'Argentinië en Uruguay willen WK 2030'

Olga Kroeders

Argentinië en Uruguay willen gezamenlijk het WK voetbal in 2030 organiseren. Dat meldde de Argentijnse krant Clarin vandaag.

Wereldvoetbalbond FIFA en de Zuid-Amerikaanse bond Conmebol zouden positief hebben gereageerd op het voorstel. Uruguay wil dat het WK honderd jaar na de eerste editie in 1930 weer terugkomt naar de hoofdstad Montevideo.

"Het is een kandidatuur waar je weinig tegen kunt inbrengen. Er wordt respect voor de geschiedenis getoond als het evenement honderd jaar na de start weer terugkeert op de geboortegrond", citeert Clarin een anonieme bron binnen de FIFA. Uruguay, vanavond de tegenstander van Nederland in de halve finales van het WK in Zuid-Afrika, won destijds het WK in eigen land. In 1950 veroverde het land ook de wereldtitel.

Argentinië organiseerde het toernooi in 1978 en werd toen ook winnaar. In 2014 vindt het WK ook plaats in Zuid-Amerika. Brazilië is dan het gastland. Tijdens dat toernooi zullen Uruguay en Argentinië zich officieel bij de FIFA aanmelden als kandidaat.