FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 1 april 2014

FOK!toen: herrezen uit ruÔnes

In de commentaren onder de twee FOK!toen-stukken over The Star-Spangled Banner verzochten users om ook eens Europese volksliederen te behandelen, in het bijzonder die van ons en onze buren. Daarom vandaag in FOK!toen: het eerste van vier artikelen over de vier Duitse volksliederen in de Twintigste Eeuw.

De vier liederen in kwestie:
1 Volkslied van de DDR (1949-1991): 'Auferstanden aus Ruinen'
2 Officieus volkslied en partijlied der NSDAP (1933-1945): 'Horst Wessellied'
3 Huidige Duitse volkslied (1918-1945 / 1945-nu): 'Das Deutschlandlied'
4 De oorsprong van het Duitse volkslied (1797-1918): 'Gott Erhalte Franz den Kaiser'

We werken van nu naar toen en beginnen daarom met het meest recent geschreven lied, in mijn optiek het allermooiste volkslied dat ooit geschreven is: 'Auferstanden aus Ruinen', de nationaalhymne der DDR. Beluister het hier:

Opgestaan uit de ruïnes / Auferstanden aus Ruinen
En de toekomst toegewend / Und der Zukunft zugewandt,
Laat ons jou ten goede dienen / Laß uns dir zum Guten dienen,
Duitsland, verenigd vaderland. / Deutschland, einig Vaterland.
Oude nood moeten we bedwingen, / Alte Not gilt es zu zwingen,
En we bedwingen haar gezamenlijk / Und wir zwingen sie vereint,
Want het moet ons toch lukken / Denn es muß uns doch gelingen,
Om de zon mooier dan ooit / Daß die Sonne schön wie nie
Over Duitsland te laten schijnen. / Über Deutschland scheint.

Geluk en vrede zijn gegund / Glück und Frieden sei beschieden
Aan Duitsland, ons vaderland. / Deutschland, unserm Vaterland.
De hele wereld smacht naar vrede, / Alle Welt sehnt sich nach Frieden,
Reikt de volkeren uw hand. / Reicht den Völkern eure Hand. 
Als we ons broederlijk verenigen / Wenn wir brüderlich uns einen,
Zullen we de vijand des volks verslaan. / Schlagen wir des Volkes Feind!
Laat het licht der vrede schijnen, / Laßt das Licht des Friedens scheinen,
Zodat nooit meer een moeder / Daß nie eine Mutter mehr
Haar zoon beweent. / Ihren Sohn beweint.

Laten we ploegen, laten we bouwen, / Laßt uns pflügen, laßt uns bauen,
Leer en werk als nooit tevoren. / Lernt und schafft wie nie zuvor,
Onze eigen kracht vertrouwend, / Und der eignen Kraft vertrauend,
Zal een vrije generatie opstaan. / Steigt ein frei Geschlecht empor.
Duitse jeugd, het beste streven / Deutsche Jugend, bestes Streben
Van ons volk (is) in jou verenigd: / Unsres Volks in dir vereint,
Zul je Duitslands nieuwe leven zijn, / Wirst du Deutschlands neues Leben,
Zodat de zon, mooier dan ooit, / Und die Sonne schön wie nie
Over Duitsland schijnt? / Über Deutschland scheint.

En voor de liefhebbers van wat stevigers, de cover van de Duitse punkrockband MIA.:

Opstaan uit ruïnes, de toekomst tegemoet
Het volkslied werd specifiek voor de kersverse DDR in 1949 geschreven door de bekende Duitse dichter Johannes Becher en bezingt hoe de Duitsers als een feniks uit de as zullen moeten herrijzen. Van Berlijn tot Keulen en Dresden tot Hamburg waren de zonen dood, de steden kapot, de moraal voor een eeuw vernietigd, de industrie platgebombardeerd en de kampen ontdekt.

Behalve tot op de dag van vandaag schuldgevoelens te houden kon men maar één ding doen: opstaan uit de ruïnes, de toekomst toewenden en Duitsland ten goede dienen, zodat de zon mooier dan ooit over het land zou schijnen en het verleden zich nooit meer zou herhalen.

Reichstag anno 2012, destijds een ruïne in Oost-Berlijn
Reichstag anno 2012, destijds een ruïne in Oost-Berlijn. Alle foto's in dit stuk zijn zelf geschoten.

'45-'61: hoop op hereniging van Duitsland
Na de oorlog was Duitsland opgedeeld in vier bezettingszones: Frans, Engels, Amerikaans en Russisch. De eerste drie fuseerden uiteindelijk tot West-Duitsland, terwijl het Russische deel werd omgetoverd tot een socialistische heilstaat. Dat was echter in de paar jaar na de oorlog nog toekomstmuziek en de Duitsers hoopten vurig op een geleidelijke fusie van alle zones tot één verenigd, nieuw Duitsland.

Berlijnse Muur (nabij huidig Ministerie van Financiën)Berlijnse Muur (nabij huidig Ministerie van Financiën)

Ook toen de DDR en BRD in 1949 ontstonden ging men uit van een langzame, maar zekere samensmelting van West en Oost. Toen echter datzelfde jaar de Russen de atoombom ontwikkelden, begon de wapenwedloop die tot opdeling van Europa in Warschaupact vs. NAVO zou leiden en werd uiteindelijk tussen 1955 en 1961 het IJzeren Gordijn en de Berlijnse Muur gebouwd. De hoop op hereniging verdween daarmee als sneeuw voor de zon.

Alexanderplatz in Oost-Berlijn, de hoofdstad van de DDR
Alexanderplatz in Oost-Berlijn, de hoofdstad van de DDR

Tekst al snel controversieel, geuzenlied bij Die Wende
Hoewel 'Auferstanden aus Ruinen' van 1949 tot '91 het volkslied van de DDR was en bleef, werd de tekst alleen in de fifties en sixties standaard gezongen. Duitse jeugd kreeg de tekst weliswaar in groep drie al aangeleerd, maar officieel speelde men de laatste twintig jaar van het bestaan van Oost-Duitsland alleen de melodie.

Dit vanwege het feit dat men het in drie coupletten liefst vijf keer heeft over hereniging van Duitsland, en gezien de Koude Oorlog was dat onderwerp min of meer onbespreekbaar geworden. Zeker omdat het impliceerde dat daarmee ook de Muur en het Gordijn zouden verdwijnen.

De Karl Marx-Allee was bedoeld als de Oost-Duitse equivalent van de Champs-Elysées: 

Karl Marx-AlleeDe Karl Marx-Allee was bedoeld als de Oost-Duitse equivalent van de Champs-Elysées
Vanaf Die Wende, die in november 1989 begon toen men spontaan de Berlijnse Muur trotseerde en begon af te breken met mokerhamers. De demonstranten zongen trots de tekst en de twee jaar daarop werd de tekst op officiële gelegenheden en in tv-programma's weer gebruikt: het lied was veertig jaar na het schrijven actueler dan ooit. Ook tot slot van de allerlaatste tv-uitzending van het DDR-staatskanaal werd de versie mét tekst uitgezonden.

Hoofdkwartier van de Oost-Duitse geheime dienst, de StasiHoofdkwartier van de Oost-Duitse geheime dienst, de Stasi 

Voorgoed geschiedenis
In oktober 1990 was het zover: Oost en West werden weer één. Het in West-Duitsland al gebruikte volkslied (vers drie van het Duitslandlied) werd daarop ook in het Oosten weer gezongen. Hoewel veel Duitsers het DDR-lied mooier vonden en vinden en er stemmen opgingen om 'Auferstanden aus Ruinen' te implementeren als volkslied van het huidige Duitsland, is het nooit zover gekomen en zal dat ook wel nooit gebeuren.

Het volkslied werd nog één keer officieel gedraaid, maar dat was een foutje: bij het staatsbezoek van Bondspresident Roman Harzog aan Brazilië op 23 november 1995, speelde de kapel van de lokale politieacademie van Porto Alegre de wijs van 'Auferstanden aus Ruinen'.

'Auferstanden aus Ruinen' was tekstueel, muzikaal en qua toepasselijkheid in de hele tweede helft van de Twintigste Eeuw -en eigenlijk tot op de dag van vandaag- verreweg het mooiste van de vier Duitse volksliederen die in FOK!toen de revue zullen passeren. Toch zal het waarschijnlijk ook sneller dan de andere drie voor eeuwig als speld verdwijnen in de hooiberg der geschiedenis.

Binnenkant van de ReichstagkoepelBinnenkant van de Reichtstagkoepel

De volgende keer een wat controversiëlere FOK!toen over het tussen '33 en '45 populaire Horst Wessellied: Die Fahne hoch.

Nog één keer dan: nogmaals beide opnames van 'Auferstanden aus Ruinen' in één filmpje, nu met mooie DDR-foto's en -videobeelden erbij:

Opstelten ontkent slappe aanpak motorclubs

Minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) ontkent dat hij slap optreedt tegen motorclubs als de Hells Angels en de Bandidos. In het wekelijkse vragenuurtje in de Tweede Kamer hamerde hij er dinsdag op dat de overheid wel degelijk resultaten boekt.

"Burgemeesters treden op, het Openbaar Ministerie treedt op, onlangs zijn er nog straffen uitgedeeld van vier en acht jaar", zei Opstelten in reactie op vragen van CDA-Kamerlid Peter Oskam. "Ik deel de zorgen", aldus Opstelten. "Maar we hebben op alle fronten de aanval ingezet."

Oskam toonde zich kritisch op het overheidsbeleid nu blijkt dat motorclub Bandidos, de aartsrivaal van de Hells Angels, inmiddels twee afdelingen in Nederland heeft en de spanningen oplopen. Burgemeester van Maastricht Onno Hoes vreest zelfs voor een 'oorlog' tussen motorclubs, betoogde Oskam.

De CDA'er vroeg zich af waarom het drie jaar geleden wel was gelukt om de Bandidos te weren, maar dat vorige week bleek dat deze club inmiddels ook een afdeling heeft in Heerhugowaard. "Het is prettig dat het toen is gelukt om ze tegen te houden", zei Opstelten. Waarom het dit keer niet is gelukt, kon de minister niet precies zeggen.

Opstelten stuurt voor het zomerreces een evaluatie van de aanpak van de motorbendes naar de Kamer. "Er wordt aan gewerkt om die clubs het werken onmogelijk te maken", drukte de bewindsman de Kamer op het hart.

Sinds de komst van Hells Angels-rivaal Bandidos naar Nederland zijn de spanningen toegenomen. Zo werd een aanslag gepleegd op het huis van de voormalig vicepresident van de Hells Angels, die nu voorzitter is van de Bandidos, en werd een poging gedaan het clubhuis van de nieuwkomers in Heerhugowaard in brand te steken.

Diverse gemeenten hebben inmiddels motorevenementen geschrapt vanwege de angst voor ongeregeldheden tussen rivaliserende motorclubs.

Opstelten heeft aanval tegen motorclubs ingezet (Foto: Novum)
Opstelten heeft aanval tegen motorclubs ingezet (Foto: Novum)

Ook treinschoonmakers Rotterdam en Den Haag staken

De schoonmaakploegen die door de NS worden ingehuurd om treinen schoon te maken in Rotterdam en Den Haag leggen dinsdag vanaf 22.00 uur hun werk neer. Dat heeft bestuurder van FNV Bondgenoten Ron Meyer laten weten. Hun collega's in onder meer Utrecht, Amersfoort, Maastricht, Eindhoven en Den Helder gingen ze al voor.

De schoonmakers protesteren met hun acties tegen de vastgelopen cao-onderhandelingen. FNV wil onder meer dat de schoonmakers de eerste twee ziektedagen krijgen uitbetaald. Werkgeversorganisatie OSB heeft de werknemers dat ook aangeboden, maar wil dan wel bij langdurige ziekte minder hoeven uit te betalen.

Net als bij de andere acties bij de NS en bij de stakingen bij de GVB en bij de Hogeschool Rotterdam voeren de schoonmakers start-stop-acties. Als werkgevers besluiten toch extra krachten in te zetten, moeten zij zowel de schoonmakers als de uitzendkrachten uitbetalen, zo redeneert de bond.

De werkgevers hebben al meerdere keren laten weten de acties af te keuren. Volgens voorzitter van de OSB Hans Simons zijn er al belangrijke toezeggingen gedaan aan de werknemers. CNV Vakmensen heeft dat beaamd. De vakbond dreigt niet met acties, omdat met goed overleg 'vaak meer bereikt' wordt.

FNV Bondgenoten is van plan om bij geen gehoor de acties de komende dagen en weken verder op te voeren. In 2012 werd al dertien weken actiegevoerd door de schoonmakers.

Leger Nigeria voorkomt grote aanslag op oliedepot

Het Nigeriaanse leger heeft dinsdag bij de Nigeriaanse stad Maiduguri, in het noorden van het land, drie bomauto's opgeblazen. Een vierde voertuig explodeerde, vermoedelijk nadat een zelfmoordterrorist deze tot ontploffing had gebracht. Kort nadat de bomauto's onschadelijk waren gemaakt, had bij een oliedepot een reeks explosies plaats. Volgens het leger leek het erop dat de bomauto's op weg waren naar het depot.

Bij de explosies kwamen vijftien burgers om het leven. Ook zes zelfmoordterroristen kwamen om. Nog eens twaalf mensen liepen verwondingen op, aldus het Nigeriaanse ministerie van defensie. Een van de zelfmoordterroristen werd opgepakt.

In het noordoosten van Nigeria woedt een felle strijd tussen moslimextremisten en het regeringsleger. Dit jaar zijn daarbij al vijftienhonderd mensen om het leven gekomen. Op 14 maart vielen moslimextremisten een basis in Maiduguri aan. Ze wisten honderden gevangenen die op de basis werden vastgehouden te bevrijden. Het leger zei dat bij de bevrijdingsoperatie tientallen gedetineerden werden doodgeschoten. Mensenrechtenorganisatie Amnesty International sprak echter van honderden doden.

[CL] Uitslagen kwartfinales (01/04/2014)

Vanavond werden de eerste wedstrijden in de kwartfinales van de Champions League gespeeld. Manchester United slaagde er in eigen huis in om Bayern München op 1-1 te houden. Barcelona slaagde er thuis niet in te winnen van Atlético Madrid, ook daar werd het 1-1. Hieronder vind je de karakteristieken van de duels.

Manchester United

1 - 1

Bayern München

 58' Vidic    66' Schweinsteiger 
 
 Gele kaart: Valencia, (Manchester United), Mandzukic, Martínez, (Bayern München)
 Rode kaart: Schweinsteiger (89/2xg) (Bayern München)
 
Stadion: Old Trafford, Manchester
Toeschouwers: ?
Arbiter: Velasco (Spa)
 
Opstelling:   Opstelling:
De Gea
Jones
Ferdinand
Vidic
Büttner (Young/74)
Valencia
Carrick
Rooney
Fellaini
Giggs (Kagawa/46)
Welbeck (Hernández/85)
  Neuer
Rafinha
Martínez
J.Boateng
Alaba
Robben
Schweinsteiger
Kroos (Götze/74)
Lahm
Ribéry
Müller (Mandzukic/63)


Manchester United-speler Ryan Giggs in duel met Bayern München-speler Rafinha (PRO SHOTS / Actionimages)

Barcelona

1 - 1

Atlético Madrid

 71' Neymar    56' Diego 
 
 Gele kaart: Iniesta, Alba, (Barcelona), Koke, Gabi, Arda, Juanfran, Diego, Sosa (Atlético Madrid)
 
Stadion: Camp Nou, Barcelona
Toeschouwers: 79.941
Arbiter: Brych (Dui)
 
Opstelling:   Opstelling:
Pinto
Alves
Piqué (Bartra/12)
Mascherano
Alba
Xavi
Busquets
Fàbregas (Sánchez/68)
Neymar
Messi
Iniesta
  Courtois
Juanfran
Miranda
Godín
Filipe
Arda (C.Rodríguez/77)
Gabi
Tiago
Koke
Villa (Sosa/70)
Diego Costa (Diego/30)

Bajesklant (27) wordt opa

Bij een opa denk je al gauw aan een wijze, grijze heer op leeftijd, die met pensioen is en volop tijd met zijn kleinkinderen door kan brengen. Hoe anders is dat bij een Brit die binnenkort grootvader wordt. Deze jongeman, die zijn dagen overigens in de bajes doorbrengt, is namelijk pas 27 jaar jong.

Op zijn 14e werd de aanstaande opa vader van een wolk van een dochter. Deze meid is nu 13 jaar oud en is geheel naar voorbeeld van haar pa en ma nu zwanger. De aanstaande papa van het kind is één jaartje ouder dan zijn vriendin. Hoewel opa nog heeft getracht zijn dochter te overtuigen het kind weg te laten halen, is dochterlief dat allerminst van plan. Ze heeft trots een foto van de echo op Facebook gepost.

De aankomend opa zit al wat jaartjes in de bak, omdat hij veroordeeld is voor moord. Hij heeft iemand doodgestoken die wilde voorkomen dat hij een beroving succesvol kon uitvoeren. De 28-jarige moeder van zijn dochter is van hem gescheiden en heeft inmiddels nog twee kinderen van een andere man.

De identiteit van de familie is om wettelijke redenen niet bekendgemaakt. Het zou om een familie uit een van de grootste steden van Groot-Brittannië gaan.

Williams verkoopt hybride tak

Williams heeft haar hybride tak Williams Hybrid Power Limited verkocht aan GKN Land Systems Limited. Het voor ettenlijke miljoenen euro's verkochte bedrijf zal nu doorgaan onder de naam GKN Hybrid Power.

Williams wil zich naar eigen zeggen puur op de racerij richten en in die strategie past het onderdeel Hybrid Power niet. Dit bedrijf is in 2010 ontstaan nadat Williams voor de Formule 1 het Kinetic Energy Recovery System met een vliegwiel ontwikkelde. Deze techniek haalde de F1-races uiteindelijk niet, maar wel de op Le Mans winnende Audi R18 e-tron quattro en diverse straatauto's. Ook wordt samengewerkt met Alstom om het in trams in te bouwen.

GKN moet de vliegwieltechnologie commercieel verder uit gaan bouwen, waarbij ook flink gemikt zal gaan worden op het openbaar vervoer. Door remenergie op te slaan en dit bij het optrekken weer vrij te geven kan veel brandstof bespaard en emissiereductie bereikt worden.

Williams zal ook in de toekomst van de deal blijven profiteren, want het bedrijf uit Grove krijgt een deel van de opbrengst toekomstige verkopen en licentieinkomsten. Het betekent niet het einde van de Britten op deze markt, want Williams Advanced Engineering zal met het oog op Formule 1, maar ook daarbuiten technieken blijven ontwikkelen om energie te besparen.

Audi gebruikt hybride technologie op Le Mans (Pro Shots/DPPI)

[pic] Hoelahoep in lingerie

Het is heerlijk weer en toch zit je binnen. Dan kun je je net zo goed even hersenloos vermaken met wat hersenloos vermaak natuurlijk. Geen zin om doorverwezen te worden naar andere items? Klik dan hier.

Dat kan door je een link naar ons forum te geven, maar ook door je te vermaken met absolute bazenacties, zaken die niet zijn wat je denkt dat ze zijn, behoorlijke #faalacties in advertenties of tatoeages die je je ergste vijand nog niet zou gunnen.

We kunnen je wijzen op het likken en zuigen van poesjes en vertrekkende Marokkanen of stukjes van naakte vrouwelijke columnisten.

Maar we kunnen je ook gewoon vermaken met een foto.

Regering wordt eerlijk

Na decennia informatie achter te houden en het volk simpelweg voor te liegen over een breed scala aan onderwerpen, moet en zal dat binnenkort veranderen. Dat meldt een bron binnen de regering-Rutte.

"Een groot staatsman zei ooit dat een regering het volk hoort te dienen en niet andersom", stelde de bron. Volgens ingewijden gaan er binnenkort definitief boekjes open over een groot aantal controversiële onderwerpen waarover de afgelopen regeringen ronduit logen of stijf hun kop dichthielden.

Zo zou de samenwerking met de Amerikanen op het gebied van staatsveiligheid niet langer worden ontkend en wordt het blindelings naar Amerika doorsluizen van alle afgeluisterde gegevens stopgezet.

Ook zal voor het eerst sinds de bommen hier werden geplaatst rond 1960, ruiterlijk worden erkend dat 'we' hier kernwapens stallen voor de VS. De bron stelt dat 'het feit dat de overheid over een simpel en onomstotelijk feit als dit al 54 jaar glashard blijft liegen, een schrijnend voorbeeld is van de minachting die men in Den Haag heeft voor de gemiddelde burger.'

Verder zal er uitgebreid schuld bekend worden aangaande de medeverantwoordelijkheid van de regering-Balkenende aan de illegale oorlog in Irak en komt er een officiële verklaring waarin de aanschaf van de JSF niet langer met leugens wordt uitgelegd.

De regering gaat tevens haar best doen om klokkenluiders niet langer als criminelen te behandelen en zal haar buitenlandbeleid vormen rondom normen en waarden in plaats van winstgevendheid.

Daarnaast is er beloofd om in deze tijden van economische crisis geen miljarden verslindende prestigeprojecten meer te beginnen die slechts dienen ter meerdere eer en glorie van de minister of staatssecretaris die ze erdoorheen gedrukt heeft.

Tot slot nog meer goed nieuws: de regering-Rutte is verder van plan om binnenkort clubjes als Brein, die zij in interne documenten 'de illegale auteursrechten-Stasi' noemt, voorgoed op te doeken.

Meteoriet plet Franse auto

Het Franse Toul à Villey-saint-Etienne is vanochtend opgeschrikt door een doffe knal. Toen een inwoner van het 1080 zielen tellende dorpje ten westen van Nancy uit het raam keek, zag hij dat een auto was geplet door een enorme meteoriet.

Rond zes uur was het raak. Een enorm rotsblok uit de ruimte knalde pardoes op een auto. Gezien het hier gaat om een oude Fiat, valt de schade mee.

Dankzij het feit dat iedereen nog op een oor lag, zijn er geen gewonden gevallen. De meteoriet zal waarschijnlijk nog vandaag met een helikopter worden weggesleept.

Foto's en een filmpje zijn te bekijken in het bronartikel

PvdA probeert D66 buitenspel te zetten

In verscheidene gemeenten probeert de grote verliezer van de gemeenteraadsverkiezingen de grote winnaar buitenspel te zetten. In Haarlem en Breda is het de PvdA al gelukt om D66 uit te collegeonderhandelingen te zetten. Ook in Amsterdam is zo'n scenario mogelijk.

In zowel Haarlem als Breda wilde D66 een coalitie vormen met in ieder geval met de VVD. De PvdA vormde ondertussen echter een pact met andere linkse partijen en kon zo de regie overnemen voor de collegeonderhandelingen, schrijft Het Parool.

Volgens de Haarlemse D66-fractievoorzitter Maaike Pippel wilde haar partij 'in alle rust' samen met de VVD een derde partij zoeken. Tot haar ontsteltenis bleek de PvdA plotseling het stokje over te kunnen nemen door een deal te sluiten met een meerderheid van de raad. Volgens de sociaaldemocraten is een coalitie met zowel D66 als de VVD 'te rechts'. Een soortgelijk scenario voltrok zich in Breda.

Ook in Amsterdam wil D66 samen met de VVD in het college. Die voorkeur leidt ook in de hoofdstad tot gemorrel. Zo heeft de derde partij die D66 erbij zou willen, GroenLinks, zich al tot een pact met de PvdA laten verleiden. Beide partijen willen alleen met elkaar in het gemeentebestuur gaan zitten.

Om die reden praten D66 en de VVD momenteel met de SP. Zouden de socialisten zich bij de PvdA en GroenLinks aansluiten komen ze nog drie zetels tekort voor een meerderheid, en is er steun nodig van evenzoveel eenmansfracties. Een andere mogelijkheid voor de PvdA is dat de democraten alsnog akkoord gaan met een coalitie D66-PvdA-GroenLinks.

