Poolse president geen lid van partij meer

Redactie

De Poolse president Bronislaw Komorowski zegt het lidmaatschap van zijn politieke partij Burgerplatform op. Dat zei hij dinsdag tijdens een ceremonie in het Koninklijk Paleis te Warschau waar zijn overwinning tijdens de presidentsverkiezingen officieel werd bekrachtigd. Komorowski wil een verbindende kracht zijn tijdens zijn vijfjarige termijn als president.

Komorowski zei het moeilijk te vinden om formeel zijn lidmaatschap op te zeggen, maar benadrukte dat een president 'boven de partijpolitiek moet staan, boven de partijverschillen'. Komorowski beloofde tevens harmonieus samen te werken met de regering, die door Burgerplatform wordt geleid, om meer markthervormingen door te voeren. Hiermee moet een einde komen aan ruim drie jaar van ruzie tijdens het presidentschap van wijlen president Lech Kaczynski.

Tijdens de ceremonie bedankte Komorowski twee voorgangers, Lech Walesa en Aleksander Kwasnieski. "Ik beschouw het als een grote verplichting dat mijn presidentschap er een is van nationale overeenstemming, een presidentschap dat verschillen zal overbruggen na een moeilijke en pijnlijke historie, voor het welzijn van Polen."

Komorowski versloeg bij de presidentsverkiezingen van zondag zijn tegenstrever, Jaroslaw Kaczynski, de tweelingbroer van Lech Kaczynski, die omkwam bij een vliegtuigcrash in Rusland in april. De verkiezingen werden vanwege zijn dood vervroegd gehouden. Volgende week wordt Komorowski beëdigd.

Poolse president geen lid van partij meer
Poolse president geen lid van partij meer (Foto: Novum)