Ambassadeur Marokko: Meer! Meer! Meer!

"Geert Wilders’ uitspraken zijn gevaarlijk, maar winnen zal hij niet," preekt de ambassadeur van Marokko Abdelouahab Bellouki woensdagochtend in een interview met regionale kranten van de Persdienst. "Omdat ik er hartgrondig van overtuigd ben dat een overweldigende meerderheid van de Nederlanders verstandig is."

Hij reageert daarmee op de zogenoemde Marokkanen-uitspraak van de politicus. Zelf bewaart Bellouki het liefst de rust. "Als diplomaat moet ik een steun zijn voor mijn landgenoten en je kunt als diplomaat beter denken en betere beslissingen nemen als je kalm blijft. Dat is soms niet eenvoudig, maar ik mag me niet laten provoceren. Niet door de meneer wiens naam ik liever niet uitspreek, niet door de gebeurtenissen waar men ook in Marokko ontzettend kwaad over is."

Bellouki vindt vergelijkingen met de Tweede Wereldoorlog beneden zijn niveau. Een "geschiedkundige vergelijking"’ met Ruanda vindt hij meer voor de hand liggen. "De slachting daar is begonnen met statements, met uitlatingen waardoor mensen tegen elkaar zijn opgezet. Begrijp me goed, ik zeg dus niet dat de man wiens naam ik liever niet uitspreek een slachting wil. Ik wil alleen zeggen hoe gevaarlijk het kan zijn als je bevolkingsgroepen tegen elkaar opzet." Aldus het verkapte dreigement. Cultureel gezien komen slachtingen vaker voor onder Marokkanen dan onder Hollanders.