Wie graag over de grens kijkt vanuit een comfortabele bioscoopfilm zit deze week goed: digitale restauraties van twee Russische films vinden deze week hun weg naar de theaters, plus een documentaire over de bezetting van Palestijnse gebieden. Naast natuurlijk Europese films uit Frankrijk, Italië en het Verenigd Koninkrijk, en een Amerikaans-Poolse productie.
We Live in Time
Na een nogal verrassende eerste ontmoeting, bloeit de liefde op tussen Almut en Tobias. In de tien jaar die volgen, rijgen ze samen bijzondere momenten aaneen: grote en kleine, gelukkige en moeilijke. Van de prille liefde en daten via mijlpalen als samenwonen en de geboorte van hun dochter. Wanneer ze horen dat Almut ernstig ziek is, wankelt alles. Terwijl de tijd die ze samen hebben steeds luider wegtikt, leert het jonge koppel al die momenten uit hun leven meer en meer te koesteren.
A Real Pain
A Real Pain volgt de neven David (Jesse Eisenberg) en Benji (Kieran Culkin) die erg van elkaar verschillen. Ze herenigen zich voor een rondreis door Polen om hun geliefde oma te eren. Het avontuur neemt een wending wanneer de oude spanningen van het excentrieke paar weer opduiken tegen de achtergrond van hun familiegeschiedenis
L'histoire de Souleymane
Na een gevaarlijke tocht is Souleymane vanuit Guinee uiteindelijk in Parijs terechtgekomen. Hij weet wat geld te verdienen als maaltijdbezorger, maar is ‘sans papiers’ en verblijft vooralsnog illegaal in Frankrijk. Terwijl hij zich op de fiets door de drukke straten van Parijs haast, bereidt Souleymane zich voor op het belangrijke gesprek dat hij met de immigratiedienst moet voeren. Hij heeft voor dit beslissende moment een goed verhaal ingestudeerd. Het is alleen niet zijn eigen verhaal…
No Other Land
No Other Land volgt Basel Adra, een jonge Palestijnse activist uit Masafer Yatta op de Westelijke Jordaanoever, die al sinds zijn jeugd strijdt tegen de massale verdrijving van zijn gemeenschap door de Israëlische autoriteiten. Hij documenteert de verwoesting van dorpen in zijn regio, waar Israëlische soldaten geleidelijk huizen slopen en bewoners verdrijven. Op een bepaald moment ontmoet hij Yuval, een Israëlische journalist, en er ontstaat een onwaarschijnlijke vriendschap tussen hen. Hoewel Yuval Basel steunt in zijn inspanningen, wordt hun band onder druk gezet door de enorme ongelijkheid: Basel leeft onder militaire bezetting, terwijl Yuval vrij en zonder beperkingen leeft. No Other Land, gemaakt door een Palestijns-Israëlisch collectief bestaande uit Basel Adra, Yuval Abraham, Hamdan Ballal & Rachel Szor, fungeert als een daad van creatief verzet en streeft naar gerechtigheid in het aanhoudende conflict. De documentaire ging begin dit jaar in wereldpremière op het filmfestival van Berlijn waar het de Panorama Dokumente Audience Award en de Berlinale Documentary Award won. Inmiddels is de film op verschillende internationale festivals te zien geweest en heeft het vele prijzen mogen ontvangen.
Une Famille
Une famille volgt de emotionele reis van Christine Angot naar Strasbourg, de stad waar ze op dertienjarige leeftijd voor het eerst haar vader ontmoette en waar hij haar jarenlang seksueel misbruikte. Nu, jaren later, keert Angot terug met een camera om de confrontatie aan te gaan met haar familie, die nog steeds in dezelfde stad woont. Door middel van openhartige gesprekken en het gebruik van archiefbeelden, probeert ze te begrijpen hoe haar familie de misdaden van haar vader heeft verwerkt. Une famille is een dieppersoonlijke en confronterende documentaire die een ontroerend en rauw inzicht biedt in de nasleep van incest binnen een familie en daagt de kijker uit om na te denken over sociale normen en familiedynamieken.
Amal
Amal, een lerares op een school in Brussel, moedigt haar leerlingen aan om een liefde voor lezen en vrijheid van expressie te cultiveren, zelfs als dat betekent dat ze zichzelf in gevaar brengt. Haar gedurfde lesmethoden zullen het leven van haar leerlingen en hun familie ingrijpend veranderen.
