Negen arrestaties in groot fraudeonderzoek tuinders

Redactie

Negen mensen zijn maandag opgepakt in een onderzoek naar fraude onder tuinders in Noord-Brabant en Limburg. De negen worden ervan verdacht tientallen miljoenen euro's te hebben witgewassen door het gebruik van een schijnconstructie, meldt het Openbaar Ministerie.

Met de constructie probeerden de tuinders, grote leveranciers van onder meer aardbeien, frambozen, asperges en champignons, te voorkomen dat resultaten in de Nederlandse administratie geboekt werden. Op die manier hoopten ze de resultaten uit het zicht van de fiscus te houden. Ze verkochten op papier hun oogsten aan een buitenlandse rechtspersoon, die vervolgens Poolse arbeiders inhuurde om de gewassen te oogsten.

Daarna werd de oogst via Nederlandse veilingen geveild en aan afnemers geleverd. De veilingopbrengsten werden daarna vermoedelijk op een Luxemburgse bankrekening van een Luxemburgse onderneming gestort. Van het Luxemburgse geld werden na aftrek van kosten de tuinders betaald voor hun gewassen. Ook werden voor de tuinders luxe auto's aangeschaft.

Het OM vermoedt dat de tuinders echter zelf degenen zijn die zich vanaf het begin tot het eind bezig hielden met de teelt, de veiling en de verkoop van de gewassen. De hoofdverdachte, die zelf geen tuinder is, wordt gezien als de bemiddelaar. Hij leverde vermoedelijk goedkope krachten uit Polen aan de tuinders. De goedkope arbeidskrachten zorgden ook nog eens voor concurrentievervalsing.

Het onderzoek naar de tuinders werd gestart, nadat de Belastingdienst meldde dat Nederlandse tuinders rondreden in auto's met een Luxemburgs kenteken. In Beek, Veghel, Aarle-Rixtel, Lierop, Hernen, Milheeze, Nuenen en Kelpen-Oler werden de aanhoudingen verricht en doorzoekingen gedaan. Ook in Donkerbroek, Mierlo, Someren, Ridderkerk, Mariaheide en Barendrecht werden doorzoekingen gedaan.

Bij de doorzoekingen zijn administraties, computers, auto's en een vliegtuig in beslag genomen. Ook is beslag gelegd op diverse panden en bankrekeningen met als doel geld dat met de praktijken is verdiend af te pakken.

Het onderzoek kent vertakkingen naar Polen, Cyprus, Luxemburg, België, Denemarken, Frankrijk en Zwitserland. Hier zijn geen aanhoudingen verricht. Wel zijn in het buitenland stukken opgevraagd en gelden in beslag genomen.