Aantal politieke tweets na verkiezingen gekelderd

Jordy Kruse

Nu de verkiezingen voorbij zijn lijken twitterende politici hun kiezers alweer vergeten. Dat concludeert het AD dinsdag uit cijfers van communicatiebureau Politiek Online.

Het bureau hield bij hoe vaak politici en partijen een bericht via Twitter de wereld in sturen. Twitter bleek een populair medium om te proberen meer kiezers te bereiken.

De politici van de VVD verstuurden tijdens de verkiezingen samen tot 1405 berichten per week. In de week na de stembusgang daalde dat naar 532. De PvdA zakte van 737 naar 219. D66 stuurde in de week van de verkiezingen 762 berichten en zakte daarna naar 321 berichtjes van maximaal honderdveertig tekens. Het CDA zakte van 902 naar 366 en GroenLinks van 822 naar 452.

Een woordvoerder van Politiek Online wil in het AD niet van 'politiek bedrog' spreken. "Het goede is dat de meeste politici wél blijven twitteren, ze stoppen er niet helemaal mee."

Overigens twitterde GroenLinks-leider Femke Halsema maandag dat ze voorlopig stopt met twitteren. Maandag begonnen de onderhandelingen over een kabinet met VVD, PvdA, D66 en GroenLinks. Om dit 'kwetsbare formatieproces alle kans te geven' plaatst ze voorlopig geen tweets.