Confidenza
Pietro is een gerespecteerde leraar en Teresa zijn briljante, jonge leerling. Na haar afstuderen krijgen ze een affaire en op een dag vertellen ze elkaar een geheim wat zo schokkend is dat dit het leven van die persoon zou verwoesten. De tijd verstrijkt en Pietro is een bekend schrijver en vader van twee volwassen dochters. Maar steeds bekruipt hem die angst dat Teresa opduikt en zijn geheim wereldkundig maakt…
Den of Thieves 2: Pantera
Compromisloze en keiharde agent ‘Big Nick’ (Gerard Butler) en beroepscrimineel Donnie Wilson (O’Shea Jackson Jr.) keren terug in een adembenemend kat-en-muis-spel. Na de gebeurtenissen van Den of Thieves (2018) zit Big Nick Donnie op de hielen in Europa, waar Donnie zich begeeft in de wereld van de diamanthandel. Samen met een bende gevaarlijke criminelen beraamt Donnie een grootschalige overval op de best beveiligde diamantbeurs ter wereld. Tegelijkertijd worden ze opgejaagd door de beruchte Pantera-maffia.
Hoe te Verdwijnen
Samen met een aantal lotgenoten onderzoekt filmmaker Marc Schmidt het gevoel van leegte en de manieren om dat in te vullen. Hij onderneemt deze persoonlijke zoektocht naar excessen en onverzadigbaarheid in een poging zijn overleden vader te doorgronden. Een jonge moeder probeert de leegte te dempen met haar dagelijkse eetbuien, een seksverslaafde vrouw is op zoek naar de man die haar zal kunnen helen. De ultieme confrontatie met de leegte wordt aangegaan door een zeilster die in haar eentje de Atlantische oceaan oversteekt. De portretten bewegen langs actuele thema’s – deepfake, eetstoornissen, verslaving, identiteit en intergenerationeel trauma – en leveren hierdoor een hyperpersoonlijke verbeelding van een breed gedragen gevoel in de Westerse samenlevingen. Tussen de portretten door wordt langzaam duidelijk dat ook Marc, net als zijn vader, de leegte kent die achter excessen schuilgaat.
Als de kraanvogels overvliegen (Letjat zjoeravli, 1957)
Meesterlijk gefilmde liefdesgeschiedenis ten tijde van de Tweede Wereldoorlog: een jong stel wordt gescheiden als de Duitsers de Sovjet-Unie binnenvallen. Hij neemt dienst en vertrekt naar het front, maar wat betekent de oorlog voor de thuisblijvers? Gouden Palm Cannes 1958. Regisseur Michail Kalatozov laat de propaganda achterwege en stelt de individuele emoties centraal. Dat maakt deze film over een tragische liefdesrelatie tijdens de Tweede Wereldoorlog uniek binnen de Sovjet-cinema. Zijn nieuwe filmtaal, vol verrassende cameraposities, bereidde de weg voor jonge vernieuwingsgezinde cineasten als Marlen Choetsjiev en Andrej Tarkovski. Het werd, mede dankzij de superieure fotografie van cameraman Sergej Oeroesevski in het brede formaat Sovscope, een klassieker. Digitale restauratie door Mosfilm. De film is zowel Nederlands als Engels ondertiteld beschikbaar.
De brief die nooit verzonden werd (Neotpravlennoje pismo, 1960)
Van de drie films die Michail Kalatozov draaide met cameraman Sergej Oeroesevski is De brief die nooit verstuurd werd de minst bekende titel. Hun films Als de kraanvogels overvliegen en Soy Cuba zouden beroemder worden. De brief handelt over een expeditie van vier jonge geologen naar de afgelegen Siberische wildernis, op zoek naar het kostbare diamant. In een van de hoofdrollen Tatjana Samojlova, de actrice uit Als de kraanvogels overvliegen en op dat moment hard op weg om een van de nieuwe sterren van de Sovjet-cinema te worden. De film was onderdeel van de Gouden Palm-competitie in Cannes en werd digitaal gerestaureerd door Mosfilm.
Meer dan 4,5 miljoen mensen in Nederland hebben vorig jaar last gehad van de tekorten aan medicijnen. En de problemen worden voorlopig niet minder, waarschuwt de brancheorganisatie van apotheken, de KNMP. “We merken aan niets dat het minder erg wordt. Voor ons niet. Voor de patiënt niet. Voor de maatschappij niet”, zegt voorzitter Aris Prins.
Een van de problemen waar mensen mee te maken krijgen, is dat hun voorgeschreven middel niet meer beschikbaar is. Dat middel wordt vergoed door de zorgverzekering. Het alternatief dat ze krijgen, valt onder het eigen risico en moet dus door de patiënt zelf worden betaald. De KNMP wil dat de alternatieven ook worden vergoed wanneer er een tekort is. “Niemand heeft om de tekorten gevraagd, ook verzekeraars en de overheid zitten ermee in de maag. Maar mensen raken in de war en bellen de apotheek dat ze meer dan 150 euro per maand premie betalen en dat Nederland een welgesteld land is. Apotheekmedewerkers vangen de klappen op”, aldus Prins.
