Aardbeving en Tsunami Chili

Danny

Zeker vijf mensen zijn dinsdag (lokale tijd) om het leven gekomen nadat Chili werd getroffen door een zware aardbeving. Ook zijn ten minste zeven mensen zwaargewond geraakt, aldus de Chileense autoriteiten.

De beving voor de kust van Chili, Peru en Ecuador had een kracht van 8,2 op de schaal van Richter en veroorzaakte hierdoor voor de westkust van Latijns-Amerika een tsunami van bijna 2 meter hoog. Volgens de Chileense marine bereikte de vloedgolf de kust bij de stad Pisagua drie kwartier na de beving.

De Chileense autoriteiten hebben de kustgebieden uit voorzorg geëvacueerd. Tienduizenden mensen hebben hun biezen gepakt. Ook Peru is begonnen met het ontruimen van de kust.

Vooralsnog is geen grote schade gemeld. Wel zouden aardverschuivingen ervoor hebben gezorgd dat wegen worden geblokkeerd in Chili. Daarnaast is in de stad Arica een aantal huizen verwoest. Ook zijn ongeveer 300 vrouwen ontsnapt uit de gevangenis Iquique, aldus de Chileense minister van Binnenlandse Zaken.

Volgens het US Geological Survey, dat wereldwijd aardbevingen registreert, kan een aardbeving van deze omvang een ,,verwoestende tsunami" teweegbrengen. Binnen een paar minuten kan een vloedgolf de nabij gelegen kust bereiken. Verder gelegen gebieden kunnen een paar uur later worden bereikt.

Voor Chili, Peru en Ecuador is een tsunami-alarm afgegeven. Ook de Zuid-Amerikaanse landen Colombia, Panama, Nicaragua en Costa Rica moeten alert zijn op tsunami's, maar lopen minder gevaar dan de andere landen. De Chileense minister van Binnenlandse Zaken liet weten dat de tsunamiwaarschuwing nog zeker tot 10.00 uur (Nederlandse tijd) van kracht blijft.

Na de beving zijn nog zeker acht naschokken gevoeld. De zwaarste had een kracht van 6,2 op de schaal van Richter.

De aardbeving vond 86 kilometer ten noordwesten van Iquique plaats en was met slechts 10 kilometer onder de zeebodem erg ondiep. Hierdoor kan de beving sterker zijn gevoeld. Chili heeft vaker te maken met aardbevingen, omdat er veel seismologische activiteit is.

Doden en gewonden door zware beving Chili

Doden en gewonden door zware beving Chili (Foto: ANP)