Poetin: 'Invasie Krim 1 aprilgrap'

De Russen hebben ons mooi voor het lapje gehouden: het binnenvallen en annexeren van de Krim blijkt namelijk niets anders dan een elaborate 1 aprilgrap te zijn. Dat stelde president Poetin dinsdagochtend op een persconferentie.

Vladimir Poetin gaf aan: "Zoals iedereen wel weet, begon mijn carrière in de Sovjet-Unie van weleer als medewerker van de KGB. Sinds Rusland vanaf 1991 is omgetoverd tot een democratische rechtsstaat met vrijheden en burgerrechten te over, verlangen veel mensen terug naar die Sovjet-Unie."

Poetin verduidelijkt: "Niet de wachtrijen voor de winkels, de corruptie of de schaarste, maar wel het idee dat Rusland er ooit echt toe deed. In dat kader heb ik zelf bijvoorbeeld de meeste series en films over de Koude Oorlog op dvd, bekijk ik elke week de nieuwe aflevering van 'The Americans' en staan boeken van Le Carré en Clancy op mijn plank."

Breed glimlachend: "Wat is er nou leuker dan de hele wereld even één maandje aan die oude glorie en wederzijdse paranoia te herinneren?" Het Russische ministerie van Defensie stelt dat de troepen zich momenteel reeds terugtrekken en dat een lange brief reeds naar Kiev verstuurd is met uitleg over de uitgebreide grap en excuses voor eventuele hinder.

Daar hebben de Russen naar eigen zeggen ook een bosje bloemen en een taart in de kleuren van de Oekraïense vlag aan toegevoegd. Op het moment van plaatsing kon nog geen reactie uit Kiev worden opgetekend.


De favoriete serie van Poetin [8,2 op IMDb] speelt zich af in 1981 en draait om zogeheten 'Directoraat S'-spionnen, die al tientallen jaren in de VS wonen en niet van 'gewone' Amerikanen te onderscheiden zijn.


Vooral de intro (van slechts 27 seconden) is briljant gemaakt.

Lodeweges vertrekt per direct bij SC Cambuur

Trainer Dwight Lodeweges is dinsdag opgestapt bij SC Cambuur. Hij meent dat er door de ophef rond zijn overstap naar sc Heerenveen een onwerkbare situatie is ontstaan, schrijft de Leeuwarder club. De rest van de technische staf, zijn assistenten Henk de Jong, Jan Bruin, Sandor van der Heide en René Grotenhuis, maakt het seizoen af.

Donderdag geeft Cambuur op een persconferentie meer uitleg over de beslissing van Lodeweges. Die uitleg wordt over de uitwedstrijd tegen FC Utrecht van woensdag heen getild.

De overgang van Lodeweges van Cambuur naar aartsrivaal Heerenveen, na dit seizoen, werd maandag wereldkundig gemaakt. Direct volgde er de nodige kritiek van de fanatieke supporters. Enkele tientallen van hen verzamelden zich dinsdag bij het stadion en maakten Lodeweges uit voor verrader en NSB'er. Een kleine groep wist via de hoofdtribune het veld te bestormen zodat Lodeweges moest vluchten.


Lodeweges vertrekt door alle commotie per direct bij SC Cambuur (PRO SHOTS/Henk Jan Dijks)

'Geen NAVO-land in de steek gelaten'

NAVO-lidstaten die zich bedreigd voelen door Rusland hebben van het bondgenootschap een belangrijke garantie gekregen: geen enkel NAVO-land wordt in de steek gelaten. Dat heeft minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken dinsdag gezegd na overleg met zijn collega-ministers in Brussel.

"Je laat elkaar niet los", aldus Timmermans. "Als Polen, Roemenië en de Baltische staten menen dat zij behoefte hebben aan een extra garantie voor hun veiligheid, dan krijgen ze die."

Timmermans is blij met de uitgebreidere bescherming voor lidstaten. "Na de Koude Oorlog dachten we dat we artikel 5 van het NAVO-handvest over collectieve veiligheid niet meer nodig hadden. Maar door de Russische agressie op de Krim is dit weer opgepoetst."

De 28 NAVO-ministers van buitenlandse zaken besloten eerder op de dag de collectieve veiligheid van het bondgenootschap te versterken door extra militaire middelen in de Oost-Europese lidstaten in te zetten. Nederland heeft al een tankvliegtuig in de regio waarmee vliegtuigen in de lucht kunnen worden bijgetankt. "We zullen kijken wat we nog meer kunnen doen", aldus Timmermans.

De NAVO besloot dinsdag tevens civiele en militaire samenwerkingsprojecten met Rusland op ijs te zetten. Dat betreft bijvoorbeeld het gezamenlijke onderhoud van helikopters in Afghanistan en een ontwapeningsproject in de Russische enclave Kaliningrad.

Ondanks deze stappen blijft Timmermans inzetten op een dialoog met Moskou. "Er is geen militaire oplossing voor deze crisis, alleen een diplomatieke oplossing aan de onderhandelingstafel. Rusland en Oekraïne moeten met elkaar gaan praten, en wij hopen daaraan te kunnen bijdragen in NAVO- of EU-verband."

Berichten dat Rusland één bataljon van zijn troepenmacht aan de Oekraïense grens zou hebben teruggetrokken noemde Timmermans 'een bemoedigend geluid uit Moskou'. "Ik hoop dat dit op korte termijn gevolgd wordt door feiten."

Moslims betuigen massaal spijt

In diverse moskeeën hebben belangrijke imams opgeroepen om te stoppen met het zinloos protesteren tegen Geert Wilders door middel van aangiften of dreigen met geweld.

Na de koran nog er eens goed op te hebben nageslagen kwamen de belangrijkste geestelijke leiders tot de conclusie dat de kinderen deugdelijk opvoeden met respect voor lokale normen en waarden een beter idee is om het slechte imago weer op te vijzelen dan woedend te worden op de brenger van het slechte nieuws.

Er gaan nu ook stemmen op binnen de islamitische gemeenschap om Geert Wilders tot profeet te verklaren. Dit omdat alleen een door Allah uitverkoren wezen instaat is tot zo een wonder. Er is uitgesproken dat er een gewenningsperiode zal zijn van drie maanden. Wie daarna als moslim nog slecht spreekt over de nieuwe heilige loopt forse risico's om gestenigd te worden door het wel verlichte deel der islamieten.

Valls officieel benoemd tot premier Frankrijk

De voormalige minister van binnenlandse zaken Manuel Valls is dinsdag officieel tot premier van Frankrijk benoemd. Valls volgt Jean-Marc Ayrault op. Die moest vertrekken nadat de Socialistische Partij van president François Hollande bij de gemeentelijke verkiezingen een verpletterde nederlaag had geleden.

Valls beloofde tijdens de benoemingsceremonie 'te blijven werken in het belang van het herstel van ons land, onze economie en onze industrie.' Analisten denken dat zijn zelfverzekerdheid een goede aanvulling is op zijn meer weifelende en impopulaire chef Hollande.

Valls benoemt naar verwachting woensdag een nieuwe regering. Vooral op het ministerie van financiën worden veranderingen verwacht.

Valls overlegt dinsdag met leiders van de Groene Partij, die nog niet hebben besloten of ze in de coalitie met de Socialistische Partij willen blijven. Valls is impopulair onder de Groenen en twee ministers van die partij hebben al aangekondigd niet in een een regering onder de nieuwe premier aan te blijven.

Na de slechte resultaten van de Socialistische Partij werd al verwacht dat Hollande zijn premier zou vervangen.

Nieuwe plaat Jack White (niet Black)

Jack White, niet te verwarren met Jack Black, brengt op 9 juni zijn tweede soloalbum Lazaretto uit. Dat heeft de zanger laten weten in een verklaring aan verschillende Amerikaanse media. De eerste single van de plaat komt later deze maand uit.

White, vaak verward met Black, die twee jaar geleden zijn eerste soloalbum uitbracht, zei eerder dit jaar al dat hij werkte aan twee platen. "Ik ben twee albums aan het produceren en aan het maken", zei hij destijds. "Een van de twee is van mij."

De 38-jarige zanger is vooral bekend van het duo The White Stripes, dat hij tot 2011 vormde met Meg White. Ook maakte hij deel uit van bands als The Raconteurs en The Dead Weather, die ook al bijna niemand kent.

Niet Jack Black

 

en natuurlijk:

wel Jack Black

Rus en Hogenkamp snel klaar in Edgbaston

Arantxa Rus en Richel Hogenkamp zijn er niet ingeslaagd om de tweede ronde van het ITF-toernooi in Edgbaston te halen. De als derde geplaatste Rus verloor van Ana Vrljic met twee keer 6-2. Hogenkamp was niet opgewassen tegen de Japanse qualifier Shuko Aoyama. Het werd 7-5 en 6-1. 

Lesley Kerkhove wist eerder op de dag wel te winnen. Zij speelt in de tweede ronde tegen Maria-Elena Camerin. De Italiaanse staat op plek 206 van de wereldranglijst, Kerkhove bezet de 243e plaats. 

[upd] VS dreigen met invasie Den Haag

Update 21.00 uur: "Quite literally over our dead bodies."

Dat was de reactie van de kersverse Amerikaanse ambassadeur in Nederland op berichten dat oud-president Bush en zijn misdadige handlangers als oorlogsmisdadigers veroordeeld zullen gaan worden.

De Amerikaan wees namens zijn overheid nog eens op de The Hague Invasion Act uit 2002. Daarin liet Bush wettelijk vastleggen dat de VS kunnen reageren met een invasie van Den Haag, mochten er in die stad ooit Amerikanen vast komen te zitten.

Om hun punt alvast wat kracht bij te zetten wordt een deel van de Amerikaanse marinevloot naar de Noordzee gestuurd en zal ze als waarschuwing vanaf het Scheveningse strand te zien zijn.

De Nederlandse regering probeert ondertussen via haar diplomaten te verduidelijken dat ons aardgas bijna op is en een invasie de Amerikanen dus slechts windeieren zal leggen.

Mocht het echter tot een treffen komen, dan vergelijken de Nederlandse en Amerikaanse strijdkrachten als volgt:

Nederland:
47.660 troepen
32.200 reservisten
4 miljoen man geschikt voor militaire dienst
0 vliegdekschepen
0 ICBM's
0 kernwapens
4 onderzeeërs
196 tanks 
217 militaire vliegtuigen 
budget €8 miljard per jaar

VS: 
1.4 miljoen troepen
850.000 reservisten
120 miljoen man geschikt voor militaire dienst
12 vliegdekschepen (+ 3 in aanbouw)
450 ICBM's
5113 kernwapens
71 onderzeeërs
6750 tanks
5484 militaire vliegtuigen 
budget €481 miljard per jaar

Oorspronkelijk bericht:
In landen over de hele wereld demonstreerden tientallen miljoenen mensen tegen de Amerikaanse invasie van Irak. Hoewel de protestgeluiden destijds werden genegeerd, lijkt daar elf jaar na dato verandering in te komen. 

Er wordt volgens bronnen bij het Internationaal Gerechtshof in Den Haag namelijk overwogen om oud-president George W. Bush aan te klagen voor het starten van een oorlog zonder VN-mandaat. Ook zal worden onderzocht of er juridische actie mogelijk is tegen verschillende handlangers in zijn regering, waaronder Dick Cheney, Karl Rove, Condoleezza Rice en andere hooggeplaatsten.

De oorlog, die onder valse voorwendselen van massavernietigingswapens werd gepropagandeerd, kostte duizenden Westerse soldaten en honderdduizenden Irakezen het leven, verruïneerde het land volledig, vernietigde grote delen van het Iraakse cultuurgoed en deed een bloedige burgeroorlog losbarsten tussen Koerden, sjiieten en soennieten.

Wel werd de Iraakse markt wijd open gegooid voor investeringen van Westerse bedrijven. De oliemarkt werd vrij snel opgedeeld en aan de Amerikaanse regering gelieerde bedrijven als Halliburton werden ingehuurd voor wederopbouw.

De anoniem gebleven Verenigde Naties-medewerkers stellen dat indien er genoeg bewijs te vinden is -hetgeen niet al te lastig zou moeten zijn- er mogelijk een Iraktribunaal wordt opgericht om het Amerikaanse economische imperialisme aan de kaak te stellen. 

Wel wordt de reactie der Amerikanen gevreesd, gezien zij internationaal recht zoals het in Den Haag gepraktiseerd wordt nooit hebben erkend. Eén der medewerkers merkt op: "Wil je de reactie hebben voor die is gegeven, dan is het beluisteren van [dichter en muzikant, red.] King Missile's 'America Kicks Ass' een goed idee."

Om u van complete te berichtgeving te voorzien, daarom hieronder het genoemde nummer.

De voorspelde reactie der Verenigde Staten: "America totally kicks ass. Strongest nation on Earth. Nobody can kick our ass. Nobody can intimidate us, because we don't give a fuck. We are motherfucking hard like a gangsta with a nine by our side. Except there's no five-O gonna roll up and beat our ass down. And we're not really criminals, because there's no international law. No international law, because there's no international courts. And there are no international courts because we refuse to recognize any court that might ever try to stop us from doing whatever the fuck we want."

"No trials, no courts, no laws for America. So we can do whatever the fuck we want. And we're not even criminals. Doesn't that fucking kick ass? What an excellent country!"

De VS leggen uit: "And we've gotten rid of the hypocrisy too. We used to make bullshit excuses for whatever it is we wanted to do. We would tell the world it was 'cause of human rights, or because the country was a dictatorship, or attacked first' - we don't do that anymore. We don't make bullshit excuses, because we understand now. We don't have to justify ourselves. We don't have to tell the rest of the world shit. We do whatever the fuck we want for one reason, and one reason only: because we can."

Andere landen worden geadviseerd: "And all those other countries, they can suck our dick. They can bend over and take it up the ass, because the rest of the world is America's bitch. Half the world works for pennies a day to make us fat and rich. The deal is, maybe they get to eat, and we get cheap clothes, cheap oil, whatever we want, and if they don't like it they can suck on it, because the rest of the world is America's bitch. Because we are the lone superpower. And all the other little countries and continents are mere mortals at best. They are like the homeless: we just step over them on the way to steppin' on somebody else. They aren't worth the time it takes to piss in their mouth. We don't care. We're America. We kick ass!"

Tot slot: "What are they gonna do? Arrest us? Ostracize us? Gang up on us? Let them fuckin' try; we are America and we will fuck them up! If they ever fuck with us, we will just shake it off and use it as an excuse to fuck them up some more. And the more they try to hurt us, the more medieval on their asses we will get. Because we can. Because America is all-powerful. America kicks ass. And America doesn't have to answer to anybody. Unless, and until, God or the space aliens come to kick our ass."

Kwart minder files door uitblijven winter

Door het uitblijven van winterse omstandigheden is de filezwaarte in het eerste kwartaal van dit jaar met 25 procent gedaald in vergelijking met vorig jaar. Dat meldt de ANWB dinsdag. De filezwaarte wordt berekend door de lengte en de duur van de files met elkaar te vermenigvuldigen.

Vergeleken met de gemiddelde filezwaarte van de afgelopen acht jaar in het eerste kwartaal was de afname 54 procent. In de regio's Amsterdam en Rotterdam hebben weggebruikers echter weinig gemerkt van de daling. De grootste knelpunten lagen bij die steden.

Op de wegen naar Amsterdam was het tijdens de ochtendspits erg druk op de A8 en A9. 's Avonds verplaatste het fileleed zich naar Rotterdam. De A20 tussen het Kleinpolderplein en het Tebregseplein zorgde daar vaak voor vertraging.

Mega Man naar Nintendo 3DS

Capcom gaat alle liefhebbers van de Mega Man-spellen extra kietelen door de games nog een keer uit te brengen op de virtuele console van de Nintendo 3DS. Door middel van de poll kan iedereen stemmen op welke game ze als eerst gaan uitbrengen.

Iedereen kan stemmen op de volgende games:

  • Mega Man II
  • Mega Man III
  • Mega Man IV
  • Mega Man V
  • Mega Man Xtreme (Game Boy Color)
  • Mega Man Xtreme 2 (Game Boy Color)

Diegene die wint wordt op 1 mei als eerste uitgebracht. Daarna wordt er elke week een van de bovenstaande games gereleased.

Round-up: De 1 april-grappen van games- en techland

Het is weer 1 april, gekkendag, en dat betekent dat het games- en techlandschap wordt overladen met 1 april-grappen. Soms zijn ze briljant bedacht en trapt iedereen en soms zijn ze zo opzichtig dat het niet grappig meer is.

FOK!games verzamelde de ons bekende grappen voor jullie. We hebben ze vast niet allemaal gevonden, maar vul in de comments het lijstje gerust aan.

Google Maps:
Google heeft een zoekfunctie toegevoegd in Google Maps waarmee je verschillende Pokémon kunt opzoeken en vangen. Je kunt de beestjes via een speciale Google Maps-app op je smartphone in jouw directe omgeving vinden. Wie de meeste vindt maakt kans op een baan bij Google.

Google+:
Google+ waarschuwt vandaag voor een reeks David Hasselhoff-photobombs. Het sociale netwerk stelt dat je bij foto's die je vandaag uploadt maar beter ruimte klan overhouden, omdat The Hoff boze plannen heeft en zomaar in je foto's kan verschijnen.

 

HTC smartphonehandschoen:
HTC introduceerde vandaag de HTC Gluuv, een slimme handschoen die gekoppeld kan worden aan de nieuwe HTC One M8. Naast het voeren van telefoongesprekken via de handschoen kun je ook via speciale handbewegingen het toestel gebruiken. Steek je duim naar iemand op om hem of haar te liken op Facebook en om te zien of iemand op Tinder zit swipe je je hand door de lucht. En om het geheel echt overuidelijk te maken meldt HTC dat de HTC Gluuv een camera heeft van 87,2 megapixel heeft.

Samsung smartphonehandschoen:
Samsung had een leuk idee, maar dat bleek hetzelfde grapje te zijn als HTC. Samsung Fingers is een handschoen die hetzelfde werkt op dezelfde manier als de HTC Gluuv. samsung heeft zelfs een afbeelding gemaakt met een aantal van de bewegingen die je kunt gebruiken bij de handschoen.

Revival van de Nokia 3310:
Nokia meldt dat zij wegens groot succes terugkomen met de ooit zeer populaire Nokia 3310. De telefoon heeft een 41 megapixel camera en draait op een aangepaste versie van Windows Phone. Uit nostalgische overwegingen levert Nokia bij de nieuwe 3310 de games Snake II, Paris II, Space Impact mee en Bantumi, een app om ringtones mee te maken.

SEGA MEGAne Drive:
SEGA komt met een speciale VR-bril, de SEGA MEGAne Drive. Megane is Japans voor bril en de naam heeft een duidelijke verwijzing naar SEGA's Mega Drive-console. Toevaliggerwijs zien de glazen van de bril er ook zo uit.

 

Nieuwe naam voor Starcraft 2:
Blizzard meldt dat Starcraft 2: Legacy of the Void een andere naam krijgt. De game gaat verder als Starcraft 2: Herald of the Stars. Onderzoek heeft namelijk volgens de studio uitgewezen dat de afkorting HotS immens populair is bij de Blizzard-community.

Phil Fish:
Phil Fish, de man die de gamesindustrie na een fikse ruzie met 'Annoyed Gamer' Marcus Beer de rug toekeerde, meldt via Twitter dat hij terug is en dat FEZ 2 er aan zit te komen. 

Killzone-poppenfilm:
Sony meldt op haar blog dat filmregisseur Tim Burton een poppenfilm maakt op basis van de Killzone-gameserie. Tim Burton's A Helghastly Adventure heeft onder andere Johnny Depp en Helena Bonham Carter in de hoofdrol.

Patchnotes World of Warcraft:
Blizzard meldt op de WoW-pagina dat er een speciale patch aankomt voor World of Warcraft, vooruitlopend op de Warlords of Draenor-uitbreiding. Een aantal van de veranderingen:
- Om geen gedoe te krijgen met de leeftijdsclassificatie heet Garrosh Hellscream vanaf nu Garrosh Heckscream
- Om geen verwarring te krijgen tussen de verschillende Blizzard-games heet de hearthstone in WoW vanaf nu Homerock
- Daglicht wordt 50% lichter en de nacht wordt donkerder.
- Het gebruik van Death Grip op iemand die groter is zorgt er voor dat jij naar je tegenstander wordt getrokken in plaats van        andersom. Blizzard adviseert Gnomes dan ook om geen death Knight te worden.

World of Warplanes krijgt UFO's:
En tot slot nog een grap die wij niet hebben overgenomen, maar wel hebben binnengekregen. Wargaming.net meldt in een persbericht dat hun gratis vliegspel World of Warplanes vanaf vandaag een Tier 5 Duitse UFO krijgt. Gamers die met de Kampfflugplatte Sleipnir I UFO vliegen en vechten maken ook nog eens kans op twee exclusieve medailles. Bij voldoende positieve feedback krijgt elk land in World of Warplanes een eigen UFO.

Pro-Wildersmars in Nijmegen zaterdag

Veel Nijmegenaren zijn het zwaar oneens met de aangiftes tegen Geert Wilders. Met name het feit dat burgemeester Bruls het in zijn hoofd haalde om namens de samenleving ook aangifte te doen, wordt gevoeld als een schop tegen het zere been. Uit protest gaan ze –zeer been of niet- een stukje wandelen.

De volgelingen van de ondemocratische beweging vinden de actie van de burgervader niet democratisch. Volgens een woordvoerder sprak hij niet namens de hele gemeenschap. "Is dat democratie?"

Komende zaterdag moet de lange mars plaatsvinden. Als verzamelplaats is het Kronenburgerpark gekozen. Om een uurtje of een gaat de stoet richting politiebureau om daar (je raadt het al) aangifte te doen tegen Bruls, wegens machtsmisbruik.

Volgens een mede-initiatiefneemster hebben zich op Facebook maar liefst 80 mensen aangemeld voor de anti-Bruls en pro-Wilderswandeltocht. De blonde leider zelf is ook uitgenodigd. De gemeente is inmiddels officieel ingelicht, maar een vergunning schijnt niet nodig te zijn. De organisatie heeft namelijk ontdekt dat demonstreren een grondrecht is. Gezien het feit dat hun grote leider aangegeven heeft geen moeite te hebben met het schrappen van delen van de grondwet, mogen ze wel opschieten.

[vid] Zigeunerkamp in Amsterdams natuurgebied

In het natuurgebied de Oeverlanden in het zuidwesten van de hoofdstad is maandagavond een groep zigeuners neergestreken.  De gemeente zoekt een vaste plek en laat ze tot dan ongemoeid, meldt AT5.

De zigeuners stonden naar eigen zeggen eerder in stadsdeel Noord, maar moesten daar verkassen. Daarop is de groep met vijf caravans naar de Oecerlanden getrokken, het natuurgebied rond de Nieuwe Meer dat bekend is vanwege de los rondgrazende Schotse Hooglanders.

Omwonenden verspilden geen tijd met te beginnen zich sappel te maken. Een buurtbewoonster zag maandag hoe mannen met een slijptol fietspaaltjes weghaalden. Haar vraag wat ze aan het doen waren werd beantwoord met de opmerking dat ze zich met haar eigen zaken moest bemoeien. Een ander, die de jachthaven beheert, weet niet of de boten daar nog wel veilig zijn.

Uiteraard werd de politie gebeld maar die vertrok onverrichterzake omdat de gemeente nou eenmaal verantwoordelijk is voor de grond. Die heeft AT5 laten weten dat er in het stadsdeel Nieuw West naar een vaste stek wordt gezocht, en dat de kampbewoners vooralsnog gewoon hun gang mogen gaan.

