OM eist taakstraf tegen chauffeur na fatale val 84-jarige vrouw in rolstoelbus
Het Openbaar Ministerie (OM) eist een taakstraf van 150 uur tegen een vrijwillige chauffeur van zorginstelling Cordaan in Amsterdam. De man vergat begin vorig jaar de rolstoel van een 84-jarige vrouw vast te zetten in een bus, waardoor de vrouw tijdens de rit naar huis achterover kieperde en met haar achterhoofd op de grond viel. Ze overleed twee dagen later in het ziekenhuis aan de gevolgen van de val. Zo meldt AT5.
"Een vreselijk en noodlottig ongeval waarbij mevrouw om het leven is gekomen. Niemand heeft dit gewild en het verdriet bij de nabestaanden is groot", stelt de officier van justitie vandaag tijdens de strafzaak van de 55-jarige man.
De verdachte, P.O., is al enige tijd vrijwillig chauffeur bij Cordaan als hij op 26 januari 2024 de vrouw ophaalt bij de dagbesteding in Diemen. Nadat andere passagiers zich hebben geïnstalleerd in de bus, helpt hij het slachtoffer via de lift de bus in, maar vergeet haar te zekeren met een gordel. De verdachte spreekt vandaag over een 'error' in zijn hoofd tijdens de werkzaamheden. "Er stond die dag veel wind en ik stond op een onhandige plek op de weg. Ik wilde zo snel mogelijk van die situatie af waardoor ik ben vergeten de vrouw vast te zetten. Ik had tegen mezelf moeten zeggen: 'die rolstoel eerst' en dat deed ik normaal ook. Ik heb wel de gordels van de andere passagiers en rollators vastgemaakt en toen ben ik gaan rijden", aldus O..
Pijn aan pols en nek
De eerste twee bochten gaan nog goed, maar als O. moet optrekken bij een stoplicht valt de vrouw in haar rolstoel om en komt met haar achterhoofd tegen de grond. "Ik ben toen direct gestopt op een kruispunt om te kijken hoe het met haar ging. Ze gaf toen aan dat ze pijn had aan haar pols en nek en ik dacht daarom dat het niet zo ernstig was", verklaart O. vandaag. Op het kruispunt vraagt een agente nog of de man hulp nodig heeft, maar dat is volgens hem niet nodig. Wel wil hij haar naar het ziekenhuis brengen.
Röntgenogen
Onderweg naar het AMC stopt de man nog om twee andere inzittenden af te zetten. Daarna rijdt hij richting het AMC. Onderweg komt hij nog een ambulance tegen. De medewerkers van die ambulance kunnen op dat moment niks voor hem doen omdat ze geen 'röntgenogen' hebben, verklaart O.. Ze kunnen wel een andere ambulance sturen, maar nadat O. daar 25 minuten op heeft staan wachten, besluit hij toch naar het ziekenhuis te rijden.
In het AMC blijkt de situatie ernstiger dan door O. is ingeschat en gaat het snel slechter met de vrouw. Ze blijkt een 'traumatische dwarslaesie', te hebben en wordt kunstmatig in slaap gehouden. Artsen trekken de conclusie dat de kwaliteit van leven minimaal zou zijn als ze de vrouw zouden behandelen. De familie kiest in overleg met het ziekenhuis voor palliatieve zorg, de vrouw overlijdt twee dagen later.
"Heeft u cursussen gehad?", vroeg de rechtbank vandaag aan de man. "Ik heb een cursus gehad om rolstoelen vast te zetten. Die duurde iets van twee uur, daarnaast wilde ik ook andere cursussen doen, maar dat is er nooit meer van gekomen." Opvallend was dat een andere vrijwilliger van Cordaan eerder aan de bel trok over O. Hij zou vaker de riemen niet vast hebben gemaakt en werd nerveus van het gedrag van P.O..
Nabestaanden
Meerdere familieleden waren vandaag aanwezig bij de zitting en deden uitgebreid hun verhaal. "Wat ik nu hoor is dat er fout op fout is gemaakt. Het is allemaal leuk en aardig maar ik heb mijn moeder niet meer", aldus de oudste zoon van de vrouw. "Er wordt geen verantwoordelijkheid genomen, het is een groot drama en uiteindelijk heeft het mijn moeder haar leven gekost. Dat is heel kwalijk."
De oudste dochter: "Het gaat om een hele kwetsbare doelgroep en hoe daarmee wordt omgegaan. Het heeft allemaal zo lang geduurd. Het is een groot trauma, als hij 112 had gebeld had het niet zo hoeven lopen", zegt ze. "Met ons gaat het heel slecht, we zijn in shock. Het was gewoon niet nodig geweest. Mijn moeder had hier nog kunnen zijn. Het is een heel ernstige fout en het vertrouwen is weg."
Eis
Het Openbaar Ministerie eist vandaag 150 uur taakstraf, waarvan 50 voorwaardelijk. Boukje Molleman, advocaat van de verdachte vroeg vandaag om vrijspraak. Volgens haar kan O. geen strafrechtelijk verwijt worden gemaakt. De rechtbank doet over twee weken uitspraak.