Het absolute aantal tekorten daalde in 2024 ten opzichte van een jaar eerder, van 2292 naar 1563. Daaronder waren ook middelen van de ‘rode lijst’. Als een medicijn daarop staat vermeld, zouden mensen eigenlijk niet moeten wisselen naar een ander middel omdat de behandeling dan misschien minder effectief is.
Tegelijkertijd is er nog steeds elke dag in elke apotheek gemiddeld 1 fte bezig met de tekorten. Dat zijn omgerekend 2.000 leden van de apotheekteams, goed voor 220 miljoen euro op jaarbasis. Daar komen andere noodzakelijke kosten bovenop. Zo wordt bij omzettingen ook een beroep gedaan op collegazorgverleners als artsen of verpleegkundigen, in de wijk of het ziekenhuis. Dat brengt extra onnodige kosten met zich mee. Dit geldt ook voor extra kosten door import. Prins: “Zo verstookt Nederland honderden miljoenen door geneesmiddelentekorten."
Medicijntekort (@ Freepik-AI)
‘De woningmarkt kende een enorme dynamiek. Er was veel meer aanbod met vlotte verkopen en een relatief gematigde prijsstijging van 2,5% in het 4e kwartaal 2024. Dat betekent meer kansen voor woningzoekenden,’ aldus voorzitter Lana Goutsmits-Gerssen van NVM Wonen.
In dat kwartaal waren er ruim 43.000 woningtransacties; bijna 7.000 meer dan in hetzelfde kwartaal in 2023. ‘Met een gemiddelde verkooptijd van 27 dagen, blijft het voor kopers snel beslissen,’ merkt zij op. De gemiddelde transactieprijs in Nederland liep in dit kwartaal op met 9.000 euro tot ruim 483.000 euro. In 144 gemeenten ligt dit gemiddelde inmiddels boven de 5 ton, maar er zijn grote regionale verschillen, zo toont NVM via een interactieve gemeentekaart.
Aantal woningverkopen sterk gestegen
Het aantal door NVM-makelaars verkochte woningen steeg in het 4e kwartaal van 2024 sterk. Er werden ruim 43.000 woningen verkocht, bijna 7.000 meer dan in het 4e kwartaal van 2023. Dit is een stijging van ruim 19%. Over heel 2024 zijn bijna 145.000 woningen verkocht. Dit maakt het qua doorstroming een beter jaar dan 2023, waarin het verkoopaantal op 132.000 bleef hangen.
Meer transacties door diverse factoren
De sterke stijging van het aantal transacties komt door een combinatie van factoren. Het sentiment en vertrouwen in de woningmarkt is positief, mede door een dalende hypotheekrente en hogere lonen. Daarbij kunnen veel doorstromers hun overwaarde inzetten. Ook kwamen er meer woningen te koop door verkopen (‘uitponden’) van investeerders in (voormalige) huurwoningen. Door de combinatie van krapte en hoge vraag werd dit extra aanbod vlot verkocht.
Veel appartementen verkocht
In het 4e kwartaal zijn meer dan 14.000 appartementen verkocht. Dat is historisch hoog: alleen in 2016 lag dit nog iets hoger. Ook de toename van 28% ten opzichte van het vorige kwartaal is erg groot. Opvallend is dat veel meer appartementen zijn gekocht door kopers in de leeftijdscategorie van 25 tot 35 jaar. De voorheen grootste groep van 50+ kopers kocht naar verhouding juist minder appartementen.
Gematigde prijsstijging
De gemiddelde prijs van door NVM-makelaars verkochte woningen komt dit kwartaal uit op 483.000 euro. Dat is 9.000 euro meer dan vorig kwartaal, een prijsstijging van 2,5%. Dit is naar verhouding een gematigde prijsontwikkeling: in afgelopen jaren was de toename in een 4e kwartaal meestal hoger. Op jaarbasis stijgen de prijzen 11,5%. Dat is iets minder dan in de afgelopen twee kwartalen. De prijzen stijgen relatief het hardst in kleinere gemeenten. In grote gemeenten met meer dan 100.000 inwoners is de gemiddelde prijsontwikkeling op jaarbasis 11,4%. In middelgrote gemeenten is dat ruim een procentpunt hoger en in de kleinste gemeenten stijgen de prijzen met 13,5%.
Transactieprijs 5 ton: mijlpaal of barrière?
Met een gemiddelde huizenprijs van ruim 483.000 euro is het de vraag of en wanneer een landelijk gemiddeld van 5 ton wordt bereikt. Daarbij kun je je afvragen of dit een mijlpaal voor verkopers of een barrière voor woningzoekenden is. De kaart toont dat de grens van 5 ton in veel gemeenten inmiddels is gepasseerd, maar dat er grote regionale verschillen zijn. Van alle 342 gemeenten zijn er 144 waar de gemiddelde bestaande koopwoning al meer dan 5 ton opbrengt, danwel kost. Dat is 42% van alle gemeenten. In elf ‘dure gemeenten’ ligt dit gemiddelde zelfs boven de 7 ton. In 187 gemeenten – meer dan de helft (55%) – ligt de gemiddelde koopsom echter nog onder de 5 ton.