[Pic] Sochi, een maand na de Spelen

Een maand nadat de Olympische Spelen in Sochi zijn afgelopen is het olympisch dorp achtergelaten en uitgestorven. Tienduizenden officials, staffleden en atleten waren in Rusland voor reguliere spelen en daarna de paralympische spelen. Wat overblijft is een grote leegte die niet meer gebruikt wordt.

De Russische fotograaf Alexander Valov nam een kijkje in het dorp en nam intrigrerende foto's. Een greep uit deze foto's zijn in deze special te vinden.

Tweede dader Deurne is *tromroffel*

De identiteit van de tweede overvaller die vrijdagavond werd doodgeschoten bij een juwelier in Deurne is bekend. Niemand zag deze aankomen, maar het gaat om een 29-jarige man uit Marokko. Dat meldt het Openbaar Ministerie dinsdagavond. Nabestaanden zijn op de hoogte gebracht.

Uit onderzoek is gebleken dat de man tijdelijk in Nederland verbleef en dat hij niet in de Nederlandse systemen voorkomt. Het OM onderzoekt waarom de man in Nederland was, hoewel dat lijkt te zijn om een juwelierszaak te beroven.

De juwelier in Deurne werd vrijdag door twee mannen overvallen. Na een worsteling werden de daders doodgeschoten, vermoedelijk door de juweliersvrouw. De overvaller van wie de identiteit al vaststond, was een 20-jarige Marokkaanse man uit Eindhoven. Hij was een bekende van politie en justitie, en dan niet in de zin van 'hej Mo, bakkie doen?'

Drie nieuwe castleden voor Terminator: Genesis

De toekomst ziet er goed uit voor fans van de Terminator-franchise. Na een handjevol films en de tv-serie wordt de filmserie gereboot met de release van Terminator: Genesis. De casting hiervoor, met een geplande opnamestart in de komende maand, gaat hiervoor gestaag verder.

Nadat al bekend was dat onder andere Emilia Clarke (Game of Thrones), Jai Courtney, J.K. Simmons en Jason Clarke rollen in de vijfde Terminator-film gingen vervullen, werd vandaag bekend dat ook GI Joe-acteur Byung-Hunn Lee, Michael Gladis (Mad Men) en Sandrine Holt (House of Cards) zijn gecast voor rollen in het sci-fi avontuur.

Veel over de plot is nog niet bekend en daarmee ook niet over de rollen van deze acteurs, maar met een inmiddels al erg uitgebreide cast en de geruchten dat het verhaal zich in verschillende tijdlijnen zal plaatsvinden kan het uiteindelijk een interessant geheel worden. 

Terminator: Genesis moet in de zomer van volgend jaar in de bioscopen verschijnen.

[vid] Toerist doodgereden in Amsterdam

In het centrum van Amsterdam is dinsdagmiddag een voetganger om het leven gekomen bij een ongeluk. Volgens een politiewoordvoerder wilde de man oversteken op het Rokin en 'rende' hij daarbij zo onder een naderende touringcar.

Hulpdiensten rukten in groten getale uit. Ook een traumahelikopter kwam naar de plek van het ongeluk. Het mocht echter niet baten, want de man overleed ter plekke aan zijn verwondingen. Veel mensen hebben het ongeluk zien gebeuren.

Het Rokin is de straat die vanaf de Dam naar het Muntplein loopt. De straat loopt ook parallel aan de drukke winkelstraat de Kalverstraat. In de omgeving zijn altijd veel toeristen en ander publiek op de been. "Er is veel zorg voor de mensen die het ongeluk hebben zien gebeuren, maar vooral ook voor de buschauffeur", zegt de woordvoerder.

De zegsvrouw weet nog niets over de toedracht van het ongeluk. Ook over de identiteit van het slachtoffer is nog niets bekend, behalve dat hij nog vrij jong was.

Update 19.50 uur
Volgens een getuige op AT5 was het slachtoffer een toerist. Hij zou bij het oversteken eventjes parallel aan de bus hebben meegerend en vervolgens onder de achterwielen terecht zijn gekomen. De vriendin van de toerist, die later ter plekke kwam, zou hebben beweerd dat hij onder invloed was.

Vitesse zet tegenaanval in na aantijgingen Jordania

Vitesse weerspreekt dat Chelsea het voor het zeggen heeft bij de Arnhemse eredivisionist. Bert Roetert, de voorzitter van de raad van commissarissen, laat namens de club weten dat Vitesse zeker wel om de prijzen mee mag doen. "De mededeling dat Vitesse geen kampioen mag worden lijkt bijna op een, zij het slechte, 1 aprilgrap", stelt hij op de clubwebsite. "Net als elke club wil Vitesse zo veel mogelijk wedstrijden winnen."

Oud-eigenaar Merab Jordania had dinsdagochtend in De Telegraaf beweerd dat Vitesse van Chelsea geen kampioen mag worden. Voormalig technisch directeur Ted van Leeuwen beaamde later op de dag tegenover de NOS dat de Blues het in Arnhem voor het zeggen hebben.

Roetert opent frontaal de aanval op Jordania en stelt dat Vitesse bijna ten onder ging aan de ambities van de Georgiër. "Kortetermijneffectbejag en een mix van eigen- en clubbelang gingen voor continuïteit. Met dat opportunisme is de club in problemen gekomen." Vitesse bracht dit nieuws niet eerder naar buiten 'uit respect voor Jordania'.

"De clubleiding heeft begrip voor de frustratie van Jordania vanwege het feit dat hij zijn persoonlijke ambitie niet kon waarmaken", gaat Roetert verder. Vitesse betreurt echter 'de verspreiding van onwaarheden in hoge mate'.

De nieuwe eigenaar en het huidige bestuur willen volgens Roetert binnen de grenzen van de Financial Fair Play-regels een stabiele topclub in Nederland worden. "We willen de basis leggen voor successen op de lange termijn. Om dat te kunnen realiseren bouwen we aan een sterk eerste elftal en technische staf. In het verlengde daarvan wordt geïnvesteerd in de voetbalacademie, scouting en innovatie."

Ook SP hekelt deal tussen PvdA en VVD

De deal tussen de PvdA en de VVD over het schrappen van de strafbaarstelling van illegaliteit gaat ten koste van de lagere inkomensgroepen. Dat zegt SP-fractievoorzitter Emile Roemer.

De leider van de SP noemt het goed dat de 'mensenrechtenschendende maatregel' van de baan is, maar hekelt de gevolgen van de deal voor de lagere inkomensgroepen. In ruil voor het schrappen van de strafbaarstelling van illegaliteit gaat de arbeidskorting omhoog met vijfhonderd miljoen euro voor inkomens tussen de veertigduizend en 110 duizend euro.

"Hogere inkomens profiteren van het nieuwe uitruilen van principes door PvdA en VVD. Zij krijgen een belastingvoordeel, de lage inkomens straks de rekening", schrijft Roemer op de website van de SP. "De helft van de inkomens verdient minder dan modaal. Zij schieten dus helemaal niks op met dit voorstel."

Op aandringen van de oppositie moet het kabinet dinsdag nog een brief sturen aan de Tweede Kamer over de verhoging van de arbeidskorting. De oppositie wil onder meer weten hoe de maatregel wordt gefinancierd. Vicepremier Lodewijk Asscher (PvdA) zei eerder op de dag al dat de uitruil niet zal leiden tot nieuwe bezuinigingen. "Als iedereen zich netjes aan de begroting houdt, dan ontstaan er vanzelf meevallers", aldus de bewindsman.

Driekwart Fransen: 'minder! minder! minder!'

74 procent van de Fransen vindt dat er teveel immigranten in Frankrijk zijn. Zo'n eenderde van de Fransen noemt zich zelfs 'racistisch of een beetje racistisch'.

Volgens de enquête is de aversie tegen de hoeveelheid immigranten nu niet meer beperkt tot de "extreme randen" van de samenleving, maar heeft het "alle lagen van de maatschappij doordrenkt". Intolerantie is niet beperkt tot rechtse kringen, maar neemt ook toe in linkse kringen. Zij vinden dat Frankrijk teveel wordt overspoeld met immigranten.

De commissie vindt dat in het onderwijs meer tegen racisme moet worden gedaan, aldus Franse media. Op welke wijze dat zou moeten meldt de commissie niet.

'Warner Bros gaat Justice League-film aankondigen'

De aankondiging, afgelopen juli, dat het vervolg op Man of Steel ook Batman en later, in december, ook Wonder Woman deel uit zou maken van het totaalplaatje, deed fans van DC Comics hun oren spitsen. Komt er dan eindelijk een film over de Justice League?

Deze film, waarin volgens fans Batman, Superman, Wonder Woman, The Flash, Green Lantern en anderen het scherm moeten delen, is al jaren "in de maak". Dat wil zeggen: Warner Brothers ziet er wel wat in maar heeft tot nu toe geen geschikte ingang gevonden om deze film van de grond te krijgen. Toen genreconcurrent Marvel in 2012 met hun tegenhanger, The Avengers, fans en critici positief stelde (en, ahum, bakken geld binnenhaalde), draaiden de hoofden van de wereld richting DC Entertainment: nu jullie. Kom maar op.

Justice League (New 52)

In een interview met The New York Times van afgelopen zaterdag sprak de CEO van Warner Brothers, Kevin Tsujihara, over zijn aanpak, successen en wensen. Journalist Brooks Barnes bracht ook de DC franchise ter sprake. Na melding te maken van de nieuwe series The Flash en Gotham, wist hij te melden dat "een filmserie zal worden aangekondigd in de nabije toekomst," doelend op een reeks films gebaseerd op DC Comics. Barnes weet hieraan toe te voegen dat er "verwacht wordt dat een Justice League-film hier onderdeel van is".

Dit zegt natuurlijk nog niet veel, mede omdat Barnes hier zelf de beweringen doet en niet direct Tsujihara citeert. Maar gezien de ontwikkelingen rondom wat nu nog provisorisch Batman vs Superman wordt genoemd en het feit dat DC nu wel erg ver achterloopt op Marvel, moet het wel raar lopen als er niet nog deze zomer duidelijkheid over komt.

Politiechef gaat achter de hoeren aan

De politie gaat illegale thuisprostitutie harder aanpakken. Dat zegt plaatsvervangend korpschef van de Nationale Politie Ruud Bik dinsdagavond in het EO-programma Dit is de Dag. Sinds prostitutieboten aan het Zandpad in Utrecht zijn gesloten en op de Wallen in Amsterdam strengere regelgeving van kracht is, werken steeds meer prostituees vanuit particuliere woningen.

Bik erkent dat sprake is van een verschuiving en stelt dat hij het fenomeen hard wil aanpakken. "We gaan dit jaar extra inzetten op de aanpak van thuisprostitutie. We hebben een aantal landelijke actiedagen in voorbereiding." Volgens de politiechef is het belangrijk om de illegale prostitutie aan te pakken omdat er vaak 'een wereld van mensenhandel' achter schuilgaat.

Uit een reportage van Dit is de Dag blijkt dat het vaak 'brave' burgers zijn die voor veel geld een deel van hun huis verhuren voor thuisprostitutie. Bik noemt hen 'foute mensen'. "De kans is groot dat de prostituees die worden gefaciliteerd om te werken in de thuisprostitutie op een illegale manier worden uitgebuit. Maar blijkbaar interesseert dat deze mensen weinig", zegt de korpschef.

Vakbonden EU-landen verenigen zich in Brussel

In Brussel demonstreren vrijdag tienduizenden vakbondsleden uit meerdere landen uit de Europese Unie voor meer koopkracht en banen. Vanuit Nederland vertrekken bussen met zo'n vijftienhonderd FNV-leden naar de Belgische hoofdstad. Dat heeft de vakcentrale dinsdag gemeld.

De protestdag is georganiseerd door het Europees Verbond van Vakverenigingen (EVV), waar FNV bij is aangesloten. De organisatie wil dat de lidstaten in de Europese Unie meer investeren om banen te creëren en zo sneller uit de crisis te komen.

De EU heeft 'het potentieel om de crisis het hoofd te bieden, maar dan moet er veel meer worden geïnvesteerd in duurzame groei', stelt de EVV. Volgens het verbond wordt er te veel geld gestoken in het herstellen van de financiële markten en te weinig in de reële economie.

Los HEMA opent winkel

Los HEMA opent woensdag zijn eerste filiaal in Spanje. De winkel komt in een winkelstraat in Madrid en dient als testcase voor de van oorsprong Amsterdamse warenhuisketen. Dat heeft een woordvoerder dinsdag gemeld.

Het warenhuis heeft de ambitie om verder te groeien, maar laat het besluit om verder uit te breiden in Spanje afhangen van het succes van het filiaal dat woensdag de deuren opent. Als het concept aanslaat bij de Spanjaarden en er geschikte locaties worden gevonden, wil HEMA meer filialen openen.

HEMA gaat geen rookworsten verkopen in Madrid. De keten verkoopt geen verse producten in het buitenland, verklaart de woordvoerder.

Nog dit jaar maken ook de Britten kennis met de Nederlandse winkelformule. HEMA hoopt in de zomer het eerste filiaal op Britse bodem te kunnen openen.

Sinds enkele jaren is HEMA in het buitenland actief. De afgelopen jaren opende het bedrijf vestigingen in Frankrijk, België, Luxemburg en Duitsland.

[vid] Warmste 1 april ooit ever ooit!

Sinds de metingen zijn begonnen in 1901 was het in de Bilt nog niet zo warm al vandaag. Rond 16:45 tikte de thermometer daar 20,2 graden aan. Het oude record stamde uit 2004.

Maart eindigde met twee lekkere warme dagen, en de komende dagen zet dit door, volgens weeronline. Morgen kan het kwik stijgen tot ruim 23 graden. In Friesland blijft het onveranderlijk fris kloteweer trouwens.

Vrijdag draait de wind naar het zuidwesten en neemt de kans op buien in het hele land toe. Er is dan ook meer bewolking en het wordt een paar graden minder warm.

Tijd voor een workout dus, om de vetkwabbetjes weer in de bikinilijn te kunnen proppen.

PSV en Ritzmaier mondeling akkoord

Beide partijen lieten al meermaals doorschemeren graag samen door te gaan, en hebben elkaar inmiddels ook gevonden in een mondeling akkoord: Marcel Ritzmaier keert terug bij PSV.

De Oostenrijkse middenvelder werd bij aanvang van dit seizoen op tijdelijke basis bij SC Cambuur gestald, en laat in Friesland een goede ontwikkeling zien. PSV is dusdanig onder de indruk dat de club een nieuw, meerjarig contract op tafel heeft gelegd.

Inmiddels hebben speler en club elkaar gevonden in een nieuwe verbintenis, bevestigt Marcel Brands via de officiële clubsite. De technisch manager doet geen mededelingen over de duur van het nieuwe contract. De oude verbintenis van de talentvolle middenvelder liep volgend jaar zomer ten einde.

Onlangs werd bekend dat PSV vorig jaar nog op het punt stond om Ritzmaier te verkopen. Roda JC toonde serieuze belangstelling, maar koos uiteindelijk voor Anouar Kali. Omdat PSV zich op de valreep verzekerde van de komst van Ji-Sung Park gaf Brands Cambuur groen licht om Ritzmaier te overtuigen van een huurperiode.

Trainer Philip Cocu heeft al aan Ritzmaier verklapt dat de jonge Oostenrijker in beeld is om volgend seizoen een vaste stek in de hoofdmacht van PSV te krijgen. Bij Cambuur heeft de speler al laten zien dat hij het niveau van de Eredivisie aankan.

PSV laat verder weten dat de optie in het contract van Peter van Ooijen niet gelicht wordt. Wel gaan de Eindhovenaren binnenkort in gesprek met de 22-jarige Brabander. Jong PSV’ers Dennis Dengering (21), Tufan Özbozkurt (21) en Thomas Horsten (20) mogen uitzien naar een nieuwe club. Dat geldt ook voor A1-speler Mohamad Mahmoed (19).

Xbox 360 krijgt een systeemupdate

Dat Microsoft nog niet klaar is met de Xbox 360 wordt duidelijk omdat Microsoft nog steeds software updates voor hun console uitbrengt. Behalve wat updates waarvan je waarschijnlijk niets merkt, wordt er ook de nieuwe XboxVideo huurdienst geïntroduceerd.

"If you look at Xbox 360 that platform [has] lasted for seven to eight years and it's going to go for another three years," zei Yusuf Mehdi, de eindbaas van de marketingafdeling, afgelopen September nog over de ondersteuning van de Xbox 360. "We are going to continue to invest in Xbox 360 and the two devices can work in concert. In fact, we are going to ship over 100 new games on Xbox 360, so you will still be able to play your games, just not on the same exact box."

Xbox

Nog niet uitgekeken...

Ook Zanger Rinus haalt 1-aprilgrap uit

Fans van Zanger Rinus hebben deze dag vol spanning het hele internet afgezocht. Want vandaag zou de nieuwe videoclip van de populaire Fries online komen. Helaas voor hen heeft Rinus ze in het ootje genomen.

Ook half FOK! schuimde vandaag het wereldwijde web af. Helaas, pindakaas. Rinus heeft humor en dus een 1-aprilgrap uitgehaald.

De volkszanger heeft zojuist via Facebook meegedeeld dat hij de grapjas is op de sociale werkplaats. De reacties op het droevige nieuws zijn uiteraard verdeeld.

 

Van Leeuwen: "Chelsea betaalt en bepaalt bij Vitesse."

Ted van Leeuwen onderschrijft de woorden van Merab Jordania dat Chelsea de touwtjes in handen heeft bij Vitesse. Dat heeft de voormalig technisch directeur van de Arnhemmers dinsdag tegen de NOS gezegd.

Jordania zei dinsdag in De Telegraaf dat Vitesse van Chelsea geen kampioen mocht worden. "Of dat expliciet zo is uitgesproken, betwijfel ik ten zeerste. Maar Fred Rutten en ik kregen wel het gevoel dat het zo was."

Van Leeuwen en toenmalig trainer Rutten kregen vorig seizoen steeds sterker het gevoel dat voor Chelsea alleen de ontwikkeling van de verhuurde spelers telde. In de winterstop kwam dat uit toen een transfer van Kelvin Leerdam door de Londenaren werd tegengehouden. "Leerdam had een concurrent kunnen zijn voor één van de Chelsea-huurlingen."

Of Vitesse echt geen kampioen mag worden, betwijfelt Van Leeuwen. "Voor Chelsea telt alleen het ontwikkelen van hún spelers en dat loopt niet per definitie parallel met spelen om de titel", draait hij om de hete brij heen. Even later stelt hij toch onomwonden dat Chelsea de baas is. "Wie betaalt, bepaalt. En bij Vitesse betaalt Chelsea toch een groot gedeelte van de spelerssalarissen. Dus ja, Chelsea is de baas."

Van Leeuwen vindt het ontwikkelen van nieuwe spelers niet per definitie een slechte strategie voor een club. "Maar dan moet je dat wel duidelijk vooraf kenbaar maken aan de technische staf en de supporters", vindt hij. "Die supporters hoeven dan ook geen seizoenkaart meer te kopen. Je kunt niet spelen om niks. Leuk tweede bestaat niet, je speelt om een titel."

Tiger Woods meldt zich af voor de Masters

Tiger Woods doet niet mee aan de Masters. Hij heeft succesvol een rugoperatie ondergaan om hem van een beknelde zenuw af te helpen. Hij heeft al maanden last van deze zenuw. Woods heeft de komende tijd nodig om te herstellen. 

Woods stelt er de afgelopen weken alles aan te hebben gedaan om fit te zijn voor de Masters. "Toen ik niet genoeg voortgang boekte heb ik in overleg met mijn artsen besloten deze ingreep te ondergaan." De Amerikaan, die in zijn loopbaan veertien majors won maar al sinds 2008 droogstaat, hoopt over drie maanden weer met een golfclub aan de slag te kunnen.

"Ik wil ook mijn fans bedanken voor alle steun de laatste weken. Voor mijn gezondheid op de lange termijn is dit de beste optie." Het is de eerste keer sinds 1994 dat Woods de Masters moet missen. Vier keer kreeg Woods het befaamde groene jasje omgehangen als winnaar van de Masters. In 1997, 2001, 2002 en 2005 was hij de beste. De Australiër Adam Scott won het toernooi vorig jaar. Joost Luiten debuteert dit jaar op de Masters. De Bleiswijker sloot het vorige seizoen af bij de beste vijftig van de wereld en plaatste zich zo voor het prestigieuze toernooi.

Stel komt 3x niet opdagen op eigen huwelijk

Een trouwambtenaar in Roermond was maandag voor Jan met de korte naam op haar werk verschenen. Het aanstaande echtpaar kwam namelijk voor de derde keer op rij niet opdagen op hun eigen huwelijksceremonie.

Trouwambtenaar Anita Coenen vermoedt dat het aanstaande echtpaar 'geen tijd had' voor de trouwerij. Die reden gaven ze bij een eerder gestrande poging om te trouwen namelijk ook op. De twee zakenmensen waren toen elders op de wereld om een 'belangrijke' vergadering bij te wonen. Dat meldt omroep L1.

Alles was geregeld om de trouwerij maandag wel door te laten gaan. De trouwzaal was gereserveerd, huwelijksakte en trouwboekje lagen klaar, en alle rekeningen waren keurig betaald. Toch kwam het stel niet opdagen. Coenen probeerde het bruidspaar nog een paar keer te bellen, maar tevergeefs. Geen tijd, waarschijnlijk...

Volgens L1 reageren collega's van trouwambtenaar Anita Coenen vol verbazing op dit bizarre verhaal. Coenen zelf geeft aan nog nooit een dergelijk geval meegemaakt te hebben. Het aanstaande echtpaar had ook geen behoefte gehad aan een afspraak met de trouwambtenaar. Coenen had daarom maar via social media wat weetjes bij elkaar gesprokkeld om nog iets te vertellen te hebben op de trouwerij. Die moeite had ze zich echter kunnen besparen.

VS willen meer troepen bij Zwarte Zee

De Verenigde Staten hebben Roemenië toestemming gevraagd om meer militairen en vliegtuigen toe te laten op hun militaire basis aan de Zwarte Zee in Oost-Roemenië. Dat heeft de Roemeense president Traian Basescu dinsdag gezegd.

De VS hebben nu duizend militairen bij de basis gestationeerd en willen hier graag zeshonderd aan toevoegen voor 'specifieke missies'. De basis, waar maximaal tweeduizend militairen kunnen verblijven, is een belangrijk doorvoerpunt voor Amerikaanse eenheden en materieel die naar Afghanistan gaan. Ook ligt de basis slechts enkele honderden kilometers van de Krim, dat vorige maand door Rusland geannexeerd werd.

Fotograaf wil fikse schadevergoeding van Bieber

De fotograaf die Justin Bieber voor de rechter heeft gesleept vanwege mishandeling wil een flinke schadevergoeding van de zanger. Dit bleek dinsdag tijdens een hoorzitting in Florida. Het is niet duidelijk hoeveel geld hij eist.

De advocaat van de paparazzo zegt dat hij bewijs heeft dat Bieber zijn personeel de afgelopen twee jaar meerdere malen opdracht heeft gegeven fotografen te mishandelen. De verdediging heeft het over zeker elf incidenten. De fotograaf beweert dat de zanger zijn bodyguard in juni opdracht heeft gegeven de paparazzo te mishandelen.

De lijfwachten van de 20-jarige Bieber krijgen het geregeld aan de stok met de vele fotografen die de zanger volgen. Dat zijn overigens niet de enige akkefietjes waarbij de Canadees de afgelopen tijd betrokken is geweest. Zo werd hij in Miami Beach opgepakt omdat hij onder invloed achter het stuur zat. Voor deze zaak moet Bieber in mei voor de rechter verschijnen. Later deze maand gaat zijn zaak in Toronto verder. In de Canadese stad zou de zanger een limousinechauffeur hebben geslagen.

