Kogelstootster Ostapchuk slechts vier jaar geschorst

Kogelstootster Nadzeya Ostapchuk is ontsnapt aan een levenslange schorsing en hoeft slechts vier jaar vanaf de kant toe te kijken. De Wit-Russische werd tijdens de Olympische Spelen van Londen in 2012 betrapt op het gebruik van metenolon, een anabole steroïde.

Ostapchuk werd een maand later veroordeeld tot een schorsing van een jaar en ze moest haar gouden medaille inleveren. Ze kreeg de milde schorsing doordat het Wit-Russische anti-dopingbureau van mening was dat ze onbewust verboden middelen tot zich genomen had. Haar coach, Alexander Efimov, werd als schuldige aangewezen. Hij kreeg dan ook een schorsing van vier jaar opgelegd.

In 2013 werden de afgenomen stalen van Ostapchuk tijdens het wereldkampioenschap van 2005 getest. Ze won daar het goud, maar ook daar bleek ze doping gebruikt te hebben. Er werden zelfs sporen gevonden van twee soorten steroïden. Het duurde vervolgens lang tot er nieuws over een schorsing naar buiten kwam, maar nu is het dan zover.

Ostapchuk staat op een onlangs door de atletiekbond IAAF gepubliceerde lijst met geschorste atleten. Tot ontzetting van haar grootste concurrente, de Nieuw-Zeelandse Valerie Adams, hoeft Ostapchuk slechts vier jaar toe te kijken. 'Zoals wij het begrijpen heeft Ostapchuk twee keer positief getest op doping. Normaal gesproken betekent dat dat je voor het leven geschorst wordt', aldus Nick Cowan, de manager van Adams.

Adams zelf heeft er nooit een geheim van gemaakt hoe ze zich voelt over de situatie. De Nieuw-Zeelandse kookt nog altijd van woede als ze aan Ostapchuk denkt. 'Dat mens heeft in Londen mijn olympische moment gestolen. Ik had daar goud moeten krijgen, maar stond op het zilveren trapje en kreeg het goud pas later thuisgestuurd. Dat ze dat moment gestolen heeft zal ik haar nooit vergeven.'

De duur van de schorsing van Ostapchuk kan nog bijzondere gevolgen hebben. Deze loopt namelijk af op 14 augustus 2016, de derde dag van het atletiekprogramma op de Olympische Spelen van Rio de Janeiro. Het precieze schema is nog niet bekend, maar het zou kunnen dat de Wit-Russische dus alsnog mee mag doen aan de Spelen. Adams was in elk geval duidelijk toen ze er woensdag achter kwam dat haar aartsvijand slechts vier jaar was geschorst: