'Verdachte krijgt advocaat te vaak niet te spreken'

Verdachten hebben voor hun eerste politieverhoor vaak geen contact met een advocaat, terwijl ze daar sinds 1 april wel recht op hebben. Dat komt doordat advocaten binnen twee uur na de melding bij de verdachte moeten zijn. Dat lukt lang niet altijd, meldt het Nederlands Dagblad.

De advocatenkantoren Cleerdin & Hamer en Nolet Advocaten hebben volgens de krant brandbrieven gestuurd naar de Orde van Advocaten en de Raad voor Rechtsbijstand. De Nederlandse Vereniging van Strafrechtadvocaten onderschrijft de kritiek.

De advocaten wijzen er op dat de eerste meldingen om 07:00 uur binnenkomen, terwijl het voor advocaten vaak pas mogelijk is om vanaf 09:00 uur bij een cellencomplex langs te gaan. Na twee uur vervalt het recht om een advocaat te spreken en mogen rechercheurs de verdachte horen. Ook zou verdachten worden verteld dat ze de advocaat zelf moeten betalen terwijl dat niet zo is.

De advocaten zouden de vergoeding ook te laag vinden. Sommigen zetten hun telefoon volgens de Raad voor Rechtsbijstand niet op tijd aan, reageren niet snel genoeg of vergeten hun dienst.

Advocaat Sander Janssen stelt in de krant dat de rechten van verdachten in het gedrang komen. Hij wijst er op dat hij vaak veel tijd kwijt is aan het uitzoeken waar de verdachte eigenlijk vastzit. Soms krijgt hij drie meldingen tegelijk.