Robert Green, van onbekend naar wereldberoemd

Tijdens een WK komen we elke keer weer landen, maar ook spelers, tegen waar we maar weinig van weten. Eén van die spelers is de Engelse doelman Robert Green.

Naam: Robert Green
Leeftijd: 30 jaar
Positie: Doelman
Huidige club: West Ham United

Green genoot zijn jeugdopleiding bij Norwich City. In 1999 maakte hij zijn debuut in het eerste elftal in de wedstrijd tegen Ipswich Town. Twee jaar later, na het vertrek van Andy Marshall, werd hij de vaste doelman bij Norwich City. In het seizoen 2003/2004 was Green een van de sleutelfiguren van het elftal dat promotie afdwong naar de Premier League. In 2004 werd Green ook voor het eerst opgeroepen voor het Engelse nationale elftal.

Na één seizoen degradeerde Norwich City echter alweer uit de Premier League, ondanks de goede prestaties van Green. Twee jaar later werd hij voor een bedrag van twee miljoen pond verkocht aan West Ham United en kwam weer in de Premier League te spelen. Bij West Ham tekende de doelman een contract voor vier seizoenen.

Zijn debuut maakte hij in de met 1-0 verloren wedstrijd tegen Tottenham Hotspur. Mede dankzij het goede keeperswerk van Green tegen de topploegen Manchester United en Arsenal FC degradeerde West Ham niet. Het seizoen erop kreeg hij de titel Hammer of the Year. De seizoenen daarop bleef Green onomstreden de eerste keeper van West Ham.

In 2004 werd Green voor het eerst opgeroepen voor het Engelse nationale team. Een jaar later maakte hij zijn debuut toen hij David James verving in de vrienschappelijke interland tegen Colombia. Green werd geselecteerd voor het wereldkampioenschap voetbal van 2006 in Duitsland, maar hij scheurde zijn lies in de aanloop naar dat WK. Vier jaar later kreeg hij een herkansing van bondscoach Fabio Capello en hij mocht mee naar het WK voetbal in Zuid-Afrika.

In de groepswedstrijd tegen de Verenigde Staten was hij eerste doelman. In de 40ste minuut scoorde de Amerikaanse aanvaller Clint Dempsey de 1-1 na een grote blunder van Green. In de volgende groepswedstrijd raakte de keeper zijn plek in de basis kwijt. Engeland verloor overigens in de tweede ronde met 4-1 van Duitsland.