Daarnaast lopen er nog verschillende onderzoeken naar de zanger. Zo wordt hij in Los Angeles mogelijk vervolgd wegens vandalisme omdat hij eieren naar de woning van zijn buurman smeet.

Bankzitter Bakkali: "Ik ben gaan twijfelen"

Zakaria Bakkali heeft nog geen besluit genomen over zijn toekomst bij PSV. De Belg zit na een uitstekende start van het seizoen vaak op de bank of op de tribune.

Bakkali (18) begon wervelend aan het seizoen. De vleugelspits was een openbaring in de voorrondes van de Champions League tegen Zulte Waregem en AC Milan. In de tweede speelronde van de Eredivisie scoorde Bakkali drie keer tegen NEC. Daarna ging het minder voortvarend met de jonge aanvaller.

Trainer Phillip Cocu zette Bakkali steeds vaker op de bank en na de winterstop ontbrak de Belg geregeld in de wedstrijdselectie. Begin februari kwam Bakkali in de uitwedstrijd tegen RKC Waalwijk (2-0 nederlaag) voor het laatst in actie in de hoofdmacht. Cocu bracht de aanvaller een kwartier voor tijd binnen de lijnen.

Bakkali heeft een contract tot medio 2015 bij PSV en heeft een nieuwe aanbieding op zak. De Eindhovenaren willen met twee jaar verlengen, maar het talent twijfelt. "Het geld is goed, ik ben hartstikke gelukkig bij PSV, maar het gaat om mijn sportieve ontwikkeling", zegt Bakkali tegen Voetbal International.

"Ik ben gaan twijfelen, omdat ik nu wel erg weinig speel. Er is nu geen sprake van de mogelijkheid om door te groeien en dat wil ik natuurlijk wel", aldus de vleugelspits, die duidelijkheid wil van de club uit Eindhoven over zijn toekomstperspectieven. "Dat is toch logisch? Ik eis geen basisplaats, maar op deze manier kan ik niet beter worden."

Koeman overweegt PellŤ te passeren

Zonder Graziano Pellè draait Feyenoord op volle toeren. De Italiaanse topscorer moet vrezen voor zijn basisplaats, zo blijkt uit uitlating van Ronald Koeman. Pellè zit woensdagavond zijn laatste van vier wedstrijden schorsing uit.

Feyenoord kruist dan in Almelo de degens met Heracles Almelo, en als de Rotterdammers een goede prestatie neerzetten kan dat gevolgen hebben voor Pellè. Volgens Koeman is het geen uitgemaakte zaak dat de 28-jarige aanvaller na zijn schorsing terugkeert in de basisopstelling. De ervaren oefenmeester overweegt zijn voormalige aanvoerder aankomend weeken tegen RKC Waalwijk te passeren.

"Als we woensdag met 0-3 winnen, zal ik goed nadenken of ik iets verander richting zondag", zo liet Koeman zich dinsdag ontvallen tijdens een vraaggesprek met RTV Rijnmond. "Never change a winning team, zeggen ze weleens."

Een week na de ontmoeting met RKC staat een bepalende wedstrijd tegen PSV op het programma. Aangezien Pellè op scherp staat, zou hij dat duel moeten missen indien hij dit weekend een kaart pakt. Dat is voor Koeman geen reden om zijn sterspeler te sparen. Als hij tegen RKC op de bank begint is hij simpelweg gepasseerd, zo benadrukte hij.

Voorts laat Koeman zich op de officiële clubsite uit over Jean-Paul Boëtius en Terence Kongolo. Beide talenten kampen met fysieke klachten en zijn een twijfelgeval voor de wedstrijd tegen Heracles. "We wachten de training van dinsdagmiddag af, voordat we een beslissing over beide spelers nemen", aldus de 51-jarige Zaandammer.

Wielrenner Willems breekt sleutelbeen na val

Wielrenner Frederik Willems heeft dinsdag tijdens de eerste etappe van de Driedaagse De Panne-Koksijde zijn sleutelbeen gebroken. De Belg van Lotto-Belisol smakte op iets meer dan twintig kilometer voor de finish tegen het asfalt. De 34-jarige Willems won de Driedaagse in 2009. Hij mist door de val de Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix.

Voor de Belgische formatie is het het tweede pechgeval in een paar dagen. Zondag liep sprinter André Greipel bij een val in Gent-Wevelgem ook al een blessure aan zijn sleutelbeen op. De Duitser mist ook de komende klassiekers.

Gestolen vogels uit Waspik weer terug bij eigenaar

De 26 vogels die vorige maand werden gestolen in Waspik zijn weer terug bij hun eigenaar. Dat meldt de politie dinsdag. Agenten stuitten op de beestjes, die bij elkaar bijna duizend euro waard zijn, bij de controle van een volière in Waspik.

De politie had een tip gekregen dat in de volière aan de Arnoldus Verschurenstraat in de Brabantse plaats mogelijk gestolen vogels zouden zitten. Toen een wijkagent met de dierenpolitie ging kijken en de ringnummers van de vogels controleerde, bleek deze tip te kloppen. De dief heeft een proces-verbaal gekregen.

Noord-Korea kondigt vaarverbod aan oostkust af

Noord-Korea heeft een vaarverbod afgekondigd aan zijn oostkust in de Japanse Zee. Dat heeft het Zuid-Koreaanse persbureau Yonhap dinsdag gemeld. Zuid-Korea vreest dat Pyongyang een nieuwe rakettest voorbereidt.

De aankondiging volgt een dag nadat Noord- en Zuid-Korea honderden artilleriegranaten over de zeegrens tussen beide landen hadden afgevuurd. Woordvoerder van het Zuid-Koreaanse ministerie van defensie Wi Wong-seop zei dinsdag dat het zuiden vermoedt dat er 'kwade bedoelingen achter de aankondiging schuilen.' Volgens hem probeert Noord-Korea 'opzettelijk een crisissituatie te creëren op het Koreaanse schiereiland'.

In februari begonnen de Verenigde Staten en Zuid-Korea aan hun jaarlijkse legeroefeningen. Washington en Seoul noemen dit defensieve routine-oefeningen, maar Noord-Korea ziet de trainingen als oorlogsvoorbereidingen om Noord-Korea binnen te vallen. Pyongyang dreigde eerder om familiereünies niet door te laten gaan als de oefeningen niet werden afgezegd. Ook lanceerde het land tientallen raketten en dreigde het zondag met een vierde nucleaire test.

Bergingsvoertuigen moeten zorgen voor minder file

Voertuigen die door pech of een ongeval het verkeer op de A10 tijdens de spits hinderen, worden voortaan sneller weggesleept om files te voorkomen. Dat meldt Rijkswaterstaat dinsdag. Een bergingsvoertuig moet in deze proef van drie maanden binnen tien in plaats van twintig minuten op bestemming zijn.

Op werkdagen tussen 06.00 uur en 09.00 uur en 15.00 en 18.00 staan straks op drie extra locaties bergingsvoertuigen paraat. Zo kunnen incidenten op de drukste punten op en rond de A10 sneller afgehandeld worden. Ze komen te staan ter hoogte van de Oude Haagseweg, Amstel Businesspark en de Coentunnel.

Tussen 1 april en 1 juli zal gemeten worden of de incidenten inderdaad sneller afgehandeld zijn. Zo ja, dan wordt de maatregel verlengd tot eind dit jaar. Zo moet Amsterdam een stuk bereikbaarder worden, aldus Rijkswaterstaat.

Schrijver aangesteld voor Chronicle-vervolg

De found-footage, semi-superheldenfilm Chronicle krijgt een vervolg. Filmstudio Fox bevestigde dit met de bekendmaking dat er een schrijver is aangesteld voor het scenario van Chronicle 2.

Chronicle

Max Landis, schrijver van de eerste film en oorspronkelijk van plan om ook het vervolg op papier te zetten, is vervangen door de nog onbekende Jack Stanley. Volgens Landis kon de studio het vinden in de ideeën die hij had voor een vervolg, omdat deze te ver zouden afwijken van het origineel. Geheel in de rol van zakelijke Hollywoodstudio ziet Fox graag iets dat meer aansluit bij Chronicle, vermoedelijk omdat dat prima scoorde in 2012.

Nieuwkomer Stanley heeft nog geen geproduceerde films op zijn naam, maar zijn scenario Sweatheart, over een jonge huurmoordenaar die nog op school zit, is wel in ontwikkeling als film. Chronicle 2 heeft nog geen titel, regisseur of releasedatum, maar nu er gewerkt wordt aan een scenario kan daar binnenkort zomaar verandering in komen.

Anchorman 2 als een serieus drama

Hoewel we ons natuurlijk direct realiseren wat voor dag het vandaag is kunnen we toch geamuseerd kennis nemen van het bericht van Yahoo! Movies over de tweede Anchorman-film: nadat er, enkele maanden na de release, een nieuwe versie in de Amerikaanse bioscopen kwam met volledig nieuwe grappen, verschijnt er volgende maand een versie zonder grappen.

Geintje natuurlijk, maar om het bericht te onderstrepen plaatste Yahoo! wel een trailer, of eigenlijk scène, uit deze serieuze versie van de Will Ferrell-komedie:

Over deze versie, getiteld Anchorman 2: The Legend Continues: No Joke Cut wist schrijver/regisseur Adam McKay te onderstrepen: "Mensen weten dat Will en ik veel opties voor grappen opnemen voor onze films. Maar wat volgens mij wel eens verloren gaat is dat onder alle humor een krachtig drama verborgen zit. Ik ben blij dat, met deze graploze versie, het publiek eindelijk de ruwheid en drama van Anchorman 2 kunnen beleven."

De originele versie van Anchorman 2: The Legend Continues, met de grappen intact, draait momenteel nog in de Nederlandse bioscopen. 

FOK!tv: Vrouwenboksen met BrandX

Vechtende vrouwen, is dat opwindend? Daar zijn de meningen zwaar over verdeeld, dus FOK!tv ging een kijkje nemen bij het EK vrouwenboksen.

We zagen diverse finales in diverse gewichtsklasse's. Verder spraken we oud bokskampioene José Huitema, op FOK! ook bekend als BrandX. Van haar kwamen we het een en ander te weten, zoals waarom er amper tieten zijn te zien tijdens het boksen en de oeroude vraag: seks voor of na de wedstrijd.

video

David Duchovny jaagt op Charles Manson

Nu de Showtime-serie Californication zo'n beetje ten einde loopt, wordt het tijd voor David Duchovny om een nieuw project te zoeken. Hij lijkt dit te hebben gevonden in de NBC-serie Aquarius, over de jacht op sekteleider Charles Manson.

Zich afspelende in de jaren '60 toont de serie Duchovny als een sergeant bij de politie van Los Angeles met een gecompliceerd familieleven. Hij begint een kleine crimineel en aspirerend sekteleider te onderzoeken die aast op het misbruiken van jonge vrouwen. De crimineel in kwestie blijkt Charles Manson te zijn, die later één van de meest beruchte figuren van Amerika zou worden.

NBC heeft de serie direct goedgekeurd voor een eerste seizoen van 13 afleveringen, wat aansluit bij een trend van Amerikaanse omroepen om het maken van een pilot over te slaan, en in plaats daarvan direct met kortere seizoenen te gaan werken. Het hanteren van kortere seizoenen is al enige tijd succesvol bij kabel- en premiumzenders in de VS.

Met dit project zijn de drie grote figuren van de X-Files alledrie weer onder de pannen: naast Duchovny heeft Gillian Anderson een plek vervorven in de cast van de serie Crisis, eveneens van NBC, en bedenker Chris Carter zag zijn nieuwe serie The After onlangs goedgekeurd worden door Amazon.com, die zich recentelijk ook in de contentmarkt heeft begeven.

Krajicek, Waccano en Kerkhove winnen

Michaëlla Krajicek, Lesley Kerkhove en Eva Waccano hebben allen hun eerste rondepartij in diverse ITF-toernooien gewonnen. Krajicek en Waccano spelen in het Franse Dijon ($15.000) en Kerkhove speelt in het Engelse Edgbaston ($25.000). 

Krajicek is als tweede geplaatst in Dijon. Zij won in de eerste ronde van Petra Krejsova uit Tsjechië. Het werd 3-6, 6-3 en 6-2. Waccano won van de als zesde geplaatste Valeria Solovieva met 6-4 en 6-2. 

Kerkhove won in Edgbaston van De Russische Ekaterina Bychkova met 6-3, 4-6 en 6-3. Later vandaag komen Arantxa Rus en Richel Hogenkamp nog in actie. De als derde geplaatste Rus speelt tegen Ana Vrljic en Hogenkamp neemt het op tegen de Japanse Shuko Aoyama. 

Griekse cipiers aangeklaagd voor marteling

Het Griekse openbaar ministerie heeft dinsdag acht cipiers van de gevangenis in Nigrita, in het noorden van Griekenland, aangeklaagd voor het doodmartelen van een Albanese gevangene. De Albanees, de 42-jarige Ilie Kareli, werd ervan beschuldigd in een andere gevangenis een gevangenisbewaker dood te hebben gestoken. Hij zou de cipier hebben gedood, omdat hij geen toestemming had gekregen om zijn zieke moeder op te zoeken.

Vorige week troffen lijkschouwers Kareli dood aan in zijn cel nadat hij in elkaar was geslagen. Uit onderzoek van de lijkschouwers bleek dat Kareli op zijn voetzolen was geslagen, een vorm van marteling die pijnlijke zwellingen tot gevolg heeft. Ook kreeg Kareli herhaaldelijk elektrische schokken toegediend.

Volgens het Griekse ministerie van justitie was Kareli juist 'voor zijn eigen veiligheid' naar de gevangenis in Nigrita overgebracht. Hij zat in de gevangenis in Malandrino een celstraf van twintig jaar uit voor poging tot moord, een overval en drugsdelicten.

Ancelotti verwacht zware opgave tegen Dortmund

Real Madrid-coach Carlo Ancelotti is op zijn hoede voor Borussia Dortmund, al doet sterspeler Robert Lewandowski vanwege een schorsing niet mee bij de Duitsers. "Ze missen een heel belangrijke speler, maar hun stijl is altijd hetzelfde", vertelde de Italiaan in aanloop naar het kwartfinaleduel in de Champions League van woensdag.

"Dortmund is een compact team, ze verdedigen goed en zijn gevaarlijk in de omschakeling. Als ze op de counter spelen moeten we al onze kwaliteiten aanspreken om er voor ons een positieve wedstrijd van te maken", zei Ancelotti, die niet van een gunstige loting durft te spreken. "Het is voor niemand een makkelijke loting. Ik denk dat de teams die de kwartfinale halen de beste van Europa zijn."

Vorig jaar stonden Real Madrid en Dortmund in de halve finale van de Champions League ook al tegenover elkaar. Toen trokken de Duitsers mede door vier treffers van Lewandowski aan het langste eind. De Madrilenen zinnen op revanche, maar de vorm lijkt te ontbreken bij de ploeg, die de laatste weken verloor van FC Barcelona en Sevilla en daardoor naar de derde plaats zakte in de Primera Division.

"Het is normaal dat er gedurende het seizoen perioden zijn waarin het minder goed gaat", smoort middenvelder Luka Modric een crisis in de kiem. "Er is niets aan de hand, we zijn nog steeds gemotiveerd en gefocust op de komende wedstrijden. We zijn vol vertrouwen. Dat raken we door twee nederlagen niet kwijt."

'Fez II toch in ontwikkeling'

Phil Fish, de ontwikkelaar van Fez, heeft op Twitter gezegd dat hij terugkeert en dat Fez II in ontwikkeling is. Of het geheel betrouwbaar is weten we niet aangezien het vandaag 1 april is.

Op 27 juli 2013 had Phil Fish ruzie met Marcus Beer omdat hij Phil Fish bekritiseerde en uitschold. Uiteindelijk zei Phil Fish dat hij stopte met Fez II en aan gamedevelopment in het algemeen.

[Vid] Vroege volvette haring in container gedumpt

De vroege volvette haring die het Nederlands Visbureau maandag enthousiast aankondigde, ligt alweer in de container. De zee is toch nog te koud voor de haringen om nu al volgroeid te zijn en dus blijft de veildatum voor het eerste vaatje op 12 juni staan. Een grapje van het Nederlands Visbureau om de visjes onder de aandacht te brengen.

Dinsdag werd duidelijk dat een persbericht waarin werd gesteld dat in maart al volvette haringen voor de Nederlandse kust zwemmen een 1 aprilgrap is. Om de actie kracht bij te zetten, heeft het bureau een filmpje op YouTube geplaatst waar een man in een haringpak het strand op loopt. "Daar heb je dus de volvette haring", legt de woordvoerder uit.

Ook op Facebook kreeg het bureau veel reacties. "De meeste vishandelaren hadden de grap wel door, maar gewone mensen niet", vertelt de woordvoerder. "Die schreven: Nou, laat maar doorkomen hoor, heerlijk." Dat het om een eigenaardige grap gaat, weerlegt de woordvoerder. "Het filmpje is in ieder geval duidelijk."

Intussen ligt ook het haringpak in de container. "We hebben een nieuw pak besteld dat lijkt op de getekende Harrie de Haring", vertelt de zegsvrouw. "Daarmee gaan we in de zomer een promotietour doen om de haring nog wat extra aandacht te geven. Het blijft een vis met een eigenzinnige smaak."

Sagan troeft ploeggenoot 'per ongeluk' af

Peter Sagan heeft de eerste etappe in de Driedaagse De Panne-Koksijde gewonnen. De Slowaak van Cannondale was in Zottegem de snelste van een kopgroep van twaalf renners. Hij wilde zijn Italiaanse ploeggenoot Oscar Gatto laten winnen, maar hield net te laat in. De Belgen Kenneth Vanbilsen en Gert Steegmans werden derde en vierde.

Sagan sprong in de finale net als onder anderen Niki Terpstra naar de kopgroep. De Noord-Hollander, die eerder Dwars door Vlaanderen won en tweede werd in de E3 Prijs Harelbeke, spurtte naar de achtste plaats en deed goede zaken met het oog op het klassement. Het twaalftal bleef het uitgedunde peloton elf seconden voor.

De 24-jarige Sagan, die ook de eerste drager van de leiderstrui is, was vorig jaar al de sterkste in de openingsrit van de Driedaagse de Panne-Koksijde. De Belgische koers, die als laatste horde richting de Ronde van Vlaanderen geldt, duurt tot en met vrijdag.

Echtpaar krijgt 1,5 jaar cel voor pgb-fraude

Een echtpaar moet anderhalf jaar de cel in voor pgb-fraude. De rechtbank in Den Haag acht bewezen dat de thuiszorgorganisatie waaraan zij leiding gaven voor zeker zes ton heeft gefraudeerd met persoonsgebonden budgetten. Het geld werd witgewassen door vastgoed op Curaçao te kopen en salarissen van het paar te betalen.

Verder heeft het koppel een vals leningcontract opgemaakt om het geld dat ze van de thuiszorgorganisatie kregen een ogenschijnlijk legitiem karakter te geven. De twee hebben met hun gedrag misbruik gemaakt van het vertrouwen van mensen die van zorg afhankelijk waren, aldus de rechters. De straf is gelijk aan de eis van het Openbaar Ministerie.

Man niet langer verdacht van doden baby Eindhoven

De 27-jarige man die vorige maand werd aangehouden wegens de vondst van een dode baby in Eindhoven is geen verdachte meer in die zaak. Dat laat het Openbaar Ministerie dinsdag weten. Onderzoek heeft uitgewezen dat de man niet betrokken is geweest bij de dood van het meisje. Hij is maandagmiddag vrijgelaten.

Ook is uit onderzoek vast komen te staan dat de man niet de vader was van het kindje. De 26-jarige vrouw en moeder van de baby blijft wel verdachte. Haar rol bij de dood van het meisje wordt verder onderzocht. De voorlopige hechtenis van de vrouw is daarom met negentig dagen verlengd. Het OM wil 'in het belang van het onderzoek' verder geen mededelingen doen over de zaak.

De man en vrouw werden op 10 maart aangehouden na de vondst van het babylijkje in Eindhoven. Het lichaam van het meisje werd gevonden in een brandgang vlak bij de woning van de twee. Het lijkje zat in een tas.

Herdenkingsdienst overvaller Deurne

Tientallen jongemannen zijn in Eindhoven bijeengekomen om de Marokkaanse overvaller van de juwlierszaak in Deurne te herdenken. De herdenkingsdienst voor het crimineeltje dat op fatale wijze kennis maakte met de risico's van zijn beroepskeuze vond plaats in de Al Fourkaan-moskee.

De kist was bij de herdenkingsdienst aanwezig en zal vandaag worden overgevlogen naar Marokko voor de begrafenis.

Turkse partij betwist uitslagen verkiezingen

De grootste Turkse oppositiepartij betwist de uitslagen van de lokale verkiezingen in de Turkse hoofdstad Ankara. De Republikeinse Volkspartij (CHP) wil dat de stemmen opnieuw worden geteld. Bij de burgemeestersverkiezingen in Ankara verloor de kandidaat van de CHP op een haar na van de kandidaat uit de gelederen van de AK-partij van premier Recep Tayyip Erdogan.

Volgens de CHP is er bij diverse stembureaus sprake van een discrepantie tussen het aantal stemmen dat volgens het stembureau is uitgebracht en het aantal stemmen dat de CHP zelf heeft geteld. Bij het kantoor van de kiesraad in Ankara demonstreerden honderden mensen tegen de mogelijke fraude.

Ook in Istanbul is volgens de oppositie sprake van ongeregeldheden. De oppositiekandidaat voor de burgemeerstersverkiezingen in die stad eist dat er een hertelling plaatsvindt, ook al verloor hij met een ruime marge van de tegenstrever van de AK-partij.

Chipfabrikant NXP schrapt 85 banen

NXP schrapt 85 banen bij de fabriek van de chipfabrikant in Nijmegen. De maatregel moet de productiekosten drukken. Vooral leidinggevenden en ondersteunend personeel zullen moeten wijken. Ook de diensten van vijftien inhuurkrachten zijn niet langer nodig. Dat heeft een woordvoerder dinsdag gemeld.

"Een groot deel van de productiekosten bestaat uit loonkosten", legt de zegsman uit. "We hebben de maatregel genomen om wereldwijd concurrerend te blijven." In de vestiging in Nijmegen werken in totaal 2100 van de bijna drieduizend werknemers van NXP, dat zijn hoofdkantoor in Eindhoven heeft staan.

Tegenover het afschaffen van het aantal banen staat dat de researchafdeling van NXP binnenkort waarschijnlijk wordt uitgebreid met 25 banen.

FNV Metaal reageerde dinsdag verbolgen op de beslissing. De vakbond vindt dat NXP te veel op winst maken is gericht en vindt dat NXP geen maatschappelijke verantwoordelijkheid neemt. Het bedrijf wilde niet reageren op de uitspraken en laat weten in gesprek te zijn over een sociaal plan voor de werknemers die verdwijnen.

[F1 Historie] Renault bracht ons de turbo, deel 2

Dit jaar verschijnt tijdens elk grandprixweekend een Formule 1-special op FOK!sport. Zo lees je niet alleen het laatste F1-nieuws, maar nemen we je ook mee terug in de rijke geschiedenis van de hoogste raceklasse. Dit weekend start het nieuwe seizoen, de turbomotoren maken daarin hun comeback. Een mooie aanleiding om eens terug te kijken naar de binnenkomst van die motor in de Formule 1.

Twee weken geleden vertelden we in het eerste deel van deze serie hoe Renault de turbo introduceerde in de Formule 1. Het was een debuut met vele dieptepunten en enkele opvallende resultaten. De RS01 van Renault toonde wel aan dat de turbo veel potentie had voor de Formule 1. Vandaag pikken we het verhaal weer op bij het moment dat Renault de opvolger van de RS01 introduceerde, de RS10.

