiding laat in een verklaring weten: "Dit is niet de wijze waarop wij met ons geweldsmonopolie willen omgaan en ook niet zoals we willen communiceren. Volgens hem is het probleem 'het samenspel' tussen de foto van het wapen en de opmerking die de wijkagent erbij plaatste. "Veel wijkagenten twitteren en in de meeste gevallen gaat dat heel goed. Wat dat betreft is dit ook een leermoment", zegt de woordvoerder.

De 58-jarige wijkagent liet eerder aan het NRC weten dat de tweet 'grappig' was bedoeld. "Mensen die me kennen, weten dat het niet serieus is. Ik wil zeggen: 'pas op, neem me serieus', maar wel met een knipoog (want anders piew ik je tussen je ogen - red.)"

Uitslagen Eredivisie 02/04/2014 II

Naast de duels van Ajax, Feyenoord en FC Twente stonden er ook nog twee andere duels op de planning vanavond in de Eredivisie. Ook de duels FC Utrecht - SC Cambuur en Go Ahead Eagles - NAC Breda werden uitgesteld door de NSS-top in Den Haag. Hieronder vind je de statistieken van de duels.

Go Ahead Eagles

2 - 1

NAC Breda

 26' Antonia
 84' Drost (ed)
   38' Buijs 
 
 Gele kaart: Amevor (Go Ahead Eagles), Swerts, Buijs, Ten Rouwelaar (NAC Breda)
 
Stadion: De Adelaarshorst, Deventer
Toeschouwers: 7830
Arbiter: Kamphuis
 
Opstelling:   Opstelling:
Andersen
Amevor (Haps/86)
Vriends
v.d. Linden
Schenk
Overgoor
Falkenburg
Rijsdijk (Lambooij/88)
Antonia
Kolder
Houtkoop (Godee/66)
  Ten Rouwelaar
De Roover
Drost (Hadouir/88)
Buijs
Bodor
Swerts
Matic
Kwakman
Verbeek (Sarpong/46)
Poepon (Perica/78)
Hooi

FC Utrecht

1 - 0

sc Cambuur Leeuwarden

 56' Mulenga    
 
 Gele kaart: Oar (FC Utrecht), El Makrini, v.d. Laan (sc Cambuur Leeuwarden)
 Rode kaart: Bijker (67) (sc Cambuur Leeuwarden)
 
Stadion: De Galgenwaard, Utrecht
Toeschouwers: 17531
Arbiter: Kuipers
 
Opstelling:   Opstelling:
Ruiter
v.d. Maarel
Delpierre
Heerings
Bulthuis (Dorda/79)
Sarota
Mortensson
Toornstra
Oar
Mulenga (v.d. Gun/72)
De Ridder (Agudelo/72)
  Nienhuis
Droste
Leeuwin
v.d. Laan
Bijker
Bakker (Ogbeche/64)
El Makrini
Ritzmaier
Lukoki (Pereira/70)
Barto (Hemmen/63)
Manu

Gordon nieuwe reden om RTL te mijden

Gordon Neukmerot krijgt zijn eigen latenightshow op RTL en is daarmee de jongste reden om de zender zoveel mogelijk te mijden. De immer sympathieke 'zanger' en 'presentator' is vanaf november te zien in de Wereld Goor Draait Door. Dat heeft Gordon woensdag bekendgemaakt op Twitter. "Zo geweldig, wauw."

De zanger zette woensdag ook zijn handtekening onder een nieuw vijfjarig contract bij de zender. "Als Gordon op tv komt, gebeurt er altijd iets. Hij geeft de kijker in al zijn programma's een reason to watch", zegt Erland Galjaard, programmadirecteur RTL Nederland, in een verklaring.

De 45-jarige Gordon heeft ook een tegel gekregen op de RTL Walk of Fame. De handafdrukken van de zanger zijn te zien naast onder anderen Irene Moors, Albert Verlinde, Wendy van Dijk en Martijn Krabbé. Gordon laat op Twitter weten 'overdonderd' te zijn met zijn plekje op de muur.

Uitslagen Eredivisie 02/04/2014 I

Om 18.45 uur begonnen de vijf duels die werden uitgesteld vanwege de NSS-top in Den Haag. Koploper Ajax won met 2-0 bij RKC Waalwijk, Feyenoord versloeg Heracles Almelo met 2-1 en FC Twente speelde thuis met 1-1 gelijk tegen ADO Den Haag. Bekijk hieronder de karakteristieken van deze drie duels. 


Een kans voor Ajax-speler Schöne, maar hij scoort niet. (PRO SHOTS/Joep Leenen)

RKC Waalwijk

0 - 2

AFC Ajax

     14' Veltman 
 28' Klaassen 
 
 
Stadion: Mandemakers Stadion, Waalwijk
Toeschouwers: nnb
Arbiter: Braamhaar
 
Opstelling:   Opstelling:
v. Dijk
Lamey (Apau/26)
v. Hoevelen
Gouano
Amieux
Sno
Jungschläger
Duits
Castelen (Anderson/73)
Beaugeul
De Ridder (Joachim/56)
  Cillessen
v. Rhijn
Veltman
Denswil
Blind
Klaassen (Serero/82)
Poulsen
Duarte
De Sa (Kishna/68)
Sigthórsson
Schöne


Pasveer probeert de bal tegen te houden (PRO SHOTS/Ronald Bonestroo)

Heracles Almelo

1 - 2

Feyenoord

 14' Bel Hassani    30' Te Vrede 
 41' Vilhena 
 
 Gele kaart: Amoah (Heracles Almelo)
 Rode kaart: Cziommer (87/2xg) (Heracles Almelo)
 
Stadion: Polman Stadion, Almelo
Toeschouwers: 7.985
Arbiter: Makkelie
 
Opstelling:   Opstelling:
Pasveer
Koenders
Schenkeveld
J. Veldmate
Davidson
Bruns (Cziommer/62)
Rienstra
Bel Hassani
Tannane (Rosheuvel/25)
Uth (Amoah/46)
Linssen
  Mulder
Janmaat
De Vrij
Martins Indi (v. Beek/90)
Kongolo
Clasie
Immers
Vilhena (Vormer/78)
Schaken
Te Vrede
Boëtius (W. Verhoek/57)


Castaignos krijgt in de slotfase de rode kaart te zien (PRO SHOTS/Jasper Ruhe)

FC Twente

1 - 1

ADO Den Haag

 9' Gutiérrez   82' Kramer  
 
 Rode kaart: Bengtsson (64), Castaignos (88) (FC Twente)
 
Stadion: Grolsch Veste, Enschede
Toeschouwers: 29.100
Arbiter: Blom
 
Opstelling:   Opstelling:
Marsman
Martina
Bengtsson
Bjelland
Koppers
Ebecilio (Breukers/90+2)
Brama (Röseler/85)
Gutiérrez
Promes (Mokhtar/81)
Castaignos
Tadic
  Coutinho
Zuiverloon (v. Haaren/59)
Wormgoor
Bakker
Meijers
Malone
Holla
Alberg
Schet (Wildschut/81)
Kramer
Cabral (Gouriye/78)

[vid] Wu-Tang brengt 1 exemplaar nieuwe cd uit

Wu-Tang Clan brengt binnenkort zijn enige exemplaar van de plaat Once Upon a Time in Shaolin uit, maar krijgt nu al miljoenen aangeboden voor het schijfje. "Er is twee miljoen dollar geboden en gisteren bood iemand vijf miljoen dollar", zegt rapper RZA in het Amerikaanse muziekblad Billboard.

"Vijf miljoen is het hoogste bod tot nu toe. Ik weet niet hoe we het kunnen meten, maar het geeft weer dat wat we doen door sommigen wordt begrepen", vervolgt RZA. De hiphopgroep brengt het album, waar 31 nummers op staan, eenmalig uit alsof het een kunstwerk is. Het is de bedoeling dat de plaat over de hele wereld wordt geëxposeerd en daarna wordt geveild.

De 44-jarige rapper zegt dat het idee om slechts een exemplaar van Wu-Tangs zesde studioplaat uit te brengen, veel positieve reacties krijgt. "Veel mensen uit mijn vakgebied, die het ook goed doen in de film- en muziekindustrie hebben me veel mooie berichten gestuurd. Het is erg positief allemaal."

De hiphopgroep kondigde vorige week aan dat de plaat maar een keer uitkomt. "Het belangrijkste dat we willen laten zien is dat muziek wordt gezien en wordt behandeld als kunst", zegt RZA nu. "Als iets schaars is, dan is het schaars. Je kunt er niet nog een krijgen."

Binnenkort zal de cd echter waarschijnlijk gewoon via torrents, usenet en youtube te downloaden zijn.

It's Wu Motherfuckers!

Datum Middle-earth: Shadow of Mordor bekend

Warner Bros. Interactive Entertainment en Monolith Productions bevestigen vandaag dat de releasedatum van Middle-earth: Shadow of Mordor op 7 oktober 2014 is gesteld en onthullen de packshot en het pre-order bonus pakket.

Fans die Middle-earth: Shadow of Mordor pre-orderen, ontvangen The Dark Ranger exclusive bonus pack. Dit pakket is verkrijgbaar via alle deelnemende winkels en bevat exclusieve content en uitdagingen, zoals:

  • Dark Ranger Character Skin: Begin je eigen zoektocht naar wraak met de nieuwe Dark Ranger character skin die Talion’s duistere zijde belichaamt
  • "Test of Power" Challenge Mode: Neem het op tegen Saurons Captains, versla ze om krachtige Runes te verdienen en neem een voorsprong in de game
  • Toegang tot leaderboards: Test je snelheid, vaardigheid en strategie en meet jezelf tegen je vrienden op de leaderboards

In Middle-earth: Shadow of Mordor maakt de speler een persoonlijk plan voor wraak, terwijl je Mordor naar je hand zet. De game begint in de nacht van Saurons terugkeer naar Mordor, als zijn Black Captains de rangers van de Black Gate brutaal afslachten. Spelers nemen de rol aan van Talion, een ranger die alles verliest wat hem dierbaar is en vervolgens uit de dood opstaat door een mysterieuze ‘Spirit of vengeance’. Tijdens Talions persoonlijke wraaktocht ontrafelen spelers het mysterie van de geest die hem in zijn macht heeft, ontdekken zij de oorsprong van de ‘Rings of Power' en confronteren zij de ultieme vijand.

Middle-earth: Shadow of Mordor is beschikbaar op 7 oktober 2014 voor PlayStation 4, Xbox One, PlayStation 3, Xbox 360 en pc.

Paasactie voor Pokémon X en Y

The Pokémon Company International kondigt vandaag een paasactie aan voor de promotie van de videogames Pokémon X en Pokémon Y bij winkels van Nedgame en Game Mania in Nederland.

Vanaf 14 april kunnen spelers voor beperkte tijd Electabuzz voor Pokémon Y en Magmar voor Pokémon X ontvangen bij alle deelnemende winkels. De inwisselbare codes voor deze Pokémon komen bij Nedgame beschikbaar via flyers, die bezoekers zonder aankoop bij de kassa kunnen halen tot en met 30 september dit jaar.

In de winkels van Game Mania zijn de Pokémon draadloos direct in het spel van de bezoeker te ontvangen. Hiervoor moet dus een Nintendo 3DS of Nintendo 2DS met Pokémon X of Pokémon Y meegenomen worden. De actieperiode bij Game Mania loopt af op 30 april a.s.

Bij het strijden, ruilen en verzamelen in de Pokémon-spellen, zullen de spelers de extra hulp goed kunnen gebruiken van de voorwerpen die Electabuzz en Magmar bij zich dragen: de Electirizer en Magmarizer. Deze voorwerpen maken het namelijk mogelijk dat Electabuzz en Magmar bij ruilen evolueren naar Electivire en Magmortar.

Van Pokémon X en Pokémon Y zijn na de wereldwijde lancering op 12 oktober 2013 wereldwijd bijna 12 miljoen exemplaren verkocht.

Actie

[vid] Scarlett Johannson schopt kont in Lucy

Na een aantal films aan de zijlijn te hebben gestaan in een toch wat meer sidekicky-rol voor de grote superhelden van Marvel, is het nu weer eens tijd voor Scarlett Johannson om front and center te staan en zelf de held te spelen.

In een eerste trailer voor de sciencefictionfilm Lucy krijgt Johannson de beschikking over, let op, bovenmenselijke gaven. Ze maken van haar een meer ontwikkeld mens; ze is intelligenter, kan meer doen met haar hersencapaciteit en, naar het zich laat aanzien in de trailer, heeft nog een paar extra trucjes achter de hand.

De actie lijkt in ieder geval erg in orde, alsmede de visual effects in deze film, waarin ook Morgan Freeman een rol speelt. Lucy moet op 14 augustus in de Nederlandse bioscopen gaan draaien.

'Thé Lau is uitbehandeld'

Artsen kunnen niets meer doen voor Thé Lau. Bij de 61-jarige zanger werd vorige zomer keelkanker geconstateerd, maar dat is uitgezaaid naar zijn long. Dat meldt Shownieuws woensdag. Het management van de zanger van The Scene kon vooralsnog geen uitspraken doen.

Hoewel het niet goed gaat met de zanger, is hij naar verluidt niet van plan te stoppen met optreden. Ook werkt Lau nog steeds aan een boek dat in september moet verschijnen. De zanger scoorde met The Scene hits als Iedereen Is van de Wereld en Blauw.

Wilde jachtpartijen in Cabela: Pro Hunts

Activision lanceert vandaag Cabela’s Big Game Hunter: Pro Hunts. In deze game trek je de wildernis in voor een outdoor-ervaring samen met de vier beste gidsen ter wereld.

Met de gidsen ga je op jacht naar het grote wild. Voor de kenners zijn dit de blijkbaar bekende mensen die je gaan helpen de dieren te jagen:

  • Wade Middleton – President en mede-eigenaar van Careco TV en presentator van verschillende televisieprogramma’s, zoals Whitetail Diaries, Americana Outdoors en Cabela’s Fisherman’s Handbook. Deze doorgewinterde outdoor specialist heeft al meer dan twintig jaar ervaring als jachtgids, sportvisser en ‘jacht outfitter’.
  • Jim Shockey – Onderscheiden outdoor schrijver, professioneel ‘jacht outfitter’ en televisieproducent. Jim heeft in meer dan veertig landen gejaagd en bijna 300 SCI-erkende soorten geschoten. Is zowel presentator als producent van Jim Shockey's Hunting Adventures en Jim Shockey's Uncharted op Outdoor Channel.
  • Vicki & Ralph Cianciarulo – Het echtpaar staat erom bekend gezinnen samen te brengen door gezamenlijk op jacht te gaan. America’s Favorite Hunting Couple entertaint en deelt hun ervaringen via hun eigen televisieprogramma Archer’s Choice, dat wordt uitgezonden op Outdoor Channel.

De vier omgevingen in Cabela’s Big Game Hunter: Pro Hunts bieden je een kijkje in het Noord-Amerikaanse landschap. De game is vanaf vandaag beschikbaar voor Xbox 360, PlayStation 3, Nintendo Wii U en pc. De game kan worden gebruikt met Top Shot Elite en Top Shot Fearmaster gaming randapparatuur.

Doctor Who cast Tom Riley in gastrol

De opnames voor Doctor Who 8 zijn sinds eind december/begin januari in volle gang. Met een uitzenddatum nog niet bevestigd wordt er wel langzaam meer bekend over de gastrollen in het vierendertigste seizoen van de avonturenserie.

De BBC maakte vandaag bekend dat Tom Riley is gecast in een rol in een aflevering die is geschreven door Mark Gatiss. Riley was eerder te zien in de tv-series Inspector Lewis, Twenty Twelve en Monroe. Daarnaast is hij sinds vorig jaar de titelfiguur in Da Vinci's Demons. Hij zal binnenkort beginnen aan de opnames voor zijn aflevering.

Schrijver Mark Gatiss is geen onbekende bij fans van Doctor Who. Naast diverse afleveringen voor de serie te hebben geschreven, plus de jubileumspecial An Adventure in Space and Time, speelde hij ook een paar keer zelf een rol in de serie. Samen met Doctor Who-showrunner Steven Moffat is hij bovendien verantwoordelijk voor de serie Sherlock.

Het achtste seizoen van de huidige run van Doctor Who, met Peter Capaldi in de rol van de Doctor, wordt door fans verwacht in augustus of september; opnames voor een seizoen duren doorgaans een maand of negen. De BBC bevestigt de precieze datum meestal enkele weken van tevoren.

David Goyer wil wel een nieuwe Green Lantern doen

Met de geruchten over een Justice League-film recentelijk aangewakkerd dient zich langzaam ook de vraag aan: hoe zit het met Green Lantern? De onsuccesvolle eerste live-action verfilming van de intergalactische politieagent, in 2011 gespeeld door Ryan Reynolds, was immers niet bepaald succesvol, en met goede redenen.

Het personage zelf, in de vorm van Hal Jordan, is echter wel een Justice League-lid en één van de meer populaire figuren binnen DC Comics, dus Warner en DC zullen hem toch weer eens moeten aanstippen. Als het aan David S. Goyer, schrijver van de Dark Knight-trilogie, Man of Steel en de komende Batman/Superman-film, zou liggen, zou hij er wel een draai aan willen geven.

"Ik zou heel graag Green Lantern doen," zei hij toen hij werd ondervraagd over het verbeelden van een buitenaardse wereld in Man of Steel in relatie tot hoe Green Lantern eruit zag. "Ik wilde Krypton er echt als een buitenaardse wereld uit laten zien. Dat was één van de dingen die ik vanaf het begin wilde doen toen ik betrokken raakte bij het project. In de basis is Superman altijd een sciencefiction-verhaal geweest. Daar wilde ik iets mee doen, en Chris [Nolan] en Zack [Snyder] wilden dat ook, dus ik ben blij dat we dat konden doen."

In het DC Universum is het Green Lantern Corps een intergalactische politiedienst, opgericht door de Guardians of the Universe. Zij hebben het volledige universum opgedeeld in 7200 sectoren en aan elke sector twee Green Lanterns toegewezen om als wijkagent te dienen. In de geschiedenis van deze verhalen hebben, afhankelijk van wie je meetelt, ongeveer vijf aardbewoners de positie van Green Lantern ingevuld. De film uit 2011, geregisseerd door Martin Campbell (Casino Royale) op basis van een scenario van Greg Berlanti, Marc Guggenheim (beiden betrokken bij DC-serie Arrow) en Michael Green (betrokken bij DC-serie Gotham) vertelde over één van hen. De film kostte 200 miljoen dollar om te maken maar bracht minder dan 220 miljoen dollar op.

Hoewel Warner Brothers sinds 2011 al in twijfel lijkt over of Green Lantern een vervolg moet krijgen (of gewoon een reboot om niet bij de vorige film te hoeven aansluiten), zou er bij de reeks DC-films die verwacht wordt ook iets over de ringslinger kunnen zitten.

EA Sports brengt demo van 2014 FIFA World Cup uit

Electronic Arts heeft vandaag bekendgemaakt dat de speelbare demo van EA Sports 2014 FIFA World Cup Brazil wereldwijd te downloaden is voor het Xbox Live Gold-leden van Xbox 360 en voor het PlayStation 3. De demo is vanaf 8 april beschikbaar voor Xbox Live Silver-leden.

Als je de demo downloadt, kun je het speltype 'Aftrap' spelen in het Estadio do Maracana, het stadion waarin de finale van de World Cup wordt gespeeld. Je kunt spelen als Brazilië, Engeland, Mexico, Verenigde Staten, Japan, Ivoorkust, Australië of Nieuw-Zeeland. Je kunt in de demo spelen met de nieuwe Adidas Brazuca, de officiële wedstrijdbal van de 2014 FIFA World Cup Brazil.

De volledige game komt op 17 april 2014 in Nederland en België uit. Er zijn vernieuwingen en verbeteringen aan de gameplay, en de presentatie van de game gaat voor de sfeer van Brazilië. Met in totaal 203 nationale teams, 7469 spelers, 19 officiële managers en 21 nieuwe stadions, waaronder alle 12 officiële speelstadions van Brazilië, kun jij je eigen wereldtoernooi spelen.

Als je de Champions Edition tijdig pre-ordert ontvang je:

  • Adidas All Star-Team - Speel met 26 stervoetballers uit de hele wereld, waaronder Leo Messi
  • Het EA Sport FIFA Classic XI - 29 van de beste voetballers die ooit op het veld hebben gestaan, samen in 1 team
  • Vreugdedans-bundel - 3 vreugdedansen in de game. De extreem populaire Buikschuiver en nog twee nieuwe manieren om je goals te vieren
  • Historische FIFA World Cup voetbalbundel van Adidas. - 5 klassieke voetballen van eerdere toernooien.

Hockeyvrouwen oefenen tegen mannelijke Overgangsklassers

De Oranjevrouwen spelen in aanloop naar het WK niet tegen jongens A-teams, maar tegen 'volwassen' mannenploegen. Nederland treft de eerste teams van Carttouche, Leiden, Klein Zwitserland en Hudito, allen uitkomend in de Overgangsklasse. Waar deze duels worden gespeeld is nog onbekend. Ter voorbereiding op eerdere toernooien oefende Oranje altijd tegen A-junioren.

"We zijn eraan toe om tegen Overgangsklassers te spelen", stelde bondscoach Max Caldas woensdag tijdens de persbijeenkomst in het Kyocera Stadion. "Tegen ploegen die fysiek spelen en waartegen geen ruimte is. Ongelooflijk zwaar", aldus Caldas. De keuzeheer verwacht dat hij dit speltype ook tegenover zich krijgt tijdens het WK.

Net als collega Paul van Ass belegt Caldas een stage in het buitenland. Van 28 april tot en met 4 mei zetelt Oranje op het Italiaanse eiland Sardinië. Op dat moment is de groep al kleiner geworden. "We wilden naar een plek toe die de meiden nog niet goed kennen, om hen te prikkelen", verklaart Caldas zijn keuze. Het Nederlands elftal speelt geen oefenduels in Italië, er wordt alleen getraind. De bondscoach maakt op woensdag 7 mei zijn WK-selectie bekend.

