'Oost-Oekraïne in 3 dagen van Russen'

Het Russische leger aan de grens met Oekraïne is sterk genoeg voor een aanval. Als het bevel komt, dan kan de troepenmacht delen van Oost- en Zuid-Oekraïne in een paar dagen onder controle hebben. Daar heeft de Amerikaanse NAVO-bevelhebber Philip Breedlove voor gewaarschuwd.

"Dit is een erg grote, erg capabele en zeer parate legermacht", aldus de generaal woensdag in een interview met persbureau Reuters. Volgens hem kan de troepenmacht van naar schatting 40.000 militairen zijn doelen in 3 tot 5 dagen hebben bereikt.

Breedlove zei dat in de nacht van dinsdag op woensdag kleine troepenverplaatsingen zijn gezien door de NAVO. Maar volgens de hoogste NAVO-commandant zijn er geen aanwijzingen dat die troepen zich terugtrekken naar de kazernes.

"De Russische macht heeft steun van vliegtuigen en helikopters. Ook zijn er veldhospitalen en apparatuur voor elektronische oorlogvoering. Alles wat nodig is om met succes een inval te doen. We denken dat het leger er klaar voor is", aldus Breedlove.

Volgens de generaal kan Rusland meerdere doelen hebben. Breedlove noemt een opmars over land naar de Krim als mogelijkheid. Maar ook een doorstoot naar Transnistrië sluit hij niet uit. Dat gebied met een Russischsprekende meerderheid ligt ten zuiden van Oekraïne en heeft zich afgescheiden van Moldavië.

'Russen in 3 dagen de baas in Oost-Oekraïne'
'Oost-Oekraïne in 3 dagen van Russen' (Foto: ANP)