Alonso: "Missen topsnelheid en tractie"

Ferrari-coureur Fernando Alonso kan onmogelijk tevreden zijn over de start van het seizoen 2014. Vooraf waren de verwachtingen hooggespannen, maar tot nu toe zijn door hem slechts twee vierde plaatsen en een zevende positie door teamgenoot Kimi Räikkönen behaald. De Spanjaard weet waar het aan ligt: topsnelheid en tractie.

Alonso sprak met Autosport over de problemen met de F14 T. "Wat topsnelheid betreft is het bekend dat we te kort schieten ten opzichte van de Mercedes-teams. Zij waren zowel tijdens de wintertests als tijdens de eerste twee races sneller, dus op dat vlak hebben we duidelijk nog werk te doen."

"Qua tractie bij het uitkomen van bochten kijken we naar hoe we het in vergelijking tot Red Bull doen, want we denken dat zij daarin het beste zijn. Dat we ook daar op achterstand staan, hadden we echter wel min of meer verwacht."

De eerste grote verbeteringen komen pas over ruim twee weken, rond de Grand Prix van China. De tijd om wat tussen de races in Maleisië en die van dit weekend, Bahrein, aan te passen is te kort. De Spanjaard heeft er alle vertrouwen in dat het goed komt. "Aangezien we weten wat ons te doen staat en er alles aan doen het gat naar Mercedes en Red Bull zo snel mogelijk te dichten, zullen we absoluut progressie gaan boeken."

Wilders: illegalen overvallen geen juwelier

PVV-voorman Geert Wilders koppelt het schrappen van de strafbaarstelling van illegaliteit aan de fatale overval in het Brabantse Deurne. Hij stelt dinsdagmiddag dat 'opgesloten illegalen' geen juweliers overvallen.

"Illegalen die worden opgepakt overvallen in elk geval geen juweliers", aldus Wilders in de wandelgangen van de Tweede Kamer. "Van Afrika tot Azië, in de hele wereld geven we nu het signaal af: je krijgt geen verblijfsvergunning, maar je bent hier wel welkom. Vanaf vandaag mag je van Mark Rutte illegaal zijn in Nederland. Dat gaat in alle journaals de wereld rond en dat zal leiden tot nog meer vluchtelingen en illegalen in Nederland."

Wilders zegt geen goed woord over te hebben voor de 'capitulatie' van de VVD naar de PvdA, ook al betekent de maatregel een flinke lastenverlaging voor de middeninkomens. "Dit besluit heeft een aanzuigende werking naar het buitenland. Dat kun je niet ruilen voor een paar stuivers."

In het Brabantse Deurne werd vrijdag een juwelier door twee mannen overvallen. Na een worsteling werden de twee daders doodgeschoten. Een van de overvallers is een 20-jarige man uit Eindhoven met een Marokkaanse achtergrond. Hij is een bekende van politie en justitie. De ander is bijna zeker een Noord-Afrikaanse illegaal.

Colombiaanse drugsbaron opgepakt in Amsterdam

De politie heeft donderdag een internationaal gezochte drugssmokkelaar in Amsterdam gearresteerd. Dat heeft de Duitse douane maandag bekendgemaakt. De speurders joegen al twee jaar achter de 37-jarige Colombiaan, die als chef van een Nederlands-Colombiaanse bende drugssmokkelaars geldt.

De bende zou op grote schaal cocaïne van Zuid-Amerika naar Europa hebben gesmokkeld. In 2012 vond de politie honderd kilo cocaïne in een zeecontainer in Bremerhaven, een jaar later namen agenten in de haven van Hamburg 74 kilogram cocaïne in beslag. Toen werden ook twee Nederlandse leden van de groep aangehouden.

De Duitsers gaven naar eigen zeggen de aanwijzingen voor de arrestatie. De samenwerking met de Nederlandse politie wordt door de Duitse autoriteiten als 'hecht en vol vertrouwen' beschreven. Het Nederlandse Openbaar Ministerie was niet direct bereikbaar voor een toelichting.

Kamer wil uitleg over verhoging arbeidskorting

Het kabinet moet dinsdag nog een brief sturen aan de Tweede Kamer over de verhoging van de arbeidskorting, waarover de coalitiepartijen VVD en PvdA het eens zijn geworden. De oppositie wil onder meer weten hoe de maatregel wordt gefinancierd.

Het CDA vroeg dinsdag een debat aan over de maatregel, onderdeel van de deal waarbij de strafbaarstelling van illegaliteit wordt geschrapt. CDA-leider Sybrand Buma zei nog geen oordeel te kunnen geven, omdat niet duidelijk is hoe de maatregel wordt betaald. "Deze coalitie is wel vaker met mooie plannen gekomen waarvan ze niet vertelde wie uiteindelijk de rekening betaalde."

Een debat werd echter geblokkeerd door VVD en PvdA. Ook de 'constructieve oppositiepartijen' D66, ChristenUnie en SGP hadden niet onmiddellijk behoefte aan een debat. Dat betekent niet dat ze bij de deal betrokken waren, benadrukte VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra.

De arbeidskorting wordt verhoogd voor inkomens tussen de 40.000 en 110.000 euro. Daar is zo'n vijfhonderd miljoen euro mee gemoeid. Kabinet en coalitiepartijen verwachten dat dit zonder extra bezuinigingen kan worden gefinancierd. De vijfhonderd miljoen moet uit meevallers komen.

Het CDA heeft het kabinet gevraagd de brief dinsdag voor 19.00 uur naar de Kamer te sturen.

Ajax zonder Moisander naar Waalwijk

Ajax moet het ook tegen RKC Waalwijk zonder Niklas Moisander stellen. De vice-aanvoerder van de Amsterdammers ontbrak zondag al in de topper tegen FC Twente door een blessure aan zijn linkerknie. De Finse verdediger liep de kwetsuur vorige week op in het bekerduel tegen AZ. Hij kwam in botsing met doelman Kenneth Vermeer.

Trainer Frank de Boer mist verder alleen  Siem de Jong en Viktor Fischer, zij zijn al langer geblesseerd. Ajax kan woensdag in Waalwijk opnieuw een stap zetten richting de vierde landstitel op rij. De koploper van de Eredivisie staat met nog vijf duels te gaan acht punten voor op nummer twee Feyenoord.

"Wij moeten agressief spelen en ons eigen tempo bepalen", vertelde De Boer dinsdag op de clubsite. "RKC heeft het ons in eigen huis al lastig gemaakt en tegen grote teams hebben ze goede resultaten geboekt. Zij houden tien spelers achter de bal en hopen op die ene uitval. Ik denk dat ze ook tevreden zijn met een punt."

Opstelten steunt OM rond 'Deurne'

Minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) steunt het optreden van het Openbaar Ministerie rondom over de fatale overval van juwelier Goldies in Deurne, maar hij wil niet reageren op de kritiek op het OM. Dat zei Opstelten dinsdagmiddag in de wandelgangen van de Tweede Kamer.

"Ik kan alleen altijd zeggen dat het OM zoals altijd mijn steun heeft", zei Opstelten. Maar hij geeft tussentijds geen commentaar. "Het OM moet gewoon zijn werk doen en daar zijn ze druk mee bezig." Het OM is verder 'mans genoeg' om zelf te reageren op de kritiek.

De kritiek richt zich op de snelle conclusies van hoofdofficier van justitie Bart Nieuwenhuizen dat het lijkt te gaan om zelfverdediging. Onder meer D66 en het CDA vinden dat eerst meer onderzoek nodig is voordat die conclusie kan worden getrokken.

Opstelten zei dat hij 'op alle fronten' is geïnformeerd door het OM. "Ik heb geen reden gehad om iets te ondernemen behalve er kennis van te nemen", zei de bewindsman verder. Hij riep in algemene zin politici op om zich wat meer gedeisd te houden tot het onderzoek van het OM is afgerond.

Opstelten noemde de overval verder een 'vreselijke gebeurtenis'. De minister wilde evenmin zeggen of winkeliers het recht hebben om zichzelf te verdedigen als ze bruut worden overvallen. In het verleden lieten verschillende prominente VVD'ers zich daar positief over uit.

Minister Opstelten (Foto: Novum)
Minister Opstelten (Foto: Novum)

KNVB wil opheldering over uitlatingen Jordania

De KNVB gaat op korte termijn in gesprek met Vitesse. De voetbalbond nam dinsdag contact op met de directie van de Arnhemse club over de uitspraken van de Georgiër Merab Jordania. Volgens de verbannen oud-voorzitter wil Chelsea niet dat Vitesse kampioen wordt.

"In het belang van de integriteit van de competitie vraagt de KNVB Vitesse een toelichting te geven op hun organisatiestructuur en de wijze waarop governance bij hen is ingericht", meldt de KNVB in een verklaring. Na het gesprek bepaalt het bestuur betaald voetbal of nader onderzoek nodig is.

Jordania zei dinsdag in een interview in De Telegraaf dat Chelsea vreest voor sancties van de UEFA als beide clubs zich plaatsen voor de Champions League. Dit vanwege de nauwe banden. Chelsea-eigenaar Roman Abramovitsj is bevriend met Aleksander Tsjigirinski van Vitesse. Bovendien zijn veel spelers van de Londenaren op huurbasis actief in Arnhem.

Bij het aantreden van Jordania en later bij de aandelenoverdracht door Tsjigirinski vroeg de KNVB informatie op over de nieuwe eigenaren. Er is geen formele goedkeuring van de bond nodig, maar die wilde wel beoordelen of de nieuwe aandeelhouder zeggenschap heeft in andere betaaldvoetbalorganisaties. Dat is niet toegestaan.

Ook Woerden doet aangifte tegen Wilders

Burgemeester Victor Molkenboer en de wethouders van de gemeente Woerden hebben als mosterd na de maaltijd gezamenlijk college aangifte gedaan tegen PVV-leider Geert Wilders. Dat maakte de gemeente dinsdag bekend.

De aangifte is een reactie op uitlatingen die Wilders twee weken geleden deed tijdens een verkiezingsbijeenkomst. Hij vroeg zijn aanhangers na afloop van de verkiezingsuitslag of ze "meer of minder Marokkanen" in Den Haag willen. Daarop scandeerde de zaal "minder, minder, minder". "Dan gaan we dat regelen", besloot de PVV-leider.

Vooral deze laatste opmerking is voor het college aanleiding aangifte te doen. Wilders zaait hiermee haat en zet groepen inwoners tegen elkaar op, menen de vier wethouders en de burgemeester. "Door het opruiende karakter van de gebeurtenis zet hij mensen feitelijk aan tot discriminatie. Iets dat bij wet verboden is", aldus het college, dat kennelijk de afgelopen twee weken vond dat het DAN aangifte doen te weinig media-aandacht zou opleveren.

In juli wordt verwacht dat ook Schubbekutteveen en Paalinbroek aangifte gaan doen. Ergens volgend jaar kerst zullen de laatste gemeentes wakker worden en de standaardaangifte ondertekenen.

Recht advocaat bij verhoor wettelijk regelen

Het recht voor verdachten om tijdens een politieverhoor bijstand van een advocaat te hebben, moet eerst wettelijk worden geregeld. Dat heeft de Hoge Raad dinsdag bepaald.

De vraag of deze bijstand in Nederland mag, houdt strafjuristen al jarenlang bezig. De advocaten hoopten dat het hoogste rechtscollege het licht op groen zou zetten. Daarmee zou de Nederlandse praktijk aansluiten bij Europese jurisprudentie en de huidige EU-richtlijn.

Vorig jaar adviseerde advocaat-generaal Taru Spronken de raad positief. Tot nu vond de Hoge Raad dat een verdachte recht had op contact met een advocaat voorafgaand aan een verhoor.

Recht advocaat bij verhoor wettelijk regelen
Recht advocaat bij verhoor wettelijk regelen (Foto: ANP)

Asscher blij: belastingmeevaller middeninkomens

Vicepremier Lodewijk Asscher van de PvdA is erg blij dat het voorstel om illegaliteit strafbaar te stellen van tafel is gehaald. In ruil hiervoor heeft de VVD afgedwongen dat de arbeidskorting omhoog gaat met vijfhonderd miljoen euro. Dit geldt voor inkomens tussen de veertigduizend en 110 duizend euro. De bewindsman noemt het een maatregel waar veel PvdA'ers buikpijn aan overhielden.

"De deal van vandaag is een belastingmeevaller voor de middeninkomens en daar is niets mis mee", aldus Asscher, die de uitruil niet als verlies voor de PvdA wil bestempelen. "Het gaat hier ook om hardwerkende mensen, daar komen wij als PvdA ook graag voor op."

De belastingkorting voor middeninkomens mensen trekt opnieuw een wissel op de begroting van het kabinet, maar daar lijkt de vicepremier zich vooralsnog geen zorgen over te maken. "Als iedereen zich netjes aan de begroting houdt, dan ontstaan er vanzelf meevallers", aldus de bewindsman.

Het verhogen van de arbeidskorting kan volgens hem zelfs het herstel van de economie ten goede komen.

BNN stuurt zingende bejaarden naar Duitsland

Golden Oldies keert terug voor een tweede seizoen. In de nieuwe reeks van het BNN-programma, waarin een bejaardenkoor aan de slag gaat met rocknummers, beproeven de zingende ouderen hun geluk in Duitsland.

Een woordvoerder van de zender kon dinsdag nog niet zeggen wanneer de nieuwe reeks op de buis komt. "Ze zijn zich wel al aan het voorbereiden en aan het opnemen", aldus de zegsvrouw. Het eerste seizoen Golden Oldies, dat eindigde met een concert van de oudjes in Carré, was vorig jaar te zien op BNN.

De omroep ontkracht bovendien het bericht dat Kim Holland het nieuwe gezicht van Spuiten en Slikken is. "Super zeg, ik word net gevraagd als nieuwe presentatrice van Spuiten en Slikken", twitterde de pornoster dinsdagmiddag, blijkbaar in de 1 aprilstemming. "Dat is bij ons niet bekend", reageert de woordvoerder.

Geen 'acuut gevaar' voor grote overstroming

Er bestaat geen 'acuut gevaar' voor een dijkdoorbraak waardoor grote delen van Nederland blank komen te staan. Dat zei minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Lodewijk Asscher (PvdA) dinsdag tijdens het wekelijkse vragenuurtje in de Tweede Kamer.

Hij reageerde hiermee op de zorgen van PVV-Kamerlid Machiel de Graaf na het zien van een uitzending van RTL Nieuws waarin gesteld werd dat drie miljoen Nederlanders achter zwakke dijken wonen. "Aan veiligheid mag geen enkele concessie worden gedaan", stelde De Graaf.

Asscher, die verantwoordelijk minister van Infrastructuur en Milieu Melanie Schultz van Haegen (VVD) verving, stelde dat de normen voor dijkveiligheid al onder de loep liggen sinds jaren geleden bleek dat vele kilometers dijk moeten worden versterkt. Hierbij wordt ook gekeken naar de impact van de bevolkingsgroei en de toegenomen economische bedrijvigheid achter de dijken.

Ook wordt gezocht naar nieuwe oplossingen om het zogeheten piping tegen te gaan, aldus de minister. Bij piping stroomt water onder de dijken door waardoor gaten ontstaan. Dit risico zou bestaan bij honderden kilometers dijken.

"Maar op dit moment bestaat er geen acuut gevaar", zei Asscher. "De dijken worden goed in de gaten gehouden. Als piping voorkomt dan kunnen de waterschappen dat meteen aanpakken."

Luxe-bisschop VS bouwt huis van 1,6 miljoen euro

De rooms-katholieke aartsbisschop van Atlanta Wilton Gregory heeft maandag zijn excuses aangeboden voor het bouwen van een woning voor zichzelf van 1,6 miljoen euro. Het is de tweede 'protsprelaat' die door het stof gaat nadat eerder de inmiddels teruggetreden Duitse bisschop Franz Tebartz-van Elst 31 miljoen euro aan kerkfondsen in zijn huis had gestoken.

Gregory had al veel kritiek van lokale gelovigen ontvangen, die zeiden dat de aartsbisschop een voorbeeld moest nemen aan de soberheid die door paus Franciscus wordt uitgedragen. Het huis was 595 vierkante meter groot en werd deels gefinancierd door een erfenis van de in 2011 overleden Joseph Mitchell, de neef van de beroemde schrijfster Margaret Mitchell. In het testament stond echter wel dat de erfenis moest worden gebruikt voor 'algemene religieuze of liefdadige doeleinden'.

Gregory zegt bereid te zijn het huis te verkopen als de kerk dat van hem verlangt.

Gregory is naar eigen zeggen bekritiseerd per post, telefoon en e-mail. Hij gaat de situatie met medewerkers van de kerk bespreken. "Ik heb niet ingezien wat voor impact dit zou hebben op Amerikaanse families die moeite hebben om hun hypotheek, boodschappen en rekeningen te betalen", aldus Gregory.

Twaalf jaar cel voor oude roofmoord shoarmazaak

De 37-jarige man die vijftien jaar geleden een medewerker van een Utrechtse shoarmazaak doodde en beroofde, krijgt een celstraf van twaalf jaar. Dat heeft de rechtbank in Utrecht dinsdag bepaald. De rechters vinden een lange celstraf passend voor de brute wijze waarmee het slachtoffer werd doodgestoken zodat de man 515 gulden uit de kassa kon stelen.

Het Openbaar Ministerie had dertien jaar cel geëist. De roofmoord bleef jaren onopgehelderd totdat de dader door een dna-spoor aan de roof en dood van de medewerker, die met 29 messteken was omgebracht, werd gelinkt. Zijn dna kwam overeen met sporen in de shoarmazaak.

De man werd in 2011 al veroordeeld voor diefstal. In het jaar daarna moest hij vanwege de veroordeling celmateriaal afstaan. Toen hij niet kwam opdagen, werd hij enkele maanden later aangehouden op Schiphol. In zijn dna zag het Nederlands Forensisch Instituut begin vorig jaar een overeenkomst met het spoor van de moord.

Bewoners terug naar Fukushima

De Japanse regering laat voor het eerst sinds de kernramp van Fukushima mensen terugkeren naar hun huizen die zich rondom de getroffen kerncentrale bevinden. Daartoe werd dinsdag besloten. Het gaat om een klein deel van het twintig kilometer grote evacuatiegebied dat rondom Fukushima werd ingesteld.

Door de beslissing kunnen 357 mensen terugkeren naar hun huizen in de stad Tamura, die vlakbij Fukushima ligt. Sommigen zijn echter bang om terug te gaan, omdat ze nog steeds vrezen voor het gevaar van nucleaire straling.

In 2011 verwoestte een aardbeving met een kracht van 9,0 samen met de daarop volgende tsunami de kerncentrale van Fukushima. Negentienduizend mensen kwamen om het leven. Meer dan honderdduizend personen raakten ontheemd. Het schoonmaken van de centrale gaat volgens experts tientallen jaren duren.

Cricketbond presenteert nieuwe Europese competitie

De Koninklijke Nederlandse Cricket Bond (KNCB) en Cricket Schotland organiseren in 2014 een nieuwe cricketcompetitie, de North Sea Pro Series. In de serie wedstrijden spelen vier professionele teams uit de twee landen tegen elkaar met een thuis- en een uitwedstrijd.

Er worden wedstrijden gespeeld over zowel 50-overs als 20-overs. De competitie heeft zoveel mogelijk plaats op de zondagen in mei en begin juni. "Hiermee bekrachtigen we onze intenties om een professionele structuur binnen het Nederlandse cricket neer te zetten in zowel het 50 overs- als T20-cricket. Deze wedstrijden, met daarbij ook nog onze interne competitie tussen de Hurricanes en Seafarers, zullen eraan bijdragen het gat tussen het clubcricket en het internationale cricket op te vullen, naast de bestaande structuur in het Nederlandse cricket", aldus KNCB-directeur Richard Cox.

Zowel het Nederlandse als het Schotse cricketteam deden de afgelopen jaren mee in de CB-40 competitie. Vanwege herstructureringen binnen het Engelse cricket was er in de nieuwe ééndaagse competitie geen plaats meer voor de landenteams. Schotland Performance Director Andy Tennant: "We vinden het geweldig om met onze Nederlandse collega’s samen te werken aan dit nieuwe concept, waar beide landen alleen maar voordelen uit kunnen halen. Zonder deelname aan de Engelse competities is dit voor ons een schitterende gelegenheid om op eigen benen te gaan staan, en een start te maken met een professionele opzet binnen ons cricket voor onze beste cricketers".

De North Sea Pro Series wordt mede ondersteund door de International Cricket Council (ICC). Beide landen zien deze competitie als een integraal onderdeel van de ontwikkeling van hun langetermijnvisie en om in samenwerking met de ICC een professionele Europese structuur in te stellen.

Tomasson zet Donald uit Roda-selectie

Roda JC-trainer Jon Dahl Tomasson heeft Mitchell Donald uit de selectie gezet. De Deense oefenmeester laat aan Dagblad de Limburger weten genoeg te hebben van 'het gedrag en de negatieve houding' van de middenvelder. Hij vindt dat de middenvelder het clubbelang schaadt met zijn gedrag en uitingen.

De 25-jarige Donald hoeft dit seizoen niet meer op een kans in het eerste elftal te rekenen. De oud-Ajacied kreeg vorige week te horen dat Roda zijn aflopende contract niet verlengt. "Ik heb het gehad met hem", stelt Tomasson, die met zijn ploeg vecht tegen degradatie. De Limburgers staan laatste in de Eredivisie. Komende zondag spelen de Limburgers tegen AZ.

Rus vist collecteschalen leeg met duct tape

Een 42-jarige Rus heeft op creatieve manier een onbekend bedrag aan collecteopbrengsten uit een kerk in Den Haag buitgemaakt. Hij poerde met een stok met aan het uiteinde een stukje tape in enkele muurkluisjes waarin het geld lag opgeslagen. De man werd op heterdaad betrapt door rechercheurs, meldt de politie.

Het bestuur van de Sint Jacobus de Meerdere Kerk in de Parkstraat ontdekte de afgelopen weken dat er minder geld dan normaal was opgehaald met de kaarsverkoop, kerkcollectes en andere donaties. Toen agenten besloten om tijdens de kerkdiensten te gaan surveilleren werd de vissende Rus betrapt.

De man zonder vaste woon- of verblijfplaats werd zondag na afloop van de dienst in de kraag gevat. Hij zit nog vast en moet zich woensdag voor de supersnelrechter verantwoorden.

Wilders: laffe buiging voor PvdA

De VVD maakt een 'laffe buiging' naar de PvdA door een deal te sluiten over de strafbaarstelling van illegaliteit. De VVD legaliseert hiermee illegaliteit, laat PVV-leider Geert Wilders dinsdag weten in een reactie op het nieuws dat illegaal verblijf in Nederland toch niet strafbaar wordt.

"Laffe VVD-buiging voor PvdA", twittert Wilders. "VVD legaliseert hiermee illegaliteit. Ben je illegaal, dan ben je dus welkom in Nederland." De rekening is voor de samenleving, aldus de PVV-leider.

'Inkoper bedot Leen Bakker in smeergeldaffaire'

Een hoofdinkoper van Leen Bakker in China heeft jarenlang steekpenningen aangenomen van een Chinese meubelhandelaar, waardoor Leen Bakker te hoge commissie betaalde. De Blokker-dochter kocht in totaal voor vijftien miljoen euro aan meubels via de malafide inkoper. Dat schrijft RTL Z dinsdag.

De 58-jarige inkoper kreeg geld gestort op een geheime Zwitserse rekening. In ruil daarvoor rekende de Chinese handelaar een hoger commissiepercentage bij het dochterbedrijf van Blokker.

Toen de inkoper werd ontslagen wegens 'disfunctioneren', bleek dat hij smeergeld had aangenomen. Het gerechtshof in Leeuwarden bepaalde dat de man 165 duizend euro moet terugbetalen aan Leen Bakker.