Programma Oranjevrouwen:
9 mei, 19.45 uur Leiden heren 1 (onbekend)
12 mei, 19.45 uur Klein Zwitserland heren 1 (onbekend)
14 mei, 19.45 uur Cartouche heren 1 (onbekend)
16 mei, 19.45 uur Hudito heren 1 (onbekend)
21 mei, 19.45 uur Zuid-Afrika (oefenduel, op Hudito)
25 mei, 16.30 uur Japan (oefenduel, Kyocera Stadion)
27 mei, 16.30 uur Verenigde Staten (oefenduel, Kyocera Stadion)

De Jong kan niet solidair zijn aan Lodeweges

Henk de Jong blijft SC Cambuur uit financiële overwegingen trouw, al zou hij graag solidair zijn aan de opgestapte trainer Dwight Lodeweges. Volgens de assistent-coach, die door het bestuur naar voren is geschoven als tijdelijke opvolger van Lodeweges, is het een groot risico om op te stappen.

"Het allerbelangrijkste: als ik ontslag neem, zit ik binnen vier maanden in de schuldsanering. Dan heb ik geen cent meer om rond te komen", zegt de oefenmeester tegen FOX Sports. "Ik heb een gezin met vier kinderen, dus ik kan natuurlijk nooit ontslag nemen."

De Jong doet om zijn standpunt te onderbouwen een boekje open over zijn financiële situatie. "Ik heb achtduizend euro op de bank staan, waar ik hard voor werk, maar daar ben ik in twee maanden doorheen. Opstappen is voor ons als assistent-trainers gewoon niet mogelijk."

Ook in het belang van Cambuur als club vindt De Jong dat hij het niet kan maken om weg te gaan. "Je hebt te maken met de club, de spelers en een geweldige staf, maar ook met vijftien- à twintigduizend fans die je niet in de steek kunt laten", aldus de coach.

Lodeweges stapte op vanwege onenigheid met de fans. Hij neemt volgend jaar het roer over bij streekrivaal sc Heerenveen. Daardoor was er volgens de coach een onwerkbare situatie ontstaan in Leeuwarden, waar hij met de promovendus een redelijk seizoen kende in de Eredivisie.

Star Wars-geruchten duiden op een terugkeer naar Tatooine

De opnames voor Star Wars Episode 7 beginnen over anderhalve maand, zo meldt Cinema Blend ons. En de eerste opnamelocatie is ook al bekend: Marokko, met mogelijk ook opnames in Tunesië. Dit doet het vermoeden rijzen dat Tatooine opnieuw bezocht wordt.

Tatooine, de thuisplaneet van Anakin en Luke Skywalker, is te zien geweest in alle eerdere Star Wars-films, op The Empire Strikes Back na. Scènes hiervoor zijn voornamelijk opgenomen in delen van Afrika waar grote zandvlakten te vinden zijn, wat overeenkomt met hoe de planeet bekend staat. Sommige sets in Tunesië zijn nooit afgebroken, en zijn ook na jaren van verval, nog monumenten van wat daar ooit heeft plaatsgevonden.

Het idee dat de productie terugkeert naar de planeet doet stof opwaaien in speculatieland. Zou een oudere Luke Skywalker (Mark Hamill) een teruggetrokken leven leiden op zijn thuisplaneet? Krijgen we andere leden van de Skywalker-familie te zien?

Andere geruchten gaan over nieuwe, officiële details over de film, zoals de cast, of de titel. Deze geruchten beweren dat 4 mei een datum is om naar uit te kijken, mede vanwege zijn bijzondere positie in het Star Wars-fandom ("May the 4th be with you") en de ligging vlakbij de start van productie. Wat in ieder geval te verwachten is, is dat tegen die tijd in ieder geval iets bekend is; het is immers bijna onmogelijk om een dergelijke grote film op te nemen zonder dat er informatie uitlekt.

Zelda is goed vertegenwoordigd in Smash Bros.

Sakurai heeft veel interesse in The Legend of Zelda. Dit maakt de ontwikkelaar duidelijk in de Smash Bros.-update van vandaag. Hierin geeft hij aan dat The Legend of Zelda goed is vertegenwoordigd in de nieuwe Super Smash Bros.

''Out of the new items, more than a few will be from The Legend of Zelda series. We'll take the most interesting and straightforward ones and reformulate them to match the Smash Bros. world,'' aldus Sakurai. Na eerder al Link en Toon Link te hebben bevestigd als speelbare personages en meerdere items uit het Zelda-universum te hebben getoond, zoals de cuccoo's en beetle, is er nu weer een nieuwe item. Dit keer maakt The Gust Bellows zijn opwachting: ''The Gust Bellows can blow opponents away with its powerful wind blasts. When someone drops it, though, the gusts run wild!''

Super Smash Bros. is in ontwikkeling voor 3DS en Wii U en moet dit jaar nog verschijnen.

TheGustBellows

klacht.nl bomvol klachten over FOK!

"Mensen, ik raad jullie af je ooit op het fokforum te registeren. Het is echt een zooitje daar, losgeslagen users, als je iets zegt of ze je zo irritant vinden dat ze je weg willen hebben proberen ze iemand zo erg naar beneden te halen dat het gewoon zielig is. En de mods? Die doen gezellig mee hoor."

"Ik kom er dus net achter dat het zogeheten Fok! forum helemaal niks te maken heeft met fokken ik ben zelf een geengageerde fokker van honden en heb dus de moeite genomen om mijzelf te registreren maar ik kom er dus net achter dat er nergens op dit forum ook maar iets over fokken te vinden is"

"JA HALLONNN?
IK GING EVEN EEN KLACHTJENS OPENEN EN NU HEB IK EEN BAN WANT ZE VINDEN NIET GOED GENOEG GODVERDEKANKER!"

Zomaar een greep uit de klachtenregen op ongemodereerde klachtensite klacht.nl, waar letterlijk elke gek kan invullen wat hij wil, waarna dit als serieuze 'klacht' in behandeling wordt genomen door een link naar de klacht op twitter te plaatsen.

Zo schrijft ene 'jemoederiskankergeil': "er sitte veel autisten op de fok en hier kan mij soontje niet so goed tegen want dan wort hij ook autistiesch en dat is niet goed."  "Tijdens het posten op FOk word ik regelmatig niet series genomen. Topic worden gesloten of door lullige opmerking totaal uit de context gehaald" voegt ene henkstra daar nog aan toe.

De gewenste oplossingen voor deze problemen variëren van "Er is geen oplossing" tot "Dat het FOK! forum manieren leert en de gezondigden straft!"

FOK! overweegt nu het feedback forum te sluiten en mensen in het vervolg door te sturen naar klacht.nl. Die plaatsen de klacht immers door op twitter. Voor meer info over klacht.nl kun je terecht in onze speciale 'mensen op klacht.nl' forumreeks.

Update 18:10

Zojuist is een zéér terechte klacht gedeponeerd bij klacht.nl door jemoedersdikketeen.

"Ik had gister een game gekocht op de verkoopsectie van fok. 5 euro kostte de game. ik zou de verkoper laten weten wanneer ik het binnen had. Nou,ik kreeg die game binnen, dus ik zeg, geef me je Skype ,dan laat ik het je zien. dus ik zo die Skype opstarten. hij zo ook online. Dus dan pak ik die game ineens en gooi die op de grond, vervolgens begin ik er op te stampen, helemaal kapot. Die fokker helemaal zo van: ”WAT DOE JE, MIJN GAME!!!??” , en erna ik zo van: ”Ja, maar ik had hem toch gekocht?

Tales of the World: Reve Unitia komt naar Nintendo 3DS

Namco Bandai heeft Tales of the World: Reve Unitia aangekondigd voor Nintendo 3DS. De nieuwste telg in de Tales of-serie lijkt gebaseerd te zijn op de smartphone-titel Tales of the World.

De vergelijking is snel gemaakt: beide titels spelen zich af in Revaila, waarin dromen werkelijkheid worden. Ook komen een aantal personages voor in beide titels. Lloyd uit Tales of Symphonia, Asbel uit Tales of Graces f, Meredy uit Tales of Eternia, Jade en Natialia uit Tales of the Abyss en Yuri uit Tales of Vesperia zullen in ieder geval een rol spelen. Ook zijn er nieuwe personages ontworpen door character designer van Tales of Xillia 2 Daigo Okumura. Deze zijn Terun en Nahato. 

Het verhaal van Tales of the World: Reve Unitia zal volledige voice-acting hebben. Wanneer de game uitkomt en of de game naar het Westen komt is nog niet bekend.

Tales of the world

Noorse oud-voetballer geeft omkoping toe

De Noorse oud-voetballer Erik Hagen heeft toegegeven in zijn tijd bij Zenit Sint-Petersburg een scheidsrechter te hebben omgekocht. In de Noorse krant Verdens Gang doet hij uit de doeken hoe hij en zijn ploeggenoten voor een UEFA Cup-wedstrijd ieder drieduizend dollar betaalden aan de arbiter voor gunstige beslissingen. Bij een winst kregen de spelers het viervoudige bedrag aan bonus.

Hagen, die 28 interlands speelde voor Noorwegen, stond drie seizoenen onder contract bij de Russische club. Daarvan kwam hij er tweeënhalf ook daadwerkelijk voor Zenit uit. Hij sprak niet over de omkoping met de UEFA, maar als de Europese voetbalbond contact opneemt zal hij zijn verhaal vertellen.

Nintendo viert lancering Kirby met roze 2DS

Op 16 mei komt de eerste game met Kirby in de hoofdrol uit voor Nintendo 3DS. Om dit te vieren komt Nintendo met een roze Nintendo 2DS. Waar Nintendo de inspiratie vandaan heeft gehaald is wel duidelijk.

In Kirby: Triple Deluxe zijn er weer nieuwe power-ups te krijgen, heeft Kirby de gave om erg grote objecten op te zuigen en zijn er diverse mini-games. Denk hierbij aan een vecht-game in de stijl van Smash Bros. of een mini-game gebaseerd op ritme met King Dedede. Binnenkort dus ook te spelen op de Kirby-roze 2DS.

Roze2ds

Tévez geeft zijn woord aan Boca Juniors

Carlos Tévez keert in de toekomst hoe dan ook terug als speler van Boca Juniors. Dat zegt Daniel Angelici, president van de Argentijnse topclub. Tévez heeft nog een contract tot medio 2016 bij Juventus, maar is van zins om zijn carrière vroeg of laat te beëindigen bij Boca Juniors. De 30-jarige aanvaller stond eerder al op het punt zijn loopbaan te stoppen.

"Ik spreek nog veel met Carlos", zegt Angelici in gesprek met FOX Sports. "Hij keert hier hoe dan ook terug, dat woord heeft hij aan mij gegeven. Ik kan in ieder geval verzekeren dat hij niet onze volgende versterking wordt. Daarvoor heeft hij nog een te lang lopend contract bij Juventus."

Tévez maakte als jeugdspeler de overstap van All Boys naar Boca Juniors. Bij laatstgenoemde club debuteerde hij op het hoogste niveau. In 2004, na drie seizoenen voor de hoofdmacht van Boca, besloot hij zijn geluk te beproeven bij het Braziliaanse Corinthians.

Gedurende zijn carrière gaf hij regelmatig blijk van de twijfels over een vervolg van zijn carrière. Zo weigerde hij maandenlang uit te komen voor Manchester City omdat hij het plezier in het voetbal was verloren. Na een onderhoud met trainer Roberto Mancini keerde hij alsnog terug als profvoetballer.

Dit seizoen maakt Tévez furore in het shirt van Juventus. Na 31 speelrondes staat hij bovenaan de topscorerslijst van de Serie A met achttien doelpunten. Voor dat doelpuntenaantal had hij 29 competitieduels nodig. Zijn partner in de spits, Fernando Llorente, trof tot dusver elf keer het doel. Hij had daar een wedstrijd minder voor nodig.

Blessure Diego Costa valt mee

De hamstringblessure van Diego Costa valt mee. Uit medisch onderzoek bleek dat de aanvaller van Atlético Madrid niets heeft gescheurd, meldt de Spaanse club woensdag. Costa moest dinsdag in het Champions League-duel tegen FC Barcelona al na een half uur worden gewisseld. Volgens Atlético wordt van dag tot dag bekeken hoe het herstel verloopt.

De tot Spanjaard genaturaliseerde Braziliaan is de sterspeler in de ploeg van coach Diego Simeone, die aan kop gaat in de Primera División. Dit seizoen vond hij al 33 keer het net.

Costa's vervanger Diego zette Atlético tegen de Catalanen in hun eerste ontmoeting in de kwartfinale met een schitterende uithaal op voorsprong. Neymar zorgde op aangeven van Andrés Iniesta voor de 1-1 eindstand in Camp Nou. Volgende week is de return.

Bezorgde leraren blijven strijden tegen volle klas

De initiatiefnemers van het burgerinitiatief Stop de Overvolle Klassen blijven strijden voor een wettelijk maximum aantal leerlingen per klas. Dat zei initiatiefnemer en voorzitter van de vakbond Leraren in Actie Peter Althuizen woensdag na afloop van een debat over het onderwerp in de Tweede Kamer.

Een Kamermeerderheid blijkt niets te zien in een voorstel om de maximale grootte van een schoolklas wettelijk vast te leggen op 24 leerlingen. Staatssecretaris van onderwijs Sander Dekker benadrukte dat in 95 procent van de klassen het probleem zelfs niet bestaat.

"Dan nog gaat het om vierduizend klassen die overvol zijn," aldus Althuizen. "Dat is en blijft een groot probleem. Dekker ontkent dat, maar voegde er in het debat wel aan toe dat het te duur is om het probleem op te lossen. Wij gaan daarom door. De kwaliteit van het onderwijs lijdt onder te grote klassen."

Althuizen heeft zijn hoop gevestigd op de oppositiepartijen in de Tweede Kamer. "Wij hebben het nu aangekaart en er is nu over gesproken in de Tweede Kamer. Ik denk dat veel Kamerleden zich nog wel eens achter de oren zullen krabben, want het probleem is niet te ontkennen."

Met ruim 45 duizend handtekeningen kregen de initiatiefnemers, een groep bezorgde leraren, hun burgerinitiatief woensdag op de politieke agenda van de Tweede Kamer.

Duitsland levert fregat aan chemicaliënmissie Syrië

Duitsland gaat met een gewapend schip deelnemen aan de internationale missie die tot doel de vernietiging van het Syrische arsenaal chemische wapens heeft. Dat heeft de Bondsdag woensdag besloten, aldus regeringswoordvoerder Georg Streiter. Duitsland stuurt een fregat om een Amerikaans schip dat de chemicaliën vervoert te escorteren door de Middellandse Zee.

De vernietiging van de chemicaliën staat voor het einde van april gepland. De gifstoffen worden op het Amerikaanse schip onschadelijk gemaakt. Duitsland heeft aangeboden het afval dat uit dit proces voortkomt te verbranden.

Rauwheid bevalt Schluter wel in Lucia de B.-rol

Ariane Schluter heeft er geen probleem mee dat ze er in Lucia de B. constant op haar alleronvoordeligst uitziet. De actrice vertolkt de weinig glamoreuze titelrol in de film over de 'Engel des Doods' die onterecht werd veroordeeld tot levenslang voor vier moorden. "Ik vind het zelfs wel lekker, die rauwheid", zegt Schluter woensdag in Spits.

"Dat doet me niks. Het gaat immers niet om mij, het gaat om het personage", legt de actrice uit. "En ach, ik heb sowieso nooit in dat circuit van de klassieke filmster gezeten. Mijn gezicht is niet stereotype mooi, het moest bij mij altijd via de inhoud gaan. Fijn, want daardoor heb ik weinig last van ijdelheid."

De film over de ten onrechte voor moord veroordeelde 'Engel des Doods' is vanaf donderdag te zien in de bioscopen.


Rauwheid bevalt Schluter wel in Lucia de B.-rol (Foto: Novum)

Opnamen Fast & Furious 7 hervat na dood Paul Walker

De productie van Fast & Furious 7 is weer begonnen. De opnamen hebben enige tijd stilgelegen omdat hoofdrolspeler Paul Walker eind vorig jaar omkwam bij een auto-ongeluk. Het script is aangepast en er zijn naar verluidt vier Walker-lookalikes aangetrokken om cruciale scènes af te maken. Daarop gingen de camera's maandag weer draaien.

"Eerste dag weer aan het filmen. Beter en sterker", liet regisseur James Wan weten via Instagram. Fast and Furious 7 verschijnt volgend jaar april in de Nederlandse bioscopen. Naast Walker zijn onder anderen Vin Diesel, Dwayne Johnson en Michelle Rodriguez te zien in het zevende deel van de Fast and the Furious-reeks.

Walker, die in zes van de zeven films het personage Brian O'Connor vertolkt, overleed eind november in Los Angeles. Hij was passagier in een Porsche die werd bestuurd door zijn vriend, die veel te hard reed. Hij verloor de macht over het stuur en botste tegen een boom en lantaarnpaal. Ze overleden aan de verwondingen van de klap en de daaropvolgende brand.


Opnamen Fast & Furious 7 hervat na dood Paul Walker (Foto: Novum)

Israël zet bouwplannen in Oost-Jeruzalem door

De Israëlische regering zet een plan door om meer dan zevenhonderd woningen te bouwen in Oost-Jeruzalem. Dat heeft de antinederzettingengroep Vrede Nu woensdag gezegd. Israël veroverde Oost-Jeruzalem op Jordanië in 1967, maar de Palestijnen beschouwen het als hun grondgebied en als de hoofdstad van een toekomstige Palestijnse staat.

Het plan kan een nieuwe tegenslag betekenen voor het vredesoverleg tussen Israël en de Palestijnen. Dinsdag stak de Palestijnse president Mahmoud Abbas de lont al in het kruitvat toen hij zei een campagne te hervatten om meer internationale erkenning voor de staat Palestina te krijgen, hoewel hij eerder had beloofd hier voorlopig van af te zien. Na de aankondiging van Abbas zei de Amerikaanse minister van buitenlandse zaken John Kerry, die als bemiddelaar bij de gesprekken optreedt, zijn reisplannen naar de regio af.

SGP wil tolvignet voor buitenlandse automobilist

Buitenlandse automobilisten moeten gaan betalen voor het gebruik van Nederlandse wegen. Tijdens de onderhandelingen over de begroting voor 2015 met het kabinet zal de SGP de invoering van een tolvignet bepleiten. Dat heeft fractieleider Kees van der Staaij woensdag laten weten.

Van der Staaij wijst erop dat Nederlanders ook tol moeten betalen in het buitenland. Duitsland wil een tolvignet invoeren. "Waarom doet Nederland dat niet?", vraagt de SGP'er zich af. "We betalen in het buitenland ook voor de infrastructuur. Waarom moeten wij het braafste jongetje van de klas zijn?" Hij denkt met een tolvignet minimaal honderd miljoen euro te kunnen ophalen.

De SGP zal bij de onderhandelingen over de begroting verder pleiten voor extra investeringen in veiligheid en defensie. Van der Staaij wil daar 150 miljoen euro voor uittrekken. Dat geld is bedoeld om de opsporing en vervolging te versterken. Ook wil hij de krijgsmacht verstreken.

Van de Staaij bepleit verder lastenverlichting. Door de deal over het schrappen van de strafbaarstelling van illegaliteit is er al een half miljard euro beschikbaar gekomen voor de midden- en hogere inkomens. De SGP wil ook de koopkracht van lagere inkomens versterken. Ten slotte Van der Staaij dat er een goed overgangsbudget komt voor gemeenten, die er volgend jaar taken bij krijgen.

De onderhandelingen over de begroting voor 2015 beginnen maandag. Het kabinet voert die gesprekken met de SGP, ChristenUnie en D66. Die partijen zijn nodig voor een meerderheid in de Eerste Kamer. Sinds het begrotingsakkoord dat in het najaar werd gesloten staan deze partijen te boek als de 'constructieve oppositie'.

ChristenUnie en D66 legden eerder hun wensenlijstje ook al op tafel. De ChristenUnie eist ook lastenverlichting voor de lagere inkomens. Ook Alexander Pechtold (D66) pleitte eerder voor lastenverlichting.

Vanaf mei dictatortje spelen

Tropico 5 komt 23 mei uit voor pc, zo laat Kalypso weten. De ontwikkelaar is ook bezig aan een Xbox 360- en Mac-versie, die deze zomer uit moet komen. Een PlayStation 4-versie volgt in de herfst en als allerlaatste komt er ook nog een Steam OS (Linux)-variant, maar daar is nog geen moment voor uitgekozen.

Nieuw in Tropico 5 is de toevoeging van een multiplayermodus voor vier personen. Verder heeft de game een stuk diepere gameplay en ook de graphics zouden flink verbeterd zijn.

Modolo wint tweede etappe Driedaagse De Panne

Sacha Modolo heeft woensdag de tweede etappe in de Driedaagse De Panne-Koksijde gewonnen. Na 206 kilometer tussen Zottegem en Oostduinkerke bleef de Italiaan van Lampre-Merida de Fransman Arnaud Démare (FDJ) en de Noor Alexander Kristoff (Katusha) voor. Giant-Shimano-sprinter Marcel Kittel raakte ingesloten door de slingerende sprint van Modolo en kwam er niet aan te pas. De Duitser werd achtste.

Gert Steegmans (Omega Pharma-Quick-Step) lost Peter Sagan af als leider in het klassement. Sagans ploegmaat Oscar Gatto staat op een tel van de Belg tweede. Kenneth van Bilsen (Topsport Vlaanderen-Baloise) staat derde op drie seconden. Steegmans ploeggenoot Niki Terpstra is op vijf seconden vierde.

Terpstra was woensdag de hele dag in de aanval. In de slotfase van de koers was hij met ploegmaat Guillaume van Keirsbulck en Gatto op avontuur. De drie hadden een maximale voorsprong van bijna een halve minuut, maar op drie kilometer voor de meet werden de Assendelfter en de zijnen ingelopen.

Donderdag volgen twee etappes in de rittenkoers. In de ochtend wordt een rit in lijn van 106 kilometer met start en finish in De Panne gereden. 's Middags is de Belgische kustplaats ook het decor van de afsluitende vijftien kilometer lange tijdrit.

