Ai Weiwei in geheime sciencefictionfilm

Vincent (vinnypassy)

De Chinese kunstenaar en dissident Ai Weiwei heeft zijn acteerdebuut gemaakt met een hoofdrol in de korte sciencefictionfilm The Sandstorm. Hij en regisseur Jason Wishnow hebben de film in het geheim opgenomen in China en zijn een campagne op crowdfundingsite Kickstarter gestart om de productiekosten van 33 duizend dollar terug te krijgen.

"Als de lucht giftig is en je hoofdrolspeler in de gaten wordt gehouden, maak je een korte film en neem je die snel op", valt op de pagina van Kickstarter te lezen. The Sandstorm wordt omschreven als 'een realistische sciencefictionfilm die onder de radar in China is gemaakt'. Ai speelt een smokkelaar in een wereld in de nabije toekomst zonder drinkbaar water.

De productie mag bogen op de cinematografie van Christopher Doyle, bekend van andere Chinese films als Hero en Chungking Express, en Lady in the Water van M. Night Shyamalan. Wishnow, die het scenario schreef en de film regisseerde, werkte jarenlang als hoofd video voor de conferenties van TED. Hij leerde Ai kennen via een uit China gesmokkelde TED-lezing van de kunstenaar.

"Toen we elkaar voor het eerst spraken over de vrijheid van informatie boog hij zich binnen een uur naar me toe en vroeg of we samen wat konden doen", vertelt Wishnow. "Ik ben erbovenop gedoken en heb hem over mijn film verteld."

Zo'n vrij gesprek bleek een zeldzaamheid, vertelt de filmmaker. Ai, die volgens Wishnow een groot fan is van sciencefiction, werd tijdens een volgend gesprek door twee agenten in burger afgevoerd.

De 56-jarige Ai staat al sinds 2009 onder toezicht van de Chinese politie. In 2011 werd hij voor 81 dagen gevangengezet, daarna werd hij onder huisarrest geplaatst. Officieel wordt Ai verdacht van belastingontduiking, maar algemeen wordt aangenomen dat hij in de problemen is geraakt vanwege zijn kritiek op de Chinese staat.


Ai Weiwei in geheime sciencefictionfilm (Foto: Novum)