Treinen gestremd door brand Wormerveer

Door een brand in Wormerveer rijden er dinsdagmiddag geen treinen tussen Zaandam en Uitgeest. Reizigers tussen Amsterdam en Alkmaar kunnen omreizen via Hoorn, meldt de NS.

De brand woedt volgens RTV Noord-Holland in een oude lampenfabriek. De rookwolk die de brand veroorzaakt zou tot in de verre omgeving te zien zijn. Het gebouw werd volgens de omroep verbouwd tot een appartementencomplex. Het is niet duidelijk of er mensen in het pand waren toen de brand uitbrak. Voor de zekerheid staan twee ambulances klaar.

De volledige achterkant van het gebouw staat in brand. De Wandelweg, waar de brand woedt, is voor de zekerheid afgesloten.

SGP wil meer politiek debat in partij

De SGP gaat hervormen. Het hoofdbestuur van de orthodox-protestantse partij van Kees van der Staaij wil dat er meer ruimte komt voor politiek debat in de partij. Dat kondigt partijvoorzitter Maarten van Leeuwen dinsdag aan in het Reformatorisch Dagblad.

Van Leeuwen wil de leden meer betrekken bij de politiek. "De partij debatteert onvoldoende over politieke onderwerpen", zegt hij in de krant. "We leven in een tijd van secularisatie en indringende maatschappelijke vraagstukken. Daarom is het van wezenlijk belang dat een christelijke partij vitale afdelingen en betrokken leden heeft."

De partijtop wil onder meer de landelijke partijdag een andere opzet geven, met meer politieke discussie. Afgevaardigden mogen voortaan het landelijke en Europese verkiezingsprogramma vaststellen. Ook kunnen partijleden straks moties indienen. Verder worden plaatselijke kiesverenigingen gereorganiseerd, waardoor meer tijd vrijkomt voor inhoudelijke debatten.

Bij de recente gemeenteraadsverkiezingen bemachtigde voor het eerst een SGP-vrouw een zetel. Dat gebeurde in Vlissingen.

Real Madrid zonder Marcelo door hamstringblessure

Real Madrid mist Marcelo in het duel tegen Borussia Dortmund in de kwartfinale van de Champions League. De Braziliaan heeft een scheurtje in zijn linkerhamstring. Real Madrid meldt niet hoelang de 25-jarige linksback precies uit de roulatie is, maar waarschijnlijk moet hij enkele weken toekijken.

Marcelo is een vaste waarde bij de Madrilenen. In 33 officiële wedstrijden scoorde hij een keer. Trainer Carlo Ancelotti kan ook niet over verdediger Alvaro Arbeloa beschikken vanwege een knieblessure.

Real Madrid neemt het woensdag in Santiago Bernabéu op tegen de Duitsers. De return is over een week in Dortmund.

Lodeweges op de vlucht voor Cambuur-fans

Een groep van tweehonderd supporters heeft dinsdag de training van SC Cambuur verstoord. Ze wilden het trainingsveld op en scandeerden termen als 'NSB'er' en 'verrader' richting trainer Dwight Lodeweges, meldt de NOS.

Zo'n dertig man drong zelfs het stadion binnen via de hoofdingang. Lodeweges vluchtte uit veiligheidsoverwegingen naar binnen. De in Canada geboren oefenmeester maakte maandag bekend dat hij na dit seizoen overstapt naar de Friese rivaal sc Heerenveen. De fans van Cambuur reageerden furieus en zegden meteen het vertrouwen op in Lodeweges.

Bij Cambuur stond dinsdagochtend een besloten training op het programma. Toch verzamelden de supporters zich rondom het complex van de club. Ze wisten een hek te forceren, maar kwamen niet langs een tweede. Er werden vervolgens leuzen gescandeerd richting Lodeweges.

[vid] Cameron Diaz en Jason Segel in Sex Tape-trailer

Er is een trailer van de film Sex Tape uitgebracht. Een red band trailer wel te verstaan. En Cameron Diaz vertolkt een van de hoofdrollen in de film. Dat belooft wat!

Helaas blijft het bij een belofte, want er valt weinig meer te zien dan de blonde schone eerder bloot heeft gegeven in haar films. Maar goed, de preutse Amerikanen dicteren en misschien is het vaag kunnen zien van tepels door een wit, semi-doorschijnend shirtje daar al heel wat.

De film gaat trouwens over een stel (gespeeld door Jason Segel en Camerion Diaz) dat een sekstape opneemt en deze per ongeluk onder hun bekenden verspreidt. Vervolgens proberen ze er alles aan te doen om de schade te beperken en daarbij lijkt de sekstape zelf dus vooral een MacGuffin te zijn.

Sex Tape draait vanaf 7 augustus op jouw computer in de bioscoop.

Ik schrijf mijn columns naakt

Ik schrijf mijn columns naakt. Ik doe lekker de verwarming aan, hang een papiertje over de webcam tegen ongewenste gluurders en trek al mijn kleren uit. Met een lekkere kop koffie naast me zit ik echt klaar voor het schrijven. Toen ik hier net begon, zo’n vijf jaar geleden, schreef ik nog met al mijn kleding aan. Ik merkte het ook aan de tekst: om de clou heendraaien, poëtisch gezeik, onnodig spelen met het perspectief zodat de puzzels centraal stonden, in plaats van de boodschap. Bij FOK! werkt dat niet. Jij reageert vanuit je onderbuik, dus ik geef mij ook bloot in de columns.

Samsom: illegaliteit blijft legaal

Het wetsvoorstel om illegaliteit strafbaar te stellen, is van tafel. De PvdA heeft coalitiegenoot VVD weten overhalen het plan te schrappen.

PvdA-leider Diederik Samsom kondigde het schrappen van de wet dinsdag aan. Volgens hem lag het voorstel "ons als een steen op de maag".

Ook de belabberde verkiezingsuitslag en de nog slechtere peilingen, waarin de PvdA nog krap meer zetels scoort dan de Partij voor Witte Straatverlichting, de Groep Groener Gras en de Lijst Legaliseer Overvallen, zal als een steen op de maag liggen.

Samsom: straffen illegaliteit is van tafel
Goed gedaan ouwe. Weer een punt uit het regeerakkoord van tafel (Foto: ANP)

Ook Microsoft ziet Shenmue 3 wel zitten

Het lijkt er bijna op of het succes van PlayStation 4 en xbox One gaat afhangen van een mogelijke Shenmue 3-release. Eerst meldde Sony nog dat ze serieus naar de mogelijkheden kijken, maar nu laat ook Phil Spencer de naam vallen tijdens een interview met Polygon.

Blijkbaar is er meer aan de hand dan wij weten, want Shenmue 3 heeft sinds tijden niet meer zo in de belangstelling gestaan als de laatste tijd. Was het eerst Adam Boyes van Sony die vertelde dat ze de game van Yu Suzuki graag willen uitbrengen. Gooit het kersverse hoofd van de Xbox-afdeling bij Microsoft, Phil Spencer, nog eens extra olie op het vuur, door de game ook te noemen tijdens een interview met Polygon.

Volgens Spencer is het verzoek: om Shenmue 3 uit te brengen op een Xbox-console, namelijk één van de grootste verzoeken die ze krijgen van Xbox-eigenaren. "The big Shenmue contingency, maar de game heeft zeker mijn interesse gewekt," aldus een lachende Spencer.

Shenmue 3 Xbox One

Di-rect hoeft geen gillende meisjes meer

Di-rect moet het tegenwoordig doen met een kleiner publiek, maar ziet dat niet als nadeel. De fans zijn namelijk wel diverser geworden, zegt toetsenist Vince van Reeken, die zich in 2009 aansloot bij de Nederlandse band nadat frontman Tim Akkerman voor solosucces besloot te gaan.

"Ik denk dat we nu een diverser publiek trekken dan in de tijd dat Tim nog zanger was", zegt Van Reeken dinsdag in het AD. "Een kleiner publiek wellicht, maar wel een publiek dat honderd procent voor de muziek komt."

De toetsenist vindt het niet erg dat de tijd van gillende meisjes voorbij is voor Di-rect. "Nu zijn we wat ouder en hebben we andere prioriteiten." Vrijdag verschijnt het nieuwe album van de band, Daydreams in a Blackout.

Nieuwe poging voor Nederlands-Duitse grensexpress

Het stilgezette grenstreinproject tussen Hengelo en het Duitse Bad Bentheim wordt wellicht weer tot leven gewekt. De bedoeling is dat de Grensland Express over drie jaar van Hengelo via Osnabrück tot Bielefeld rijdt. De hoop is dat door de uitbreiding van het traject dagelijks 750 mensen de regionale trein pakken, zo maakte de gemeente Bad Bentheim bekend.

Wel moet de financiering nog rondkomen, laat een woordvoerder van het ministerie van economische zaken van de deelstaat Nedersaksen weten. Aan de Nederlandse kant zijn de provincie Overijssel en de regio Twente bij de financiering betrokken en aan de Duitse kant zouden de deelstaten Noordrijn-Westfalen en Nedersaksen een bijdrage moeten leveren.

De oude Grensland Express van Hengelo via Oldenzaal naar Bad Bentheim reed in december voor de laatste keer, omdat de lijn niet voldoende opbracht. Dagelijks pakten zo'n 250 mensen de trein, terwijl er zeshonderd nodig waren om de lijn rendabel te krijgen.

Overheden moeten sowieso een financiële bijdrage leveren. "Lokaal transport is altijd met subsidies verbonden", licht burgemeester Volker Pannen van Bad Bentheim toe. Pannen hoort bij de groep Nederlandse en Duitse politici die het initiatief hebben genomen de regionale grenstrein weer leven in te blazen.

Welk bedrijf de trein gaat exploiteren staat nog niet vast. Een woordvoerder van vervoerder Syntus, die de oude Grensland Express exploiteerde, verklaarde dat nog niet vaststaat in hoeverre het bedrijf wordt betrokken bij de nieuwe poging. De openbare aanbestedingsprocedure wordt eind april gehouden. De trein zou vanaf december 2017 zeker vijftien jaar moeten gaan rijden.

Grensland Express
De Grensland Express zoals deze van december 2010 tot december 2013 reed tussen Hengelo en Bad Bentheim

[upd] Vuilniswagen neemt flits-kliko mee

De vuilnisophalers in Deventer zijn wel heel erg fanatiek. Tijdens het ophalen van de vuilnis, hebben zij een flitsvuilnisbak meegenomen.

Iedereen kent het wel. Je denkt dat het een gewone vuilnisbak is. Je rijdt er net iets te hard langs en *FLITS!*, je staat op de foto. Enkele dagen later valt er dan geheid post uit Leeuwarden op de deurmat.

De vuilnisophalers hebben dan ook een goede daad verricht. Het ding raakte onherstelbaar beschadigd. De schade bedraagt maar liefst een halve ton. En wie mag dat weer gaan ophoesten? De gewone man natuurlijk!

De politie verzekert ons dat het geen 1-aprilgrap is. Verder hebben we er sowieso geen flikker aan, want de flitsgestapo heeft inmiddels een nieuwe flitsbak aan de weg gezet. De bonnenschrijvers kijken of ze een dergelijke blunder in de toekomst kunnen voorkomen.

Update 12.26 uur:
RTV Oost meldt inmiddels dat het hier wél om een 1-aprilgrap gaat. Helaas. Maar toch, kudos voor dezen leuken garp!

Opnieuw streep door motorevenement

Opnieuw heeft een gemeente een motorevenement geschrapt vanwege de angst voor mogelijke ongeregeldheden tussen rivaliserende motorclubs. De gemeente Veldhoven heeft een streep gezet door de Motordag Zilst, die op 20 april zou worden gehouden.

De afgelasting volgt na 'goed overleg' tussen de organisatie en de gemeente, zo staat in een verklaring. Volgens een rapport van de politie zou de risico op 'eventuele escalatie' te groot zijn. Zowel de organisatie als de gemeente hoopt dat het Brabantse evenement op een later moment wel door kan gaan.

Vorige week trokken de gemeenten Laarbeek en Valkenswaard al de vergunningen in van twee evenementen na negatieve adviezen van de politie. Sinds de komst van Hells Angels-rivaal Bandidos naar Nederland zijn de spanningen toegenomen. Zo werd een aanslag gepleegd op het huis van de voormalig vicepresident van de Hells Angels, die nu voorzitter is van de Bandidos, en werd een poging gedaan het clubhuis van de nieuwkomers in Heerhugowaard in brand te steken.

Resultaten stamcelonderzoek vervalst

De resultaten van een onderzoek naar stamcellen die in januari in het wetenschappelijke vakblad Nature verschenen zijn vervalst. Dat heeft het Japanse laboratorium waar het onderzoek werd uitgevoerd dinsdag bekendgemaakt.

Volgens het Riken Center for Development Biology heeft de hoofdonderzoeker afbeeldingen van dna-ketens gemanipuleerd of vervalst. De drie andere onderzoekers krijgen ook de wind van voren van het onderzoekscentrum, omdat ze de onderzoeksresultaten niet grondig genoeg hebben gecontroleerd.

Het onderzoek werd als baanbrekend gezien omdat het ging om een nieuwe manier om stamcellen te kweken. In plaats van stamcellen uit dieren of uit foetussen te halen probeerden de onderzoekers gewone menselijke cellen in stamcellen te veranderen. Als dit lukt zou er geen risico meer bestaan dat het lichaam van een potentiële patiënt de stamcellen afwijst.

Hoofdonderzoeker Haruko Obokata weerspreekt de aantijgingen van de commissie die haar resultaten onderzocht. "Ik was woedend en geschokt door het rapport van de commissie", reageerde de wetenschapper. "Ik kan de bevindingen niet accepteren en teken binnen enkele dagen beroep aan."

De hoop is dat stamcellen in de toekomst kunnen worden gebruikt om chronische ziektes zoals parkinson en alzheimer te genezen.

'Woningverkoop neemt flinke sprong'

De verkoop van woningen heeft ook in maart weer een flinke sprong gemaakt. Het aantal huizen dat van eigenaar verwisselde, ging vorige maand over de kop in vergelijking met een jaar geleden. Pakweg 14.500 woningen verwisselden van eigenaar, zo blijkt dinsdag uit een indicatie van de woningmarkt van Makelaarsland, op basis van eigen cijfers.

Ook in de eerste drie maanden van het jaar vertoont de verkoop van woningen een opwaartse lijn, stelt Makelaarsland. Tussen januari en maart werden veertigduizend huizen verkocht, eveneens twee keer zo veel als in het eerste kwartaal van 2013. Daarmee laat de woningmarkt al zes maanden een 'duidelijke opmars' zien.

Vooral in populaire gebieden kiezen mensen die een huis zoeken er steeds sneller voor om een huis te kopen, stelt directeur Jeroen Stoop. "Amsterdam en Utrecht zijn voorbeelden van populaire steden waar potentiële kopers hun aankoop niet langer uitstellen", ziet hij. "Het vertrouwen is fors toegenomen en kopers willen prijsstijgingen voorblijven."

De cijfers van Makelaarsland sluiten aan bij gegevens die het Kadaster twee weken geleden presenteerde, hoewel de verkoop in het kadastraal register minder snel stijgt. Het Kadaster registreerde in februari ruim tienduizend verkopen in februari, ruim een kwart meer dan in dezelfde maand van vorig jaar.

Toch is de woningmarkt alles behalve hersteld, bleek onlangs uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. De prijs van een gemiddelde woning lag in februari nog meer dan twintig procent onder het niveau van augustus 2008. Dat was het moment dat de Nederlandse huizenmarkt zijn piek bereikte.

Ook Frijns rijdt eerste vrije training Bahrein

Tjdens de eerste vrije training voor de Grand Prix van Bahrein zullen twee Nederlanders in actie gaan komen. Nadat gisteren al bekend werd dat Giedo van der Garde in de Sauber zal stappen liet Caterham vandaag weten dat Robin Frijns meters zal mogen gaan maken.

Het rijden van Frijns betekent wel extra werk voor Caterham, want de Nederlander zal voor de gelegenheid uit gaan komen in een oranje bolide die na de eerste sessie weer groen gekleurd zal moeten gaan worden. Daarnaast zal hij volgende week tijdens de eerste collectieve test in Bahrein een van beide dagen gaan rijden. Eerder kwam de World Series by Renault-kampioen van 2012 tijdens de wintertests al enkele dagen in actie.

Gazprom schrapt aardgaskorting voor OekraÔne

Gazprom heeft dinsdag de prijs die Oekraïne voor aardgas moet betalen met ruim veertig procent verhoogd. De prijsverhoging is het gevolg van het schrappen van de korting die de vorige Oekraïense regering overeen was gekomen met de Russische energiegigant.

Gazprom voerde de korting in nadat de verdreven president Viktor Janoekovitsj had afgezien van een samenwerkingsovereenkomst met de Europese Unie. Janoekovitsj nam twee maanden later de benen na hevige antiregeringsprotesten, die aan tientallen mensen het leven kostten.

De directeur van Gazprom maakte begin vorige maand al bekend dat de korting op 1 april zou aflopen. Oekraïne betaalde de afgelopen maanden omgerekend 195 euro per duizend kubieke meter gas. Dat wordt nu bijna 280 euro.

Tunesische agenten veroordeeld voor verkrachting

Twee Tunesische agenten zijn maandagavond tot zeven jaar celstraf veroordeeld wegens verkrachting. Een derde agent kreeg twee jaar omdat hij de verloofde van het slachtoffer had gedwongen geld op te nemen en af te staan. De zaak leidde tot veel ophef in Tunesië omdat de autoriteiten in eerste instantie de vrouw wilden aanklagen wegens immoreel gedrag.

De agenten kwamen de vrouw en haar verloofde in september 2012 tegen. Twee van hen verkrachtten de vrouw, terwijl de derde de verloofde in bedwang hield. Na de verkrachting dwongen de agenten de man om geld te pinnen.

In eerste instantie werd de vrouw in staat van beschuldiging gesteld wegens het schenden van de Tunesische zedenwetten. Dit leidde echter tot protestacties en uiteindelijk werd de aanklacht ingetrokken. De vrouw schreef een boek over haar relaas.

Ondanks de veroordeling was de advocaat van de vrouw allesbehalve tevreden. Hij vindt de straf veel te laag. "Het is schandalig. Ze ontkenden alles. Ze hadden zelfs het gore lef om te zeggen dat zij hen probeerde te versieren."

Autodief overleeft duik in Amstel niet

De autodief die maandagmiddag met een kort daarvoor gestolen auto de Amstel inreed, heeft het ongeluk niet overleefd. De 18-jarige Amsterdammer overleed maandag in een ziekenhuis, meldt de politie.

De man dacht zijn slag te slaan op de Ouderkerkerdijk toen de eigenaar van de auto eventjes bij zijn voertuig wegliep. Hij kwam echter niet ver. Even verderop belandde hij door nog onbekende oorzaak ondersteboven in de Amstel.

Agenten in burger probeerden de man te redden maar dat lukte niet direct. Eenmaal aan de kant is de dief nog gereanimeerd.

Zuid-Korea vindt drone bij zeegrens

Een onbemand vliegtuig is maandag neergestort op een Zuid-Koreaans eiland, vlak bij de zeegrens met Noord-Korea. Dat meldt het Zuid-Koreaanse persbureau Yonhap. Noord-Korea maakte maandag op het allerlaatste moment bekend een militaire oefening te houden en vuurde artilleriegranaten en raketten af over de maritieme grens met Zuid-Korea. Seoul schoot terug.

De drone werd gevonden op het eiland Baengnyeong, even ten zuiden van de zeegrens tussen de twee landen. Op dat moment waren de wederzijdse beschietingen net voorbij. Wanneer het onbemande toestel precies neerstortte is nog onduidelijk.

De inlichtingendiensten hebben de drone uit elkaar gehaald om te achterhalen van wie hij is. Volgens een bron bevat het vliegtuigje zowel Japanse als Chinese onderdelen en was het uitgerust met een kleine camera. "Aangezien er momenteel een grondige analyse wordt uitgevoerd kunnen we niet zeggen welk land deze drone heeft gemaakt", aldus de bron. "Maar het is mogelijk dat hij uit Noord-Korea komt."

Marokkaanse ouders: 'Help ons!'

Ouders van kinderen van Marokkaanse origine staan machteloos als het gaat om criminaliteit en schooluitval van hun agressieve en criminele kinderen. De ouders zitten volgens het Landelijk Beraad Marokkanen met de handen in het haar en zijn niet opgewassen tegen hun kinderen. Ze hebben volgens het beraad dringend hulp nodig om de jongeren weer in het gareel te krijgen.

"Het is al vijf over twaalf. We zien het gruwelijk mis gaan in de samenleving zo lang de werkelijke problemen niet worden benoemd", zegt woordvoerder Brahim Bourzik in een interview met het ANP naar aanleiding van de gebeurtenissen in Deurne.

Het Landelijk Beraad Marokkanen neemt "100 procent afstand" van de tegendemonstratie die jongeren uit Eindhoven dit weekeinde in Deurne hielden, waarin zij pleitten voor een harde aanpak van de slachtoffers van de laffe overval.

'Marokkaanse ouders staan machteloos'
'Marokkaanse ouders staan machteloos' (Foto: ANP)

3,3 miljard voor Zuckerberg, ondanks dollar loon

Oprichter en topman van Facebook Mark Zuckerberg heeft vorig jaar 3,3 miljard dollar (2,4 miljard euro) verdiend door het uitoefenen van aandelenopties. De boekwinst zadelde de multimiljardair op met een flinke belastingaanslag, ondanks dat hij voor het eerst maar één dollar loon kreeg uitbetaald. Dat blijkt uit maandagavond bij beurstoezichthouder SEC gedeponeerde documenten.

Zuckerberg oefende in 2013 zestig miljoen aandelenopties uit tegen een prijs van zes dollarcent. In december verkocht hij vervolgens 41,35 miljoen aandelen tegen een prijs van 55,05 dollar, om zijn hoge belastingaanslag op de optiewinst te kunnen voldoen. In 2012 verdiende hij op papier 2,3 miljard dollar met het uitoefenen van aandelenopties. De topman heeft nu geen aandelenopties meer over.

De oprichter van het sociale netwerk heeft nu 426,3 miljoen aandelen Facebook in bezit, die momenteel 25,7 miljard dollar waard zijn. De aandelenwaarde is meer dan verdubbeld afgelopen jaar. Facebook is door beleggers beloond omdat het bedrijf inmiddels geld weet te verdienen op advertenties op mobiele apparaten. Bij de beursgang in 2012 waren er nog twijfels of het bedrijf daarin zou slagen.

Een jaar geleden werd bekend dat Zuckerberg zijn salaris had verlaagd van 750 duizend tot één dollar per jaar. Hij volgde hiermee andere topbestuurders van grote bedrijven zoals Larry Page van Google en Steve Jobs van Apple. De topmannen kiezen voor het symbolische salaris omdat zij toch al veel geld verdienen met hun aandelen.

Zuckerberg leverde naast zijn salaris ook nog declaraties in, grotendeels voor vluchten met privéjets. De vergoeding kwam met ruim 653 duizend dollar wel twee derde lager uit dan de twee miljoen dollar in 2012.

Naar schatting zal het nog enkele miljoenen jaren duren voordat de oprichter van FOK.nl 3,3 miljard te besteden heeft.

Vitesse door met Qazaishvili en Ibarra

Vitesse heeft de opties in de contracten van Valeri Qazaishvili en Renato Ibarra gelicht. De Ecuadoraanse aanvaller Ibarra blijft nog twee jaar verbonden aan de Arnhemse club. Het contract van de Georgische middenvelder wordt met een jaar verlengd.

"Met Qazaishvili zijn wij nu bezig om een langdurig contract af te sluiten. Renato en Vako zijn beide twee talentvolle spelers", zegt technisch directeur Mohammed Allach dinsdag op de clubsite.

