Geen drones boven Haagse Schilderswijk

De gemeente Den Haag gaat geen drones inzetten om toezicht te houden in de Schilderswijk. De onbemande vliegtuigjes zijn daarvoor niet geschikt, schrijft het college van burgemeester van wethouders in antwoord op vragen van de PvdA.

VVD-wethouder Boudewijn Revis kwam met het idee. Volgens hem worden criminelen en overlastgevers sneller opgespoord met drones. De drones zijn bovendien goedkoper en stiller dan politiehelikopters, opperde hij.

De PvdA-fractie had vragen gesteld over de uitspraken van de wethouder. De partij wilde onder meer weten wat de voordelen zijn en wat het college van het idee vindt.

Het college antwoordt nu dat onbemande vliegtuigen niet geschikt zijn omdat ze maar vrij kort in de lucht kunnen blijven en voortdurend bediend moeten worden. "Ze zijn dan ook niet geschikt voor het aaneengesloten monitoren van een straat of wijk, waarvoor vast of mobiel cameratoezicht wel ingezet kan worden."

De gemeente wil ook wachten op een visie die de politie aan het ontwikkelen is op de inzet van onbemande vliegtuigen voor politietaken, staat verder in de brief.