Aandeel overbiedingen vlakt af
Het landelijk aandeel transacties waarbij méér betaald is dan de vraagprijs ligt dit kwartaal op 71%. Dat aandeel is hoog, maar de toename vlakt af. Bij een duurder woningtype als 2-onder-1-kap woningen stijgt dit aandeel overbiedingen nog flink. Bij de overige woningtypen neemt dit aandeel nauwelijks nog toe en bij tussenwoningen zelfs iets af. NVM-makelaars geven aan dat het aantal bezichtigingen per woning aan het afnemen is, net als het gemiddeld aantal biedingen per woning. Gemiddeld duurt het verkoopproces nu 27 dagen, net als vorig kwartaal. In regio’s met een krappe woningmarkt en bij zeer gewilde woningtypen, kan dit zomaar een week sneller gaan. Daartegenover staan regio’s en typen waar het hele proces meer tijd kan vergen, omdat er minder kapers op de kust zijn.
Woningaanbod blijft stabiel
Het aantal te koop staande woningen bij NVM-makelaars aan het eind van het 4e kwartaal van 2024 is bijna 26.000. Dit aanbod is al drie kwartalen redelijk stabiel. Tegenover de 26.000 te koop staande woningen staan dit kwartaal ruim 43.000 woningverkopen. Dus ondanks het krappe woningaanbod, zijn toch veel kopers geslaagd in hun zoektocht naar een woning. Dat lijkt een tegenstelling, maar is het niet. De verklaring is dat binnen dit kwartaal ruim 45.000 woningen te koop zijn gezet. Dat is het hoogste aantal in de afgelopen 2,5 jaar. Lees meer en bekijk de prijzen in jouw regio op NVM.
In Parijs is afgelopen week de terreuraanslag op het tijdschrift Charlie Hebdo uit 2015 herdacht. Dinsdag 6 januari was het precies 10 jaar geleden dat Frankrijk werd opgeschrikt door een terroristische aanslag op het hoofdkantoor van satirisch weekblad Charlie Hebdo in Parijs. De aanleiding voor de aanslag waren Mohammed-cartoons die Charlie Hebdo had gepubliceerd.
Drie gemaskerde en gewapende mannen drongen het kantoor binnen en schoten op de aanwezigen. Daarbij riepen de mannen volgens ooggetuigen dat zij de profeet kwamen wreken. Bij de aanslag kwamen 12 mensen om het leven, 11 raakten gewond. Onder de doden zijn twee politiemannen, de andere tien doden werkten voor Charlie Hebdo.De gebeurtenissen leidden tot een enorme golf van solidariteit in heel Europa.
Voor veel Parijzenaars en Fransen blijft de aanslag van tien jaar geleden een pijnlijke herinnering. De steun voor Charlie Hebdo is echter niet verdwenen. Uit een peiling die het blad heeft laten uitvoeren, blijkt dat 62 procent van de Fransen vindt dat religies bekritiseerd en bespot mogen worden. Bij moslims ligt dit percentage op 53 procent en bij katholieken op 59 procent.
Bij de herdenking werd een krans gelegd en er werd een minuut stilte gehouden. Dit gebeurde in aanwezigheid van president Emmanuel Macron en burgemeester Anne Hidalgo.
Op twee andere locaties in Parijs vonden eveneens herdenkingsceremonies plaats. De politieagent die op straat door de terroristen werd vermoord, werd herdacht. Ook was er een bijeenkomst bij de joodse supermarkt waar vier mensen omkwamen, na de aanval op Charlie Hebdo.
Alle herdenkingen waren "zoals elk jaar sober en eenvoudig, op verzoek van de nabestaanden", aldus de gemeente Parijs.
De kantonrechter oordeelt dat de verhoging van een boete aan een fietser uit Nijmegen die zijn mobiele telefoon in zijn hand vasthield niet onrechtmatig is. De beboete fietser was het niet eens met de hoogte van de boete en stapte daarom naar de kantonrechter. Volgens de kantonrechter heeft de beboete fietser ook geen redenen aangevoerd om als rechter de boete te matigen. Het beroep van de beboete fietser is daarom ongegrond.
De zaak ging over een boete die was opgelegd aan de fietser omdat hij op 23 maart 2024 een mobiele telefoon had vastgehouden. De fietser kreeg een boete van 160 euro. Vóór 1 maart 2024 gold daarvoor nog een boetebedrag van 150 euro. Per 1 maart 2024 zijn de boetetarieven voor verkeersovertredingen op grond van de Wet administratiefrechtelijke handhaving verkeersvoorschriften (Wahv) echter verhoogd.
