Nakleuteren over strafbaar stellen van illegaliteit

Hoewel het voor deze kabinetsperiode van tafel is, blijft de VVD voorstander van het strafbaar stellen van illegaliteit. Dat zei Kamerlid Malik Azmani woensdag tijdens het debat over de deal die zijn partij heeft gesloten met de PvdA. "De VVD is, was en blijft ook voor de toekomst voorstander van de strafbaarstelling van illegaliteit."

De VVD is akkoord gegaan met het schrappen van de maatregel, omdat coalitiegenoot PvdA daar grote problemen mee had, zei Azmani. Soms vraagt de 'politieke werkelijkheid' om een uitruil: voor het schrappen van de strafbaarstelling komt er lastenverlichting voor hogere inkomens.

Dat neemt niet weg dat het illegaal verblijf nog steeds een zware wissel trekt op de Nederlandse samenleving, zei de liberaal. Het kabinet moet daarom 'onverminderd doorgaan' met het uitzetten van uitgeprocedeerde asielzoekers. "Strafbaar of niet, het land uit is het land uit."

Azmani lokte met zijn opstelling kritiek uit van Gerard Schouw (D66). "Gisteren is vrede gesloten op dit onderwerp, maar de strijd gaat vandaag door", zei hij. De VVD kan kennelijk niet de hoffelijk opbrengen om 'deze speld' op te bergen tot de volgende verkiezingen, maar blijft de PvdA 'sarren en jennen'.

Zowel Azmani als Marit Maij (PvdA) sprak dit tegen. Maij voelt zich niet gepest, zei ze. "De heer Azmani heeft recht op een eigen mening. Dat respecteer ik."