Vier gewonden door instorten loopbrug Katwijk

Vier mensen zijn woensdagmiddag in Katwijk gewond geraakt toen een tijdelijke loopbrug naar het strand in elkaar zakte. Ze zijn allemaal per ambulance naar een ziekenhuis gebracht. Een persoon is zwaargewond, meldt een woordvoerder van de brandweer.

In de Zuid-Hollandse plaats wordt momenteel aan de kustversterking gewerkt. Daardoor rijden vrachtwagens met zand af en aan en zijn voor het publiek loopbruggen aangelegd om het strand te kunnen bereiken.

"Een van de vrachtwagens is, terwijl de laadbak nog omhoogstond, tegen de brug gereden. Die stortte vervolgens in", vertelt de woordvoerder. De Inspectie SZW en de politie doen onderzoek naar het ongeluk.

Rel om statiegeldonderzoek

Een eventuele afschaffing van statiegeld op plastic flessen, is gebaseerd op een 'misleidend' rapport van Wageningen University. Dat stelt althans het bedrijf Tomra Systems, leverancier van emballagesystemen, woensdag in een persbericht. Wageningen ontkent elke vorm van vooringenomenheid en noemt de beschuldiging 'schandalig', laat een woordvoerder weten.

Tomra Systems liet een tegenonderzoek uitvoeren door CE Delft. Hieruit blijkt dat de kosten van het statiegeldsysteem in Nederland gemiddeld drie eurocent per fles bedragen en niet 5,9 eurocent zoals onderzoekers van Wageningen berekenden.

"De Tweede Kamer en later ook de Nederlandse gemeenten zijn in 2012 ernstig misleid door deze rapportage, die is opgesteld in opdracht van de frisdrankenindustrie", aldus directeur René Hissink. "Diverse kosten zijn stelselmatig te hoog opgevoerd en nadrukkelijk is gesuggereerd dat statiegeld een achterhaald systeem zou zijn."

De woordvoerder van de Wageningse universiteit benadrukt dat het universiteitsrapport is opgesteld in opdracht van 'diverse partijen'. "Daar zaten voorstanders van het statiegeldsysteem bij, maar ook tegenstanders. Er zat voor onze wetenschappers geen druk op in welke richting dan ook."

Hij noemt de suggestie van Tomra Systems dat er sprake is van bewuste misleiding 'schandalig'. "Het onderzoek is transparant gebeurd. De uitkomsten waren in 2012 onze beste inschatting van de situatie." Hij wijst er op dat de prijs van plastic flessen anno 2014 een stuk hoger is, waardoor elk onderzoek nu wezenlijk zou verschillen van dat in 2012.

Het bedrijf dient een klacht in bij Commissie Wetenschappelijke Integriteit van de universiteit. Een onafhankelijke voorzitter zal beoordelen of er mogelijk sprake is van wetenschapsfraude en al dan niet een onderzoek instellen.

Als het statiegeld wordt afgeschaft staan de banen van zo'n achthonderd medewerkers in deze industrie op de tocht, aldus directeur Hissink.

"Tomra is in Nederland zowat monopolist op het gebied van emballagesystemen", reageert de zegsman van de Wageningen Universiteit. "We bekijken uiteraard hun uitkomsten. Maar zij hebben wel een erg eenzijdig belang."

In 2012 toonde de Tweede Kamer zich kritisch over een eventuele afschaffing. Alleen PVV en VVD waren voor. Twee jaar later is de kogel echter nog niet door de kerk, laat een woordvoerder van het ministerie van Infrastructuur en Milieu weten.

Inspecteurs moeten nog controleren of een alternatief inzamelingssysteem genoeg resultaat oplevert. Pas dan zal staatssecretaris Wilma Mansveld (PvdA) het statiegeldsysteem vrijgeven. "Het is dan aan de branche om dit systeem af te schaffen, daar heeft het ministerie geen rol in", aldus de woordvoerder.

Angelo motiveert pro-Geert mars

Zaterdag 5 april is een demonstratie gepland in het centrum van Nijmegen tegen burgemeester Bruls en het college omdat die aangifte deden tegen Geert Wilders om diens minder Marokkanen uitspraak tijdens de gemeenteverkiezingen.

Organisator Angelo van den Bos wil het wel gezellig houden en zit niet te wachten op racistisch of getint tuig dat meent de kans te moeten waarnemen. Het moet een rustige vredige protestmars worden zonder racistische uitingen. Met de mars, die start in Kronenburgerpark, wil de 28-jarige Nijmegenaar steun aan Wilders betuigen en aangifte tegen burgemeester Bruls en het college doen die samen met 700 anderen weer aangifte tegen Geert Wilders hebben gedaan.

Angelo is van mening dat burgemeester Bruls door aangifte te doen onrust in de stad zaait. Van den Bos vindt dat een burgemeester zich niet op deze manier met dit soort zaken moet bezighouden. Hij vindt ook dat iedereen zich te veel laat meeslepen door het valse gestook in de media. “Kijk, Wilders heeft het ongenuanceerd gezegd, dat is zo. Maar die hele avond had een andere strekking, er werd gesproken over criminelen, en alleen dat laatste stukje wordt dan naar buiten gebracht. Hij bedoelde gewoon de criminele Marokkanen en iedereen wil minder criminelen, ook bijvoorbeeld minder pedofielen en dierenbeulen. En om Wilders te steunen en om een ander geluid uit Nijmegen te laten horen ben ik deze demonstratie gaan organiseren”, vertelt de organisator van de tocht.

Geert Wilders is uitgenodigd om het evenement bij te wonen. Of de door de media veel belaagde politicus ook komt opdagen is nog steeds maar de vraag. Als Geert zelf niet komt, komen er wel andere prominente PVV'ers de mars bijwonen. Er wordt gelopen door het centrum en via het Keizer Karelplein richting politiebureau. Eenmaal daar kan iedereen aangifte tegen Bruls doen. Hoe deze aangifte moet luiden is niet geheel duidelijk omdat er geen voorgedrukte aangifte formulieren voor handen zijn om deze massa aangifte op te nemen.

De Facebookteller staat inmiddels op 136 wandelaars en 86 denken er nog over na.

Game of Thrones intro in Skyrim-stijl

Brady Wold heeft de wereld van The Elder Scrolls V: Skyrim in een Game of Thrones-jasje gestoken. In de stijl van de intro van Game of Thrones is nu Skyrim te zien.

Met de bekende stijl van de Game of Thrones-intro laat het filmpje de verschillende steden en gebieden zien uit Skyrim. Brady Wold zegt zelf duizenden uren bezig te zijn geweest met het maken van deze intro voor Skyrim.

Op 6 april start het nieuwe seizoen van Game of Thrones weer.

Janssen wordt scout bij Vitesse

De kogel is door de kerk: Theo Janssen bekleedt per 1 juli de functie van scout bij Vitesse. Janssen neemt aan het einde van het seizoen afscheid als speler van Vitesse. Daarna schakelt hij meteen door naar een nieuwe functie binnen de club.

Hij is tot medio 2019 vastgelegd als scout, bevestigt Vitesse via de officiële kanalen. Daarnaast gaat hij in de juegdopleiding aan de slag als techniektrainer. De aanstelling van Janssen hing al enige tijd in de lucht. Geruchten deden echter de ronde dat de partijen het niet met elkaar eens zouden worden over de contractvoorwaarden.

Door een blessure komt de ervaren middenvelder dit seizoen niet meer in actie. Daarom heeft hij begin maart gelijk de eerste schreden in zijn nieuwe vakgebied gezet. "Ik ben al met Bosko Bursac en Mo Allach weggeweest", vertelt de oud-international van het Nederlands elftal.

"Ik heb ondertussen al een aantal wedstrijden gezien en ook al een paar rapporten geschreven. Vanaf 1 juli begin ik officieel, maar ik ben nu al met Mo richting volgend seizoen aan het kijken", aldus Janssen.

Op 27 april, als Vitesse tegen Go Ahead Eagles de laatste thuiswedstrijd van het seizoen speelt, neemt Janssen als speler definitief afscheid van Vitesse. Hij droeg jarenlang het shirt van de Arnhemmers en bouwde dus het nodige krediet op.

"Samen met Vitesse heb ik gesproken over mijn afscheid. Ik mocht zelf kiezen wanneer ik dit wilde doen. Zelf wilde ik dit graag de laatste wedstrijd van het seizoen doen. Op het veld tijdens Vitesse - Go Ahead Eagles is het een kort afscheid. De donderdag voor het duel is mijn afscheid met de supporters. Dat wordt een stuk intiemer."

Meer passagiers via vliegveld Eindhoven

Eindhoven Airport heeft in de eerste drie maanden van dit jaar vijftien procent meer passagiers vervoerd dan in 2013. De luchthaven verwerkte 682.000 passagiers, tegen 594.000 een jaar eerder, maakte het vliegveld woensdag bekend.

Op lijnvluchten steeg het passagiersaantal met vijftien procent tot 671 duizend personen. Vanuit Eindhoven vlogen vliegtuigmaatschappijen naar 52 bestemmingen, twee meer dan vorig jaar. Vakantiecharters zaten 36 procent voller dan een jaar eerder en vervoerden tienduizend mensen.

Het aantal vliegtuigen dat opsteeg en landde in Eindhoven nam toe met zeven procent naar 5700. Voor dit jaar mikt de luchthaven op 3,7 miljoen passagiers. Dat zouden er driehonderdduizend meer zijn dan in 2013.

Van der Hart laat Ajax wachten

Mickey van der Hart heeft Ajax om bedenktijd gevraagd voordat de doelman een beslissing maakt over zijn toekomst. Ajax hoopt Van der Hart spoedig langer vast te leggen. Het huidige contract van de sluitpost loopt medio 2015 af in Amsterdam. Door de concurrentiestrijd twijfelt Van der Hart nog of hij een langer verblijf bij Ajax ziet zitten. 

Van der Hart is de derde keus voor trainer Frank de Boer. Jasper Cillessen en Kenneth Vermeer kregen dit seizoen de voorkeur in de hoofdmacht. Om die reden is hij dit seizoen voornamelijk onder de lat te vinden bij Jong Ajax. De enige wedstrijd voor het eerste elftal die hij dit seizoen speelde was in de KNVB beker tegen de amateurs van ASWH. Daarin kreeg hij één tegendoelpunt te verwerken (4-1).

Directeur voetbalzaken Marc Overmars maakt via de officiële kanalen kenbaar dat de contractverlenging van Van der Hart in de ijskast is gezet. "Mickey wil de situatie rond onze keepers afwachten en daar hebben we begrip voor", aldus de oud-profvoetballer.

Cillessen en Vermeer zijn allebei in beeld bij het Nederlands elftal om op het WK voetbal onder de lat te staan. Waar eerstgenoemde door zijn goede prestaties in beeld zou zijn bij diverse buitenlandse (top)clubs, zou Vermeer juist naar een transfer uitkijken omdat hij geen extra seizoen achter Cillessen wil plaatsnemen.

De 19-jarige Van der Hart maakt met de aanwezigheid van het tweetal geen kans op een vaste stek in Ajax 1. Sterker nog, het talent wacht nog op zijn competitiedebuut voor de regerend landskampioen. Via zijn optredens bij Jong Ajax verdiende hij wel een plekje bij Jong Oranje. Ook daar wacht hij nog op zijn eerste speelminuten.

SP'er Van Nispen geïnstalleerd als Kamerlid

SP'er Michiel van Nispen is woensdagmiddag geïnstalleerd als Tweede Kamerlid. De 31-jarige Bredase jurist volgt Jan de Wit op, die dinsdag na een Kamerlidmaatschap van zestien jaar met pensioen ging.

De afgelopen zeven jaar werkte Van Nispen al onder Jan de Wit als medewerker justitie. Daarvoor werkte hij op een advocatenkantoor.

Ook in zijn nieuwe rol wil Van Nispen zich daarvoor blijven inzetten. Direct na zijn installatie diende hij daarom al enkele moties in, waarmee hij het kabinet verzoekt het recht ook voor mensen met een laag inkomen toegankelijk te houden.

Carrick: "Gelijkspel was onnodig"

Michael Carrick vindt dat Manchester United de voorsprong had moeten behouden tegen Bayern München. In de kwartfinale van de Champions League kwam United tegen de verwachtingen in op een 1-0 voorsprong dankzij een doelpunt van Nemanja Vidic. Bayern, een van de grote favorieten voor de winst van het prestigieuze Europese toernooi, kwam later terug in de wedstrijd door een goal van Bastian Schweinsteiger.

Doordat Bayern een uitdoelpunt maakte, gaan de Duitsers nu toch met een goed gevoel richting de return. Iets waar Carrick juist niet op zat te wachten. "Deze situatie is duidelijk niet waar we in wilden belanden, al is een gelijkspel ook geen slecht resultaat", zegt hij op de officiële website van United.

"We zijn nog steeds in de race. Het werkte voor ons frustrerend dat Bayern onnodig op gelijke hoogte kon komen. Desalniettemin hebben we vertrouwen getankt. We wisten dat het verre van makkelijk zou worden tegen Bayern, dus wat dat betreft kunnen we eigenlijk alleen maar blij zijn met een remise."

De return vindt plaats op 9 april. Bayern moet het dan stellen zonder Schweinsteiger. De Duitse middenvelder beging in de negentigste minuut een overtreding op Wayne Rooney en ontving zijn tweede gele kaart.

"We zijn zeker niet weggespeeld. Nu wordt het zaak dat we in de return op ons best zijn", stelt Carrick. "We moeten er met z'n allen volledig in geloven. Dan weet ik zeker dat we een goede kans hebben om Bayern te verslaan."

Maar tweeënhalf jaar cel voor zware molestatie

Een 29-jarige man uit Arnhem moet tweeënhalf jaar de gevangenis in voor het zwaar mishandelen en bedreigen van een man uit Driel. Dat heeft de rechtbank in Arnhem woensdag bepaald. De man stuurde onder meer een knokploeg op het slachtoffer af, ontvoerde hem en zette een doorgeladen pistool tegen zijn hoofd.

De incidenten speelden zich af tussen vorig jaar juni en september. De verdachte drong onder meer met de knokploeg de woning van het slachtoffer binnen. De man werd naar buiten gesleurd en zwaar toegetakeld.

Toen het slachtoffer aangifte deed werden de man en zijn directe omgeving wekenlang lastiggevallen door de verdachte en zijn maten. Hem werd duidelijk gemaakt dat hij grote problemen zou krijgen als hij de naam van Arnhemmer tegen de politie zou zeggen.

De zaak liep verder uit de hand toen het slachtoffer in september in een auto naar een bos in Oosterbeek werd gevoerd. Hij kreeg een pistool tegen zijn hoofd gezet en later in zijn mond gedrukt.

Een tweede betrokkene kreeg van de Arnhemse rechters twee jaar cel. De 23-jarige man werd tevens veroordeeld voor wapenbezit en een tweede mishandeling.

Monsanto boekt fors meer winst

De Amerikaanse fabrikant van landbouwproducten Monsanto heeft in het tweede kwartaal van zijn gebroken boekjaar aanmerkelijk meer winst geboekt dan in dezelfde periode vorig jaar. Het Amerikaanse concern presenteerde woensdag een winst van bijna 1,7 miljard dollar (1,2 miljard euro), een stijging van dertien procent.

Monsanto deed het daarmee beter dan verwacht, aangezien analisten hadden gerekend op een winst van even meer dan 1,6 miljard euro. De Amerikaanse multinational dankt het verbeterde resultaat naar eigen zeggen aan de hogere inkomsten uit de verkoop van al dan niet genetisch gemodificeerde landbouw- en groentezaden.

Vooral de zaden voor maïs en sojabonen droegen flink bij aan de hogere winst, aldus Monsanto, dat sinds kort de verkoop uitbreidt naar onder meer Brazilië, Argentinië en delen van Azië. De goede verkoop had ook positieve gevolgen voor de omzet, die vorig kwartaal met zeven procent steeg, naar ruim 5,8 miljard dollar.

Matige smog door fijnstof en Saharazand

De lucht boven Nederland is momenteel vies en ongezond. Dat komt door een combinatie van fijnstof, Saharazand en berkenpollen, meldt weeronline.nl dinsdag. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM spreekt zelfs van matige smog.

Matige smog komt wel vaker voor, maar meestal door ozon, laat een woordvoerder van het RIVM desgevraagd weten. Ook zegt hij dat het nu wel erg vroeg in het jaar is. Meestal komt smog alleen voor in de zomer, als het erg warm is.

Volgens weeronline.nl zorgde onder meer de smog ervoor dat er de laatste dagen geen strakblauwe lucht te zien was ondanks het vrij zonnige weer. Het Saharazand is tijdens zonsopkomst en -ondergang goed te zien door de bruinige gloed aan de horizon.

De komende dagen stijgt de kans op een bui, waardoor het zand naar beneden komt. Weeronline adviseert autobezitters daarom hun auto nog even niet te wassen. Na een regenbui kan er namelijk een laagje zand op de auto liggen.

Vanaf het weekeinde wordt zowel op grote hoogte als aan de grond schonere lucht vanaf zee aangevoerd. Hierdoor duiken de temperaturen ook iets omlaag.

Leider Oekraïense Rechtse Sector doodde zichzelf

Een van de leiders van de radicaal-nationalistische Oekraïense beweging Rechtse Sector, Oleksandr Moezitsjko, die vorige maand bij een schietpartij om het leven kwam, blijkt zichzelf per ongeluk te hebben doodgeschoten. Dat hebben onderzoekers van het ministerie van binnenlandse zaken woensdag bekendgemaakt. Hij zou zichzelf in het hart hebben geschoten.

Eerder werd aangenomen dat Moezitsjko, ook bekend als Sasjko Bily, omkwam doordat hij zich verzette tegen de politie. Rechtse Sector zwoer na de politieactie de dood van Moezitsjko te wreken. De beweging heeft nog niet op de bevindingen van de onderzoekers gereageerd.

Radicale groeperingen als Rechtse Sector en het extreemrechtse Svoboda speelden een belangrijke rol bij het verdrijven van president Viktor Janoekovitsj en bezetten nog steeds het Onafhankelijkheidsplein in Kiev. Rusland voerde Moezitsjko vaak als schrikbeeld op om te bewijzen hoezeer de nieuwe Oekraïense regering wordt gedomineerd door radicale nationalisten. Moskou heeft de veronderstelde invloed van groepen als de Rechtse Sector aangevoerd als een van de redenen om de Krim in te lijven. Velen in Oekraïne zeggen dat de invloed van de beweging wel meevalt.

Poetin officieel gescheiden

De Russische president Vladimir Poetin is officieel gescheiden van zijn vrouw Ljoedmila Sjkrebneva. Dat liet het Kremlin woensdag in een verklaring weten, aldus Russische media.

Poetin (61) en de 56-jarige Sjkrebneva hadden hun scheiding in juni al aangekondigd. Dat deden zij tijdens een bezoek aan een balletvoorstelling voor de camera van een staatsomroep. Ze gaven als reden dat ze elkaar door het werk van Poetin nauwelijks nog zagen.

De twee trouwden in 1983 en hebben twee dochters.

Hommels gaan de bijen achterna

Het gaat niet goed met de hommels. Vooral intensieve landbouw is net als bij de bijen de grote boosdoener. Een kwart van alle hommelsoorten wordt met uitsterven bedreigd, zo blijkt uit een rapport dat woensdag bekend is gemaakt door IUCN, de wereldwijde koepel van natuurorganisaties.

Hommels en bijen zorgen voor bestuiving van groente en fruit. Ze vormen daardoor een belangrijke schakel in de voedselvoorziening. Maar de insecten lijden ernstig onder het gebruik van bestrijdingsmiddelen en gronduitbreiding in de intensieve landbouw. Nederland gebruikt volgens de natuurbeschermers de grootste hoeveelheid bestrijdingsmiddelen per hectare van alle Europese landen.

In Nederland komen ongeveer 20 hommelsoorten voor. Er vliegen ruim 300 soorten bijen, maar daarvan is 60 procent bedreigd. Wetenschappers zijn al jaren aan het zoeken naar de exacte oorzaak van de achteruitgang van bijensoorten, maar ze zijn het er nog niet over eens.

De IUCN pleit voor een verbod op bepaalde bestrijdingsmiddelen en scherpere controle in de landbouw. Ook is het volgens de natuurbeschermers nodig om wegbermen, akkerranden en weilanden in te zaaien met bloemrijke mengsels, zodat bijen en hommels makkelijker voedsel kunnen vinden.

Premier Kazachstan stapt onverwacht op

De Kazachse premier Serik Achmetov is woensdag onverwacht opgestapt. Dat heeft het Kazachse persbureau Interfax-Kazachstan woensdag gemeld. Hij was sinds 2012 premier. Met het vertrek van Achmetov wordt de regering ontbonden.

Het was niet onmiddelijk duidelijk waarom Achmetov zijn ontslag heeft ingediend. Toch zal de beslissing waarschijnlijk leiden tot nieuwe speculaties over het aftreden van de 73-jarige Kazachse president Noersoeltan Nazarbajev. Nazarbajev wordt gezien als een alleenheerser en is al sinds de onafhankelijkheid van Kazachstan in 1991 president van het olierijke Centraal-Aziatische land. Daarvoor was hij van 1984 tot 1989 premier van de Kazachse Sovjetrepubliek.

Ter Stegen: "Ik vertrek hoe dan ook"

Marc-André ter Stegen heeft zich allang ingesteld op een transfer, ook al staat zijn overgang naar FC Barcelona op losse schroeven. De Catalanen mogen de komende twee transferperiodes geen aankopen doen. Daardoor is het aannemelijk dat de deal met Borussia Mönchengladbach over Ter Stegen in het water valt. De sluitpost zou in de zomer naar de Primera Division moeten vertrekken.

Ter Stegen is nog in het bezit van een contract bij Borussia Mönchengladbach. Bij die club hoopt hij volgend seizoen echter niet meer onder contract te staan. "Ik weet niet hoe de situatie met Barcelona afloopt, maar ik weet wel dat ik in de zomer een andere club zoek", zegt hij tegen Kölner Express.

Gerd vom Bruch, de zaakwaarnemer van Ter Stegen, stelt dat de jongeling weinig moeite hoeft te doen om een alternatief voor Barça te vinden. "Mocht hij vertrekken, kun je erop rekenen dat hij na de zomer niet werkloos is", zegt Vom Bruch tegen SID.

"Ik ben geen rechter, maar ik betwijfel of een contract ongeldig moet worden verklaard als hij vóór een uitspraak al is aangetrokken. Ook ik weet dat Marc-André nog bij Gladbach vastligt, maar ik kan me niet voorstellen dat hij hier nog langer wil blijven."

Het mislopen van de komst van Ter Stegen zou een flinke mokerslag zijn voor Barcelona. Víctor Valdés is aan het einde van het seizoen namelijk transfervrij. De routinier, die op dit moment zwaar geblesseerd is, hoopt op een avontuur in een andere competitie.

Volkert van der G. is welkom bij Robert Schoemacher

Robert Schoemacher zou Volkert van der G., de moordenaar van Pim Fortuyn, best opereren zodat hij onherkenbaar over straat kan. Omdat Van der G. 'geen voortvluchtig crimineel is', zou de plastisch chirurg hem wel onder handen nemen. Dat zegt Schoemacher in de Nieuwe Revu.

De chirurg raadt Van der G., die op 2 mei voorwaardelijk vrijkomt, aan een baard te laten staan. "Helemaal hip tegenwoordig, dus dan past hij meteen wat beter in de maatschappij. Een bril helpt ook."

De chirurg vindt daarnaast dat de man ingevallen wangen heeft. "Voor vijfduizend euro zuig ik vet uit zijn kont en stop het in zijn gezicht. Dat is een simpele ingreep en mollige wangen staan meteen een stuk gezelliger."

De 56-jarige Schoemacher denkt overigens niet dat Volkert heftige reconstructieve chirurgie nodig heeft. "Ik houd ervan zo dicht mogelijk bij het natuurlijke te blijven", zegt de plastisch chirurg. "Dan ziet hij er niet uit als freak en kan hij rustig zijn leven oppakken."

Storing legt Whatsapp plat

Gebruikers van Whatsapp kunnen woensdagmiddag geen berichten versturen of ontvangen. De applicatie kampt met een storing die wereldwijd lijkt te zijn, zo blijkt uit berichten op Twitter. Whatsapp heeft nog geen informatie over de storing gegeven.

De berichtendienst lag woensdag iets voor 15.00 uur nog plat. De storing duurde toen al ten minste veertig minuten.

Whatsapp wordt wereldwijd door 450 miljoen mensen gebruikt. Begin dit jaar werd bekend dat Facebook de berichtendienst overneemt.

Ziekte op de loer bij spelen met water op straat

Kinderen die op straat spelen met water, of dat nou water uit een regenplas of een fontein is, lopen het risico om ziek te worden. Dat komt doordat het water vaak is verontreinigd door uitwerpselen van mensen en dieren, zo blijkt uit het proefschrift van Heleen de Man van de Universiteit Utrecht.

Water waarin uitwerpselen terecht zijn gekomen, bevat bacteriën die diarree of overgeven kunnen veroorzaken, vooral bij kinderen. Volgens De Man wordt gemiddeld een op de 25 kinderen ziek na het spelen met een bedriegertje, een systeem waarbij waterstralen uit de grond komen. Op extreem warme dagen kan dat zelfs oplopen tot een op de drie kinderen.

Ook het spelen in plassen regenwater is niet zonder gevaar. Bij extreme regenval blijft het water langer op straat staan en kan het gebeuren dat het regenwater wordt vermengd met rioolwater. Het water is dan zo verontreinigd dat het inslikken van een druppel volgens De Man al kan leiden tot diarree en overgeven.

De onderzoekster pleit voor maatregelen, want volgens haar is op eenvoudige manier te voorkomen dat kinderen ziek worden van het spelen met water op straat. Zo kan de hygiëne van bedriegertjes worden verbeterd door de reservoirs te vullen met drinkwater in plaats van met regen-, grond- of oppervlaktewater. Ook zouden gemeenten er goed aan doen om de bedriegertjes regelmatig te desinfecteren en ervoor te zorgen dat er geen ander water in de reservoirs kan stromen.

Bij fonteinen is het belangrijk geen installaties te hebben waarbij oppervlaktewater wordt verontreinigd doordat er afvalwater bij kan komen. Ook moeten fonteinen minder hoog en met minder druppels sproeien, zodat kinderen en andere mensen de nevel niet inademen.

Behalve gemeenten hebben volgens De Man ook ouders hun verantwoordelijkheid. Die moeten hun kinderen wijzen op de risico's van water op straat. Straatwater is geen speelwater, zo stelt onderzoekster.

EU en VS helpen Oekraïne op energiegebied

De Europese Unie en de Verenigde Staten gaan Oekraïne helpen minder afhankelijk te worden van Russische energie. Dat heeft de Amerikaanse minister van buitenlandse zaken John Kerry woensdag gezegd.

Het is de bedoeling dat Oekraïne gas geleverd gaat krijgen via Polen, Hongarije en Slowakije, aldus Kerry. Daarbij proberen de VS en de EU te bewerkstelligen dat meer gas uit Azië via Azerbeidzjan en Turkije naar Europa wordt vervoerd, in plaats van via Rusland. Ook andere Europese landen zouden minder afhankelijk moeten worden van Russisch gas. "Geen enkel land zou energie moeten gebruiken om de verlangens van een volk te dwarsbomen", zei Kerry.

Europa en de VS proberen de crisis die is ontstaan door de annexatie van de Krim door Rusland zoveel mogelijk samen te lijf te gaan. Europa's afhankelijkheid van energie uit Rusland kan daarbij een sta-in-de-weg vormen.

OM stuurt nieuwe dagvaarding na blunder

De 37-jarige man uit Tegelen die vastzat omdat hij wordt verdacht van een gewapende ripdeal en door een fout van het Openbaar Ministerie vervroegd is vrijgekomen, wordt opnieuw aangeklaagd. Dat meldt een woordvoerder van het OM woensdag. "De man moet op 20 juni opnieuw voorkomen. Een dagvaarding daarvoor is de deur al uitgegaan. Hij gaat zijn straf zeker niet ontlopen."

John P. had de dagvaarding voor zijn zitting niet gekregen, waarna de rechtbank in Roermond besloot deze nietig te verklaren. De man werd daarop vrijgelaten. "De dagvaarding is wel verstuurd naar de penitentiaire inrichting waarin de gedetineerde verbleef, maar we hebben daarna niet gecontroleerd of de gedetineerde de dagvaarding ook uitgereikt heeft gekregen", zegt de woordvoerder.

P. en twee andere Limburgers zouden op 7 december in Hout-Blerick twee mannen onder bedreiging van wapens tweeduizend euro hebben afgepakt. De twee hadden een afspraak met de Limburgers om een kilo wiet te kopen. Dat liep uiteindelijk anders.

KNSB: meer tijd nodig voor Icedôme

Schaatsbond KNSB heeft meer tijd nodig om tot een uitwerking te komen van de plannen voor de topsportlocatie Icedôme in Almere. Vandaag heeft de bond een brief gestuurd aan hun ledenraad en de voorzitters van de schaatsgewesten. Deze brief is in handen gevallen van Omrop Fryslân.

Voorlichter Huub Snoep zegt in het schrijven dat het eerder een kwestie van dagen dan van maanden is dat er meer nieuws komt. "De oorspronkelijke planning was om daar zes maanden voor te nemen. Jullie merken dat we daarvoor wat meer tijd nodig hebben. Zowel een 'ja' of een 'nee' vraagt een juridische onderbouwing. Het is van belang dat we daar zorgvuldig mee omgaan."

De brief van de KNSB betekent dat er binnenkort duidelijkheid zal zijn of de Icedôme in Almere gebouwd zal kunnen worden of dat de plannen van Folkert Buiter een luchtkasteel in de polder blijken te zijn, zoals in de afgelopen dagen uit diverse berichtgeving op te maken viel. Concurrenten Thialf in Heerenveen en Transportium in Zoetermeer zijn in ieder geval van plan de handen ineen te slaan en staan te trappelen om de topsportlocatie over te nemen.

Texas houdt leverancier executiemiddel geheim

De Amerikaanse staat Texas houdt de nieuwe leverancier van een dodelijk executiemiddel waarmee de doodstraf wordt uitgevoerd geheim. Dat heeft het Texaanse departement van strafrecht dinsdag bekendgemaakt. De eerste executie met de nieuwe lading gif staat gepland voor donderdag.

Volgens Texas worden apotheken die middelen verkopen die voor dodelijke injecties gebruikt worden vaak bedreigd met geweld. Uit algemene veiligheidsoverwegingen en om deze apotheken te beschermen, is besloten om geen openheid te geven over de nieuwe leverancier. Texas is al tientallen jaren de Amerikaanse staat die de meeste doodstraffen uitvoert.

Texas moest een nieuw executiemiddel invoeren omdat na de Europese Unie ook meerdere Amerikaanse bedrijven grondstoffen weigeren te leveren waarmee de doodstraf op gevangenen kan worden toegepast. Er werd in de Verenigde Staten zelfs een tijdlang gesproken over het herinvoeren van het vuurpeloton of de gaskamer

'Laat gevangene geen eigen bijdrage betalen'

Gevangenen moeten niet worden verplicht een eigen bijdrage te betalen voor hun verblijf in de cel. Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) moet zijn wetsvoorstel hierover intrekken. Dat stelt de Raad voor Strafrechtstoepassing en Jeugdbescherming (RSJ), een belangrijk adviesorgaan van het ministerie, in een woensdag gepubliceerd advies.

De eigen bijdrage komt volgens de RSJ in feite neer op een extra straf, die er bovendien voor zorgt dat een gevangene diep in de schulden kan komen. Deze regeling is dan ook 'contraproductief', betoogt de RSJ.

Ook de Nederlandse Vereniging voor Rechtspraak (NVvR), de vakbond voor rechters en officieren van justitie, spreekt zich uit tegen de plannen. "De resocialisatie van de veroordeelde komt door deze plannen niet alleen onder druk te staan, het wordt de veroordeelde wellicht zelfs zeer moeilijk gemaakt om op 'het rechte pad' te blijven", aldus de NVvR.

De Raad voor de Rechtspraak, de belangenvereniging voor rechtbanken, is ook kritisch. Zij adviseert om de rechter te laten oordelen over de eigen bijdrage en daarbij de draagkracht van een verdachte en de ernst van het vergrijp mee te laten wegen.

Teeven wil dat gedetineerden in de toekomst gedurende maximaal twee jaar een dagvergoeding van zestien euro betalen voor hun verblijf, met een maximum van 11.680 euro. Voor de meeste gedetineerden is dit echter niet te betalen, aldus de raad.

"Een gedetineerde verdient ongeveer vijftien euro per week wanneer hij het maximale aantal uren werkt. De voorgestelde eigen bijdrage bedraagt 112 euro per week", stelt het adviesorgaan. "Dat betekent dat de doorgaans slechte financiële positie van een gedetineerde verder achteruitgaat. Driekwart van de gedetineerden heeft nu al een schuld van meer dan duizend euro." De raad benadrukt dat een grote schuld ongunstig voor een soepele terugkeer in de maatschappij nadat de straf is uitgezeten.

De RSJ vindt het verder vreemd dat Teeven zijn plannen niet heeft laten doorrekenen om te zien of ze überhaupt haalbaar zijn. Dit is 'merkwaardig' omdat in 2008 de toenmalige staatssecretaris de Tweede Kamer liet weten dat een eigen bijdrage voor gedetineerden geen haalbare kaart is. Dit vanwege het risico op recidive en de hoge kosten.

Staatssecretaris Teeven en minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) willen met het plan, gecombineerd met het verhalen van kosten van het strafproces op de verdachte, zestig miljoen euro besparen. Maar de raad noemt dit 'twijfelachtig' en wijst op de berekening uit 2008, waaruit bleek dat alleen al de uitvoeringskosten voor de overheid minstens 45 miljoen euro zouden bedragen.

De bewindslieden sturen de wetsvoorstellen deze zomer naar de Tweede Kamer, meldt een woordvoerder. De kritiek wordt hierin meegenomen. De zegsman wijst er op dat in het originele voorstel de mogelijkheid bestaat om een betalingsregeling te treffen om te voorkomen dat iemand vanwege torenhoge schulden terugvalt in de criminaliteit. Ook kan om uitstel van betaling worden gevraagd.

Delfts SP-raadslid beboet voor lekken

Een SP-raadslid in Delft heeft woensdag een boete van vijfhonderd euro gekregen voor het lekken van vertrouwelijke informatie uit de gemeenteraad. De rechtbank ging mee in de eis van het Openbaar Ministerie.

Het 67-jarige SP-raadslid Maurits Bongers schreef in oktober na een besloten vergadering in een bericht aan de media dat er een conflict is over de aanbesteding en het ontwerp van de Sebastiaanbrug in Delft. Zelf vond hij dat hij de geheimhoudingsplicht niet had geschonden omdat hij in zijn bericht geen bedragen had genoemd, maar de gemeente stelde dat alles wat in de vergadering werd besproken geheim moest blijven en deed aangifte. Uit de notulen blijkt volgens de rechtbank duidelijk dat was afgesproken dat alles geheim moest blijven en daarom is krijgt Bongers een boete.

Justitie had ook een boete geëist tegen het 54-jarige raadslid voor Leefbaar Delft Jan de Wit, maar daar ging de rechtbank niet in mee. De Wit had in 2012 informatie uit een besloten vergadering op de site van zijn partij gezet. Op die vergadering werd gesproken over een forensisch rapport van Deloitte over vuilverwerkingsbedrijf Avalex. De Wit omschreef wat de commissie bestuur leefomgeving en duurzaamheid had besproken en noemde daarbij namen en een citaat. Ook plaatste hij een link naar het rapport, dat al eerder was uitgelekt.

De Wit voerde aan dat zijn verslag een karikatuur was van werd gezegd en dat pas op het eind van de vergadering werd bepaald dat de inhoud geheim zou blijven. Hij had bezwaar willen maken, maar kreeg de kans niet. Omdat er geen notulen van de vergadering zijn, kan volgens de rechtbank niet worden vastgesteld of op de juiste wijze tot geheimhouding is besloten. Ook ziet de rechtbank geen wettelijke grond voor het opleggen van geheimhouding. Daarom is De Wit vrijgesproken. Leefbaar Delft is inmiddels opgegaan in Onafhankelijk Delft.

1400 liter chemicaliën in auto gevonden

Een 37-jarige man uit het Belgische Poppel is dinsdagavond gearresteerd bij een controle op de A16 tussen Breda en Antwerpen. Een motoragent van de Nederlandse politie trof drie dozen met jerrycans aan in de bestelauto van de man. In de tanks bleek 1400 liter aceton te zitten. Die stof wordt vaak gebruikt voor het vervaardigen van synthetische drugs.

De man werd rond 20.00 uur staande gehouden omdat hij geen gordel droeg. Toen de agent vroeg of hij iets in zijn laadbak vervoerde zei hij van niet. De agent zag echter enkele dozen staan. De bestuurder had daarvoor geen vrachtbrief bij zich.

De man is aangehouden voor het vervoeren van gevaarlijke stoffen en het mogelijk willen misbruiken van de chemicaliën. De politie doet nader onderzoek naar de aceton.

Strandtenthouders euforisch over voorseizoen

Het voorseizoen is voor de strandtenthouders in Scheveningen 'ontegenzeglijk prachtig' verlopen. Dat heeft de Vereniging van Strandexploitanten Scheveningen laten weten. "Het enige weekend dat relatief rustig was, betrof het NSS-weekend", laat voorzitter Heino Walbroek weten.

Tot nu toe hebben de Scheveningse uitbaters 'niets dan goeds' te melden. Dankzij de milde winter en het mooie weer tijdens de eerste lenteweekeindes hebben veel mensen een uitje naar de kust gemaakt.

Het weekend voor de nucleaire top in Den Haag, waarvoor het Kurhaus en bepaalde kuststroken waren afgesloten, was weliswaar rustig, maar heeft tegelijkertijd 'een hoop pr' gegenereerd, aldus de Walbroek.

Teeven verdedigt illegaliteitsdeal

Dat staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) heeft ingestemd met het schrappen van de strafbaarstelling van illegaliteit, heeft te maken met realiteitszin. Dat zei Teeven woensdag tijdens het debat over de deal die VVD en PvdA hebben gesloten.

Teeven sprak dinsdag van een 'prima deal', wat hem op kritiek kwam te staan van de PVV en D66. Die wezen er in het debat op dat de bewindsman de strafbaarstelling tot voor kort nog verdedigde. Sietse Fritsma (PVV) noemde Teevens reactie 'stuitend'; Gerard Schouw (D66) vergeleek de staatssecretaris met 'buigend riet'.

"Buigend riet is vaak de beste kwaliteit riet", antwoordde Teeven. "Aan brekend riet heb je niet zoveel, dan gaan alle rietkragen naar de filistijnen." Dat hij akkoord is gegaan, komt voort uit realiteitszin. "Het heeft geen zin als staatssecretaris die belast is met het uitvoeren van een stukje van het regeerakkoord om je vast te bijten in iets waarvan de coalitiepartners hebben afgesproken vanaf te willen."

Teeven zei dat hij de strafbaarstelling heeft verdedigd, maar dat hij ook wist dat het voorstel een 'bron van zorg' was bij de PvdA. "De realiteit is dat regeringsfracties een regeerakkoord maken en zij kunnen ook een regeerakkoord wijzigen. Daar kun je het mee eens zijn of niet. In dit geval heb ik gezegd dat ik het er mee eens ben", aldus Teeven. De bewindsman gaat het wetsvoorstel dan ook intrekken.

Tegelijkertijd wil Teeven het aantal illegalen in Nederland wel blijven terugdringen. "Er zijn nog allerlei middelen om illegaliteit tegen te gaan", zei hij. Het terugkeerbeleid verandert ook niet doordat het wetsvoorstel wordt ingetrokken. Daarbij staat voorop dat illegalen vrijwillig terugkeren. Pas in laatste instantie is gedwongen vertrek aan de orde.

Teeven vindt dat hij 'realiteitszin' heeft (Foto: Novum)
Teeven vindt dat hij 'realiteitszin' heeft (Foto: Novum)

Meer, meer, meer Barbie

Samantha van der Plas ligt binnenkort weer in de winkelschappen. Het stereotype blondje beter bekend als Barbie, komt na een biografie met een schoolagenda, liet Van der Plas doorschemeren op Facebook.

De agenda, die simpelweg Samantha heet, moet in mei te koop zijn. "In mei leggen alle vogels en ei en mijn agenda ligt dan ook op de planken in de winkel erbij", brabbelt Van der Plas op Facebook. De oppervlakkige blondine vraagt haar fans naar hun mening over de voorlopige cover. "Foto ga ik anders doen denk ik, twijfel nog een beetje."

De schoolagenda wordt uitgegeven door Jaylen Books. Bij dezelfde uitgeverij verscheen in februari Van der Plas' eerste boek, Van Bimbo tot Business Babe.

Van der Plas gebruikt haar bijnaam Barbie de laatste maanden steeds minder. De blondine kreeg het in 2012 aan de stok met Mattel, de fabrikant van Barbie-poppen. Vanwege een dreigend geschil met de speelgoedgigant schrapte RTL vorig jaar Barbie uit de titel van haar privésoap.

Ook Kerkhove uitgeschakeld in Engeland

Lesley Kerkhove is er op het ITF-toernooi in het Engelse Edgbaston niet in geslaagd de kwartfinale te bereiken. De Italiaanse Maria-Elena Camerin, de nummer 200 van de wereld, was dinsdag met 6-3 en 7-6 (5) te sterk voor de nummer 253 op de wereldranglijst. Omdat maandag Arantxa Rus en Richel Hogenkamp al werden uitgeschakeld, gaat het toernooi verder zonder Nederlandse inbreng.

Kerkhove had via de kwalificaties een plaats in het hoofdtoernooi afgedwongen. In de eerste ronde versloeg ze de als zevende geplaatste Russische Ekaterina Bychkova.

Cambuur veroordeelt opstand fans tegen Lodeweges

SC Cambuur heeft geen goed woord over de fans die trainer Dwight Lodeweges hebben verjaagd. "We begrijpen de emoties en frustraties over het aangekondigde vertrek van Dwight Lodeweges naar sc Heerenveen, maar dit is absoluut geen rechtvaardiging voor welke vorm van geweld of intimidatie dan ook", staat woensdag in een verklaring op de site van de club uit Leeuwarden.

Cambuur maakte maandag bekend dat Lodeweges na het seizoen overstapt naar aartsrivaal Heerenveen en stak daarmee onbedoeld de lont in het kruitvat. Een groep boze fans verstoorde een dag later de training en probeerde het hoofdgebouw van het stadion binnen te dringen. Lodeweges besloot nog dezelfde avond zijn functie per direct neer te leggen.

"Als club veroordelen we deze gebeurtenissen ten zeerste en betreuren het dat een zeer succesvolle trainer en uiterst sympathiek mens ten gevolge van deze situatie heeft besloten Cambuur voortijdig te verlaten", staat in de verklaring van de Friese club, die als promovendus op een keurige elfde plaats staat in de Eredivisie.

Donderdag belegt Cambuur een persconferentie om dieper in te gaan op de situatie. Dan wordt ook duidelijk op welke manier tegen de raddraaiers wordt opgetreden, laat een woordvoerder weten.

IOC-voorzitter praat over vrouwensport met Saoedische sportbaas

De voorzitter van het Internationaal Olympisch Comité, Thomas Bach, heeft in Saoedi-Arabië een gesprek gehad met Nawaf bin Faisal, de voorzitter van het Saoedische Olympisch Comité. In hoofdstad Riyad werd er gesproken over de discussie rondom vrouwen in de sport, een gevoelig thema in Saoedi-Arabië.

In 2012 stuurde het ultra-conservatieve land, onder grote internationale druk, voor het eerst vrouwelijke sporters naar de Olympische Spelen. Een judoka en een atlete mochten zich opmaken voor de reis naar Londen, nadat het eveneens conservatieve Qatar dit eerder al had besloten. 