De beboete fietser vond de verhoging van het tarief onrechtmatig, omdat deze verhoging voor een deel is bedoeld om de rijksbegroting dekkend mee te maken. Ook stelde hij dat de boete niet meer in verhouding staat met de ernst van de gedraging en met boetes die voor in het strafrecht worden opgelegd.
Verhoging verkeersboete niet onrechtmatig
De kantonrechter oordeelt dat de verhoging van het boetetarief per 1 maart 2024 voor deze overtreding niet onrechtmatig is. Volgens de kantonrechter kan vanwege de verhoging van de tarieven er wel eerder een reden zijn om als rechter de boete te matigen, bijvoorbeeld vanwege persoonlijke omstandigheden. In deze zaak is er geen aanleiding om de boete te matigen, omdat de beboete fietser geen individuele omstandigheden heeft aangevoerd die daartoe aanleiding geven.
De aftredende Amerikaanse president Joe Biden gaat ervan uit dat hij als topkandidaat voor de Democraten de Amerikaanse presidentsverkiezingen zou hebben gewonnen van de Republikein Donald Trump.
“Het is aanmatigend om dat te zeggen, maar ik denk het wel”, antwoordde Biden toen hem ernaar werd gevraagd door USA Today. Biden baseert dit op diverse onderzoeken die hij heeft bestudeerd. Diverse opiniepeilingen lieten een ander beeld zien, namelijk dat Biden onder Trump eindigde.
Toen de president werd gevraagd of hij het had gered om nog vier jaar in functie te blijven, had Biden er niet zoveel vertrouwen in. "Ik weet het niet", antwoordde hij. "Wie weet dat in hemelsnaam?"
Na een rampzalig televisiedebat met Trump tijdens de verkiezingscampagne trok Biden zich onder druk van zijn partij terug uit de presidentiële race en steunde hij vervolgens zijn vice-president Kamala Harris als kandidaat. Veel experts betwijfelen of Biden de verkiezingen had kunnen winnen.
Biden vervolgde: “Ik denk dat een oude man als mij het voordeel heeft dat ik elke grote wereldleider al heel lang ken. Dus ik had een beeld van elk van hen en hun belangen.”
Hij hoopt dat de geschiedenis zal uitwijzen dat hij als president aan de macht een plan heeft uitgevoerd om de economie en het Amerikaanse leiderschap in de wereld te herstellen. "En ik hoop dat het documenteert dat ik het eerlijk en integer heb gedaan, dat ik heb gezegd wat ik dacht." Biden vond zijn grootste misser dat hij er niet in is geslaagd om desinformatie, waaronder die door Trump is verspreid, effectief te bestrijden.
In deze items zal ik regelmatig met AI gemaakte songs van mezelf plaatsen. Soms een nieuwe, soms een van mijn oudere. Vind je er geen zak aan? Prima, ik hoor graag tips om het beter te maken
Standaard gewoon een hekel aan alles wat AI is? Ook prima, dan is dit waarschijnlijk niet voor jou, en dat is oké
De lyrics zijn altijd van mezelf, de muziek en zang/rap etc zijn op basis van mijn eigen prompts gegenereerd door - in dit geval - Suno. Wil je nieuwe nummers eerder horen dan hier, dan kun je je eventueel ook subben op m'n YouTubekanaal. Likes, comments en natuurlijk delen op je eigen socials van de songs wordt zeker gewaardeerd
En natuurlijk hoor ik graag wat je ervan vindt. Eigen creaties zijn welkom in de comments hieronder, in de comments op YouTube of in ons AI forum in het topic voor eigengemaakte AI Songs.
Vandaag mijn virtuele, enigszins quirky, zangeres Sally Mack, met LAPD(ance). De animaties zijn gemaakt op basis van een afbeelding gemaakt op Mage.Space die vervolgens door KlingAI is gehaald.
Goeiemorgen FOK!
Vandaag is het weer wederom gevarieerd. In het zuiden, met name in Limburg en delen van Noord-Brabant, is er kans op (natte) sneeuw. In Zuid-Limburg kan er zelfs een sneeuwdek ontstaan van enkele centimeters. Dit kan vanzelfsprekend gladde wegen opleveren en natuurlijk de nodige vertragingen.
In het midden en noorden van het land blijft het overwegend droog met af en toe wat zon. De temperatuur varieert vandaag van zo'n 1°C in het zuidoosten tot ongeveer 5°C in het noorden en westen. De wind waait met kracht 4 uit het Westen. Aan de kust kan het nog wat harder waaien.
Voor de sneeuwliefhebbers onder ons is het dus vooral in het zuiden genieten geblazen. Persoonlijk vind ik een witte wereld altijd wel mooi, zolang ik die maar vanuit een warme positie kan bewonderen
Voor de komende dagen blijft het licht winters. Vrijdag kunnen we nog enkele winterse buien verwachten, vooral in het noorden van het land. In het weekend wordt het rustiger en droog, met overdag temperaturen rond de 3°C en 's nachts lichte vorst.
