Leider Oekraïense Rechtse Sector doodde zichzelf

Een van de leiders van de radicaal-nationalistische Oekraïense beweging Rechtse Sector, Oleksandr Moezitsjko, die vorige maand bij een schietpartij om het leven kwam, blijkt zichzelf per ongeluk te hebben doodgeschoten. Dat hebben onderzoekers van het ministerie van binnenlandse zaken woensdag bekendgemaakt. Hij zou zichzelf in het hart hebben geschoten.

Eerder werd aangenomen dat Moezitsjko, ook bekend als Sasjko Bily, omkwam doordat hij zich verzette tegen de politie. Rechtse Sector zwoer na de politieactie de dood van Moezitsjko te wreken. De beweging heeft nog niet op de bevindingen van de onderzoekers gereageerd.

Radicale groeperingen als Rechtse Sector en het extreemrechtse Svoboda speelden een belangrijke rol bij het verdrijven van president Viktor Janoekovitsj en bezetten nog steeds het Onafhankelijkheidsplein in Kiev. Rusland voerde Moezitsjko vaak als schrikbeeld op om te bewijzen hoezeer de nieuwe Oekraïense regering wordt gedomineerd door radicale nationalisten. Moskou heeft de veronderstelde invloed van groepen als de Rechtse Sector aangevoerd als een van de redenen om de Krim in te lijven. Velen in Oekraïne zeggen dat de invloed van de beweging wel meevalt.