Sport is voor vrouwen echter nog altijd een gevoelige zaak in Saoedi-Arabië. Zo moeten een aantal vrouwelijke voetbal- en basketbalclubs hun wedstrijden afwerken in vage competities met zo min mogelijk aandacht. 

In het gesprek met Bin Faisal, de kleinzoon van de in 2005 overleden koning Fahd, beloofde Bach dat het IOC volledige steun zal bieden aan het Saoedische programma om de sport in het land de komende jaren te ontwikkelen. Een van de doelen hiervan is om richting de Olympische Spelen van 2020 een grotere groep vrouwelijke atleten naar de Spelen te sturen.

OM: werkstraf voor leraar die naaktfoto's stuurde

Een 55-jarige docent van een middelbare school in Woerden krijgt als het aan justitie ligt negentig uur werkstraf voor het versturen van naaktfoto's van zichzelf naar een van zijn leerlingen. Hij heeft daarmee een grens overschreden, vindt de officier van justitie.

De man uit Nijkerk stuurde vorig jaar via zijn mobiele telefoon foto's waarop zijn erectie te zien was naar een destijds 15-jarig meisje. Hij gaf haar begeleiding bij haar eindexamen, eerst op school en later ook bij haar thuis.

Volgens het OM heeft er geen fysiek contact plaatsgevonden maar is daar wel over gesproken. Zo stelde de man dat ze daar nog te jong voor was maar maakte hij wel duidelijk dat hij opgewonden van haar werd. Hij stuurde met de foto's de tekst 'dit is wat je met me doet' mee.

De docent heeft zich schuldig gemaakt aan verleiding van een minderjarige tot ontucht. Omdat hij verder geen foute bedoelingen had en geen strafblad heeft, vindt het OM een werkstraf genoeg. Wel eiste de officier als voorwaarden reclasseringscontact, verplichte behandeling en een contactverbod met het meisje.

Volgens RTV Utrecht stond de man bekend als een goede en betrokken leraar. Hij werd nadat de aan het licht kwam op non-actief gesteld.

Politie rolt illegale 'bitcoinfabriek' Goirle op

Een 43-jarige man uit Tilburg is dinsdag aangehouden voor het illegaal produceren van bitcoins. Ook tapte hij illegaal stroom af. Dat meldt de politie woensdag.

De man had in een bedrijfspand in Goirle 21 computers staan waarmee hij bitcoins maakte. Hoe hij dat deed en hoeveel virtuele munten hij heeft gegenereerd, is niet duidelijk. Bitcoin is een elektronische munteenheid, die met software op eigen apparaten of bij webdiensten kan worden bewaard.

De man zit nog vast. Zijn computers, overige apparatuur en zijn auto zijn in beslag genomen. De politie doet aanvullend onderzoek.

De Jong verlengt contract bij uitblijven transfer

Wat een afscheidstournee over de Nederlandse velden had moeten worden, werd een jaargang vol blessureleed: Siem de Jong gaat niet langer blind uit van een transfer. Vorig jaar zomer besloot de aanvoerder van Ajax zijn verblijf in de hoofdstad met minimaal een jaar te verlengen, met in zijn achterhoofd dat dit zijn laatste seizoen bij de Nederlandse recordkampioen zou zijn.

Na talrijke blessures is een transfer deze zomer niet meer zo zeker. Het is nog maar de vraag of clubs die De Jong eerder op het verlanglijstje hadden staan de aankomende maanden zullen aankloppen. De zesvoudig Oranje-international is in ieder geval niet van plan om Ajax door de achterdeur te verlaten.

Aangezien zijn contract medio 2015 ten einde loopt, zal hij deze zomer verkocht moeten worden, of zijn contract verlengen. Daarover hebben beide partijen alvast overeenstemming bereikt, zo liet Marc Overmars aan Voetbal International weten. "Als Siem komende zomer bij ons blijft, gaat hij inderdaad bijtekenen. Dat is de intentie van beide partijen", aldus de directeur voetbalzaken van de regerend landskampioen.

Als gevolg van blessureleed moest De Jong dit seizoen de nodige wedstrijden missen. In totaal kwam hij tijdens achttien competitiewedstrijden in actie. Daarin maakte hij zeven doelpunten. De voorbije vier jaren haalde hij iedere keer de dubbele cijfers.

Van Geel: "Bij plaatsing CL zijn we in één klap gezond"

Bij Feyenoord zijn alle pijlen gericht op de tweede plek. Met name de mogelijke gevolgen van die eindklassering stemmen Martin van Geel enthousiast. De technisch directeur van de Rotterdammers weet dat de tweede plaats na 34 speelronden recht geeft aan deelname aan de voorronde van de Champions League.

Indien Feyenoord die laatste horde zou weten te overleven zouden veel problemen direct opgelost zijn. Met name bij de financiële meevallers die gepaard gaan met deelname aan de groepsfase van het miljoenenbal zou Feyenoord aanzienlijk gebaat zijn. De Stadionclub is nog steeds bezig om de schuldenlast van enkele jaren geleden af te lossen.

"Stel dat we de Champions League wél een keer halen, dan zouden we in één klap weer financieel gezond zijn", zegt Van Geel tegenover Voetbal International. "Ik weet dat het heel moeilijk wordt doordat we altijd een zware tegenstander zullen loten, maar daar moet je een keer doorheen."

Nu de koppositie buiten bereik lijkt en de kampioenskansen verwaarloosbaar zijn zou de tweede plaats het Rotterdamse leed aanzienlijk verzachten. Sterker nog, dan zou de champagne ontkurkt kunnen worden. "De tweede plaats voelt dan wel een beetje als een prijs", beaamt Van Geel.

Hiddink: "Kandidatuur Blind was geen keiharde eis"

Het bondscoachschap van Nederland is voor de aankomende vier jaren alvast ingevuld. Guus Hiddink denkt dat de KNVB een goede keuze maakt door Danny Blind naar voren te schuiven. De huidige assistent-trainer van Louis van Gaal continueert zijn rol wanneer Hiddink het stokje van de bondscoach na het WK overneemt. Als Hiddink het vervolgens op zijn beurt voor gezien houdt neemt Blind als eindverantwoordelijke de honneurs waar.

Die lange termijnsplanning kan de goedkeuring van Hiddink wegdragen. Bovendien is er volgens de ervaren keuzeheer slechts sprake van een planning, en kan er altijd nog van de beoogde constructie worden afgezien.

"Mocht zich ergens, zeer onverwacht, een situatie voordoen dat het niet is gelopen zoals gewenst of dat mensen tegen een ondoordringbare muur zijn aangelopen, dan kun je altijd nog zeggen: 'We gaan even zitten'", zegt hij in gesprek met Voetbal International. "In mijn beleving moet je in bijzondere omstandigheden met of zonder contract altijd in staat zijn om tussentijds te evalueren, zoals dat met een mooi woord heet."

Hiddink kijkt uit naar de samenwerking met Blind, over wie hij goede verhalen heeft gehoord. "Ik heb begrepen dat Danny het in zijn huidige rol uitstekend heeft gedaan. Hij organiseert veel en is iemand die hard werkt."

"Die informatie heb ik uit diverse kanalen en ik heb hem zelf natuurlijk ook een aantal malen gesproken. Nee, zijn kandidatuur was geen keiharde eis van de bond. Deze kwam zo naar voren in de diverse gesprekken, die we samen hadden."

FC Barcelona krijgt transferverbod van FIFA

FC Barcelona mag de komende twee transferperiodes geen spelers aantrekken. Daarnaast moet de club een fikse boete betalen. De Spaanse topclub kreeg die straf woensdag opgelegd door wereldvoetbalbond FIFA. Barcelona wordt ervan beschuldigd de regels die gelden voor het contracteren van spelers onder de 18 jaar te hebben geschonden.

De regels met betrekking tot het contracteren van minderjarige spelers zouden door de Catalanen minimaal tien keer zijn overtreden in een periode over de afgelopen vijf jaar. De overtredingen worden als 'ernstig' gezien door de FIFA. In de komende negentig dagen heeft FC Barcelona de tijd om de situatie rondom de jeugdspelers te rapporteren aan de wereldvoetbalbond.

Dit verbod betekent dat de ploeg een jaar lang geen spelers van buitenaf aan zou kunnen trekken. Dit zou onder andere betekenen dat er geen vervanger van buitenaf kan worden gehaald voor de vertrekkende doelman Victor Valdés. De sluitpost, die jarenlang voor de Blaugranas speelde verlengde zijn aflopende contract niet.

Naast het verbod op transfers zal de club ook een boete moeten betalen. Het boetebedrag bedraagt 450.000 Zwitserse frank, wat omgerekend op ongeveer 400.000 euro uitdraait. 

Wildcards Vuelta a España vergeven

De organisatie van de Vuelta a España heeft woensdag bekend gemaakt welke teams de vier te verdelen wildcards hebben gekregen. Twee wildcards gingen zoals verwacht naar het Spaanse Caja Rural en het Franse Cofidis. 

Over de andere twee wildcards bestond nog wat speculatie. Uiteindelijk gingen het Zwitserse IAM Cycling en het Zuid-Afrikaanse MTN Qhubeka ermee aan de haal. Voor IAM zal het de tweede grote ronde worden na de Tour de France, waar ze ook een wildcard voor hebben. MTN Qhubeka maakt als eerste Afrikaanse ploeg haar debuut in een grote ronde.

De Vuelta start op 23 augustus in Jerez de la Frontera met een tijdrit over ruim twaalf kilometer.

Internationale top aan de start bij Swimcup Eindhoven

Over ruim een week gaat de Swimcup in Eindhoven van start. Tijdens dit toernooi, wat gecombineerd zal worden met de Nederlandse Kampioenschappen zwemmen langebaan, komen er grote internationale namen aan de start. Naast de hele Nederlandse top, met onder andere Ranomi Kromowidjojo en Sebastiaan Verschuren, komen ook namen zoals de Zweedse Sarah Sjöström en de Deense Jeanette Ottesen aan de start.

Zilveren medaillewinnares op de 50 en 100 meter vrijeslag in Londen 2012 Aliaksandra Herasimenia heeft zich ook ingeschreven voor de Eindhovense Swimcup. Naast Ottesen komen voor Denemarken ook Rikke Møller Pedersen, Pernille Blume en Mie Østergaard Nielsen aan de start. Voor Zweden komen naast Sjöström ook Michelle Coleman, Simon Sjödin en schoolslagspecialiste Jennie Johansson naar het Pieter van den Hoogenband zwemstadion.

Bij de Russen komen vooral de mannelijke toppers naar Eindhoven. Evgeny Korotyshkin (zilver 100m vlinderslag London 2012) en Sergey Fesikov zijn de grote namen. 

Naast al deze internationale toppers, komen ook de paralympische teams met deelnemers uit Brazilië, Hongarije, Portugal, Zweden, Canada, Slovenië. Dit zal het grootste paralympische deelnemersveld worden tijdens de Swimcup ooit.

De Swimcup duurt van 10 t/m 13 april en vindt plaats in het Pieter van den Hoogenband zwemstadion. 

Demonstreren mag weer in Deurne

Burgemeester Hilko Mak van Deurne heeft woensdagochtend de noodverordening met het demonstratie- en samenscholingsverbod ingetrokken. "De afgelopen dagen begint de rust terug te keren. De noodzaak om de maatregel in stand te houden is niet meer aanwezig", laat de gemeente weten.

De noodverordening werd zondagavond ingesteld na een demonstratie van tuig tegen de voorlopige vrijlating van het verdachte juweliersechtpaar dat vrijdag betrokken was bij de dood van twee Marokkaanse overvallers in hun winkel in Deurne.

Demonstratieverbod Deurne ingetrokken
Blijf van die Marokkanen af! (Foto: ANP)

Nakleuteren over strafbaar stellen van illegaliteit

Hoewel het voor deze kabinetsperiode van tafel is, blijft de VVD voorstander van het strafbaar stellen van illegaliteit. Dat zei Kamerlid Malik Azmani woensdag tijdens het debat over de deal die zijn partij heeft gesloten met de PvdA. "De VVD is, was en blijft ook voor de toekomst voorstander van de strafbaarstelling van illegaliteit."

De VVD is akkoord gegaan met het schrappen van de maatregel, omdat coalitiegenoot PvdA daar grote problemen mee had, zei Azmani. Soms vraagt de 'politieke werkelijkheid' om een uitruil: voor het schrappen van de strafbaarstelling komt er lastenverlichting voor hogere inkomens.

Dat neemt niet weg dat het illegaal verblijf nog steeds een zware wissel trekt op de Nederlandse samenleving, zei de liberaal. Het kabinet moet daarom 'onverminderd doorgaan' met het uitzetten van uitgeprocedeerde asielzoekers. "Strafbaar of niet, het land uit is het land uit."

Azmani lokte met zijn opstelling kritiek uit van Gerard Schouw (D66). "Gisteren is vrede gesloten op dit onderwerp, maar de strijd gaat vandaag door", zei hij. De VVD kan kennelijk niet de hoffelijk opbrengen om 'deze speld' op te bergen tot de volgende verkiezingen, maar blijft de PvdA 'sarren en jennen'.

Zowel Azmani als Marit Maij (PvdA) sprak dit tegen. Maij voelt zich niet gepest, zei ze. "De heer Azmani heeft recht op een eigen mening. Dat respecteer ik."

Koeman: "Ik heb weinig te klagen"

Feyenoord moet de tweede plaats nog vijf wedstrijden verdedigen om het driejarige verblijf van Ronald Koeman in Rotterdam met een positieve noot af te sluiten. De Rotterdammers maken momenteel een goede periode door, en rijgden de overwinningen de voorbije weken aaneen. Volgens Koeman zit het wel snor met de sfeer en vorm bij zijn spelersgroep.

"Op basis van de laatste drie wedstrijden, de trainingen en de focus bij de spelers heb ik weinig te klagen", zo liet hij Metro optekenen. "Maar ik moet daar voorzichtig mee zijn, want het kan allemaal zo weer omslaan. We beginnen elke wedstrijd weer op nul en als de spelers zich dat telkens weer realiseren, kunnen we een heel eind komen."

Woensdagavond wacht de eerste opgave in de strijd om de tweede plaats. Dan brengt Feyenoord een bezoek aan Heracles Almelo. Die tegenstander bezorgde Feyenoord eerder dit seizoen al problemen, door er in De Kuip met drie punten vandoor te gaan. In de KNVB beker had Feyenoord strafschoppen nodig om Heracles af te stoppen.

Koeman wil niet teveel waarde hechten aan die eerdere nederlaag in De Kuip. "Tegen zo'n nederlaag thuis tegen Heracles loop je in een seizoen altijd wel een keer op. Ik vind niet dat we het seizoen daar in die wedstrijd hebben laten liggen", stelt hij. "Dat hebben we in andere duels gedaan, die we bijvoorbeeld in de blessuretijd nog weggaven."

Feyenoord verdedigt een voorsprong van een punt ten opzichte van Vitesse en PSV. Bovendien heeft de formatie van Koeman nog een wedstrijd tegoed. Nummer vijf FC Twente heeft net als Feyenoord 29 wedstrijden gespeeld, maar verzamelde tot dusver twee punten minder.

Japan zonder Nishikori in Davis Cup

Kei Nishikori ontbreekt komend weekeinde bij Japan in de kwartfinale van de Davis Cup tegen Tsjechië. De nummer achttien van de wereld, die vorige week in Miami verraste door zowel Roger Ferderer als David Ferrer uit te schakelen, heeft te veel last van een liesblessure.

Nishikori weet niet hoelang hij nodig heeft om volledig te herstellen. Een operatie is volgens de 24-jarige Japanse tennisser niet aan de orde.

Ook titelverdediger Tsjechië treedt komend weekeinde in Tokyo niet aan in de sterkste opstelling. Tomas Berdych liet vorige week weten de wedstrijd te laten schieten om zich volledig te kunnen richten op de komende ATP-toernooien. Naast Berdych heeft ook Jan Hajek zich afgemeld. De nummer 115 van de wereld heeft last van een knieblessure.

Ex-generaal Rusland: Kerry en McCain zijn fascisten

Amerikaanse politici als minister van buitenlandse zaken John Kerry en senator John McCain steunen in Oekraïne 'fascistische' clubs en zijn daarmee zelf fascisten. Dat zegt oud-chefstaf van het Russische leger Leonid Ivasjov.

"De berichtgeving van westerse politici en media over Oekraïne heeft niets met de waarheid te maken. Liegen is het ergste wat er is. Joseph Goebbels zei: 'Hoe groter de leugen, hoe sterker mensen erin geloven'", aldus Ivasjov (70), die eerder dit jaar stelde dat westerse functionarissen de werken van Hitlers propagandachef 'goed hebben bestudeerd'.

Ivasjov vindt ook dat er rond Oekraïne en de Krim 'geen crisis' heerst. "Krachten in het Westen doen het voorkomen alsof dat zo is. Maar de angst in het Westen voor een agressief Rusland is kunstmatig."

De oud-topmilitair is ervan overtuigd dat lang niet heel Europa Rusland als een agressor ziet. "Begin maart heb ik in Belgrado op een forum over de oorlog in Joegoslavië de vertegenwoordigers van het echte Europa ontmoet: hoogleraren, journalisten, schrijvers en legerofficieren afkomstig uit NAVO-landen. Allemaal vonden ze dat Rusland in zijn recht staat."

Andersom beschouwt de oud-generaal, tegenwoordig vicepresident van de Academie voor geopolitieke studies in Moskou, Europa ook niet als een dreiging voor Rusland. "Europa is een sterk continent, maar alleen op economisch gebied. Het heeft de wereld geestelijk, creatief en cultureel weinig geboden", vindt hij.

Wat Oekraïne betreft, stelt hij dat het land vanwege zijn geopolitieke ligging met zowel Rusland als Europa bevriend moet kunnen zijn. "Maar iemand aan de andere kant van de oceaan probeert Oekraïne van Rusland los te scheuren. En daarvoor gebruiken ze zelfs fascisme en nazisme als wapens en zetten ze weer het Ruslandspook in Europa in."

Over de toekomstige staatsvorm van Oekraïne is Ivasjov duidelijk. "In feite is de beste oplossing federalisme. Daardoor kunnen de Russischtalige regio's hun taal, cultuur en kunst behouden. Dat is de wens van Rusland."

Volgens Ivasjov heeft Moskou geen plannen Oekraïne of andere voormalige landen of landsdelen van de voormalige Sovjet-Unie binnen te vallen. "Dat is echt onzin, verzonnen door het Westen en de fascisten die proberen hun macht in Oekraïne te vestigen", stelt Ivasjov.

Sebastopol en de Krim zijn volgens hem naar Rusland teruggekeerd, omdat dat de unanieme beslissing was van de hele Russische natie. "We hebben land genoeg, het is nog lang niet ontgonnen." Maar als een natie zich met Rusland wil verenigen zoals volgens de lezing van het Kremlin op de Krim gebeurde, zal Moskou naar zo'n verzoek kijken, aldus Ivasjov.

Belastingdienst wordt vies

Net als de treinen en stations worden vanaf woensdag ook overheidsgebouwen minder goed schoongemaakt. Ongeveer driehonderd schoonmakers van de ministeries en bijvoorbeeld de Belastingdienst hebben hun werk neergelegd en voeren woensdag actie bij de Tweede Kamer. Dat kondigt bestuurder van FNV Bondgenoten Ron Meyer aan.

Schoonmakers uit het hele land verzamelen zich woensdag om 12.30 uur op het Plein in Den Haag. Alle Tweede Kamerfracties zijn uitgenodigd om het verhaal van de schoonmakers aan te horen. Onder anderen Emile Roemer van de SP en Bram van Ojik van GroenLinks hebben toegezegd te komen. Ook de PvdA en de ChristenUnie sturen een vertegenwoordiger.

De schoonmakers gaan de fracties vragen hoe het staat met het opnieuw in overheidsdienst nemen van schoonmakers. Nu worden zij via een derde partij ingehuurd.

Afgelopen najaar kondigde het kabinet aan dat schoonmakers weer direct in dienst komen bij de overheid. Minister voor Rijksdienst Stef Blok schreef dinsdag aan de Kamer dat de uitwerking van deze inbesteding langer op zich laat wachten. De Tweede Kamer, die zelf de schoonmaak regelt, heeft bovendien zelf ook nog geen besluit genomen of zij gaan inbesteden, stelt Meyer.

"Wat wij willen zijn gewone dingen als doorbetaald worden bij ziekte en genoeg loon om ons gezin te onderhouden", zegt schoonmaker van de Tweede Kamer Geeta Gajadhar. "Ambtenaren hebben die dingen wel. Wij werken in dezelfde gebouwen en kantoren, waarom worden we niet hetzelfde behandeld?"

Deze week wordt ook actiegevoerd onder de schoonmakers van NS-treinen en stations. Al sinds begin deze week wordt niet schoongemaakt op de lijn Den Helder-Maastricht. Dinsdag kwamen daar de schoonmakers van de stations Utrecht, Amersfoort, Den Haag en Rotterdam bij. FNV is van plan om de komende dagen en weken de acties verder op te voeren.

De schoonmakers protesteren met hun acties tegen de vastgelopen cao-onderhandelingen. De werkgevers hebben al meerdere keren laten weten de acties af te keuren.

Cepelova stunt met zege op Williams

De Slowaakse tennisster Jana Cepelova heeft voor een enorme stunt gezorgd door op het WTA-toernooi van Charleston te winnen van Serena Williams. De nummer één van de wereld kwam geen moment in haar spel en leek te vermoeid te zijn om Cepelova van zich af te houden.

De twintigjarige Cepelova had nog nooit gewonnen van een speelster uit de top vijftien van de wereld, maar met twee keer 6-4 rekende ze soeverein af met Williams en pakte ze een plek in de achtste finales. Williams liet na afloop weten dat het een terechte overwinning was voor haar tegenstander. 

'Ik had veel moeite met mijn service. Het lukte niet om ze goed te plaatsen, het was gewoon niet mijn dag. Het lukte duidelijk niet echt vandaag, maar ik moet ook gewoon eerlijk zijn. Jana speelde bijzonder goed en sloeg vrijwel alles terug. Zij verdient het om in de achtste finales te staan, ik niet', aldus de aanvoerdster van de wereldranglijst.