Let op: voor vandaag is er een waarschuwing (code geel) van kracht in het zuidoosten. Voor de actuele waarschuwingen en een overzichtskaart kun je terecht op de website van het KNMI.
Een foto inzenden? Dat kan hier!
Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Deze is te mailen via weer@fok.nl of up te loaden via ons fotoforum. Vermeld bij de foto waar deze ongeveer is gemaakt.
Meepraten over het weer? Dat kan op ons weerforum waar de atmosfeer op ontploffen staat:
WKN - De atmosfeer staat op ontploffen.
Of uiteraard in de reacties onder het weerbericht.
De Amerikaanse president Joe Biden stuurt 2.000 troepen van de Nationale Garde om de verwoestende branden in Los Angeles te bestrijden. Tijdens een bezoek aan de brandweerlieden van Cal Fire zei Biden dat zijn regering alle mogelijke steun zou bieden "zo lang als nodig is". Dit omvat ook 15 blushelikopters, vervolgde de president.
De branden in de Amerikaanse metropool aan de westkust nog steeds niet onder controle, waarbij de grootste gedeeltelijke brand in het noorden van Los Angeles in enkele uren is verdubbeld tot meer dan 40 vierkante kilometer. Volgens Amerikaanse media is het nu al een van de ergste branden in de geschiedenis van de stad.
Volgens de autoriteiten zijn er tot nu toe twee doden geïdentificeerd, zijn er minstens 1000 gebouwen verwoest en hebben tienduizenden hun huizen moeten verlaten. Windsnelheden van 130 kilometer per uur op sommige plaatsen bemoeilijkten het bluswerk, waardoor het vuur herhaaldelijk opnieuw oplaaide.
Inwoners van de Amerikaanse metropool zijn aangespoord om water te besparen. De brandweer had problemen met de watervoorziening in Pacific Palisades. Drie enorme tanks met een totale capaciteit van meer dan elf miljoen liter, die het gebied van water voorzien, waren leeg door de nachtelijke blusacties. Als gevolg daarvan "stonden de brandkranen droog".
Biden stuurt hulp voor bosbranden Califonie (@ Politico on YouTube 080125)
Woningbouwsubsidies hebben bij stijgende huizenprijzen, zoals nu het geval is, maar beperkt effect op de hoeveelheid woningen die gebouwd wordt. Ook bestaat er een groot risico dat subsidies de grondprijzen opdrijven. Dat blijkt uit onderzoek van het Centraal Planbureau (CPB). Tegelijkertijd kunnen subsidies wel helpen in situaties waar de bouw anders niet rendabel is.
Het CPB heeft gekeken hoe subsidies in de huidige situatie de bouw van huizen zou kunnen stimuleren of versnellen. Ook werd onderzocht hoe de samenstelling van het woningaanbod erdoor beïnvloed zou kunnen worden. Het onderzoek is geen evaluatie van bestaande subsidies, maar biedt overwegingen bij het vormgeven van subsidiebeleid voor woningbouw. Het huidige kabinet trekt de komende jaren 5 miljard euro uit voor een verdere intensivering van woningbouw.
Beperkt effect in huidige markt
Subsidies zijn alleen effectief als de hogere opbrengsten voor ontwikkelaars uiteindelijk ook kunnen leiden tot meer bouw. Maar ontwikkelaars zijn in Nederland ook bij hogere prijzen vaak niet in staat snel meer woningen te produceren. Dit komt doordat de ruimte in Nederland beperkt is en de regelgeving complex. Hierdoor is ook de effectiviteit van subsidies op de bouwproductie naar verwachting gering.
Hogere grondprijzen
De huidige beperkte reactie van woningbouw op prijsstijgingen vergroot het risico dat subsidies voornamelijk resulteren in hogere grondprijzen. In dat geval komen de subsidies vooral terecht bij grondbezitters, in plaats van woningzoekenden. Om dit risico te verminderen en de doelmatigheid van subsidies te verbeteren is het raadzaam subsidies te combineren met aanvullend grondbeleid. Bijvoorbeeld door de waardestijging te belasten met een heffing voor grondeigenaren.
Daarnaast is het belangrijk dat duidelijk is dat subsidies tijdelijk zijn, omdat tijdelijke subsidies minder effect hebben op de grondprijzen dan structurele subsidies. Dit komt doordat subsidies, waarvan verwacht wordt dat ze ook in de toekomst beschikbaar zijn, structureel de waarde van grond verhogen.
Kansrijkere subsidies
In de huidige opgaande woningmarkt kunnen subsidies vooral helpen in situaties waar de bouw niet rendabel is. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn wanneer gereguleerde huren de bouwkosten niet dekken, terwijl er wel voldoende vraag naar de woningen is. Ook kunnen subsidies helpen wanneer gemeenten onvoldoende middelen hebben om bij te dragen aan de benodigde publieke voorzieningen zoals wegen. In dergelijke situaties kan een subsidie, die het verschil tussen kosten en opbrengsten overbrugt, de bouw stimuleren.
