Bezorgde leraren blijven strijden tegen volle klas

De initiatiefnemers van het burgerinitiatief Stop de Overvolle Klassen blijven strijden voor een wettelijk maximum aantal leerlingen per klas. Dat zei initiatiefnemer en voorzitter van de vakbond Leraren in Actie Peter Althuizen woensdag na afloop van een debat over het onderwerp in de Tweede Kamer.

Een Kamermeerderheid blijkt niets te zien in een voorstel om de maximale grootte van een schoolklas wettelijk vast te leggen op 24 leerlingen. Staatssecretaris van onderwijs Sander Dekker benadrukte dat in 95 procent van de klassen het probleem zelfs niet bestaat.

"Dan nog gaat het om vierduizend klassen die overvol zijn," aldus Althuizen. "Dat is en blijft een groot probleem. Dekker ontkent dat, maar voegde er in het debat wel aan toe dat het te duur is om het probleem op te lossen. Wij gaan daarom door. De kwaliteit van het onderwijs lijdt onder te grote klassen."

Althuizen heeft zijn hoop gevestigd op de oppositiepartijen in de Tweede Kamer. "Wij hebben het nu aangekaart en er is nu over gesproken in de Tweede Kamer. Ik denk dat veel Kamerleden zich nog wel eens achter de oren zullen krabben, want het probleem is niet te ontkennen."

Met ruim 45 duizend handtekeningen kregen de initiatiefnemers, een groep bezorgde leraren, hun burgerinitiatief woensdag op de politieke agenda van de Tweede Kamer.