Start internationaal gevecht tegen stierkikker

Redactie

Nederlandse en Vlaamse overheden proberen samen de opmars van de stierkikker en waternavel tegen te gaan. Hiertoe is maandag in het Belgische Hoogstraten het startschot gegeven.

De waternavel, een waterplant, en de stierkikker, ook wel bekend als de Amerikaanse brulkikker, zijn uitheemse soorten die inheemse soorten verdringen en het natuurlijke evenwicht in vijvers en waterlopen verstoren. Daarmee bedreigen ze de biodiversiteit.

De stierkikker zit nog niet in Nederland, maar komt al wel voor in België en is al vlakbij de grens met Nederland gezien. De Amerikaanse brulkikker is voor zijn kikkerbillen Europa ingevoerd en is in België in de vrije natuur terechtgekomen.

Daar verovert het dier stilstaande, warme, ondiepe wateren met veel planten. Onder meer inheemse kikkers en hun larven, libellen, vissen en kleine watervogels en hun kuikens staan op zijn menu. Om de kikker weg te krijgen wordt onder meer onderzocht of sterilisatie van volwassen dieren de uitbreiding van een populatie kan tegengaan.

De waternavel woekert al meer dan vijftien jaar in waterlopen in Vlaanderen en Nederland. De plant is via tuincentra in privévijvers en van daaruit in de waterlopen terechtgekomen. De waternavel vormt een dik tapijt op het water, waardoor in het water zuurstoftekort ontstaat.

Omdat hij de natuurlijke waterafvoer belemmert, kan hij ook overstromingen veroorzaken. Als het warm genoeg is, kan de plant zich in een week verdubbelen. Om de waternavel weg te krijgen, moet deze heel zorgvuldig en herhaaldelijk worden verwijderd.

De aanpak is met Europese steun tot stand gekomen. Onder meer verschillende Nederlandse waterschappen werken er aan mee.