De Jong kan niet solidair zijn aan Lodeweges

Henk de Jong blijft SC Cambuur uit financiële overwegingen trouw, al zou hij graag solidair zijn aan de opgestapte trainer Dwight Lodeweges. Volgens de assistent-coach, die door het bestuur naar voren is geschoven als tijdelijke opvolger van Lodeweges, is het een groot risico om op te stappen.

"Het allerbelangrijkste: als ik ontslag neem, zit ik binnen vier maanden in de schuldsanering. Dan heb ik geen cent meer om rond te komen", zegt de oefenmeester tegen FOX Sports. "Ik heb een gezin met vier kinderen, dus ik kan natuurlijk nooit ontslag nemen."

De Jong doet om zijn standpunt te onderbouwen een boekje open over zijn financiële situatie. "Ik heb achtduizend euro op de bank staan, waar ik hard voor werk, maar daar ben ik in twee maanden doorheen. Opstappen is voor ons als assistent-trainers gewoon niet mogelijk."

Ook in het belang van Cambuur als club vindt De Jong dat hij het niet kan maken om weg te gaan. "Je hebt te maken met de club, de spelers en een geweldige staf, maar ook met vijftien- à twintigduizend fans die je niet in de steek kunt laten", aldus de coach.

Lodeweges stapte op vanwege onenigheid met de fans. Hij neemt volgend jaar het roer over bij streekrivaal sc Heerenveen. Daardoor was er volgens de coach een onwerkbare situatie ontstaan in Leeuwarden, waar hij met de promovendus een redelijk seizoen kende in de Eredivisie.