Blind: "Mijn interlandcarrière was niet slecht hoor"

Danny Blind kwam als speler verspreid over tien jaar 42 keer uit voor Oranje. Zijn grootste successen haalde hij echter als speler van Ajax. Waar hij bij Ajax uitgroeide tot een onomstreden basiskracht en belangrijke leider van de defensie, was zijn rol bij Oranje minder bepalend. In het Nederlands Elftal had Blind te maken met stevige concurrentie.

Toch kijkt hij met plezier terug op zijn interlandloopbaan. "Het is niet zo dat mijn carrière bij het Nederlands elftal slecht verlopen is, hoor. Ik heb 4 toernooien meegemaakt en 42 interlands gespeeld, ben er denk ik minimaal 80 keer bij geweest", zo liet hij Ons Oranje weten. "Als libero had ik altijd strijd met Ronald Koeman en als libero wordt je niet zo snel ingebracht als wissel."

Momenteel is Blind als assistent-trainer nauw betrokken bij Oranje. Als Louis van Gaal het stokje na het WK overdraagt aan Guus Hiddink continueert de voormalige verdediger die rol nog twee jaar, om vervolgens de eindverantwoordelijkheid over te nemen.

Als assistent-bondscoach heeft Blind te maken met zijn zoon Daley, die inmiddels negen interlands achter zijn naam heeft staan. "Welke vader, of je nu trainer bent of niet, geniet niet van het feit dat zijn zoon in het Nederlands elftal speelt?", aldus de voormalige hoofdtrainer van Ajax, die zijn zoon geen voorkeursbehandeling geeft. "Tijdens de wedstrijden ben ik daar totaal niet mee bezig, dat kan ik goed scheiden. Dan ben ik gewoon assistent-bondscoach, dan ben ik de spelers aan het beoordelen. Dus ook Daley Blind."

In zijn huis herinnert weinig aan de succesvolle spelersloopbaan die Blind achter de rug heeft. "Er hangen wat foto’s op het toilet”, knipoogt hij. “Als je daar wat langer bivakkeert, kun je wat foto’s zien uit een gewonnen Europa Cup-finale, ofzo."

Pasveer niet naar Ajax: "Wel contact gehad met Overmars"

Kenneth Vermeer staat op de nominatie om te vertrekken, dus is Ajax op zoek naar een nieuwe reservedoelman. Remko Pasveer werd veelvuldig genoemd als kandidaat. De huidige sluitpost van Heracles Almelo lijkt inderdaad op het lijstje van de Amsterdammers te staan, en is vanwege zijn transfervrije status een aantrekkelijke optie, maar van een overstap naar de hoofdstad zal het niet komen.

Dat stelt Karel Jansen, de zaakwaarnemer van Pasveer. "We hebben contact gehad met Marc Overmars (directeur voetbalzaken Ajax, red.), maar tot een deal zal dat niet leiden", zo liet hij Ajax Showtime optekenen. "We onderzoeken momenteel andere opties voor Remko."

Pasvoor staat al enige tijd onder contract bij Heracles, en liet de clubleiding eerder al weten dat hij toe is aan een nieuwe uitdaging. Zijn aflopende contract zal hij niet verlengen. Vooralsnog is het niet bekend of de 30-jarige doelman de voorkeur geeft aan een binnenlandse of een buitenlandse werkgever.

Britt neukt met baas

FOK!kers die gek zijn op naïeve blondjes hebben pech. Britt Dekker is niet langer meer vrijgezel. Ze neukt namelijk met haar baas, zo weet De Telegraaf.

De 22-jarige realityster heeft sinds enkele maanden een relatie met Max Apotowski. De beste man is eindredacteur van haar programma 'Waar Rook is...zijn Britt & Ymke'. "Ik had het zelf ook nooit verwacht, maar we zijn zo verliefd als wat", zo laat Britt weten aan Privé.

Britt hield de relatie met haar tien jaar oudere baas een poosje geheim, maar wil het nu met heel Nederland delen. "Maar nu we inmiddels al bijna vier maanden samen zijn, voelt het verkeerd om er nog langer over te liegen. Max is mijn vriend en ik ben dól op hem. Ik heb zelfs al de sleutel van zijn huis gekregen."

Op een pijpbeurt hoeft Max echter niet te rekenen. Eerder onthulde Britt al te walgen van orale seks.

Kogelstootster Ostapchuk slechts vier jaar geschorst

Kogelstootster Nadzeya Ostapchuk is ontsnapt aan een levenslange schorsing en hoeft slechts vier jaar vanaf de kant toe te kijken. De Wit-Russische werd tijdens de Olympische Spelen van Londen in 2012 betrapt op het gebruik van metenolon, een anabole steroïde.

Ostapchuk werd een maand later veroordeeld tot een schorsing van een jaar en ze moest haar gouden medaille inleveren. Ze kreeg de milde schorsing doordat het Wit-Russische anti-dopingbureau van mening was dat ze onbewust verboden middelen tot zich genomen had. Haar coach, Alexander Efimov, werd als schuldige aangewezen. Hij kreeg dan ook een schorsing van vier jaar opgelegd.

In 2013 werden de afgenomen stalen van Ostapchuk tijdens het wereldkampioenschap van 2005 getest. Ze won daar het goud, maar ook daar bleek ze doping gebruikt te hebben. Er werden zelfs sporen gevonden van twee soorten steroïden. Het duurde vervolgens lang tot er nieuws over een schorsing naar buiten kwam, maar nu is het dan zover.

Ostapchuk staat op een onlangs door de atletiekbond IAAF gepubliceerde lijst met geschorste atleten. Tot ontzetting van haar grootste concurrente, de Nieuw-Zeelandse Valerie Adams, hoeft Ostapchuk slechts vier jaar toe te kijken. 'Zoals wij het begrijpen heeft Ostapchuk twee keer positief getest op doping. Normaal gesproken betekent dat dat je voor het leven geschorst wordt', aldus Nick Cowan, de manager van Adams.

Adams zelf heeft er nooit een geheim van gemaakt hoe ze zich voelt over de situatie. De Nieuw-Zeelandse kookt nog altijd van woede als ze aan Ostapchuk denkt. 'Dat mens heeft in Londen mijn olympische moment gestolen. Ik had daar goud moeten krijgen, maar stond op het zilveren trapje en kreeg het goud pas later thuisgestuurd. Dat ze dat moment gestolen heeft zal ik haar nooit vergeven.'

De duur van de schorsing van Ostapchuk kan nog bijzondere gevolgen hebben. Deze loopt namelijk af op 14 augustus 2016, de derde dag van het atletiekprogramma op de Olympische Spelen van Rio de Janeiro. Het precieze schema is nog niet bekend, maar het zou kunnen dat de Wit-Russische dus alsnog mee mag doen aan de Spelen. Adams was in elk geval duidelijk toen ze er woensdag achter kwam dat haar aartsvijand slechts vier jaar was geschorst:

DICE adresseert rubberbanding-problemen Battlefield 4

DICE, de ontwikkelaar van Battlefield 4, heeft bekend gemaakt in een post op Battlelog dat ze ontevreden zijn over de rubberbanding-problemen die het spel heeft en dat ze hun server-hardware gaan upgraden.

''We willen een kleine update geven over de rubberbanding-problemen met Battlefield 4 waar sommige spelers last van hebben op 64-speler servers. Nu wij er meer naar hebben gekeken zijn wij ontevreden over serverprestaties, dus gaan wij zo snel mogelijk de hardware upgraden om een betere ervaring te bieden. Wanneer wij weten wanneer het gedaan kan worden maken wij een melding ervan. Lag verminderen voor spelers is onze TOP prioriteit en wij verwachten de oplossing snel te hebben.'' Aldus DICE.

Eyeworks groeit door

Televisie- en filmproductiemaatschappij Eyeworks heeft vorig jaar een omzet gedraaid van 274 miljoen euro, 9 procent meer dan in 2012. De nettowinst klom met 18 procent tot 16,6 miljoen euro. Dat maakte de in 2001 door Reinout Oerlemans opgerichte onderneming woensdag bekend.

2013 is het vierde jaar op rij dat Eyeworks erin is geslaagd betere resultaten te boeken dan het voorgaande jaar, claimt het bedrijf.

Eyeworks wordt onderdeel van het Amerikaanse Warner Bros. De overname werd in februari aangekondigd en wordt naar verwachting in de loop van 2014 afgerond.

Warner Bros, een televisie- en filmproductiebedrijf van het mediaconglomeraat Time Warner, neemt 15 van de 16 vestigingen in evenzoveel landen van Eyeworks over. Eyeworks USA behoudt zijn zelfstandigheid en blijft in handen van oprichter Oerlemans.

Eyeworks groeit door
Eyeworks groeit door (Foto: ANP)

Wetenschappers willen af van term zelfplagiaat

De term zelfplagiaat kan voortaan beter vermeden worden. Het begrip wekt ten onrechte de suggestie dat sprake is van ernstige schending van de wetenschappelijke integriteit. Dat stelt de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) woensdag naar aanleiding van de onduidelijkheid die in januari ontstond toen duidelijk werd dat een hoogleraar van de Vrije Universiteit zijn eigen teksten kopieerde.

Een commissie van de KNAW bracht op verzoek van het bestuur het grijze gebied tussen plagiaat en correct hergebruik van teksten, ideeën en onderzoeksresultaten in kaart. De onderzoekers stellen dat dat in de wetenschap gebruikelijk is en dat bronvermelding wenselijk is, maar niet altijd noodzakelijk. De precieze regels hierover zijn echter onduidelijk.

"Omdat geen regels zijn vastgelegd over andere vormen van hergebruik dan plagiaat is terughoudendheid geboden bij het achteraf beoordelen van reeds verschenen publicaties", schrijft de commissie in een verklaring. "Wetenschappers hebben het recht dat hun werk binnen de geldende context wordt geïnterpreteerd en dat ze worden beoordeeld op basis van zorgvuldige afweging van de aard, redenen en effecten van hun handelswijze", vindt de KNAW.

De betreffende hoogleraar economie, Peter Nijkamp, zou in meerdere publicaties teksten van zichzelf en coauteurs hebben overgenomen zonder de bron te hebben genoemd, zo berichtte NRC in januari. Naar aanleiding daarvan werd een onderzoek naar zijn teksten ingesteld. Nijkamp vond de beschuldiging van zelfplagiaat 'zeer tendentieus'. Hij stelde dat zijn naam hierdoor in diskrediet is gebracht.

Snowden-journalist Greenwald wint prijs voor moed

Glenn Greenwald krijgt de McGill Medal for Journalistic Courage, een prijs voor journalistieke moed. De journalist schrijft veel artikelen over de afluisterpraktijken van de Amerikaanse geheime dienst NSA op basis van klokkenluider Edward Snowden.

De Amerikaanse journalist werkte als columnist voor de Britse krant The Guardian toen hij de eerste onthullingen deed. Hij maakte ook gelekte documenten openbaar over afluisterpraktijken in Nederland. Later richtte hij de website The Intercept op. Greenwald werd genomineerd voor de prijs door Dorothy Parvaz, een journalist van Al Jazeera. Zij won de prijs vorig jaar.

De prijs wordt uitgereikt door de universiteit van Georgia. De 47-jarige Greenwald krijgt de medaille in de herfst.

Gestolen Gauguin en Bonnard teruggevonden

Gestolen schilderijen van Paul Gauguin en Pierre Bonnard zijn teruggevonden in Italië. De twee werken werden in de jaren zeventig ontvreemd in Londen. Dat meldt de Italiaanse persdienst ANSA. De Italiaanse minister van Cultuur Dario Franceschini houdt woensdagmiddag een persconferentie over de vondst.

De twee werken zijn miljoenen euro's waard. De schilderijen zijn teruggevonden door een politiedienst die verantwoordelijk is voor de bescherming van cultureel erfgoed.

'PVV'ers blijven zitten vanwege het geld'

De overgebleven PVV-Kamerleden blijven alleen trouw aan partijleider Geert Wilders omdat zij hun riante inkomen niet willen missen. Wilders heeft moeite de fractieleden op een lijn te houden en is zeer wantrouwig. Dat beweert voormalig PVV-parlementariër Roland van Vliet woensdag in een interview met weekblad Elsevier.

Van Vliet vertrok daags na de gewraakte 'minder Marokkanen'-uitspraken die Wilders deed op de uitslagenavond van de gemeenteraadsverkiezingen. Op het moment dat hij zijn spullen pakte, trok de fractie zich terug in een zaaltje in het Kamergebouw, aldus Van Vliet die voor het eerst uitgebreid vertelt over zijn vertrek.

"Gelach en gejoel. De PVV had de gemeenteraadsverkiezingen niet gewonnen, maar door die minder Marokkanen-uitspraak waren ze goed geluimd", zegt Van Vliet.

Het riante salaris dat Tweede Kamerleden krijgen is volgens de dissident de hoofdreden dat de elf overgebleven PVV'ers blijven zitten. "Sommigen hebben zo'n duur appartement, die gaan zonder Kamerzetel failliet. Zo wordt het enige doel van de PVV zichzelf in stand houden." Ook heerst er volgens Van Vliet veel wantrouwen. "Bespreken fractieleden iets met elkaar zonder dat Geert het weet, dan is het meteen een samenzwering tegen hem."

Van Vliet zegt hevig te zijn teleurgesteld in de weg die de PVV is ingeslagen. Hij zag in de PVV naar eigen zeggen 'een rechtse volkspartij'. Maar de recente radicalisering stuitte hem tegen de borst. "Wat komt er na de Marokkanen? Wordt dan een joelend publiek opgehitst met 'minder Turken'? Roept de PVV dat kinderen met een downsyndroom van de basisscholen af moeten? Op de ladder van het geweten wilde ik niet verder afdalen."

De PVV verkeerde kortstondig in crisis na Wilders' omstreden uitspraken. Kort erna stapten enkele PVV'ers op, onder wie de Kamerleden Van Vliet, Joram van Klaveren en Europarlementariër Laurence Stassen. Ook diverse Statenleden keerden Wilders de rug toe.

Kamerlid Lilian Helder besloot vorige week na diverse gesprekken met Wilders om toch PVV-Kamerlid te blijven. Inmiddels is de PVV weer aan het opkrabbelen en won het alweer een zetel ten opzichte van een week eerder.

Raad van State twijfelt over terreurstatus Tamils

De Raad van State betwijfelt in een zaak rond het bevriezen van tegoeden of de Tamil Tijgers terecht op een Europese lijst van terroristische organisaties zijn geplaatst. Het is namelijk onzeker of handelingen van strijdkrachten in een gewapend conflict als terroristische daden kunnen worden gezien, schrijft de Raad van State woensdag.

De hoogste bestuursrechter van Nederland heeft daarom aan het Europees Hof van Justitie gevraagd of de raad van ministers van de Europese Unie de Tamil Tijgers terecht op de lijst heeft gezet. "Wij kunnen als Nederlandse rechter niet zomaar oordelen of Europa iets verkeerd heeft gedaan, dat moet daar worden beoordeeld", legt een woordvoerder uit.

De vraag is gesteld in een zaak die door vier mannen is aangespannen. Hun tegoeden waren bevroren omdat ze geld inzamelden voor de beweging.

Rechtbanken concludeerden in 2010 en 2011 in verschillende zaken dat dit terecht is gedaan omdat het geld was bestemd voor een organisatie die op de Europese lijst van terroristische organisaties staat. Hierop stapten de mannen naar de Raad van State. Die twijfelt nu of de organisatie wel terecht op die lijst staat.

De Liberation Tigers of Tamil Eelam (LTTE), beter bekend als de Tamil Tijgers, staan sinds 2006 op de Europese lijst van terroristische organisaties. Met andere landen is afgesproken dat organisaties op die lijst niet bij hun geld mogen komen. Sinds 2007 zijn de tegoeden in Nederland dan ook bevroren.

De Raad van State wil weten of de mannen het Europese besluit om de LTTE op de terrorismelijst te plaatsen hadden kunnen aanvechten. Als dat niet het geval is, vraagt de Raad van State het Europees Hof van Justitie te oordelen over de geldigheid van het Europese besluit.

Als de mannen het besluit wel hadden kunnen aanvechten, neemt de Raad van State automatisch aan dat de LTTE terecht op de lijst is geplaatst omdat het besluit nooit is aangevochten. Tot hier duidelijkheid over is, stopt de Raad van State met de behandeling van de vraag of de tegoeden terecht zijn bevroren. Het kan een tot anderhalf jaar duren voordat het Europees Hof duidelijkheid geeft.

Drie van de vier mannen werden in oktober 2011 in een andere zaak door de rechtbank in Den Haag veroordeeld voor deelname aan een criminele organisatie. Ze zouden mensen uit de Tamil-gemeenschap in Nederland onder bedreiging geld hebben afgeperst. De in totaal vijf verdachten in die zaak kregen celstraffen van twee tot zes jaar cel opgelegd. Tegen de vierde man in de bevriezingszaak is later een strafzaak begonnen, die nog loopt bij de rechtbank in Den Haag.

De vijf mannen die in 2011 werden veroordeeld, werden vrijgesproken van lidmaatschap van een internationale terroristische organisatie. Onder de Nederlandse wetgeving zouden de Tamil Tijgers niet onder die noemer vallen. De mannen gingen in hoger beroep en de zaak loopt inmiddels bij het gerechtshof in Den Haag.

Juweliersechtpaar 'compleet van slag'

Het juweliersechtpaar dat vrijdag betrokken was bij de dood van twee overvallers in hun winkel in Deurne is 'helemaal van slag'. Ze hebben dringend psychologisch hulp nodig. "Ze houden zich misschien groot maar dit gaat niemand in de koude kleren zitten. De situatie moet nu eerst helemaal rustig worden", zei hun advocaat Jan-Hein Kuijpers woensdag. "Het zijn verdachten maar ook slachtoffers."

Kuijpers is sinds dinsdag de advocaat van de verdachte man (53)én zijn vrouw (52). Hij wil nog niet veel kwijt over de inhoud van de zaak. Wie er heeft geschoten op de overvallers, wil hij bijvoorbeeld nog niet zeggen.

Volgens hem ziet het nu wel naar uit dat het Openbaar Ministerie een hele goede beslissing heeft genomen door het echtpaar een dag na de overval vrij te laten omdat het er op lijkt dat ze zichzelf hebben verdedigd. "Geluk bij een ongeluk is dat er beelden zijn", zei hij.

Juweliersechtpaar'compleet van slag'
Juweliersechtpaar'compleet van slag' (Foto: ANP)

Teeven krijgt kritiek op reactie illegalendeal

Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) krijgt kritiek op zijn reactie op het akkoord over het schrapen van de strafbaarstelling van illegaliteit. Sietse Fritsma (PVV) noemde die woensdag tijdens een debat over de deal die de coalitiepartijen VVD en PvdA dinsdag sloten 'stuitend'. D66 vergeleek Teeven met 'buigend riet'.

Teeven liet dinsdag weten geen moeite te hebben met het akkoord; hij sprak van een 'prima deal'. "De reactie van de staatssecretaris is werkelijk stuitend", zei Fritsma. "Het vreemdelingenbeleid wordt helemaal afgebroken maar de staatssecretaris is in juichstemming."

Fritsma wees erop dat Teeven de strafbaarstelling altijd heeft verdedigd, maar er nu 'geen enkele moeite' mee heeft dat het van tafel wordt geveegd. De PVV'er haalde ook uit naar de VVD, die 'wederom' is gebogen voor de PvdA. De partij van Diederik Samsom is de grote winnaar, want die heeft nu het hele vreemdelingenbeleid in handen, aldus Fritsma.

"Na het generaal pardon, een enorme stijging van het aantal asielzoekers hebben we nu ook een soort gedoogsituatie van illegalen. Van een streng vreemdelingenbeleid is helemaal niets over." Fritsma voorspelde dat het aantal illegalen alleen maar zal toenemen. "Er is nu geen enkele prikkel meer voor uitgeprocedeerden en illegalen om Nederland te verlaten."

Teeven kreeg ook kritiek van D66, ofschoon die partij blij is dat strafbaarstelling van illegaliteit van tafel is. Gerard Schouw karakteriseerde de reactie van de bewindsman als 'buigend riet'. "Hoe kan hij op het ene moment een overtuigend pleidooi houden dat de strafbaarstelling van illegaliteit een probleem moet oplossen en ziet hij dat op het andere moment niet meer in?", aldus Schouw.

CD: Cage the Gods - Badlands

Minder dan twee jaar geleden legden de Ierse zanger Peter Comerford en de Schotse gitarist Jam de basis voor de rockgroep Cage the Gods. Mitch Witham werd even later als bassist binnengehaald, maar een vliegende start werd even tegengehouden door een vermiste drummer. Drummer NJ ging er na een echt rock 'n roll-weekje vandoor met een glamourmodel. Ze zeiden "I do" tegen elkaar en Elvis in Las Vegas en NJ liet daarna niets meer van zich horen. Gelukkig werd er in Colin Jones redelijk snel een waardige vervanger gevonden.

Red Bull stelt ultimatum aan Renault

Red Bull Racing heeft bij monde van adviseur Helmut Marko laten weten dat motorenleverancier Renault beter haar best moet gaan doen. Het tekort aan paardenkrachten ten opzichte van de Mercedes moet snel gedicht worden, anders gaat het team uit Milton Keynes kijken naar alternatieven, zo meldt Bild.

Renault worstelde tijdens de gehele winterperiode met de nieuwe 1,6 liter V6-turbomotor, maar lijkt de zaken nu behoorlijk voor elkaar te hebben, ondanks dat de Fransen wat pk's tekort komen. Volgens Marko zijn een groot deel van de problemen opgelost nadat Red Bull en zusterteam Toro Rosso engineers naar Viry hebben gestuurd. Nu zegt hij dat dit nog niet genoeg was, ondanks dat het team nu achter Mercedes de tweede renstal op de grid is.

