IOC-voorzitter praat over vrouwensport met Saoedische sportbaas

De voorzitter van het Internationaal Olympisch Comité, Thomas Bach, heeft in Saoedi-Arabië een gesprek gehad met Nawaf bin Faisal, de voorzitter van het Saoedische Olympisch Comité. In hoofdstad Riyad werd er gesproken over de discussie rondom vrouwen in de sport, een gevoelig thema in Saoedi-Arabië.

In 2012 stuurde het ultra-conservatieve land, onder grote internationale druk, voor het eerst vrouwelijke sporters naar de Olympische Spelen. Een judoka en een atlete mochten zich opmaken voor de reis naar Londen, nadat het eveneens conservatieve Qatar dit eerder al had besloten. 

Sport is voor vrouwen echter nog altijd een gevoelige zaak in Saoedi-Arabië. Zo moeten een aantal vrouwelijke voetbal- en basketbalclubs hun wedstrijden afwerken in vage competities met zo min mogelijk aandacht. 

In het gesprek met Bin Faisal, de kleinzoon van de in 2005 overleden koning Fahd, beloofde Bach dat het IOC volledige steun zal bieden aan het Saoedische programma om de sport in het land de komende jaren te ontwikkelen. Een van de doelen hiervan is om richting de Olympische Spelen van 2020 een grotere groep vrouwelijke atleten naar de Spelen te sturen.