Blind: "Mijn interlandcarrière was niet slecht hoor"

heywoodu

Danny Blind kwam als speler verspreid over tien jaar 42 keer uit voor Oranje. Zijn grootste successen haalde hij echter als speler van Ajax. Waar hij bij Ajax uitgroeide tot een onomstreden basiskracht en belangrijke leider van de defensie, was zijn rol bij Oranje minder bepalend. In het Nederlands Elftal had Blind te maken met stevige concurrentie.

Toch kijkt hij met plezier terug op zijn interlandloopbaan. "Het is niet zo dat mijn carrière bij het Nederlands elftal slecht verlopen is, hoor. Ik heb 4 toernooien meegemaakt en 42 interlands gespeeld, ben er denk ik minimaal 80 keer bij geweest", zo liet hij Ons Oranje weten. "Als libero had ik altijd strijd met Ronald Koeman en als libero wordt je niet zo snel ingebracht als wissel."

Momenteel is Blind als assistent-trainer nauw betrokken bij Oranje. Als Louis van Gaal het stokje na het WK overdraagt aan Guus Hiddink continueert de voormalige verdediger die rol nog twee jaar, om vervolgens de eindverantwoordelijkheid over te nemen.

Als assistent-bondscoach heeft Blind te maken met zijn zoon Daley, die inmiddels negen interlands achter zijn naam heeft staan. "Welke vader, of je nu trainer bent of niet, geniet niet van het feit dat zijn zoon in het Nederlands elftal speelt?", aldus de voormalige hoofdtrainer van Ajax, die zijn zoon geen voorkeursbehandeling geeft. "Tijdens de wedstrijden ben ik daar totaal niet mee bezig, dat kan ik goed scheiden. Dan ben ik gewoon assistent-bondscoach, dan ben ik de spelers aan het beoordelen. Dus ook Daley Blind."

In zijn huis herinnert weinig aan de succesvolle spelersloopbaan die Blind achter de rug heeft. "Er hangen wat foto’s op het toilet”, knipoogt hij. “Als je daar wat langer bivakkeert, kun je wat foto’s zien uit een gewonnen Europa Cup-finale, ofzo."