VS willen minder afhankelijkheid van Russisch gas

De Verenigde Staten hebben er woensdag bij Europese landen op aangedrongen zich minder afhankelijk te maken van Russisch gas. De VS vinden dat Rusland niet langer de levering van aardgas moet kunnen gebruiken als politiek drukmiddel. Dat is echter makkelijker gezegd dan gedaan: Europa staat terughoudend tegenover de winning van schaliegas en na de ramp met de kerncentrale in het Japanse Fukushima zijn Europese landen voorzichtig met de overstap naar kernenergie.

Dat Europa voor een derde van zijn energievoorziening afhankelijk is van het Kremlin heeft ertoe geleid dat het Kremlin een machtige positie heeft. Toen Rusland vorige maand de Krim annexeerde bleef de reactie dan ook beperkte tot enkele sancties en wat diplomatieke protesten.

"Het komt feitelijk hier op neer: geen enkel landen moet energieleveringen gebruiken om de aspiraties van een volk te dwarsbomen", zei de Amerikaanse minister van buitenlandse zaken John Kerry woensdag. "Dat moet niet gebruikt worden als wapen. Het is in het belang van ons allen dat we voldoende energie hebben, omdat dit van groot belang is voor onze economie, onze veiligheid en de voorspoed van onze bevolking."