Ex-generaal Rusland: Kerry en McCain zijn fascisten

Harry

Amerikaanse politici als minister van buitenlandse zaken John Kerry en senator John McCain steunen in Oekraïne 'fascistische' clubs en zijn daarmee zelf fascisten. Dat zegt oud-chefstaf van het Russische leger Leonid Ivasjov.

"De berichtgeving van westerse politici en media over Oekraïne heeft niets met de waarheid te maken. Liegen is het ergste wat er is. Joseph Goebbels zei: 'Hoe groter de leugen, hoe sterker mensen erin geloven'", aldus Ivasjov (70), die eerder dit jaar stelde dat westerse functionarissen de werken van Hitlers propagandachef 'goed hebben bestudeerd'.

Ivasjov vindt ook dat er rond Oekraïne en de Krim 'geen crisis' heerst. "Krachten in het Westen doen het voorkomen alsof dat zo is. Maar de angst in het Westen voor een agressief Rusland is kunstmatig."

De oud-topmilitair is ervan overtuigd dat lang niet heel Europa Rusland als een agressor ziet. "Begin maart heb ik in Belgrado op een forum over de oorlog in Joegoslavië de vertegenwoordigers van het echte Europa ontmoet: hoogleraren, journalisten, schrijvers en legerofficieren afkomstig uit NAVO-landen. Allemaal vonden ze dat Rusland in zijn recht staat."

Andersom beschouwt de oud-generaal, tegenwoordig vicepresident van de Academie voor geopolitieke studies in Moskou, Europa ook niet als een dreiging voor Rusland. "Europa is een sterk continent, maar alleen op economisch gebied. Het heeft de wereld geestelijk, creatief en cultureel weinig geboden", vindt hij.

Wat Oekraïne betreft, stelt hij dat het land vanwege zijn geopolitieke ligging met zowel Rusland als Europa bevriend moet kunnen zijn. "Maar iemand aan de andere kant van de oceaan probeert Oekraïne van Rusland los te scheuren. En daarvoor gebruiken ze zelfs fascisme en nazisme als wapens en zetten ze weer het Ruslandspook in Europa in."

Over de toekomstige staatsvorm van Oekraïne is Ivasjov duidelijk. "In feite is de beste oplossing federalisme. Daardoor kunnen de Russischtalige regio's hun taal, cultuur en kunst behouden. Dat is de wens van Rusland."

Volgens Ivasjov heeft Moskou geen plannen Oekraïne of andere voormalige landen of landsdelen van de voormalige Sovjet-Unie binnen te vallen. "Dat is echt onzin, verzonnen door het Westen en de fascisten die proberen hun macht in Oekraïne te vestigen", stelt Ivasjov.

Sebastopol en de Krim zijn volgens hem naar Rusland teruggekeerd, omdat dat de unanieme beslissing was van de hele Russische natie. "We hebben land genoeg, het is nog lang niet ontgonnen." Maar als een natie zich met Rusland wil verenigen zoals volgens de lezing van het Kremlin op de Krim gebeurde, zal Moskou naar zo'n verzoek kijken, aldus Ivasjov.