Ook subsidies die gericht zijn op het veranderen van de samenstelling van de woningvoorraad, kunnen effectief zijn. Door bijvoorbeeld te sturen op kleinere woningen die minder ruimte in beslag nemen, kan dit ook tot een toename van het totale woningaanbod zorgen. Dit is bijvoorbeeld het geval bij subsidies voor splitsingen en optoppen.
Als er een neergaande markt is, zijn woningbouwsubsidies ook effectiever. Subsidies kunnen in dat geval ervoor zorgen dat bouwprojecten toch doorgang vinden. Dit is eenvoudiger te realiseren dan het opschalen van de bouwcapaciteit dat wordt beoogd met subsidies in een opgaande markt.
Luchtvaartmaatschappij Ryanair heeft een rechtszaak aangespannen tegen een reiziger die volgens hen een vlucht van Dublin naar Lanzarote ernstig zou hebben verstoord. Dit leidde ertoe dat het vliegtuig naar een andere bestemming (Porto Portugal) moest uitwijken. Ryanair eist een schadevergoeding van 15.000 euro van de reiziger.
Wat er precies op die vlucht op 9 april vorig jaar is gebeurd, is onduidelijk, maar Ryanair beschrijft het als "volstrekt onacceptabel gedrag". Het vliegtuig moest uitwijken naar Porto, waardoor alle 160 passagiers de nacht in die Portugese stad moesten doorbrengen in plaats van op Lanzarote.
Ryanair verlangt dat de reiziger die de overlast veroorzaakte, alle extra kosten van de andere passagiers vergoedt. "Het is volkomen onacceptabel dat passagiers, die hard werken om van een reis met familie of vrienden te genieten, hun plezier ontnomen wordt door het wangedrag van één individu," aldus de maatschappij.
Israelïsche soldaten die beelden van hun daden in Gaza op social media lplaatsen open de kans om vervolgd te worden in het buitenland. De Hind Rajab Foundation beweert 27 rechtszaken te zijn gestart tegen individuele Israëlische soldaten en één grote zaak tegen ongeveer 1000 soldaten bij het Internationaal Strafhof in Den Haag.
Het gevolg van deze aangiftes werd vorige week duidelijk toen een Braziliaans hof de politie opdroeg een onderzoek te starten naar een Israëlische soldaat die op vakantie was in Brazilië, na een aangigte van de Belgische foundation. De soldaat vluchtte kort na de uitspraak van de rechter het land uit met hulp van de Israëlische ambassade. Brazilië kreeg hem op de radar toen de Hind Rajab Foundation, een pro-Palestijnse organisatie uit België, het land aanspoorde om onderzoek te verrichten. De organisatie deed zelf ook onderzoek via open source intelligence, vooral via sociale media.
Haroon Raza, juridisch adviseur van de organisatie, legt uit: "Het is heel eenvoudig. Sommige soldaten delen alles op sociale media: ze filmen hoe ze een huis in brand steken, geven toe dat ze gevangenen martelen, vertellen bij welk bataljon ze horen en taggen andere soldaten." De Amerikaanse krant The Washington Post heeft verschillende video's die door Israëlische soldaten op sociale media zijn gedeeld, verzameld en geverifieerd. Dankzij het materiaal op sociale media kan de Hind Rajab Foundation volgens Raza gemakkelijk achterhalen waar en wanneer de soldaten waren en wat ze hebben gedaan. "In het geval van de man in Brazilië hadden we een dossier van 385 pagina's met foto's, video's en verwijzingen."
Met het verzamelde bewijs benadert de organisatie lokale advocaten in het land waar de aanklacht moet worden ingediend. Deze advocaten dienen vervolgens de aangifte in. Dit gebeurt ook in Nederland. Raza geeft aan dat van de 27 individuele rechtszaken die de organisatie heeft lopen, er minstens 14 tegen Nederlanders zijn. Deze personen hebben vaak een dubbele nationaliteit: Nederlands en Israëlisch.
Het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken is op de hoogte van 12 zaken waarin aanklachten zijn ingediend tegen Israëlische soldaten, maar voor zover bekend is er nog geen enkele Israëlische soldaat gearresteerd. Na de uitspraak in Brazilië heeft Israël zijn militairen gewaarschuwd om geen berichten op sociale media te delen over hun tijd in Gaza en om niet op vakantie te gaan in het buitenland. Aan het begin van de oorlog waarschuwden hoge juridische functionarissen in Israël al dat soldaten een groot risico liepen door online video's te plaatsen.
