[Tour de France] Uitslag derde etappe

Olga Kroeders

Thor Hushovd is de winnaar geworden van de derde etappe in de Tour de France. De rit ging in de finale over een paar kasseienstroken uit Parijs-Roubaix.

Niki Terpstra ging vandaag niet meer van start. De Nederlands kampioen moest met hoge koorts opgeven. Zeven renners tekenden voor de vlucht van de dag, namlijk : Stephen Cummings, Ryder Hesjedal, Pavel Broett, Roger Kluge, Pierre Rolland, Imanol Erviti en Stéphane Augé. Na een paar opwarmertjes was op 25 kilometer voor de finish de eerste serieuze strook. Na die strook waren zes van de zeven vluchters acherhaald, maar Hesjedal reed sterk en reed daarna solo aan de leiding. In het peloton was Fränk Schleck het belangrijkste slachtoffer, hij ging onderuit en bleef lang liggen.

Van de klassementsrenners sloegen Andy Schleck en Cadel Evans de belangrijkste slag. Zij kwamen in het eerste groepje achter Hesjedal, samen met specialisten Cancellara en Hushovd. Daarachter reed een groep met Lance Armstrong. Alberto Contador reed daar weer achter, samen met onder meer Bradley Wiggins en Denis Menchov, maar kon later toch weer aansluiten. Armstrong miste vervolgens zelf weer de aansluiting door een lekke band.

Ook na de laatste kasseistrook, zo'n acht kilometer voor de finish, ging Hesjedal aan de leiding. Dat duurde echter niet lang want enkele minuten later werd hij alsnog gegrepen door de naaste achtervolgers. De groep reed samen naar de finish en daar bewees Hushovd duidelijk de beste sprinter van het groepje te zijn en won de etappe. Fabian Cancellara mag weer het geel aantrekken, want Sylvain Chavanel had niet zijn dag en verloor veel tijd. Contador verloor opvallend genoeg in de laatste kilometer nog enkele seconden op het groepje waar hij in zat. Ondanks zijn polsblessure viel de schade voor Robert Gesink uiteindelijk mee, hij zat in het peloton vlak achter de groep Armstrong, waarin ook onder meer Ivan Basso zat.

Uitslag derde etappe:

# Naam ploeg tijd
1 Thor Hushovd (Noo) Cvl 4:49.38
2 Geraint Thomas (GB) Sky z.t
3 Cadel Evans (Aus) BMC z.t
4 Ryder Hesjedal (Can) Gar z.t
5 Andy Schleck (Lux) Sax z.t
6 Fabian Cancellara (Zwi) Sax z.t
7 Johan Vansummeren (Bel) Gar +0.53
8 Bradley Wiggins (GB) Sky z.t
9 Jurgen v.d. Broeck (Bel) Oph z.t
10 Alexander Vinokourov (Kaz) Ast z.t

Klassement na de derde etappe:

# Naam ploeg tijd
1 Fabian Cancellara (Zwi) Sax 14:54.00
2 Geraint Thomas (GB) Sky +0.23
3 Cadel Evans (Aus) BMC +0.39
4 Ryder Hesjedal (Can) Gar +0.46
5 Sylvain Chavanel (Fra) Qst +1.01
6 Andy Schleck (Lux) Sax +1.09
7 Thor Hushovd (Noo) Cvl +1.19
8 Alexander Vinokourov (Kaz) Ast +1.31
9 Alberto Contador (Spa) Ast +1.40
10 Jurgen v.d. Broeck (Bel) Oph +1.42