Details hervorming kiesstelsel VK bekend

Redactie

De Britse vicepremier Nick Clegg heeft maandag plannen voor een hervorming van het Britse kiesstelsel bekendgemaakt. De hervorming kan grote gevolgen hebben voor het politieke landschap in Groot-Brittannië. Coalitieregeringen, die elders in Europa gebruikelijk zijn, zullen dan vaker voorkomen in plaats van de enkele sterke partij die aan het roer staat, zoals nu vaak voorkomt in Groot-Brittannië.

Clegg wil een referendum over de hervorming houden, het aantal parlementariërs van zeshonderdvijftig terugbrengen naar zeshonderd en de grenzen van de Britse parlementaire kiesdistricten opnieuw vastleggen.

Volgens Clegg herstellen de veranderingen 'het vertrouwen van de bevolking in de politiek'. Mogelijk wordt het voor Clegg lastig het huidige kiesstelsel om te vormen naar een systeem waarin de kandidaat met de meeste stemmen wint, ook al heeft deze minder dan vijftig procent van het totaal aantal stemmen. Het huidige systeem is namelijk gunstig voor de twee grootste partijen van Groot-Brittannië -de Conservatieven en Labour en heeft er lange tijd voor gezorgd dat de Liberal Democrats van Nick Clegg buiten spel stonden. Clegg hoopt dan ook dat het nieuwe systeem er toe leidt dat zijn partij meer zetels krijgt en een meer permanente plek in het centrum van het politieke establishment.

Premier David Cameron, de leider van de Tories en de coalitiegenoot van Clegg, is tegen de hervormingen. Cameron heeft slechts ingestemd met het referendum als onderdeel van een overeenkomst om samen met de Liberal Democrats een coalitieregering te vormen. Hij zwoer dan ook om campagne te voeren tegen de veranderingen. Ook binnen de Labourpartij hebben een aantal politici hun bedenkingen.

Ondanks de weerstand tegen de hervormingen steunen de Tories wel de reorganisatie van de kiesdistricten en het verminderen van het aantal parlementariërs.

Naast de hervorming van het kiesstelsel wil Clegg ook het recht van de regering om op een willekeurig moment verkiezingen uit te schrijven aanpakken. In het huidige systeem is een simpele meerderheid voldoende om verkiezingen uit te schrijven. Een regeringspartij kan deze regel misbruiken door dat te doen op een moment dat de partij er goed voor staat in de peilingen. Clegg wil dit veranderen door een twee derde meerderheid verplicht te stellen. Het moet echter nog steeds mogelijk blijven om een regering te dwingen af te treden met een motie van wantrouwen.

"Het is simpelweg niet juist dat algemene verkiezingen kunnen worden uitgeschreven wanneer de premier dat wil", aldus Clegg. "Deze premier zal dan ook de eerste premier zijn die dat recht opgeeft."

Clegg zei dat hij 'grote, fundamentele hervormingen' voorstelt, maar hij betoogde dat de Britse kiezers zijn idee voor hervormingen omarmen.

Het referendum zal naar verwachting plaatsvinden op 5 mei 2011. Als de hervormingen worden goedgekeurd kunnen de nieuwe regels nog voor de algemene verkiezingen in Groot-Brittannië, in mei 2015, van kracht worden.