Marko: "Als er in de komende twee tot drie maanden geen significante verbetering optreedt dan gaan we nadenken over alternatieven." Tot die tijd hoopt Red Bull de 80 pk goed te maken door verbeteringen aan de bolide en hopen op pech bij Mercedes. "We kunnen niet zelf de extra pk's in de motor stoppen. We kunnen echter wel hopen op problemen tussen Hamilton en Rosberg en hen daarna in te halen."

Vonk: "Vooral spijtig voor Dwight en Cambuur"

Onder druk van de supporters voelde Dwight Lodeweges zich genoodzaakt om zijn taken per direct neer te leggen. Dat had Hans Vonk graag anders gezien. Vonk is als technisch directeur verantwoordelijk voor de aanstelling van Lodeweges bij sc Heerenveen. De ophef die onder de aanhang van aartsrivaal SC Cambuur ontstaan is over de pikante overstap had Vonk geenszins zien aankomen.

"Wij betreuren dit als sc Heerenveen", zo steekt de voormalige doelman van onder meer RKC Waalwijk, sc Heerenveen, Ajax en Ajax Cape Town van wal in gesprek met De Telegraaf. Volgens Vonk kwam de ophef ook voor de clubleiding van Cambuur als een verrassing.

"In goed overleg met Cambuur hebben we de komst van Dwight na dit seizoen mogelijk gemaakt en bekend gemaakt. Daar is netjes over gecommuniceerd. Wij hadden het niet voor mogelijk gehouden dat er zo heftig op de overstap zou worden gereageerd. Het is vervelend, maar vooral spijtig voor Dwight en de club Cambuur."

Dinsdag bestormden fans van Cambuur het stadion, om verhaal te halen bij Lodeweges. Vanwege de rivaliteit tussen beide Friese clubs wordt de overstap naar Heerenveen de ervaren trainer niet in dank afgenomen. Enkele uren later maakte Lodeweges bekend per direct te stoppen in Leeuwarden.

Divergent

Sinds de succesvolle boekverfilmingen van Harry Potter en Twilight zijn er talloze andere pogingen gedaan om in het gat te springen dat beide tienerseries achter hebben gelaten. Percy Jackson, The Host en The Mortal Instruments: City of Bones waren allemaal geen groot succes en werden door critici niet heel goed ontvangen. Het volgende slachtoffer: de verfilming van het eerste boek Divergent uit de trilogie.

[NBA] Brooklyn Nets zeker van play-offs

Brooklyn Nets heeft zich geplaatst voor de play-offs in de Amerikaanse basketbalcompetitie NBA. Een 105-96 overwinning op Houston Rockets was voor de ploeg voldoende om zich te verzekeren van het toetje van het seizoen. De Nets vestigden bovendien een clubrecord met veertien opeenvolgende thuiszeges.

Joe Johnson werd topscorer bij de Nets met 32 punten, Shaun Livingston kwam met zeventien punten eveneens tot een aanzienlijk aantal. Voor Brooklyn was het de eerste overwinning op Houston sinds 13 maart 2006.

Brooklyn is na Miami Heat, Indiana Pacers, Toronto Raptors en Chicago Bulls de vijfde ploeg in de Eastern Conference die zeker is van de play-offs. San Antonio Spurs, Oklahoma City Thunder en Los Angeles Clippers wisten zich te plaatsen in het westen.

Overige uitslagen
Dallas Mavericks - Golden State Warriors 120-122 OT
Los Angeles Lakers - Portland Trail Blazers 112-124 

Snowpiercer

De Zuid-Koreaanse regisseur Bong Joon-ho werd bekend door zijn veelgeprezen films The Host (de monsterfilm, niet de verfilming van Stephanie Meyers boek) en Mother, die hem wereldwijde aandacht opleverden door verschillende filmfestivals. Voor zijn nieuwste film Snowpiercer kon hij daarom een internationale cast aantrekken met niet de minste namen: Chris Evans, Jamie Bell, Tilda Swinton, Octavia Spencer en Ed Harris.

'EA vindt 1 aprilgrappen niet leuk'

Peter Moore, COO bij EA, heeft via Twitter laten weten dat hij de één aprilgrap over het feit dat de Frostbite 3-engine ook naar de Wii U komt niet kan waarderen. Hij heeft zelfs officieel zijn excuses gemaakt naar Nintendo of America en fans van de console.

De grap werd gemaakt door het officiële Twitter-account van Frostbite. In de tweets werd gezegd dat de nieuwste versie van de door DICE gemaakte engine ook zou verschijnen op de WiiU, aagezien dat de beste console is van de laatste generatie. Hoewel de tweets inmiddels zijn verwijderd was het kwaad al geschied en lokte het zelfs een reactie uit van EA's COO, Peter Moore.

Ontruiming stadsnomaden 020

De gemeente Amsterdam is woensdagochtend begonnen met de ontruiming van een kamp met 'stadsnomaden' in het westelijk havengebied. De circa 50 bewoners moeten vertrekken omdat ze er volgens de gemeente illegaal een kamp hebben neergezet.

De bewoners bivakkeren al ongeveer 3 jaar op het braakliggende terrein aan Dortmuiden in Westpoort, dat de naam 't Landje heeft meegekregen. Het staat vol met zo'n 75 caravans, campers en andere bouwsels. Die gaat de gemeente woensdag ook weghalen.

De bewoners moeten zelf nieuw onderdak zoeken.

Immers: "Met Koeman meer kans bij Oranje gehad"

Steeds vaker klinken er stemmen die pleiten voor een kans in Oranje voor Lex Immers. De aanvallende middenvelder zelf houdt nog geen rekening met een uitnodiging.

De goede vorm waarin Immers verkeert was voor een deel van de Feyenoord-aanhang reden om te scanderen dat de geboren Hagenees een kans in Oranje verdient. Ronald Koeman kan die oproep aan het adres van Louis van Gaal wel begrijpen.

"Ik vind niet dat ze doorslaan", zo liet hij FOX Sports weten. "Lex is een ideale speler om in je selectie te hebben. Je kiest toch altijd voor een goede mix, Immers is een teamspeler die Oranje ook goed kan gebruiken. Daarnaast heeft hij zich voetballend ontwikkeld."

Net als veel van zijn teamgenoten bij Feyenoord lijkt Immers voorzichtig te mogen hopen op het WK. Daar houdt hij zich voorlopig echter nog niet mee bezig. "Dat is pas belangrijk over twee maanden. En niet nu, ik vind nu Feyenoord belangrijk", benadrukte hij.

Gezien de steunbetuigingen van Koeman was het Immers niet slecht uitgekomen als zijn huidige trainer na dit seizoen het stokje van Van Gaal over zou nemen bij de nationale ploeg. De KNVB koos echter voor een meerjarenplan met achtereenvolgens Guus Hiddink en Danny Blind als eindverantwoordelijken.

"Dat is natuurlijk een keuze van de KNVB, maar het had voor mij uiteindelijk iets voordeliger geweest als Koeman de nieuwe bondscoach was geworden van het Nederlands elftal", stelt Immers. "Dan had ik misschien iets meer kans gemaakt."

'Nog twee kandidaten voor opdracht Kuip'

De finalisten in de strijd om het verbouwcontract voor het Feyenoord-stadion in Rotterdam zijn bekend. De omvangrijke en lucratieve klus komt in handen van bouwbedrijf BAM of stichting Red de Kuip. Dat besluit heeft de commissie die de toekomstplannen voor het stadion doorlichtte genomen, zeggen betrokkenen woensdag in het AD.

Door de keuze voor BAM en de stichting vallen vier andere initiatieven af. Een daarvan was het voorstel van VolkerWessels, een voorname concurrent van BAM. Ook hoogleraar Hennis de Ridder, architect Erick van Egeraat, architectenbureau Zwarts & Jansma en KCAP Architects&Planners waren nog in de race.

Wie de opdracht krijgt wordt 25 april duidelijk. Dan kiest de commissie tussen het plan van BAM, dat 196 miljoen euro kost, en het plan van de stichting van 206 miljoen euro. In beide gevallen wordt de Kuip uitgebreid van ruim vijftigduizend naar ongeveer zeventigduizend stoeltjes.

Barcelona vier weken zonder geblesseerde Piqué

FC Barcelona kan voorlopig geen beroep doen op Gerard Piqué. De centrale verdediger heeft dinsdag in de Champions Leaguewedstrijd tegen Atlético Madrid een haarscheurtje in zijn heup opgelopen en staat ongeveer vier weken aan de kant. Hij mist daardoor in ieder geval de return van volgende week en de bekerfinale op 16 april tegen Real Madrid.

Piqué kwam tegen Atlético al vroeg in de wedstrijd na een luchtduel ongelukkig op zijn heup terecht. De ervaren verdediger kon niet verder en moest worden vervangen door Marc Bartra. De wedstrijd tussen de Spaanse clubs in Camp Nou eindigde in 1-1.

[pic] Selfie na de seks nieuwste hype

Dachten we alles al te hebben gezien op selfiegebied, is er nu toch weer een nieuwe trend gevonden. Een kiekje net na de seks blijkt de nieuwste hype te zijn.

De een valt direct na de daad in slaap, een ander rookt even een peuk. Weer anderen gaan schijten, terwijl vrouwen het liefste willen knuffelen. En er blijkt dus een deel rampetampers te zijn dat hun seksavontuur het liefst wil delen met een selfie.

Op Instagram is een groeiend aantal kiekjes te zien met de hashtag #aftersex. Selfies met ontklede mensen, met een tevreden glimlach om de mond.

Ook zijn er al parodieën opgedoken. Mensen zonder seks plaatsen namelijk een foto van hun hand. De grappenmakers...

 

Adviseur Rutte wethouderskandidaat in Amsterdam

Topambtenaar op het ministerie van Algemene Zaken Kajsa Ollongren is de eerste D66-kandidaat voor het wethouderschap in Amsterdam, waar D66 bij de raadsverkiezingen een klinkende zege boekte op de PvdA. Dat maakt D66-leider in de hoofdstad Jan Paternotte woensdag bekend.

Als secretaris-generaal van het ministerie van Algemene Zaken is de half-Zweedse Ollongren sinds augustus 2011 de vaste adviseur van de minister-president Mark Rutte (VVD). "Kajsa Ollongren heeft twintig jaar ervaring in politiek Den Haag en woont sinds haar achttiende onafgebroken in Amsterdam. De stad staat voor een aantal grote uitdagingen en dat betekent dat we sterke bestuurders nodig hebben om Amsterdam sterker uit de crisis te laten komen", aldus fractievoorzitter Paternotte. "Wij zijn verheugd dat we met Kajsa Ollongren die sterke bestuurder naar de Stopera halen."

De 46-jarige Ollongren heeft uitgebreide bestuurlijke ervaring. Zij was eerder directeur Europese integratie en strategie en plaatsvervangend directeur-generaal economische politiek op het ministerie van Economische Zaken. Daarnaast was Ollongren betrokken bij diverse kabinetsformaties.

Als secretaris-generaal van Algemene Zaken werkte zij onder meer nauw samen met Amsterdam aan de inhuldiging van koning Willem-Alexander en aan het bezoek van de Amerikaanse president Barack Obama in het kader van de Nuclear Security Summit (NSS). Ollongren is getrouwd met Irene van den Brekel en heeft twee zoons.

Dodental moddervloed VS loopt verder op

Reddingswerkers in de Amerikaanse staat Washington hebben opnieuw meer slachtoffers gevonden van de moddervloed van anderhalve week geleden. Het dodental komt vooralsnog uit op 28. Daarnaast worden nog 22 mensen vermist.

De lijkschouwer in Snohomish County heeft inmiddels 22 van de 28 slachtoffers geïdentificeerd.

De autoriteiten beginnen een steeds beter beeld te krijgen van hoe de moddervloed ontstond en de kracht waarmee de stroom naar beneden kwam. Dit maakt het makkelijker om in te schatten waar precies naar slachtoffers moet worden gezocht. Op sommige plekken is de modderlaag wel 21 meter diep.

De modderstroom kwam op 22 maart in de vroege ochtend op gang, toen veel mensen thuis waren. Een dertigtal huizen in Snohomish County werd van de kaart geveegd.

SBM: geen omkoping Brazilië, wel in Afrika

SBM Offshore heeft geen bewijzen gevonden dat er smeergeld is betaald door werknemers van het bedrijf in Brazilië. In Angola en Equatoriaal Guinea is echter wel 'enig bewijs' gevonden voor omkoping. Dat staat in een woensdag gepubliceerd rapport over het onderzoek dat werd uitgevoerd in opdracht van de maritieme dienstverlener.

Volgens het onderzoek naar mogelijke malversaties in de drie landen heeft SBM Offshore tussen 2007 en 2011 ongeveer 180 miljoen dollar (130 miljoen euro) aan commissies betaald aan vertegenwoordigers in de drie landen, waarvan het grootste deel in Brazilië. Die vertegenwoordigers hebben SBM geholpen bij het winnen van aanbestedingen.

In Angola en Equatoriaal-Guinea vonden de onderzoekers 'enig' bewijs dat dat geld direct of indirect aan regeringsfunctionarissen is betaald. In Brazilië waren er wel wat 'verontrustende signalen', maar uit het onderzoek kwam geen 'geloofwaardig bewijs' naar voren dat SBM of een van de medewerkers ongeoorloofde betalingen heeft gedaan. Verdere details worden niet gegeven, omdat er nog een strafrechtelijk onderzoek loopt.

Topman Sietze Hepkema zegt in een interview in Het Financieele Dagblad dat er niet in meer landen onderzoek is gedaan omdat het bewijs alleen naar deze drie landen leidde. Hij zegt blij te zijn met conclusie over Brazilië. "We doen daar heel veel zaken". Het Braziliaanse oliebedrijf Petrobas maakte maandag ook al bekend dat het geen bewijs heeft gevonden voor omkoping door SBM.

Hepkema zegt te hopen dat mensen begrijpen dat 'het bedrag aan commissies niet hetzelfde is als het bedrag aan steekpenningen'. De topman zegt verder te verwachten dat zijn bedrijf niet op het strafbankje komt in Angola, wat ook een belangrijke markt is voor het bedrijf.

Er lopen nog juridische onderzoeken naar omkoping door SBM Offshore van het Openbaar Ministerie en de Amerikaanse justitie. SBM zegt nog niet te kunnen weten wat de uiteindelijke gevolgen van dat onderzoek zijn, financieel of op een andere manier. ING schatte dinsdag in dat het uiteindelijke schadebedrag voor SBM tweehonderd tot vierhonderd miljoen dollar gaat bedragen.

Het onderzoek van SBM Offshore werd opgestart in 2012. Het werd uitgevoerd door de bureaus Paul Hastings, De Brauw Blackstone Westbroek en PwC. In 2012 deed SBM ook aangifte van vermoedens van omkoping. Het onderzoek is overgedragen aan het OM.

Dode bij schietpartij in snackbar Eindhoven

Bij een schietpartij in een snackbar in Eindhoven is dinsdagavond een dode en een gewonde gevallen. Rond 22.00 uur kwam iemand de zaak aan de Minckelersstraat binnen en loste hij enkele schoten, meldt de politie.

Op dat moment waren enkele mensen in de zaak aanwezig. Een van hen werd dodelijk getroffen. Een ander raakte gewond aan een hand. Het is volgens de politie nog niet duidelijk waardoor die verwonding is ontstaan.

Na de schietpartij verliet de schutter de zaak. Getuigen zeggen volgens Omroep Brabant dat de schietpartij plaatsvond na een overval en spreken van een man met een bivakmuts. Het slachtoffer is de Turkse eigenaar van de zaak, zegt een medewerker tegen de omroep. De vader van twee dochters zou de zaak zo'n zes jaar geleden hebben opgericht.

[pic] Kate Upton promoot The Other Woman

Kate Upton trekt zich zo min mogelijk aan van de mening van andere vrouwen. "Ik ga alleen de strijd aan met mezelf", vertelt de 21-jarige blondine aan Novum Nieuws. "Ik wil het beste in mezelf boven halen."

Dat lukt de Amerikaanse, die naam maakte als model en het probeert te maken als actrice, aardig. Toch blijft ook de rondborstige Upton onzeker. "Het blijft spannend als ik een scène moet draaien in m'n bikini", bekent Upton. In de nieuwe film The Other Woman is de blondine rennend op het strand te zien. "Ik ben opgegroeid in Florida en heb vaak in bikini's geposeerd, dus ben wel gewend aan badkleding. Maar toch was die scène een beetje eng."

Dat anderen jaloers zijn op haar uiterlijk doet Upton niet veel. "Als andere vrouwen jaloers zijn op mij, dan is dat maar zo", zegt het acterende model. "Maar het is zeker niet iets waar ik op uit ben." Cameron Diaz, die met Upton te zien is in The Other Woman, is van mening dat afgunst op een gebrek aan zelfvertrouwen wijst. "Dat is triest, want het betekent dat die vrouwen niet kunnen waarderen wat ze zelf hebben."

Ook Diaz trekt zich de kift van andere dames zo min mogelijk aan. "Het heeft niets met mij te maken, dus ik kan het makkelijk naast me neerleggen." De 41-jarige actrice zegt zelf nooit jaloers te zijn. "Ik geloof niet dat vrouwen onderling moeten wedijveren. Het is belangrijk om trots te zijn op je individualiteit. Ik moet niet nastreven wat een ander heeft. We moeten ons best doen het beste in onszelf naar boven te halen en dat is goed genoeg."

Marcouch: kweek geen begrip voor overvallers Deurne

Bekenden van de overvallers, die omkwamen bij een overval op juwelier Goldies in Deurne, doen er niet goed aan hun daad te vergoelijken. "De opstelling moet zijn dat je van andermans spullen afblijft en al helemaal geen geweld gebruikt", zei PvdA-Kamerlid Ahmed Marcouch woensdagochtend in het televisieprogramma Vandaag de Dag.

Hij reageerde op uitlatingen die de zus en een vriend van de 20-jarige Abdel H.., een van de omgekomen overvallers, in de media hadden gedaan. Ze wezen erop dat H. een moeilijke achtergrond en geldproblemen had. "Als je met dat soort oorzaakberedenering bijna begrip hebt voor het plegen van een overval, dan is dat de verkeerde opstelling", zei Marcouch.

Het PvdA-Kamerlid benadrukte dat criminaliteit in Nederland nog altijd een keuze is. "Niemand hoeft te stelen om te leven. Degenen die stelen doen dat omdat er iets is misgegaan in hun opvoeding. Ze worden hebzuchtig, willen dure dingen en willen niet hard werken om dat te krijgen."

In een reportage van Powned werden verschillende jongeren aan het woord gelaten die zich niet bepaald afkeurend over de overval uitlieten. "Wat moet je dan als je geen werk hebt?", zei een van hen. Volgens Marcouch moedigen jongeren elkaar op deze manier bijna aan om het criminele pad op te gaan. "Dat is een heel fout subcultuurtje van de straat."

Ook voor de ouders ziet Marcouch een taak weggelegd. Als die hun zoon thuis zien komen met een dure scooter, zouden ze moeten vragen hoe hij daar aan komt. Ook zou een moeder achterdochtig moeten worden als ze een dure telefoon van haar zoon krijgt. Anders zou ze zijn criminele gedrag in stand houden.

Ouders zouden hun eigen verantwoordelijkheid meer moeten nemen. "De overheid kan de opvoeding niet overnemen. Ouders moeten zelf aan de bel trekken als het uit de hand loopt, bijvoorbeeld door de politie te waarschuwen."

Als de bewering van de zus van omgekomen H. klopt dat er een derde overvaller is en dat de Marokkaanse gemeenschap in Eindhoven weet wie hij is, dan is het volgens Marcouch in zijn belang dat hij wordt aangegeven. "Het helpt hem juist als hij zo vroeg mogelijk wordt aangegeven."

Gesloten gemeenschappen zouden vaak moeilijk te benaderen zijn door de politie. "En tegelijk ervaren mensen in die gemeenschappen een drempel om naar de politie te gaan. Er is angst voor wraak, of ze willen geen verrader zijn van iemand die op hen lijkt."

Heeft cultuur nog toekomst?

Heeft de cultuur nog toekomst? En zo ja, hoe ziet die er dan uit? Over deze en tal van andere vragen buigen ruim 250 deskundigen uit ruim 20 landen zich. De Melkweg in Amsterdam en poppodium P60 in Amstelveen houden van woensdag tot en met vrijdag de conferentie The Future Is Not What It Used To Be over de toekomst van de culturele sector.

Centraal staat de vraag wat de vooruitzichten zijn voor culturele organisaties in een tijd van teruglopende financiële middelen in een snel veranderende (Europese) maatschappij.

Een van de sprekers is Rob Riemen, directeur van het toonaangevende Nexus Instituut. Volgens Riemen is succes in het verleden geen garantie meer voor succes in de toekomst. Hij vraagt zich onder meer af waarom de westerse samenleving in het algemeen haar belangstelling heeft verloren in kunst. Vervolgens vraagt hij zich af of kunst en cultuur nog wel relevant zijn in de huidige technische, wetenschappelijke en kapitalistische samenleving.

Ook tal van andere thema’s passeren de revue, waaronder de veranderende rol van het publiek.

Heeft de cultuur nog een toekomst?
Heeft de cultuur nog een toekomst? (Foto: ANP)

Geheime dienst VS op matje om dronken agent

Dat de beveiliger van de Amerikaanse president Obama een dag voor de nucleaire top dronken was, is een ,,geïsoleerd incident" geweest. Zo noemde de directeur van de Amerikaanse geheime dienst, Julia Pierson, het voorval dinsdag.

Pierson moest met Homeland Security-verantwoordelijke Jeh Johnson op het matje komen bij leden van het Amerikaanse Congres om verantwoording af te leggen over de beveiliger die tegen de regels in had gedronken, meldden Amerikaanse media.

De beveiliger, die met Obama naar Nederland was gereisd vanwege de nucleaire top in Den Haag, werd door personeel van Hotel Huis ter Duin in Noordwijk dronken en bewusteloos gevonden in de gang van het hotel. Samen met twee collega's die ook hadden gedronken, werd hij naar huis gestuurd.

Tijdens het gesprek, dat achter gesloten deuren plaatsvond, zou Pierson hebben benadrukt dat dit soort gedrag niet kan worden getolereerd.