Vitesse is nog in gesprek met Davy Pröpper en Mike Havenaar over een langer verblijf. De aflopende verbintenissen van Frank van der Struijk, Wimilio Vink en Marko Meerits worden niet verlengd.

De huurcontracten van Patrick van Aanholt, Lucas Piazon, Bertrand Traore en Christian Atsu lopen aan het einde van het seizoen af. De vier spelers worden gehuurd van Chelsea. Hoe hun toekomst eruitziet, is niet duidelijk.

Kibet skipt marathon op EK Atletiek

Hilda Kibet zal deze zomer niet deelnemen aan de marathon tijdens de Europese kampioenschappen atletiek in Zürich. De Castricumse geeft aan dat ze nog niet klaar voor is. Dat zegt ze in een interview met de atletieksite Losse Veter.

Kibet heeft afgelopen jaar twee keer onder de limiet voor het EK gelopen, maar ze is niet tevreden over haar vorm. "Heel november en december heb ik niet getraind. Ik heb geleidelijk opgebouwd en de vorm is gegroeid, maar ik ben er nog niet. Eerst wil ik de tijd nemen om terug te komen op niveau, zonder meteen weer oververmoeid te raken."

De kans is groot dat Nederland nu niet met een vrouwenteam aan de start van van het EK kan verschijnen. Miranda Boonstra en Andrea Deelstra hebben zich ook gekwalificeerd voor de marathon, maar een derde loopster is nodig om het team te completeren. Het EK heeft plaats van 12 t/m 17 augustus in Zürich. 

Cavendish laat Driedaagse De Panne lopen

Mark Cavendish gaat dinsdag niet van start in de Driedaagse De Panne-Koksijde. De Britse kampioen is nog niet hersteld van de buikgriep die hij opliep in Milaan-San Remo. Dat meldt zijn ploeg Omega Pharma-Quick-Step.

"Ik ben erg teleurgesteld", laat Cavendish weten. "Zondag voelde ik me beter en kon ik goed trainen, maar zondagavond was ik opnieuw ziek en kreeg ik diarree. Ik besloot toch af te reizen naar deze koers in de hoop dat de situatie zou verbeteren. Maar ik begon met overgeven en bleef diarree houden."

De ploeggenoot van Niki Terpstra had zijn zinnen gezet op dagsucces in de Driedaagse De Panne, maar keert nu terug naar huis. Zijn wedstrijdprogramma wordt de komende dagen opnieuw bekeken.

Terpstra doet wel mee aan de Belgische koers. De Noord-Hollander werd vorig jaar derde in het eindklassement.

Van de Looi accepteert duel schorsing niet

FC Groningen-trainer Erwin van de Looi is niet akkoord gegaan met het voorstel van de aanklager betaald voetbal om hem voor een duel te schorsen. Dat meldt Groningen dinsdag. De 42-jarige oefenmeester had tot 10.00 uur om te reageren op het voorstel.

Van de Looi werd zaterdag tijdens de 3-2 zege op PSV naar de tribune verwezen vanwege herhaaldelijke aanmerkingen op de arbitrage. Op advies van vierde official Allard Lindhout stuurde scheidsrechter Tom van Sichem hem kort voor rust weg.

Nu Van de Looi het voorstel heeft verworpen, wordt de kwestie voorgelegd aan de tuchtcommissie van de KNVB. Die behandelt de zaak normaal gesproken donderdag.

Koops stopt als bondscoach schaatsploeg

Arie Koops stopt als bondscoach van de Nederlandse schaatsers. De Zuid-Hollander wil zich weer volledig focussen op zijn functie van directeur sport, meldt schaatsbond KNSB dinsdag. Koops was sinds 2011 verantwoordelijk voor de ploegenachtervolging, nadat Theo de Rooij zich had teruggetrokken.

Koops won op de Spelen van Sochi zowel met de mannen als vrouwen goud. Er was echter ook kritiek op zijn functioneren. Vlak voor de olympische finale trok reserverijder Jorrit Bergsma zich terug uit onvrede over het beleid van Koops.

"Ik ben enorm blij met de successen tijdens de Spelen in Sochi", zegt Koops, die op verzoek van de coaches Jac Orie, Gerard Kemkers en Jan van Veen werd aangesteld. "Nadat het zowel in Turijn als in Vancouver niet lukte olympisch goud op de ploegenachtervolging te pakken, terwijl we wel jaar-in-jaar-uit wereldkampioen op dit onderdeel werden, hebben we het in de aanloop naar Sochi anders aangepakt."

"En met succes, want Team Nederland werd zowel bij de dames als heren olympisch kampioen en daarvoor wil ik op deze plaats iedereen bedanken voor de samenwerking", besluit Koops.

De KNSB gaat de komende maanden op zoek naar een nieuwe bondscoach. Koops hoopt zijn opvolger voor de start van het nieuwe seizoen te presenteren.

Simeone verwacht ijzersterk Barcelona

Vanavond zal Atletico Madrid proberen een stap te zetten naar de halve finales van de Champions League. Ze worden door Barcelona in het Camp Nou ontvangen voor de kwartfinales. De ploeg speelde voor het laatst in de kwartfinale van de Champions League in 1997 tegen Ajax.

Atletico Madrid-coach Diego Simeone verwacht dat zijn ploeg dinsdag op het beste FC Barcelona tot nu toe stuit. "Daar is geen twijfel over", zei de Argentijn, vooruitkijkend op het duel in Camp Nou in de kwartfinale van de Champions League. "Deze wedstrijd wordt heel belangrijk."

De drie eerdere ontmoetingen tussen Atletico en Barcelona eindigden dit seizoen in een remise. Beide ploegen zijn in een nek-aan-nekrace verwikkeld in de strijd om de Spaanse titel. De Madrilenen zijn momenteel koploper, maar hebben slechts een punt meer dan de Catalanen. "Als we zeggen dat wij de favoriet zijn, zijn we arrogant", stelt Simeone. "Maar als we zeggen dat zij de favoriet zijn, doen we onszelf tekort."

Simeone verheugde zich ook het duel tussen Diego Costa en Lionel Messi. Het is echter de vraag of Costa kan spelen, aangezien hij maandagavond de training met een dijbeenblessure verliet. De tot Spanjaard genaturaliseerde Braziliaan scoorde dit seizoen al 33 keer, terwijl Messi op een totaal van 36 staat.

"We gaan een duel zien tussen twee spelers die geweldig in vorm zijn", liet Simeone eerder nog weten. "Messi bewijst dat de twee maanden rust die hij heeft gehad zeer goed waren met het oog op het WK. Dat is goed nieuws voor ons, voor Argentinië."

Favoriete Pennetta verliest in eerste ronde

Favoriete Flavia Pennetta is maandag al in de eerste ronde van het WTA-toernooi in Monterrey uitgeschakeld. De als eerste geplaatste Italiaanse verloor op het Mexicaanse hardcourt met 7-5 en 6-2 van Kimiko Date-Krumm. De 43-jarige Japanse wist de opslagbeurt van haar tegenstander in de een uur en tien minuten durende partij vijf keer te breken.

De vroege aftocht van de 32-jarige Pennetta is opvallend. De nummer twaalf van de wereldranglijst won een kleine drie weken geleden nog het hoog aangeschreven toernooi van Indian Wells.

Dubbelvergunning voor verblijf en arbeid

Buitenlanders die naar Nederland komen om hier langer dan 3 maanden te werken, krijgen met onmiddellijke ingang een gecombineerde vergunning voor verblijf en arbeid (GVVA). Dat laat het ministerie van Veiligheid en Justitie weten.

"Ze hoeven niet langer een aparte aanvraag in te dienen bij de Immigratie en Naturalisatiedienst (IND) voor een verblijfsvergunning en bij het UWV voor een tewerkstellingsvergunning. Ze kunnen nu volstaan metéén procedure bij de IND."

De gecombineerde vergunning is bedoeld voor mensen van buiten de EU.

Zorgen ouders meegenomen in Radboud

Het Radboud UMC in Nijmegen voert een kinderalarmsysteem in waarbij signalen op rood gaan als ouders van een ziek kind zich ernstige zorgen maken. Ook als er volgens medische gegevens geen reden is tot zorg worden de zorgen van de ouders niet terzijde geschoven, meldt het ziekenhuis dinsdag.

Artsen en verpleegkundigen kunnen het ook zelf aangeven als ze aanvoelen dat iets niet pluis is. Er wordt dan een rood vlaggetje aangevinkt, waardoor alle verplegers en artsen weten dat een kind extra in de gaten moet worden gehouden.

Ouders blijken volgens het ziekenhuis goed in staat om te voorspellen of er iets ernstigs aan de hand is. "Hun inbreng is belangrijk omdat zij als geen ander weten wanneer hun kind zich anders gedraagt dan normaal", schrijft het ziekenhuis.

Het ziekenhuis begon drie jaar geleden al met een kinderalarmsysteem dat alleen uitgaat van medische gegevens. Als bijvoorbeeld de hartslag, bloeddruk of ademhaling te ver afwijken gaat het signaal op rood. Dit systeem heeft zijn waarde volgens het ziekenhuis inmiddels bewezen. Zeventig procent van de kinderen die op de intensive care belanden was al aangemerkt als risicovol, zegt een woordvoerder. Om dat percentage hoger te krijgen worden de zorgen van ouders meegenomen.

Het ziekenhuis erkent dat vrijwel alle ouders die met hun kind op het ziekenhuis komen bezorgd zijn. "Maar we gaan natuurlijk niet ieder kind met een rode vlag aanmerken, dan heeft het geen zin meer. We gaan na of ouders aangeven of er echt iets anders is dan anders."

Britt Dekker en Peterrr J. Rens: kijk zaterdag sterren springen

De opgewekte blondine Britt Dekker denkt na over hoe zij zaterdagavond tv kijkend Nederland aan de buis flatscreen gekluisterd gaat houden in Sterren Springen. De stevige kletskous roemt haar minieme waterverplaatsing.

Tijdens het oefenen van de vijfmeterplank ontdekte zij namelijk dat ze weinig golfslag teweeg bracht bij het betreden van het wateroppervlak. Haar doel is nu om vanaf de zevenmeterplank met 'een klein plonsje' zoveel mogelijk punten te pakken. Hoe ze de natuurwetten wil gaan omzeilen weet ze nog niet.

Een andere kandidaat is ouwe snoeper Peter Jan Rens. Die is nog bezig hoe hij zijn hoogtevrees moet overwinnen. Een vijf of zeven meter hoge duikplank is immers andere koek dan het bestijgen van een vrouwspersoon.

[NBA] San Antonio vestigt clubrecord

San Antonio Spurs heeft met de achttiende zege op rij een clubrecord verbroken in de NBA . De Spurs waren maandag met 103-77 te sterk voor Indiana Pacers, dat daarmee de koppositie in de Eastern Conference verspeelde aan Miami Heat. San Antonio-speler Tony Parker was met 22 punten de grote man in Indianapolis.

De titelhouder uit Miami won in eigen huis met 93-83 van Toronto Raptors. LeBron James was goed voor 32 punten en Chris Bosh voegde er daar achttien aan toe. Dwyane Wade ontbrak door een hamstringblessure.

Overige uitslagen
Charlotte - Washington 100-94
Atlanta - Philadelphia 103-95
Detroit - Milwaukee 116-111
Chicago - Boston 94-80
Minnesota - LA Clippers 104-114
New Orleans - Sacramento 97-102
Denver - Memphis 92-94
Utah - New York 83-92

Werk aan WK-stadion S„o Paulo stilgelegd

Braziliaanse autoriteiten hebben de bouw van het WK-stadion in São Paulo stilgelegd, nadat daar zaterdag een bouwvakker is omgekomen. Het bouwbedrijf moet van de arbeidsinspectie extra veiligheidsmaatregelen treffen. In het Itaquerao Stadion wordt op 12 juni de openingswedstrijd tussen Brazilië en Kroatië gespeeld.

De 23-jarige bouwvakker viel zaterdag van acht meter naar beneden toen hij stoeltjes aan het plaatsen was. Kort na aankomst in het ziekenhuis overleed hij. Het tragische incident komt vier maanden nadat twee medewerkers bij hetzelfde stadion om het leven kwamen toen een bouwkraan omviel.

De oplevering van het stadion liep daardoor al flinke vertraging op. De bedoeling was nu dat half mei alles klaar zou zijn, maar onbekend is of dit schema door het dodelijke ongeluk van zaterdag moet worden aangepast.

Basken en Spanjaarden lachen om hun problemen

Nog maar 3 jaar nadat de Baskische terreurbeweging ETA de wapens heeft neergelegd, lachen bioscoopgangers massaal om een film waarin de vaak problematische relatie tussen Spanjaarden en Basken op de hak wordt genomen. In de eerste drie weken heeft Ocho Appelidos Vascos (Acht Baskische Achternamen) al 16 miljoen euro opgebracht, een zeldzaam goed resultaat.

De hoofdpersoon Rafa komt uit Sevilla, maar doet alsof hij van Baskische komaf is om acceptabel te zijn voor de familie van zijn grote liefde Amaia. Hij worstelt met de Baskische taal en komt in aanraking met militante separatisten. Dat leidt tot hilarische situaties, inclusief grappen over bomaanslagen. Zowel in Baskenland als in de rest van Spanje is de film van regisseur Emilio Martínez Lázaro een groot succes.

"Het is heel gezond dat we om onszelf kunnen lachen", zei voorzitter van de Spaanse Film Academie Enrique González Macho in een tv-interview.

Basken en Spanjaarden lachen om hun problemen
Basken en Spanjaarden lachen om hun problemen (Foto: ANP)

Britse sniper doodt zes Taliban met ťťn kogel

Een scherpschutter van het Britse leger heeft vorig jaar zes Talibanstrijders gedood met een enkele kogel. Dat heeft het ministerie van defensie bekendgemaakt, meldt de Britse krant The Guardian dinsdag.

De militair raakte van negenhonderd meter afstand de ontsteking van een bomvest van een van de zes, dat vervolgens explodeerde. Het incident vond in december plaats, maar werd nu pas bekendgemaakt.

Volgens het Britse ministerie heeft de scherpschutter met het uitzonderlijke schot niet een, maar twee zelfmoordaanslagen voorkomen. In de buurt van de plek waar de zes Taliban omkwamen werd namelijk nog een bomvest gevonden.

PvdA: Rookverbod telt ook bij volledige afzuiging rook

Ook als nieuwe systemen op de markt komen die sigarettenrook volledig afzuigen blijft het rookverbod van kracht. Dat schrijft staatssecretaris van Volksgezondheid Martin van Rijn (PvdA) in een Kamerbrief.

In een eerder wetsvoorstel werden technische alternatieven voor het rookverbod niet uitgesloten. Dat was gedaan met het oog op de toekomst. Mogelijk dat dan afzuiginstallaties worden ontwikkeld die zo goed werken dat een rookverbod niet meer nodig is om werknemers te beschermen.

Diverse partijen vinden echter dat het voor horecaondernemers glashelder moet zijn dat het rookverbod voor iedereen geldt en dat het blijft. Volgens Van Rijn is het daarnaast niet aannemelijk dat snel een systeem wordt ontwikkeld dat inderdaad alle rook wegfiltert. Daarom schrapt hij de bepaling die uitzonderingen in de toekomst mogelijk zou maken.

Jordania: Vitesse mocht geen kampioen worden

Volgens Merab Jordania mocht Vitesse geen kampioen worden van Chelsea, dat veel spelers verhuurt aan de Arnhemse club en een bevriende eigenaar heeft. De club vreesde sancties van de UEFA als beide clubs in de Champions League zouden spelen vanwege de nauwe banden.

"Ik wil de supporters van Vitesse het echte verhaal vertellen. Ik wilde kampioen van Nederland worden, maar Londen wilde dat uiteindelijk niet", zegt de verbannen oud-eigenaar dinsdag in De Telegraaf.

"Ambitie is prima, maar Vitesse mag niet bij Chelsea in de Champions League komen", legt Jordania uit. De Georgiër vertrok in december bij Vitesse, omdat Alexander Tchigirinsky, een goede vriend van Chelsea-eigenaar Roman Abramovich, de club overnam.

Ook voor trainer Fred Rutten was de eis reden om te vertrekken, stelt de Georgiër, die zich drie jaar niet meer in het stadion of bij de training van Vitesse mag vertonen, nadat hij algemeen directeur Joost de Wit zou hebben bedreigd. Jordania geeft toe dat hij heeft geroepen de vingers van De Wit af te snijden, maar de dreigementen hadden niet zo serieus genomen moeten worden.

Drie hockeyclubs voeren entreegelden in tijdens play-offs

Alleen Oranje Zwart, Kampong en Bloemendaal heffen entreegelden tijdens de play-offs. Bij OZ kost het een tientje om het sportcomplex te betreden voor niet-leden. Hockeyers die aangesloten zijn bij de Eindhovense club of fusiepartner EMHC betalen de helft van dit bedrag.

Kampong en Bloemendaal vragen allebei zes euro voor een zitplaats. Staanplaatsen zijn vrij (en gratis) toegankelijk bij deze clubs. Rotterdam, Amsterdam, Den Bosch, SCHC en Laren vragen helemaal geen entree.

Dispensatie

De KNHB meldt dat het eigenlijk niet toegestaan is om entree te heffen bij wedstrijden. Toch besloot de bond om een uitzondering te maken op deze regel en de deelnemende clubs dispensatie te verlenen, aangezien de play-offs in de afgelopen jaren enorm zijn gegroeid en dit brengt ook veiligheidsrisico’s met zich meebrengt.

Niet alle verenigingen zijn daarvoor uitgerust en moeten extra maatregelen treffen die geld kosten. Doordat de play-offs dit seizoen over twee wedstrijden worden gespeeld, hebben de clubs één wedstrijd minder om gemaakte kosten te dekken. Met deze dispensatie kunnen die kosten deels terugverdiend worden.

'Derde dader Deurne bekend bij Marokkanen'

Een derde dader die zou zijn betrokken bij de overval op juwelier Goldies in Deurne is bekend binnen de Marokkaanse gemeenschap in Eindhoven. Dat zeggen de zus en de vriendin van de 20-jarige Abdel H., een van de twee doodgeschoten overvallers, dinsdag in De Telegraaf.

Het OM sloot zaterdag al niet uit dat er een derde of vierde overvaller was. De derde dader is volgens de 22-jarige zus Saïda en de 18-jarige vriendin Chanel niet in de juwelierszaak geweest. Momenteel zou hij zich schuilhouden. "Wie hij is en wat zijn rol bij de overval was, is mij ook niet bekend. Binnen de Marokkaanse gemeenschap in Eindhoven houdt iedereen de kaken stijf op elkaar over zijn naam", zegt de zus in de krant.

Niemand zou zijn naam willen noemen omdat hij een gevreesd en dominant figuur zou zijn. De zus en vriendin omschrijven de omgekomen H. als 'naïef, goedgelovig en beïnvloedbaar'. Zij zijn ervan overtuigd dat iemand op hem heeft ingepraat om de overval te plegen. "Wat hij heeft gedaan, kan hij nooit zelf hebben bedacht", stelt de vriendin in de krant.

De zus erkent dat haar broer een schuld van enkele duizenden euro's had, maar dat hij net een betaalde baan had gekregen. Daarom vindt ze het niet logisch dat hij een overval pleegde.

Verder zeggen de twee vrouwen dat de waarheid via gedegen onderzoek boven water moet komen. "Als blijkt dat de juweliers echt uit noodweer hebben gehandeld en daarom niet worden vervolgd, zullen we dat respecteren en daar vrede mee hebben. Ondanks alle pijn", zegt de zus.

Nicole Richie krijgt nieuwe realityserie

Nicole Richie krijgt een nieuwe realityshow bij VH1, #Candidly Nicole. Het programma is gebaseerd op de gelijknamige en populaire webserie. De 32-jarige Richie was eerder met haar voormalige hartsvriendin Paris Hilton te zien in realityserie The Simple Life.

Voor #Candidly Nicole wordt inspiratie gehaald uit de tweets van Richie, die onder meer schrijft over haar leven als moeder. Van de serie worden acht afleveringen van een halfuur gemaakt. De eerste uitzending is op 17 juli te zien.

Optreden van Stones tijdens Pinkpop gaat door

Het optreden van de Rolling Stones op Pinkpop op zaterdag 7 juni gaat definitief door. Dat blijkt uit een mededeling op de website van de legendarische Engelse band.

Het optreden van de Stones in Limburg en op vele andere Europese podia stond ter discussie omdat de vriendin van Mick Jagger onlangs zelfmoord pleegde. L'Wren Scott maakte geheel onverwacht op 49-jarige leeftijd een einde aan haar leven, waarna de toernee van de band door Australië en Nieuw-Zeeland werd afgelast. Het eerste optreden bovenaan de lijst op de site is dat in de Noorse hoofdstad Oslo, op 26 mei.

Jagger (70) en Wren waren samen sinds 2001.

Optreden van Stones tijdens Pinkpop gaat door
Optreden van Stones tijdens Pinkpop gaat door (Foto: ANP)

Laatste woorden uit Boeing verkeerd verstaan

De laatste woorden die een luchtverkeersleider uit de cockpit van de vermiste Boeing 777 meekreeg waren "Good night Malaysian three seven zero". Aanvankelijk werd gedacht dat de woorden "all right, good night" waren.

Maleisische autoriteiten onderzoeken of het de piloot of de co-piloot was die de woorden sprak, meldde het ministerie van Transport maandag, aldus de BBC. De daadwerkelijke woorden lijken meer in lijn te liggen met wat een piloot volgens het boekje zou zeggen.

Vlucht MH370 van Malaysia Airlines was onderweg van Kuala Lumpur naar Peking toen het contact rond half 3 's nachts werd verbroken. Sindsdien is van de Boeing 777 niets meer vernomen.

Laatste woorden uit Boeing verkeerd verstaan
Laatste woorden uit Boeing verkeerd verstaan (Foto: ANP)

Stroom aangiftes Belastingdienst weer op gang

De stroom belastingaangiftes die de Belastingdienst via de website binnenkrijgt, leek maandagavond laat weer op gang te komen. Dat liet een woordvoerster van het ministerie van Financiën weten. Door drukte werkte de site maandagavond niet naar behoren.

Mensen die door de storing de aangifte niet voor de deadline van 1 april hebben kunnen indienen mogen rekenen op coulance. De deadline is vanwege de storing twee dagen opgerekt. Aangiften die dinsdag of woensdag binnenkomen, worden behandeld alsof ze op tijd zijn.

De website ondervond door drukte problemen. Veel mensen kregen een foutmelding bij het indienen van de aangifte. De Belastingdienst ontving wel enkele aangiftes, maar duidelijk was dat het niet de gebruikelijke hoeveelheid was.

Stroom aangiftes Belastingdienst weer op gang
Stroom aangiftes Belastingdienst weer op gang (Foto: ANP)

Zuckerberg 'verdient 1 dollar per jaar'

Facebook-topman Mark Zuckerberg heeft sinds vorig jaar een basissalaris van 1 dollar per jaar. Dat blijkt uit een document van de Amerikaanse toezichthouder van effectenbeurzen. In 2012 bedroeg zijn basissalaris nog ruim een half miljoen dollar.

Het salaris van 1 dollar is symbolisch. Vooral topmannen van technologiebedrijven kiezen voor zo'n salaris, omdat ze toch al vermogend zijn en geld verdienen met aandelen in hun eigen onderneming. Wijlen Apple-oprichter Steve Jobs maakte het 1-dollarsalaris populair. Oprichters Larry Page en Sergey Brin van Google hebben ook zo'n symbolisch salaris.

Zuckerberg heeft een geschat vermogen van zo'n 27 miljard dollar en heeft zo'n 20 procent aan Facebookaandelen in handen. Vorig jaar kreeg Zuckerberg een totale compensatie van ruim 600.000 dollar voor onder meer reisvergoeding en beveiliging. Het jaar daarvoor was dat nog een kleine 2 miljoen dollar.

