Clinton belooft steun aan Georgië

De Amerikaanse minister van buitenlandse zaken Hillary Clinton heeft maandag op een persconferentie met de Georgische president Michail Saakasjvili beloofd Georgië, een voormalig Sovjetland, te steunen. Het land is bezig zich te herstellen van een invasie door het Russische leger in 2008.

"De Verenigde Staten zijn vastberaden in hun toewijding aan de Georgische soevereiniteit en territoriale integriteit. De VS erkent geen invloedssferen", aldus Clinton. Ze verwees hiermee naar de bewering van Rusland dat het land bevoorrechte belangen en speciale invloed heeft in voormalige Sovjetlanden zoals Georgië.

Clinton zei dat zij en de Amerikaanse president Barack Obama deze kwesties ook hebben besproken tijdens een bezoek aan Washington van de Russische president Dmitri Medvedev vorige maand.

Clinton riep Rusland op zich te houden aan de verplichtingen die zijn opgenomen in een staakt-het-vuren dat na de invasie in augustus 2008 werd ondertekend. Ze benadrukte dat Rusland nog steeds delen van Georgië bezet houdt in weerwil van de wapenstilstand. Moskou moet volgens de overeenkomst de Russische troepen terugtrekken naar de positie die ze voor de inval ook hadden. Rusland moet bovendien humanitaire hulp toestaan in gebieden die nog steeds door Russische militairen bezet worden gehouden.

De Russische premier Vladimir Poetin waarschuwde na de persconferentie Georgië voor het zoeken van steun bij de VS. "Ze moeten niet op zoek gaan naar oplossingen van buitenaf", aldus Poetin. "Het is noodzakelijk een dialoog te voeren zonder derde partijen aan te halen."