Geheime dienst VS op matje om dronken agent
Geheime dienst VS op matje om dronken agent (Foto: ANP)

'Pedo moet'

Gemeenten moeten om de beurt worden verplicht tot het huisvesten van pedofielen. Dat betogen twee hoogleraren criminologie die in opdracht van onderzoeksinstituut Politie en Wetenschap negen gevallen onderzochten waarin de huisvesting van een pedofiel tot verzet problemen leidde, schrijft de Volkskrant woensdag.

Nu kunnen burgemeesters en wethouders nog het verwijt krijgen dat ze toestemming hebben gegeven voor de komst van een pedofiel, waardoor ze er een eigen mening op na kunnen houden minder snel geneigd zijn in te stemmen. Bij een opnameplicht heeft de buurt het maar te accepteren bestaat dit probleem niet meer, zegt hoogleraar criminologie aan de Universiteit Utrecht Dina Siegel in de krant.

In februari kwam het in Leiden tot demonstraties toen bekend werd dat burgemeester Henri Lenferink toestemming had gegeven voor een experiment in een kinderrijke buurt om te testen of de pedoseksueel zich opnieuw zou vergrijpen aan kinderen de komst van de voor ontucht met kinderen veroordeelde zwemleraar Benno L. Andere gemeenten hadden een verzoek hiertoe van het Openbaar Ministerie geweigerd. Justitie en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten willen nog voor de zomer met richtlijnen komen waarin staat hoe met toekomstige gevallen om te gaan.

In hun analyse schetsen de hoogleraren welke dilemma's bij het experimenteren huisvesten met van veroordeelde pedoseksuelen komen kijken. De conclusie dat gemeenten moeten worden verplicht tot het testen huisvesten van pedoseksuelen trekken zij niet in hun analyse, maar dat bejubelen betogen ze wel in de krant.

Burgemeesters kunnen het volgens de hoogleraren nooit goed doen. Sommige burgemeesters willen zelfs niet geïnformeerd worden als een veroordeelde pedoseksueel in hun gemeente komt wonen. Ze vinden dat ze te weinig middelen hebben om in te grijpen en zijn terecht bang later het verwijt te krijgen dat ze de informatie niet hebben gedeeld.

In crisissituaties zouden burgemeesters vaak te veel privé-informatie over de delinquent publiek maken. Zo zei de Leidse burgemeester aanvankelijk niks over Benno L., maar deelde hij uiteindelijk veel informatie. Dat zou het voor de pedoseksueel lastiger maken opnieuw toe te kunnen slaan een nieuw leven op te bouwen.

Courtois: "Volgende week duidelijkheid toekomst"

Thibaut Courtois blonk weer eens uit in het doel van Atlético Madrid. Mede door zijn reddingen bleef zijn ploeg op de been in Camp Nou. De Madrilenen stonden voor een zware klus om Barcelona in toom te houden in Camp Nou, maar kwamen zelfs verrassend op voorsprong.

Diego Ribas schoot op schitterende wijze de 0-1 binnen, maar Barça kwam vervolgens via Neymar op gelijke hoogte. Doelman Thibaut Courtois was tevreden met de remise.

"Het was een zware match", zegt de Belg tegen Sporza. "We speelden afgelopen zaterdag tegen Bilbao ook al een zwaar duel, dus dit viel wel zwaar. We moesten veel verdedigen en heel veel lopen. Ik denk dat de 1-1 wel positief is."

Met enkele katachtige reddingen liet de international weer zien dat hij een van de beste keepers van het moment is. "Ja dat waren belangrijke saves", glimlacht Courtois. "Het schot van Xavi zag ik niet goed, dus ik moest alles uit de kast halen. Bij de vrije trap van Messi wist ik wel dat hij 'm over de muur zou schieten. Die moest ik dus wel hebben."

"We hebben hier een doelpunt gemaakt en volgende week kunnen we in eigen stadion wellicht net iets meer geven", blikte de sluitpost vast vooruit.

Ook liet de huurling van Chelsea zich uit over zijn toekomst. "Het is in ieder geval honderd procent zeker dat ik bij Chelsea of Atlético speel komend seizoen. Ik denk dat er volgende week meer duidelijkheid over mijn toekomst komt, meer kan ik er op dit moment niet over zeggen. Maar het is zo goed als zeker waar ik kom te spelen."

Huilende kleuters om 1-aprilgrap

In Heerhugowaard heeft een basisschool een wrede grap uitgehaald. Kleuters zouden een iPad hebben gewonnen, maar het bleek uiteindelijk te gaan om een gewatteerd petje. Een 'aai-pet'. De foute grap zorgde voor veel verdrietige kinderen.

De kinderen en ouders van groep 1/2 zouden een prijs in een ICT-project hebben gewonnen. Alle leerlingen hadden een iPad gewonnen. De ouders en kinderen zouden aanwezig zijn bij de prijsuitreiking.

Voor de gelegenheid was de klas afgeplakt met Apple posters en de klas stond vol met Apple tasjes. In de tas zat echter geen iPad, maar een petje. De huilende, teleurgestelde kinderen werden vervolgens gedwongen langs de andere klassen te gaan.

Ouders zijn niet te spreken over de actie, die zij 'schandalig' noemen. De school heeft aangegeven niet te willen reageren op het incident. Ze heeft de grap wel bevestigd, aldus dichtbij.nl.

Robben: "Een uitdoelpunt is wel positief"

Arjen Robben was na het gelijkspel tegen Manchester United (1-1) gematigd tevreden. De aanvaller ziet voldoende perspectief om door te bekeren in Europa. Robben speelde tegen Manchester United negentig minuten mee aan de kant van Bayern München.

De formatie van Pep Guardiola werd vooraf bestempeld als de torenhoge favoriet. De kersverse Duits kampioen domineerde op Old Trafford, maar wist niet te winnen.

"Maar uiteindelijk zijn we wel tevreden. 1-1 is nog iets beter dan 0-0", zei Robben tegen de NOS. "We scoren in een uitwedstrijd. Dat is wel positief." Nemanja Vidić opende de score voor Manchester United met een kopbal, waarna Bastian Schweinsteiger de gelijkmaker binnen schoot.

Robben merkte voor de wedstrijd dat iedereen een walk-over verwachtte van Bayern. "Precies, dat beviel me ook niet zo. Die stemming. In de pers hadden ze het er ook over. Maar je speelt toch tegen Manchester United, op Old Trafford. Natuurlijk presteren ze minder in de Premier League, maar dat telt niet op zo'n avond. Dat zag je wel", aldus de vleugelspits.

De vice-captain van Oranje zag Bayern wel domineren. "United hield vooral tegen en loerde op de counter. Dat zal volgende week niet anders zijn. We lieten de bal goed lopen en dan moet je de gaatjes zien te vinden. Al met al zijn we tevreden met 1-1. Nu naar huis en volgende weke weer aan de bak", besluit Robben.

Aardbeving en Tsunami Chili

Zeker vijf mensen zijn dinsdag (lokale tijd) om het leven gekomen nadat Chili werd getroffen door een zware aardbeving. Ook zijn ten minste zeven mensen zwaargewond geraakt, aldus de Chileense autoriteiten.

De beving voor de kust van Chili, Peru en Ecuador had een kracht van 8,2 op de schaal van Richter en veroorzaakte hierdoor voor de westkust van Latijns-Amerika een tsunami van bijna 2 meter hoog. Volgens de Chileense marine bereikte de vloedgolf de kust bij de stad Pisagua drie kwartier na de beving.

De Chileense autoriteiten hebben de kustgebieden uit voorzorg geëvacueerd. Tienduizenden mensen hebben hun biezen gepakt. Ook Peru is begonnen met het ontruimen van de kust.

Vooralsnog is geen grote schade gemeld. Wel zouden aardverschuivingen ervoor hebben gezorgd dat wegen worden geblokkeerd in Chili. Daarnaast is in de stad Arica een aantal huizen verwoest. Ook zijn ongeveer 300 vrouwen ontsnapt uit de gevangenis Iquique, aldus de Chileense minister van Binnenlandse Zaken.

Volgens het US Geological Survey, dat wereldwijd aardbevingen registreert, kan een aardbeving van deze omvang een ,,verwoestende tsunami" teweegbrengen. Binnen een paar minuten kan een vloedgolf de nabij gelegen kust bereiken. Verder gelegen gebieden kunnen een paar uur later worden bereikt.

Voor Chili, Peru en Ecuador is een tsunami-alarm afgegeven. Ook de Zuid-Amerikaanse landen Colombia, Panama, Nicaragua en Costa Rica moeten alert zijn op tsunami's, maar lopen minder gevaar dan de andere landen. De Chileense minister van Binnenlandse Zaken liet weten dat de tsunamiwaarschuwing nog zeker tot 10.00 uur (Nederlandse tijd) van kracht blijft.

Na de beving zijn nog zeker acht naschokken gevoeld. De zwaarste had een kracht van 6,2 op de schaal van Richter.

De aardbeving vond 86 kilometer ten noordwesten van Iquique plaats en was met slechts 10 kilometer onder de zeebodem erg ondiep. Hierdoor kan de beving sterker zijn gevoeld. Chili heeft vaker te maken met aardbevingen, omdat er veel seismologische activiteit is.

Doden en gewonden door zware beving Chili

Doden en gewonden door zware beving Chili (Foto: ANP)

Teeven veroordeelt demonstratie Deurne

Staatssecretaris Fred Teeven van Veiligheid en Justitie verwerpt de demonstratie van jongeren tegen het juweliersechtpaar in Deurne. Deze demonstranten "komen op voor het gebruik van geweld’’, zei hij dinsdag tegen het tv-programma Nieuwsuur. "Als je geen geweld gebruikt, lok je ook geen geweld uit."

Enkele tientallen Marokkanen, vooral tuigjongeren, betoogden zondagavond in Deurne tegen het juweliersechtpaar dat uit zelfverdediging twee overvallers zou hebben doodgeschoten en tegen de aanpak door justitie. Zaterdag was er ook al zo'n protest in Eindhoven.

Intussen geldt in Deurne een demonstratie- en samenscholingsverbod om te voorkomen dat de openbare orde en veiligheid in het geding komen. Burgemeester Hilko Mak vreesde ook tegendemonstraties en confrontaties.

Ambassadeur Marokko: Meer! Meer! Meer!

"Geert Wilders’ uitspraken zijn gevaarlijk, maar winnen zal hij niet," preekt de ambassadeur van Marokko Abdelouahab Bellouki woensdagochtend in een interview met regionale kranten van de Persdienst. "Omdat ik er hartgrondig van overtuigd ben dat een overweldigende meerderheid van de Nederlanders verstandig is."

Hij reageert daarmee op de zogenoemde Marokkanen-uitspraak van de politicus. Zelf bewaart Bellouki het liefst de rust. "Als diplomaat moet ik een steun zijn voor mijn landgenoten en je kunt als diplomaat beter denken en betere beslissingen nemen als je kalm blijft. Dat is soms niet eenvoudig, maar ik mag me niet laten provoceren. Niet door de meneer wiens naam ik liever niet uitspreek, niet door de gebeurtenissen waar men ook in Marokko ontzettend kwaad over is."

Bellouki vindt vergelijkingen met de Tweede Wereldoorlog beneden zijn niveau. Een "geschiedkundige vergelijking"’ met Ruanda vindt hij meer voor de hand liggen. "De slachting daar is begonnen met statements, met uitlatingen waardoor mensen tegen elkaar zijn opgezet. Begrijp me goed, ik zeg dus niet dat de man wiens naam ik liever niet uitspreek een slachting wil. Ik wil alleen zeggen hoe gevaarlijk het kan zijn als je bevolkingsgroepen tegen elkaar opzet." Aldus het verkapte dreigement. Cultureel gezien komen slachtingen vaker voor onder Marokkanen dan onder Hollanders.

Rol van The Riddler gecast in Gotham

Nog voordat de serie goed en wel begonnen is heeft Gotham al aardig wat aandacht op zich weten te richten. De verklaring is eenvoudig: als je bekende rollen aan het invullen bent krijg je die aandacht al snel. Er is er weer eentje ingevuld: die van de Riddler.

Of eigenlijk die van Edward Nygma. Gotham zal niet beginnen middenin de wereld van Batman, maar deze langzaam vormen. De bekende schurken uit de stad zijn simpelweg deze schurken nog niet, dus we spreken ze nog met hun normale namen aan. Nygma, die in 1995 nog gespeeld werd door Jim Carrey, zal in de serie worden vormgegeven door Cory Michael Smith.

Smith is momenteel ingeschaald als gastacteur, wat betekent dat Nygma initieel misschien maar in één aflevering te zien zal zijn, maar de kans is altijd dat hij een upgrade krijgt op een later moment. Smith voegt zich bij een cast waarin Ben McKenzie de rol van James Gordon speelt en David Mazouz een jonge Bruce Wayne. Hiernaast worden voornamelijk onbekende acteurs gecast in de bekende rollen; niet ongebruikelijk voor nieuwe tv-series maar opvallend voor een serie met zulke iconische rollen.

De serie, die wordt opgezet door Bruno Heller (Rome, The Mentalist), wordt geproduceerd zonder eerst een pilot te maken en zal wellicht vanaf komende herfst te zien zijn.

Leraren willen af van overvolle klassen

De overheid moet overvolle klassen bestrijden door wettelijk vast te leggen dat er niet meer dan 24 leerlingen in een klas mogen zitten. Dat is de strekking van het burgerinitiatief 'Stop de overvolle klassen' waarover de Tweede Kamer woensdag debatteert.

Met ruim 45 duizend handtekeningen hebben de initiatiefnemers, een groep bezorgde leraren, ruimschoots de eis van veertigduizend handtekeningen gehaald, waarmee het onderwerp automatisch op de politieke agenda van de Tweede Kamer komt. Ze mogen het burgerinitiatief woensdagmorgen toelichten in de Tweede Kamer, waarna staatssecretaris van Onderwijs Sander Dekker (VVD) in debat treedt met de Kamer.

Volgens de bezorgde leraren lijdt de kwaliteit van het onderwijs onder de overvolle klassen. "Klassen van dertig tot 36 leerlingen zijn al lang geen uitzonderingen meer", zegt Peter Althuizen, een van de initiatiefnemers en voorzitter van de vakbond Leraren in Actie. "Wij willen dat het maximum aantal leerlingen met ingang van volgend schooljaar teruggaat naar 28 en daarna stapsgewijs in drie jaar wordt afgebouwd naar 24 leerlingen."

De plannen kunnen in elk geval rekenen op sympathie van D66, GroenLinks, CDA. SP en PVV gaan een stap verder en willen ook daadwerkelijk dat een maximum aantal leerlingen per klas in de wet wordt verankerd.

"Klassen met dertig tot 36 leerlingen: dat is echt niet meer te managen," zegt PVV-Kamerlid Harm Beertema. "Wil je echt een kwaliteitsverbetering maken dan kom je uit op klassen van zestien of minder. Maar daar is het geld gewoon niet voor, daarom willen wij een plafond van 27 leerlingen aanhouden."

De SP gaat daarin nog een stap verder. "Ik ben al bezig met een wetsvoorstel om de klassengrootte geleidelijk naar beneden te krijgen", zegt SP-Kamerlid Jasper van Dijk. "Dit voorstel ga ik daarom ronduit steunen. De grote vraag is echter of wij de coalitie mee krijgen."

Staatssecretaris Dekker heeft eerder echter al laten weten niets te voelen voor het stellen van grenzen aan de groepsgrootte. En ook de PvdA zegt bij monde van een woordvoerder niet voor een wettelijke norm vanuit Den Haag te zijn.

Woning uitgebrand in centrum Groningen

In het centrum van Groningen is dinsdagnacht een woning uitgebrand. Een persoon is met ademhalingsklachten naar een ziekenhuis gebracht. Dertien bewoners en omwonenden zijn opgevangen, meldt de brandweer.

De brand brak in de loop van de nacht uit op de eerste verdieping in een woning achter een winkelpand aan de Herestraat. Omdat het vanwege de dichte bebouwing in de binnenstad lastig kan zijn bij het vuur te komen, liet de brandweer veel materieel aanrukken. De brand verspreidde zich naar de begane grond, maar was rond 05.00 uur onder controle.

Van de woning lijkt weinig over te zijn. Omdat het vuur op sommige plekken nog oplaait, verwacht de brandweer nog een tijd bezig te zijn met nablussen.

Fantastic Four-reboot vindt zijn Doctor Doom

Filmstudio Fox en regisseur Josh Trank (Chronicle) hebben voor hun Fantastic Four-reboot de rol van de vijand ingevuld: Tony Kebbell zal de rol van Doctor Doom spelen.

Kebbell, die rollen in Wrath of the Titans, Rock-n-Rolla, War Horse en The East op zijn naam heeft staan en bezig is met de gameverfilming Warcraft, neemt de rol over van Julian McMahon, die Victor von Doom in de twee eerdere Fantastic Four-films speelde. Hij sluit zich aan bij een cast waar eerder al Miles Teller, Kate Mara, Michael B. Jordan en Jamie Bell aan werden toegevoegd.

De film, die zich baseert op de comic The Ultimate Fantastic Four, begint deze lente met de opnames om volgend jaar te verschijnen. Het vervolg is ook al gepland; die komt twee jaar later.


'Amsterdam voorop met moderne voornamen'

De eerste modenamen kwamen in Nederland op in Amsterdam rond 1970. Dat blijkt uit woensdag gepubliceerd onderzoek van het Meertens Instituut. De Nederlandse voornamenbank van het instituut is dankzij het onderzoek uitgebreid met populariteitslijsten vanaf 1880 voor provincies, regio's en gemeenten.

Voor heel Nederland duurde het tot in de jaren negentig voor Maria en Johannes geen topnamen meer waren. Ook in 2013 waren er nog grote provinciale en plaatselijke verschillen. In Friesland waren Fenna en Jesse het populairst, terwijl in Zeeland Maria en Cornelis nog steeds bovenaan stonden. In Amsterdam zijn het Mila en Adam, landelijk winnen Tess en Sem.

De namenlijsten laten ook zien hoezeer smaak afhankelijk is van de tijdsperiode. Zo waren in de jaren negentig in Amsterdam Amerikaanse namen als Michael, Wesley, Jeffrey en Kevin populair. Die namen zijn nu geheel uit de top tien verdwenen, aldus het instituut.

Vlaggencentrale ontwerpt speciale Koningsdagvlag

De Dokkumer Vlaggen Centrale heeft voor de aanstaande eerste Koningsdag een speciale vlag in productie genomen. De vlag is gebaseerd op de abdicatievlag van vorig jaar die in enkele maanden tijd meer dan zestigduizend keer over de toonbank ging, laat de vlaggenmaker dinsdag weten.

Bij een historische gebeurtenis hoort een speciale vlag, vindt algemeen directeur Robert-Jan Hageman. "Vlaggen en wimpels dragen bij aan een feestelijke sfeer en de Koningsvlag mag volgens ons niet ontbreken op de eerste Koningsdag", zegt hij in een verklaring. "Een vlag is bij uitstek geschikt om een historisch moment kracht bij te zetten."

Op de grotendeels oranje vlag, die vijftien euro kost, staat het silhouet van koning Willem-Alexander.

Britse onderzeeër zoekt naar Boeing

Een Britse onderzeeboot heeft zich gemengd in de zoektocht naar de sinds 8 maart vermiste Boeing 777 van Malaysia Airlines. De HMS Tireless gaat speuren naar de zwarte dozen van het vliegtuig die waarschijnlijk op de bodem van de Indische Oceaan liggen. De boot heeft volgens de BBC 'geavanceerde apparatuur' aan boord om onder water te zoeken.

De Australische coördinator van de zoekactie naar de Boeing sprak dinsdag van 'een van de meest uitdagende' speurtochten ooit. Volgens hem kan het nog weken duren voordat iets van het vliegtuig wordt teruggevonden.

Je hebt van die dagen

Mijn collega Brian vertelde me dat hij van plan was om dit voorjaar naar Nederland te komen. Altijd leuk. Brian woont aan de andere kant van de wereld, maar we doen allebei hetzelfde werk. Voor hetzelfde bedrijf. En dezelfde baas. Dat is dus een buitenkansje, face to face overleggen met Brian, in dezelfde timezone, aan dezelfde tafel. Brian liet weten dat hij graag 24 maart wilde arriveren. Vanwege de NSS top in Den Haag heb ik hem dat ontraden. Afgesloten snelwegen, verkeersinfarcten, dat gaat hem niet worden. Brian besloot zijn pijlen te richten op 'early April'.

AZ kan Eredivisieschema in de war schoppen

Mocht AZ in de Europa League de halve finales bereiken door Benfica te verslaan, dan creëert het een probleem voor de Eredivisie. Een van de halve finales in Europa staat gepland voor 1 mei, terwijl de KNVB twee dagen later de laatste speelronde op het programma op het programma heeft staan.

Tussen wedstrijden moet reglementair drie dagen zitten, waardoor het duel van AZ tegen Feyenoord mogelijk geschrapt moet worden. De KNVB wil echter ook dat alle duels in de eindfase van de competitie op hetzelfde moment beginnen, waardoor een hele speelronde verplaatst zou kunnen moeten gaan worden. Verschuiven naar 4 mei is vanwege dodenherdenking geen optie. Ook Bevrijdingsdag, 5 mei, is niet mogelijk, want twee dagen daarna staat de eerste ronde van de play-offs al op de rol.

Competitieleider Gijs de Jong laat weten dat de KNVB al rekening met AZ heeft gehouden. "Wij zijn druk bezig om naar de diverse scenario's te kijken. Pas als het zover is, zullen wij daarover nadere mededelingen doen. Mocht het zover komen dat AZ de halve finales haalt, dan is het jammer voor het competitieschema, maar daar hebben we dan wel een heel goede reden voor."

Laatste reviews en specials
review
CD: Possessed - Revelations Of Oblivion
special
Blood Red Shoes: 'Mensen kunnen wel wat gekte gebruiken'
preview
Paranoia: Happiness is Mandatory
preview
Overpass
review
Life is Strange 2 - Wastelands
preview
Code Vein
©FOK.nl e.a.