Raad van State twijfelt over terreurstatus Tamils

SunChaser

De Raad van State betwijfelt in een zaak rond het bevriezen van tegoeden of de Tamil Tijgers terecht op een Europese lijst van terroristische organisaties zijn geplaatst. Het is namelijk onzeker of handelingen van strijdkrachten in een gewapend conflict als terroristische daden kunnen worden gezien, schrijft de Raad van State woensdag.

De hoogste bestuursrechter van Nederland heeft daarom aan het Europees Hof van Justitie gevraagd of de raad van ministers van de Europese Unie de Tamil Tijgers terecht op de lijst heeft gezet. "Wij kunnen als Nederlandse rechter niet zomaar oordelen of Europa iets verkeerd heeft gedaan, dat moet daar worden beoordeeld", legt een woordvoerder uit.

De vraag is gesteld in een zaak die door vier mannen is aangespannen. Hun tegoeden waren bevroren omdat ze geld inzamelden voor de beweging.

Rechtbanken concludeerden in 2010 en 2011 in verschillende zaken dat dit terecht is gedaan omdat het geld was bestemd voor een organisatie die op de Europese lijst van terroristische organisaties staat. Hierop stapten de mannen naar de Raad van State. Die twijfelt nu of de organisatie wel terecht op die lijst staat.

De Liberation Tigers of Tamil Eelam (LTTE), beter bekend als de Tamil Tijgers, staan sinds 2006 op de Europese lijst van terroristische organisaties. Met andere landen is afgesproken dat organisaties op die lijst niet bij hun geld mogen komen. Sinds 2007 zijn de tegoeden in Nederland dan ook bevroren.

De Raad van State wil weten of de mannen het Europese besluit om de LTTE op de terrorismelijst te plaatsen hadden kunnen aanvechten. Als dat niet het geval is, vraagt de Raad van State het Europees Hof van Justitie te oordelen over de geldigheid van het Europese besluit.

Als de mannen het besluit wel hadden kunnen aanvechten, neemt de Raad van State automatisch aan dat de LTTE terecht op de lijst is geplaatst omdat het besluit nooit is aangevochten. Tot hier duidelijkheid over is, stopt de Raad van State met de behandeling van de vraag of de tegoeden terecht zijn bevroren. Het kan een tot anderhalf jaar duren voordat het Europees Hof duidelijkheid geeft.

Drie van de vier mannen werden in oktober 2011 in een andere zaak door de rechtbank in Den Haag veroordeeld voor deelname aan een criminele organisatie. Ze zouden mensen uit de Tamil-gemeenschap in Nederland onder bedreiging geld hebben afgeperst. De in totaal vijf verdachten in die zaak kregen celstraffen van twee tot zes jaar cel opgelegd. Tegen de vierde man in de bevriezingszaak is later een strafzaak begonnen, die nog loopt bij de rechtbank in Den Haag.

De vijf mannen die in 2011 werden veroordeeld, werden vrijgesproken van lidmaatschap van een internationale terroristische organisatie. Onder de Nederlandse wetgeving zouden de Tamil Tijgers niet onder die noemer vallen. De mannen gingen in hoger beroep en de zaak loopt inmiddels bij het gerechtshof in Den Haag.