Zuckerberg'verdient 1 dollar per jaar'
Zuckerberg'verdient 1 dollar per jaar' (Foto: ANP)

'CIA voerde wrede verhoren uit'

De Amerikaanse inlichtingendienst CIA voerde jarenlang wrede verhoren uit en misleidde de regering en de bevolking daarover. Details over de ernst van verhoormethoden werden verhuld en de reden om mensen vast te houden werd overdreven. Dat blijkt uit een rapport van de inlichtingencommissie van de Amerikaanse Senaat, meldde de Washington Post dinsdag.

Ook zou de CIA hebben gepronkt met cruciale informatie die gevangenen al hadden afgegeven voordat zij werden onderworpen aan wrede verhoren. Volgens het rapport is er een patroon te zien van ongefundeerde beweringen die ambtenaren van de CIA hebben gebruikt om toestemming te krijgen voor de verhoortechnieken. Die verhoren hebben uiteindelijk weinig tot niets opgeleverd.

'CIA voerde wrede verhoren uit'
'CIA voerde wrede verhoren uit' (Foto: ANP)

GM roept nog eens 1,3 miljoen auto's terug

Het Amerikaanse autoconcern General Motors (GM) heeft maandag nog eens 1,3 miljoen auto's teruggeroepen. De stuurbekrachtiging van de voertuigen kan plotseling uitvallen wegens een technische mankement. Dat liet het bedrijf weten. Het totaal aantal voertuigen dat dit jaar wordt teruggehaald naar de garage komt daarmee op zeker 6 miljoen te liggen.

GM heeft eerder auto's teruggeroepen die tijdens het rijden zomaar uitgeschakeld kunnen worden, waardoor de stuurbekrachtiging, remmen en airbags uitvielen. Het probleem ligt bij de ontsteking en heeft zeker 13 mensen het leven gekost. Het Amerikaanse parlement onderzoekt waarom medewerkers de ongeschikte ontsteking hebben goedgekeurd.

GM roept nog eens 1,3 miljoen auto's terug
GM roept nog eens 1,3 miljoen auto's terug (Foto: ANP)

Dodental natuurramp Washington loopt op

Het dodental van de modderstroom in de Amerikaanse staat Washington is opgelopen tot 27. Er worden nog 22 mensen vermist. Dat meldde een bestuurder van het gebied waar de ramp zich 11 dagen geleden voltrok. Van de doden zijn er 24 geïdentificeerd, berichtte CNN.

Honderden reddingswerkers en honden zoeken nog naar de lichamen van de vermisten en hebben een sprankje hoop dat zij overlevenden tegenkomen. Een torenhoge laag modder en slechte weersomstandigheden maken de zoektocht moeilijker. Er wordt ook gevreesd voor giftige stoffen als propaan, huishoudelijke oplosmiddelen en andere chemicaliën.

Illegale houtkap en hevige regen, met als gevolg een stijging van het grondwaterpeil, zijn genoemd als mogelijke oorzaken voor de ramp bij het plaatsje Oso.

Dodental natuurramp Washington loopt op
Dodental natuurramp Washington loopt op (Foto: ANP)

Winkeliers naar rechter om winkeldiefstal

Winkeliers gaan nog harder optreden tegen winkeldiefstal. Steeds vaker wordt geprobeerd de door de diefstal geleden schade op de winkeldief te verhalen. En als de dief niet wil betalen, dan wordt hij voortaan voor de rechter gesleept. Dat liet Detailhandel Nederland dinsdag weten.

Binnen de branche bestaat een speciale regeling waarmee gedupeerde winkeliers een vergoeding van ten minste 181 euro kunnen claimen bij een winkeldief. De afgelopen 12 maanden is hier in totaal 7634 maal gebruik van gemaakt. Dat is 15 procent meer dan dezelfde periode een jaar eerder, zo blijkt uit cijfers van de brancheorganisatie. De claim komt bovenop een eventuele boete of straf van politie en justitie.

"Het claimbedrag van 181 euro is gebaseerd op de tijd en het geld die een winkelier gemiddeld kwijt is aan het afhandelen van een winkeldiefstal", zegt Jelger Zee, secretaris winkelcriminaliteit bij Detailhandel Nederland. "Als de dief tijdens zijn aanhouding ook nog een lippenstift breekt, kan dat bedrag natuurlijk hoger uitkomen."

De totale schade door winkeldiefstal in Nederland loopt naar schatting in de honderden miljoenen. Vorig jaar werden 43.395 winkeldiefstallen geregistreerd, 2 procent meer dan een jaar eerder. Volgens Zee ligt het werkelijke aantal diefstallen veel hoger. Verhalen van de schade is echter alleen mogelijk als de winkeldief daadwerkelijk in de kraag wordt gevat en er aangifte tegen hem is gedaan.

Kamer neemt afscheid van SP-Kamerlid De Wit

De Tweede Kamer neemt dinsdag afscheid van SP-Kamerlid Jan de Wit. Hij wordt in mei 69 jaar en gaat met pensioen.

Tweede Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg zal de SP-nestor dinsdag toespreken en danken voor zijn zestien dienstjaren. De Wit is van huis uit advocaat kwam in 1998 in de Tweede Kamer. In de drie jaar daarvoor was hij al Eerste Kamerlid voor de SP. In die periode heeft hij zich als Kamerlid voornamelijk bezighouden met sociale zaken en justitie.

Onder het grote publiek verwierf hij vooral bekend als voorzitter van de parlementaire enquêtecommissie die de kredietcrisis onderzocht. In het radioprogramma Tros Kamerbreed noemde hij het voorzitterschap afgelopen zaterdag het hoogtepunt uit zijn carrière als Kamerlid.

De Wit zei het in het radioprogramma echter ook 'buitengewoon zorgwekkend' te vinden dat er nog steeds te weinig met de aanbevelingen van zijn commissie is gedaan. Zo zouden banken nog altijd onvoldoende financiële reserves aanhouden, waardoor het risico bestaat dat ze opnieuw in de problemen kunnen komen. Hij adviseerde zijn collega's in de Kamer daarom de bankensector de komende tijd goed in de gaten te houden.

De SP'er verwierf verder bekendheid met het initiatiefwetsvoorstel dat hij samen met D66 indiende om het verbod op godslastering te schrappen. Ook wist hij eigenhandig de door veel Nederlanders gehate belspelletjes van de televisie te krijgen. Nu de parlementaire enquête is afgerond en het wetsvoorstel over godslastering door de Eerste Kamer is aangenomen, vindt De Wit dat hij met pensioen kan.

De Wit wordt opgevolgd door de 31-jarige jurist Michiel van Nispen. Die wordt woensdag geïnstalleerd als Kamerlid.

Ook op 1 april bestaat er geen Gronings gen

Groningen krijgt een opsteker van de universiteit in de provincie. Er is namelijk door hoogleraar genetica Cisca Wijmenga een gen ontdekt dat verantwoordelijk is voor 'typisch Groningse karaktereigenschappen' als hard werken, zelfstandigheid en ondernemingsgeest. Belangstellenden voor verder onderzoek kunnen zich vanaf dinsdag melden. Klinkt ongeloofwaardig, is het ook.

De universiteit is een van de vele bedrijven en instellingen die de afgelopen weken opmerkelijke persberichten verstuurden. Maar niet alle afzenders zijn even open over hun 1 aprilgrappen. Zo houdt de marketingafdeling van Thuisbezorgd.nl bij hoog en laag vol dat hun idee om vanaf dinsdag eten al te bezorgen voordat mensen honger krijgen en zelf bestellen geen grap is.

Internetprovider XS4ALL lanceert dinsdag een app waarmee dromen kunnen worden bestuurd. Hoe leuk het ook zou zijn, het gaat om een grap. "Ook intern zijn mensen erin getrapt", laat een woordvoerder van de internetprovider weten. "Overigens is de wetenschappelijk onderbouwing van de app wel echt."

In dezelfde categorie 'te mooi om waar te zijn' wil Specsavers vanaf 1 april drones inzetten om bij hoge nood lenzen te bezorgen. Via een app kunnen gebruikers met een druk op de knop een drone bestellen die het pakketje komt afleveren. "Of je nu op het strand, op het terras of op je werk bent, door de inzet van drones kunnen we overal komen."

Ook studenten houden wel van een grapje. De Landelijke Studenten Vakbond stelt voor om een 12 het hoogst haalbare tentamencijfer te maken. Dan heeft een student in het vervolg een 7 nodig voor een voldoende, waardoor er een einde komt aan de zesjescultuur. Op de website van de bond kunnen studenten vanaf 1 april hun cijfers omrekenen naar de nieuwe schaal.

Dan zijn er nog berichten die best plausibel klinken. 'Warm lenteweer zorgt voor record aantal verkopen erotische artikelen', kopt webshop Neckermann. Wie een stimulerend badeendje wil bestellen, kan dat het best dinsdag doen. Zon op de huid zorgt immers voor een verhoogd libido en het belooft een warme 1 april te worden.

Of grappig ogende berichten die redacties in aanloop naar 1 april ontvingen. Zo verving in Apeldoorn de gemeente het staatsieportret van koning Willem-Alexander door een blauwe handtekening van neonletters, gemaakt door een lokale kunstenaar. Het kunstwerk hangt al sinds vorige week, vertelt een verbaasde woordvoerder. "Wij wilden op onze eigen manier een eerbetoon aan de koning brengen."

CuraÁao kan strijd tegen criminaliteit niet aan

Het gaat niet goed met de bestrijding van de zware criminaliteit op Curaçao. Bijna een jaar na de moord op politicus Helmin Wiels lijkt het Korps Politie Curaçao (KPC) geen vat te krijgen op de georganiseerde criminaliteit op het eiland. Om die reden heeft de Curaçaose minister van Justitie, Nelson Navarro, in Den Haag om hulp gevraagd aan minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD).

Volgens Navarro wordt Curaçao gedestabiliseerd door de georganiseerde misdaad. De strijd daartegen kan het eiland volgens de minister niet meer alleen aan. In de eerste drie maanden van 2014 werden negen mensen geliquideerd. Volgens Navarro hebben die moorden te maken met drugs. Maar ook het aantal gewelddadige overvallen stijgt: bijna twee per dag. Die veroorzaken een toenemend gevoel van onveiligheid op Curaçao.

Sinds september vorig jaar heeft het eiland geen korpschef meer. Die werd geschorst nadat een verdachte van de moord op Helmin Wiels zelfmoord pleegde in een politiecel. De positie van de vervangende korpschef was vacant, waardoor de leiding van het korps nu in handen is van een waarnemende politiefunctionaris.

Een geplande reorganisatie van de politie verloopt stroef. Door onenigheid over de taakstelling en de bemoeienis van de politievakbonden is er nauwelijks nog blauw op straat.

In overleg met Nederland komt er nu een hoge politiefunctionaris die de waarnemend korpschef van het KPC gaat bijstaan. Samen met het Openbaar Ministerie op Curaçao en de korpsleiding gaat deze politiefunctionaris werken aan een concrete aanpak van de criminaliteit op Curaçao. Zo nodig kan hierbij tijdelijk gerichte versterking vanuit Nederland worden ingezet.

De voormalige eilanden van de Nederlandse Antillen hebben een Recherche Samenwerkingsteam (RST), dat de recherchediensten van de politiekorpsen van Aruba, Curaçao, Sint Maarten en de BES ondersteunt bij de aanpak van grensoverschrijdende en georganiseerde criminaliteit. De huidige chef van het RST, Wim van Vemde is gevraagd nog tot eind 2014 aan te blijven.

De Curaçaose minister van Justitie geeft leiding aan de gezamenlijke inzet van Politie en Openbaar Ministerie. In de Rijkswet Politie is bepaald dat in oktober 2015 wordt gekeken in hoeverre de korpsen van de eilanden voldoende in staat zijn invulling te geven aan de gezamenlijke bestrijding van de criminaliteit. Indien dit nog niet voldoende het geval is, kan worden ingegrepen met een Algemene Maatregel van Rijksbestuur. De huidige ondersteuning door Nederland heeft volgens Navarro niets van doen met de evaluatie van de Rijkswet.

Coentunnel weer open na storing

De Coentunnel is in de nacht van maandag op dinsdag zeker 3 uur afgesloten geweest wegens een technische storing. Even na 4 uur was het euvel verholpen en is de rijbaan weer opengegaan. Dat meldde een woordvoerster van Rijkswaterstaat.

De tunnel was in beide richtingen afgesloten. Rijkswaterstaat trad niet in details over de aard van de storing.

De sluiting van de tunnel was onverwachts en resulteerde in een chaos. Mensen die met hun auto in de file voor de tunnel stonden besloten massaal om te keren. Doordat er geen politie was om het verkeer te begeleiden, is het op enkele plaatsen tot aanrijdingen gekomen.

Coentunnel weer open na storing
Coentunnel weer open na storing (Foto: ANP)

Transformers Universe laat gameplay zien

Jagex Games Studio lanceert vandaag de eerste gameplaytrailer voor de browserbased Transformers Universe. Het free-to-play Massively Online Tactical Actie-spel komt uit in de zomer voor allerlei browsers.

In Transformers Universe ben je commandant van een squad en heb je de leiding over je eigen collectie Transformers. Spelers zullen in staat zijn om volledig de skins en load-outs van hun robots aanpassen, om daarna als voertuig en robot de arena te betreden en de vijandelijke Autobots of Decepticons terug naar Cybertron-hemel te sturen.

Eigenaar Vitesse staat achter straf Jordania

Aleksandr Tsjigirinski vindt het volkomen terecht dat Merab Jordania zich niet meer in het stadion van Vitesse mag vertonen. De eigenaar noemt het gedrag van zijn Georgische voorganger in een verklaring op de clubsite 'onacceptabel'. "De beslissingen van de directie zijn weloverwogen en in het belang van de club."

Jordania wordt ervan beschuldigd algemeen directeur Joost de Wit te hebben bedreigd. Hij zou na een akkefietje, in het bijzijn van diverse clubmedewerkers, hebben geroepen de vingers van De Wit af te snijden. Voor de directeur was dat aanleiding naar de politie te stappen en de club regelde direct een stadionverbod voor drie jaar.

Tsjigirinski stapte in 2010 samen met Jordania in Vitesse. "Ondanks dat hij veel goed werk heeft verricht voor de club zijn er fouten gemaakt", vindt de Rus. "Na de evaluatie van deze fouten hebben we in oktober 2013 besloten dat hij ermee zou stoppen en de aandelen zouden worden overgedragen."

Jordania is niet alleen de toegang ontzegd tot het Gelredome. Ook op de trainingsaccommodatie op Papendal mag hij zijn gezicht niet meer laten zien. Tegen De Telegraaf liet Jordania maandag in een reactie weten in een later stadium zijn versie van het verhaal te vertellen.

Europese Blizzardservers last van DDOS

Blizzard heeft de Europese gamers gewaarschuwd dat er problemen zijn met Diablo 3, Hearthstone: Heroes of Warcraft, StarCraft 2 en World of Warcraft door DDOS-aanvallen tegen Europese providers.

De uitgever waarschuwt voor hoge latency en disconnects met de Battle.net-servers door de activiteiten van enkele mensen die niets beters te doen hebben dan scriptjes af te vuren. Blizzard zelf is niet het doelwit van de aanvallen, maar "de effecten van de verstoring is door een deel van de gamers op de servers van Blizzard gemeld", geeft de uitgever aan. "Terwijl wij de situatie nauwlettend in de gaten houden bedanken we u voor uw geduld en onze excuses voor het eventuele ongemak die dit kan veroorzaken", aldus Blizzard.

Servers op andere contintenten hebben in ieder geval nergens last van.

Diablo III: Reaper of Souls

Man overleden na val uit Eindhovens hotel

Een man die maandagmiddag voor het oog van velen uit een hotel in Eindhoven was gevallen, is in het ziekenhuis aan zijn verwondingen overleden. Dat meldde een woordvoerster van de politie maandagavond.

Veel mensen waren getuige van de val. De Markt in het centrum van Eindhoven was korte tijd afgesloten. De politie heeft technisch onderzoek verricht, maar is niet op iets strafbaars gestuit. De identiteit van de hotelgast, die zwaargewond met de traumahelikopter naar het ziekenhuis was gebracht, is niet bekendgemaakt.

Hoteleigenaar Perry Kusters vertelde dat de gast had geweigerd zijn hotelkamer te verlaten en boos reageerde op verzoeken. Toen de hoteleigenaar de kamer binnenging, was de man weg en stond het raam open. De man was op het dak geklommen.

De politie liet weten dat agenten naar het hotel gingen omdat er was gemeld dat de man op het dak zat. Agenten hebben via een kamerraam nog geprobeerd om zijn val te voorkomen. De politie dacht eerst aan een zelfmoordpoging, maar begon later te twijfelen of de verwarde man is gevallen of bewust heeft losgelaten.

Kusters is duidelijk: "Hij probeerde naar beneden te klauteren en is gevallen. Het is absoluut een ongeluk geweest." Waarom de man probeerde te vluchten, is hem onduidelijk. "Er was geen reden om te vluchten. De kamer was afgerekend."

Man overleden na val uit Eindhovens hotel
Man overleden na val uit Eindhovens hotel (Foto: ANP)

Doorgesnoven taxichauffeur rijdt urenlang verkeerd

Een 39-jarige taxichauffeur uit Utrecht is afgelopen zondag urenlang met een passagier onderweg geweest naar de verkeerde bestemming. De politie heeft hem in het Gelderse Otterlo gesnapt en zijn rijbewijs ingevorderd omdat hij mogelijk rondreed onder invloed van drugs.

Na een aanrijding met een motorrijder liep de taxichauffeur tegen de lamp. Getuigen vertelden dat de man uit Utrecht nogal opvallend reed, meldt de politieregio Oost-Nederland maandag. Hij zou met zijn busje al slingerend meerdere keren in de berm zijn beland.

Als klap op de vuurpijl vervoerde de chauffeur al sinds 11.00 uur een passagier van Zeist naar het Groningse Haren. Maar daar moest de vrouw helemaal niet heen. Zij wilde naar het dorp Maarn op de Utrechtse Heuvelrug, een ritje van nog geen vijftien kilometer. Mogelijk heeft de chauffeur de bestemming verkeerd verstaan, aldus de politie.

De passagier zat achterin en durfde niets te zeggen, aldus een politiewoordvoerder. "Het gaat om een hoogbejaarde mevrouw in een rolstoel", aldus een politiewoordvoerder. "Zo iemand zegt niet zo makkelijk: hé hallo, wat doe je?"

Agenten vonden een wit poeder bij de Utrechter, mogelijk cocaïne of speed. Een bloedproef moeten uitwijzen of de man inderdaad onder invloed was. De politie benadrukt dat de man niet heeft gedronken.

IsraŽl neemt oudheden in beslag

De Israëlische Oudhedenautoriteit heeft maandag elf grafkisten getoond die tweeduizend jaar oud zijn en vrijdag in beslag werden genomen. Op de kisten werd door de politie beslag gelegd toen een groep handelaren ze 's nachts wilde verkopen.

Sommige kisten zijn gegraveerd met namen en versieringen. Ook bevatten ze botfragmenten en overblijfselen van aardewerk dat met de overledenen werd begraven. De politie zei dat nog niet duidelijk was hoe de handelaren aan de grafkisten zijn gekomen. Twee verdachten zitten in voorlopige hechtenis en twee anderen staan onder huisarrest. Volgens de Israëlische wet zijn alle historische voorwerpen die in Israël gevonden worden automatisch staatseigendom.

Israël bezit al meer dan duizend van dit soort oude grafkisten, maar volgens de onderdirecteur van de Oudhedenautoriteit Eitan Klein is iedere kist waardevol. "We kunnen van iedere kist leren over een ander aspect op het gebied van taal, kunst en begrafenisrituelen", aldus Klein.

BlÝf krijgt oeuvreprijs Edison Pop

Bløf is maandagavond met een Edison beloond voor zijn gehele oeuvre. "Bløf is geen band met een verzameling albums, Bløf is een band met een oeuvre", vindt de jury. De Edisons Pop werden uitgereikt in de Harbour Club in Amsterdam.

Sandra van Nieuwland, die meedeed aan de derde editie van The Voice of Holland, kreeg de Edison in de categorie pop. Ze is volgens de jury een blijvertje. "Eerder wist Sandra al te doen wat alleen The Beatles en Bruce Springsteen lukte: met drie nummers tegelijk in de top tien staan."

De jury vindt verder dat Torre Florim van De Staat bewijst dat de band tot de top van de Nederlandse rock behoort. "De Staat weigert halsstarrig, moedig en met succes zichzelf te herhalen." De Staat kreeg een Edison in de categorie rock.

In totaal werden elf prijzen uitgedeeld in verschillende categorieën. De Jeugd van Tegenwoordig werd uitgeroepen tot beste hiphopact, Martin Garrix is de beste dance-artiest en Jett Rebel de beste nieuwkomer. In de categorie volksmuziek won Frans Duijts, Mr. Probz had met Waves het beste liedje en Anouk met Sad Singalong Songs het beste album.

De Edisons waren dit jaar iets anders van opzet dan voorheen. Leon Verdonschot werd aangetrokken als nieuwe juryvoorzitter van de muziekprijzen en ook onder anderen Angela Groothuizen zat in de jury. Ook de categorieën waren dit jaar anders. Voorheen werd uitgegaan van brede categorieën als beste mannelijke artiest, beste vrouwelijke artiest en beste groep. Nu werden artiesten ook per genre beoordeeld. De Edisons worden sinds 1960 uitgereikt.

[Serie A] Inter geeft zege weg tegen Livorno

Internazionale heeft maandag in de uitwedstrijd tegen Livorno twee punten laten liggen. De achttienvoudig kampioen van Italië gaf tegen de degradatiekandidaat een 2-0 voorsprong uit handen: 2-2. Inter bezet met nog zeven wedstrijden te spelen de vijfde plaats en moet alles in het werk stellen om Europees voetbal af te dwingen.

Inter leek in de laatste tien minuten voor rust de zege naar zich toe te trekken door goals van Hernanes en Rodrigo Palacio. De aansluitingstreffer van Paulinho bracht vroeg in de tweede helft echter de spanning terug, waarna Innocent Emeghara vlak voor tijd voor een gelijkspel zorgde.

Voor Catania lijkt degradatie bijna onafwendbaar geworden. De hekkensluiter verloor door een treffer van Antonio di Natale met 1-0 bij Udinese.

In Spanje boekte Levante een 2-0 uitzege op Granada. David Navarro en Pedro Lopez waren de doelpuntenmakers. Granada is de nummer twaalf van de Primera Division, Levante staat drie plaatsen hoger.

Oma vindt ouwe sok met bitcoins

Tof nieuws uit de polder. Truus Nienhuus uit het Drentse buurtschap Schimmelarij heeft vandaag op zolder een oude sok vol bitcoins gevonden.

"Ik was vandaag begonnen met de voorjaarsschoonmaak", vertelt de 77-jarige vrouw. "En ineens vond ik op zolder een oude sok."

"Omdat het tijdens het schudden rammelde, werd ik nieuwsgierig. In de sok bleken maar liefst 926 bitcoins te zitten."

Omgerekend vertegenwoordigen de munten een bedrag van ruim 310.000 euro. De ouwe tang heeft nog geen idee wat ze met al het geld gaat doen. "Ik ben in ieder geval nieuwe klompen nodig", zo besluit ze.

Laatste reviews en specials
special
Martin Scorsese over The Irishman: ‘cinema is een gemeenschappelijke ervaring’
special
Globale uitleg van CSGO
preview
The Outer Worlds
special
20 jaar FOK! - wat cijfers op een rijtje
review
LEGO Jurassic World - Switch + prijsvraag
review
iPhone 11
©FOK.nl e.a.