Teeven verdedigt illegaliteitsdeal

Redactie

Dat staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) heeft ingestemd met het schrappen van de strafbaarstelling van illegaliteit, heeft te maken met realiteitszin. Dat zei Teeven woensdag tijdens het debat over de deal die VVD en PvdA hebben gesloten.

Teeven sprak dinsdag van een 'prima deal', wat hem op kritiek kwam te staan van de PVV en D66. Die wezen er in het debat op dat de bewindsman de strafbaarstelling tot voor kort nog verdedigde. Sietse Fritsma (PVV) noemde Teevens reactie 'stuitend'; Gerard Schouw (D66) vergeleek de staatssecretaris met 'buigend riet'.

"Buigend riet is vaak de beste kwaliteit riet", antwoordde Teeven. "Aan brekend riet heb je niet zoveel, dan gaan alle rietkragen naar de filistijnen." Dat hij akkoord is gegaan, komt voort uit realiteitszin. "Het heeft geen zin als staatssecretaris die belast is met het uitvoeren van een stukje van het regeerakkoord om je vast te bijten in iets waarvan de coalitiepartners hebben afgesproken vanaf te willen."

Teeven zei dat hij de strafbaarstelling heeft verdedigd, maar dat hij ook wist dat het voorstel een 'bron van zorg' was bij de PvdA. "De realiteit is dat regeringsfracties een regeerakkoord maken en zij kunnen ook een regeerakkoord wijzigen. Daar kun je het mee eens zijn of niet. In dit geval heb ik gezegd dat ik het er mee eens ben", aldus Teeven. De bewindsman gaat het wetsvoorstel dan ook intrekken.

Tegelijkertijd wil Teeven het aantal illegalen in Nederland wel blijven terugdringen. "Er zijn nog allerlei middelen om illegaliteit tegen te gaan", zei hij. Het terugkeerbeleid verandert ook niet doordat het wetsvoorstel wordt ingetrokken. Daarbij staat voorop dat illegalen vrijwillig terugkeren. Pas in laatste instantie is gedwongen vertrek aan de orde.

Teeven vindt dat hij 'realiteitszin' heeft (Foto: Novum)
Teeven vindt dat hij 'realiteitszin' heeft (Foto: Novum)