Seksbootbazen klagen Utrecht aan

Redactie

Twee voormalige exploitanten van seksboten aan het Zandpad in Utrecht dienen bij justitie een strafklacht in tegen het Utrechtse college van burgemeester en wethouders. Ze beschuldigen het stadsbestuur van valsheid in geschrifte, meldt het tv-programma Brandpunt Reporter woensdag.

De gemeente besloot vorig jaar alle 162 prostitutieramen aan het Zandpad te sluiten. De exploitanten raakten hun vergunning krijgt omdat ze volgens het college gedwongen prostitutie en mensenhandel faciliteerden.

Advocaat Jan Boone zegt donderdag namens de exploitanten in de uitzending van het KRO-programma dat daar nooit bewijs voor is geleverd. "Er zijn vijf politieonderzoeken geweest naar mogelijke betrokkenheid bij mensenhandel, maar die hebben niets opgeleverd", aldus Boone. De gemeente heeft de onderzoeken volgens hem 'gewoon genegeerd'.

De gedwongen sluiting van de seksboten is volgens Boone gebaseerd op 'kapitale leugens'. De exploitanten willen daarom dat het Openbaar Ministerie het Utrechtse college gaat vervolgen wegens valsheid in geschrifte. Boone dient ook een aparte strafklacht in tegen de voormalige burgemeester van Utrecht, Aleid Wolfsen.