Delfts SP-raadslid beboet voor lekken

Een SP-raadslid in Delft heeft woensdag een boete van vijfhonderd euro gekregen voor het lekken van vertrouwelijke informatie uit de gemeenteraad. De rechtbank ging mee in de eis van het Openbaar Ministerie.

Het 67-jarige SP-raadslid Maurits Bongers schreef in oktober na een besloten vergadering in een bericht aan de media dat er een conflict is over de aanbesteding en het ontwerp van de Sebastiaanbrug in Delft. Zelf vond hij dat hij de geheimhoudingsplicht niet had geschonden omdat hij in zijn bericht geen bedragen had genoemd, maar de gemeente stelde dat alles wat in de vergadering werd besproken geheim moest blijven en deed aangifte. Uit de notulen blijkt volgens de rechtbank duidelijk dat was afgesproken dat alles geheim moest blijven en daarom is krijgt Bongers een boete.

Justitie had ook een boete geëist tegen het 54-jarige raadslid voor Leefbaar Delft Jan de Wit, maar daar ging de rechtbank niet in mee. De Wit had in 2012 informatie uit een besloten vergadering op de site van zijn partij gezet. Op die vergadering werd gesproken over een forensisch rapport van Deloitte over vuilverwerkingsbedrijf Avalex. De Wit omschreef wat de commissie bestuur leefomgeving en duurzaamheid had besproken en noemde daarbij namen en een citaat. Ook plaatste hij een link naar het rapport, dat al eerder was uitgelekt.

De Wit voerde aan dat zijn verslag een karikatuur was van werd gezegd en dat pas op het eind van de vergadering werd bepaald dat de inhoud geheim zou blijven. Hij had bezwaar willen maken, maar kreeg de kans niet. Omdat er geen notulen van de vergadering zijn, kan volgens de rechtbank niet worden vastgesteld of op de juiste wijze tot geheimhouding is besloten. Ook ziet de rechtbank geen wettelijke grond voor het opleggen van geheimhouding. Daarom is De Wit vrijgesproken. Leefbaar Delft is inmiddels opgegaan in Onafhankelijk Delft.