Rel om statiegeldonderzoek

Een eventuele afschaffing van statiegeld op plastic flessen, is gebaseerd op een 'misleidend' rapport van Wageningen University. Dat stelt althans het bedrijf Tomra Systems, leverancier van emballagesystemen, woensdag in een persbericht. Wageningen ontkent elke vorm van vooringenomenheid en noemt de beschuldiging 'schandalig', laat een woordvoerder weten.

Tomra Systems liet een tegenonderzoek uitvoeren door CE Delft. Hieruit blijkt dat de kosten van het statiegeldsysteem in Nederland gemiddeld drie eurocent per fles bedragen en niet 5,9 eurocent zoals onderzoekers van Wageningen berekenden.

"De Tweede Kamer en later ook de Nederlandse gemeenten zijn in 2012 ernstig misleid door deze rapportage, die is opgesteld in opdracht van de frisdrankenindustrie", aldus directeur René Hissink. "Diverse kosten zijn stelselmatig te hoog opgevoerd en nadrukkelijk is gesuggereerd dat statiegeld een achterhaald systeem zou zijn."

De woordvoerder van de Wageningse universiteit benadrukt dat het universiteitsrapport is opgesteld in opdracht van 'diverse partijen'. "Daar zaten voorstanders van het statiegeldsysteem bij, maar ook tegenstanders. Er zat voor onze wetenschappers geen druk op in welke richting dan ook."

Hij noemt de suggestie van Tomra Systems dat er sprake is van bewuste misleiding 'schandalig'. "Het onderzoek is transparant gebeurd. De uitkomsten waren in 2012 onze beste inschatting van de situatie." Hij wijst er op dat de prijs van plastic flessen anno 2014 een stuk hoger is, waardoor elk onderzoek nu wezenlijk zou verschillen van dat in 2012.

Het bedrijf dient een klacht in bij Commissie Wetenschappelijke Integriteit van de universiteit. Een onafhankelijke voorzitter zal beoordelen of er mogelijk sprake is van wetenschapsfraude en al dan niet een onderzoek instellen.

Als het statiegeld wordt afgeschaft staan de banen van zo'n achthonderd medewerkers in deze industrie op de tocht, aldus directeur Hissink.

"Tomra is in Nederland zowat monopolist op het gebied van emballagesystemen", reageert de zegsman van de Wageningen Universiteit. "We bekijken uiteraard hun uitkomsten. Maar zij hebben wel een erg eenzijdig belang."

In 2012 toonde de Tweede Kamer zich kritisch over een eventuele afschaffing. Alleen PVV en VVD waren voor. Twee jaar later is de kogel echter nog niet door de kerk, laat een woordvoerder van het ministerie van Infrastructuur en Milieu weten.

Inspecteurs moeten nog controleren of een alternatief inzamelingssysteem genoeg resultaat oplevert. Pas dan zal staatssecretaris Wilma Mansveld (PvdA) het statiegeldsysteem vrijgeven. "Het is dan aan de branche om dit systeem af te schaffen, daar heeft het ministerie geen rol in", aldus de woordvoerder.