Kesler verkiest Van Marwijk boven Van Basten

Olga Kroeders

Directeur betaald voetbal Henk Kesler vindt dat bondscoach Bert van Marwijk zijn zaakjes veel beter voor elkaar heeft dan diens voorganger Marco van Basten. "Het is nu duidelijk meer een eenheid", zegt hij op de website van de KNVB. "Er zijn nu geen splijtzwammetjes meer. Ze gaan er echt voor, hebben de wil om kampioen te worden."

Kesler, die na het WK afscheid neemt, ziet dat de werkwijze van Van Marwijk goed aanslaat bij de spelers. "Ik zie dat hij heel veel vertrouwen heeft in zijn spelers en dat lang volhoudt. Dat betaalt zich in mijn ogen nu uit." Ook de rol van de assistenten moet niet worden onderschat. "Er is meer ervaring in de staf, want de rol van Frank de Boer en Phillip Cocu is erg belangrijk."

Volgens Kesler hebben de spelers door dat ze voor iets unieks kunnen zorgen. "Mijn indruk is dat het team ervan overtuigd is dat we wereldkampioen kunnen worden", concludeert hij. "Dat dit de kans van hun leven is. Maar je hebt natuurlijk ook een beetje geluk nodig om kampioen te worden."

Als Nederland in de halve finale afrekent met Uruguay, hoopt Kesler op een droomfinale tegen Duitsland. "Gezien de historie. Het zal verdomd moeilijk worden, maar Nederland-Duitsland blijft natuurlijk een bijzonder treffen." Daarbij refereert hij aan het verleden. "Natuurlijk leven er revanchegevoelens. Met name over de verloren WK-finale van 1974."

De spelers van Oranje mogen zich vandaag in ieder geval verheugen op koninklijk bezoek. "Maxima, Willem-Alexander en hun dochters zullen er tegen Uruguay bij zijn", weet Kesler. "En ik heb begrepen, al is dat nog niet zeker, dat in ieder geval Willem-Alexander ook bij een eventuele finale aanwezig wil zijn."