Tour 4: Stof zijt gij en tot stof zult gij wederkeren

Jan (Bakoenin)

Er was eens een oermens uit Grimstad
Die fietste heel vaak op een grindpad
Dus vandaag aan de meet
Zag de rest slechts zijn reet
Geen renner die nog in zijn wiel zat


Wat een rit hebben we gezien vandaag! Als de halve finale tussen Nederland en Uruguay net zo spectaculair wordt dan zou dat mooi zijn. Je zag alleen door het stof van de hel de renners niet meer.
Een deel van mijn gebed van gisteren werd trouwens verhoord. Fränk Schleck stuiterde uiteindelijk zo over de stenen, dat hij uit de Tour is verdwenen. Armstrong reed lekker lek en verloor tijd op Evans, Andy Schleck, Menchov en Contador. Maar hij zal nog wel eens aan gisteren denken en Contador ook, want als Cancellara gisteren niet de rit had geneutraliseerd, dan had de groep met Andy Schleck niet alleen veel tijd verspeeld aan Menchov en Gesink, maar ook aan Armstrong en Contador, want die lagen wel op de grond, maar ook twee minuten voor op Andy Schleck.
Vandaag zei Cancellara dat het ‘fairplay’ was, omdat er dit keer wel zeventig renners op de grond lagen. Fairplay mijn reet. Ploegbelang heet dat. En alle renners trapten er in. Zelfs Hushovd. Gisteravond was Hushovd erg boos op Cancellara, omdat hij punten voor de groene trui had verspeeld door de actie van de Zwitser. Hij had dus geen Zwitserlevengevoel. Maar vandaag kreeg hij zijn cadeautje. De etappewinst. Dat was makkelijk, want Cancellara pakte zelf het geel weer terug, dus kon wel een cadeautje geven aan de Noor.

Het begon trouwens nogal saai. Een kopgroep van zeven renners met daarbij de Canadees Hesjedal, die ze pas op het laatst konden terugpakken. De uitzending begon toen de renners op 120 kilometer van de finish waren en de strijd begon pas 44 kilometer voor de finish. Dus in de tussentijd kon ik nog lekker bijbruinen in de tuin.
Maar toen die strijd ontbrandde viel er dan ook veel te genieten. Niet voor de renners trouwens. Dames, als jullie eens een weekje geen seks willen, moeten jullie de mannen een dagje met de racefiets over die kasseien sturen. De renners liggen vanavond in bed nog te trillen. Als de Nederlandse renners vanavond naar de halve finale van Nederland gaan kijken, dan denken ze dat er storing is, omdat het beeld zo trilt.
Er werd trouwens al voor de kasseien gevallen en ook als de renners van de kasseien weer op het asfalt kwamen. Wat is dat toch deze Tour. Ik kan me niet herinneren dat ik ooit zoveel renners heb zien vallen in de eerste week. In verband daarmee heb ik een gat in de markt ontdekt. Racefietsen met zijwieltjes. Kleine kinderen vallen ook niet met hun fietsjes met zijwieltjes. De renners zijn er aan toe, denk ik.

Ik vroeg me in het saaie gedeelte van de etappe af, of de echte keienvreters zoals Cancellara, Flecha, Maaskant en van Summeren voor eigen kans zouden mogen gaan, of dat ze bij hun kopmannen moesten blijven. Het laatste was het geval, alleen de kopman van Cancellara reed toevallig ook met hem mee in het eerste groepje en kon hem zowaar bijhouden. Als Cancellara voor eigen kans had gereden, was dat beslist niet het geval geweest.
Robert Gesink kwam wel op wat achterstand binnen, maar toch nog redelijk binnen de perken en zijn scheur had wel pijn gedaan, maar het toch gehouden. Zo zie je maar weer dat je beter een scheur in je ellepijp kunt hebben dan andersom.

De lul van de dag:

Fränck Schleck is overduidelijk de lul van de dag en eigenlijk al van de laatste dagen. Waar die man allemaal niet valt! Ik heb hem zien gaan op die kasseien. Het was zoals gewoonlijk zijn eigen schuld. Hij haalde weer een heel rare truc uit op de kasseien en die liep natuurlijk slecht af. 

Morgen rijden de renners naar Reims. Iedere renner in het peloton wil daar natuurlijk winnen, want de champagne is er extra lekker. De etappe is redelijk kort, dus ze kunnen snel in Reims zijn en aan de drank gaan.
Ik heb een vriendinnetje dat in de buurt van Reims stage loopt bij champagnehuis Mercier en zij heeft me uitgenodigd om langs te komen als ik in augustus door Frankrijk fiets. Die uitnodiging heb ik snel aangenomen, want ik heb geen hekel aan champagne. Integendeel. Je moet dan wel de rondleiding door de kelders voor lief nemen en die duurt wel even, want je krijgt eerst een film te zien over de bereiding van champagne, daarna ga je met een panoramische lift naar de kelders en daar wordt je rondgereden door een lasergestuurde trein, die zo langzaam gaat dat je hem gewoon voorbij zou lopen als je te voet zou gaan.
Je mag er drie champagnes proeven.
De Cuvée Eugene Mercier, die ieder jaar wordt geproduceerd, de Vintage Millésimé, een champagne uit een uitzonderlijk goed jaar en de Brut Rosé, uitsluitend gemaakt van blauwe druiven Pinot Noir en Pinot Meunier. Ik wil ze uiteraard alle drie proeven, maar dan is het kaartje voor het bezoek aan het huis wel duurder. In de ontvangsthal staat trouwens een zeer oud wijnvat dat ongeveer de inhoud van 215.000 flessen champagne kan bevatten, dus daar wil ik wel lekker onder het kraantje gaan liggen met mijn mond open. Het kraantje open en lebberen maar. Maar dat zal niet lukken, want ik geloof dat het vat leeg is.
Maar er is meer te zien in Reims. De Notre-Dame van Reims bijvoorbeeld. Vanaf de doop van Clovis, koning der Franken,  zijn daar bijna alle Franse koningen gekroond en gezalfd. Dat zalven gebeurde met olie uit een ampul die in de tijd van Clovis door een duif uit de hemel is meegebracht. Ik hoop niet dat er nu nog van die duiven met olie in ampullen rondvliegen, want als die olie op de weg morsen, dan ligt zo weer het hele peloton plat en krijgen we weer een geneutraliseerde etappe.

Normaal gesproken zal de etappe naar Reims in een massasprint eindigen. De vorige aankomsten in Reims werden ook gewonnen door sprinters. De laatste aankomst in Reims was in 2002 en werd gewonnen door Robbie McEwen en die daarvoor door Abdoesjaparov. Robbie kan hem nu ook winnen, maar dat is niet waarschijnlijk, want tegen sprinters als Cavendish en Farrar moet hij het tegenwoordig afleggen. Misschien een paar kilometer voor de finish even een bidon met champagne leegdrinken. Alcohol is een goede brandstof. Hoewel Robbie best zou kunnen winnen, want Farrar is ook al hard gevallen in de afdaling van de Stockeu en wie weet wat Cavendish aan pijntjes heeft. Niets is zeker in deze Tour.
Maar het zal dus wel een sprintergevecht worden daar in Reims. Er is trouwens wel vaker gevochten daar.
Jeanne d’Arc heeft daar in juni 1429 bijvoorbeeld de Engels-Bourgondische alliantie verslagen zodat Karel VII daar tot koning kon worden gekroond. Maar het ereschavot waarop de etappewinnaar komt te staan zal wel niet in brand worden gestoken.

Voor lezers is er ook wel wat te vinden in Reims. De Fnac heeft een ruime keuze aan boeken.