Justitie laks met gegevens gevangenen

Redactie

De medische gegevens van naar schatting enkele honderden gevangenen zijn in januari letterlijk op straat beland. Het gaat om gegevens van de toenmalige Districtpsychiatrische Dienst. Het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) heeft het ministerie van Justitie op de vingers getikt vanwege het laten slingeren van de gegevens.

Volgens het CBP handelde het ministerie in strijd met de wet door onzorgvuldig met de gegevens om te springen. Bovendien bleken de oude patiëntendossiers al een tijd in een onbewaakte kelder te hebben gestaan, zonder dat er een inventarislijst was.

Een man vond de naar schatting honderden patiëntenkaarten op 10 januari nadat ze bij het vuilnis waren gezet. Een deel van de kaarten lag verspreid over de stoep en de goot en een deel zat nog in een kaartenbak. De vinder nam de meeste kaarten mee en schakelde het CBP in. Ook het NIFP, waarin de Districtpsychiatrische Dienst is opgegaan, werd geïnformeerd.

De kaarten met informatie over de klachten en straffen van de patiënten zijn uiteindelijk overgedragen aan het NIFP. Die heeft de kaarten vernietigd.