De herhaalde waarschuwing lijkt volgens Raza weinig uit te maken: "Dit soort feiten verjaart niet. Als iemand pas over vijf of tien jaar naar het buitenland gaat, kunnen we hem nog steeds laten oppakken. Zelfs tijdens een overstap. We willen duidelijk maken dat er consequenties verbonden zijn aan die daden."
De Israëlische Minister van Buitenlandse Zaken Sa'ar noemt de actie in Brazilië een onderdeel van een "systematische antisemitische campagne" en oppositieleider Lapid spreekt op X van een "gigantische politieke blamage". De minister van Diaspora, Chikli, noemt de oprichter van de Hind Rajab Foundation, Abou Jahjah, op X een aanhanger van Hezbollah en waarschuwt dat hij "zijn pieper" in de gaten houden, verwijzend naar de aanval van vorig jaar waarbij de Israëlische geheime dienst op grote schaal piepers van Hezbollahleden liet ontploffen.
De Hind Rajab Foundation gaat vanwege deze uitspraken naar de politie. "Dit is een doodsbedreiging," zegt Raza. Over de beschuldigingen dat Jahjah een sympathisant van Hezbollah zou zijn, maakt Raza zich verder geen zorgen. "Hij is opgegroeid in Zuid-Libanon, daar kunnen we niets aan doen. Ik weet dat hij geen lid is van Hezbollah."
De op 7 oktober 2023 door Hamas gegijzelde Yousef Al-Zyadna en zijn zoon Hamza zijn dood gevonden in een tunnel in Rafah. Twee van Hamza's broers en zussen, Aisha en Bilal, werden samen met hen ontvoerd uit een kibboets boerderij. Maar zij behoorden tot de 105 gijzelaars die werden vrijgelaten bij een deal tijdens een staakt-het-vuren in november 2023.
De Israëlische premier Benjamin Netanyahu sprak zijn "diepe bedroefdheid uit over het bittere nieuws dat de familie Zyadna vandaag heeft ontvangen". Het nieuws kwam kort voordat de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken verslaggevers vertelde dat Amerikaanse, Qatarese en Egyptische bemiddelaars "heel dichtbij" waren om een nieuw staakt-het-vuren en een akkoord over de vrijlating van gijzelaars te bereiken tussen Israël en Hamas.
Ruim 6 op de 10 arbeidsmigranten uit de EU/EFTA en bijna 7 op de 10 kennismigranten van buiten de EU/EFTA verlieten Nederland binnen vijf jaar na hun aankomst. De kans dat een arbeidsmigrant vertrekt, is kleiner als zij een partner en/of kinderen in Nederland hebben, of wanneer de partner hier betaald werk heeft. Vooral kennismigranten met een werkende partner zijn na 5 jaar steeds vaker nog in Nederland. Dit blijkt uit nieuw onderzoek van het CBS onder 76,4 duizend kennismigranten van buiten de EU/EFTA, en 225 duizend EU/EFTA-arbeidsmigranten die tussen 2005 en 2016 naar Nederland kwamen.
Tussen 2005 en 2016 kwamen 225 duizend arbeidsmigranten uit de EU/EFTA en 76 duizend kennismigranten van buiten de EU/EFTA naar Nederland. Dat is 22 procent van de totale immigratie van mensen met een niet-Nederlandse nationaliteit. In de periode 2013 tot 2016 kwamen 107,3 duizend arbeidsmigranten uit de EU/EFTA naar Nederland. Dit is meer dan twee keer zo veel als tussen 2005 en 2008. Het aantal kennismigranten van buiten de EU/EFTA steeg van 15,1 duizend tussen 2005-2008 naar 36,3 duizend tussen 2013-2016.
Belangrijkste nationaliteiten
Van de EU/EFTA-arbeidsmigranten die tussen 2005 en 2016 naar Nederland kwamen, had 32 procent de Poolse nationaliteit. In de top vijf staan verder de Duitse (9 procent), Britse (8 procent), Italiaanse (7 procent) en Franse (5 procent) nationaliteit. Kennismigranten van buiten de EU/EFTA hadden vooral de Indiase (29 procent), Amerikaanse (13 procent), Chinese (10 procent), Turkse (6 procent) of Japanse (5 procent) nationaliteit.
Woonsituatie en werkstatus partner
De meeste EU/EFTA-arbeidsmigranten (72 procent) en kennismigranten (62 procent) wonen een jaar na aankomst in Nederland alleen; ze staan niet met partner of kind geregistreerd op een Nederlands adres. 25 procent van de arbeidsmigranten woonde bij aankomst in Nederland met een partner, bij kennismigranten was dat 38 procent. 16 procent van de EU/EFTA-arbeidsmigranten en 13 procent van de kennismigranten van buiten de EU/EFTA had een partner met betaald werk. Meestal wonen zij in Nederland zonder kinderen.
Ongeveer 7 op de 10 arbeidsmigranten vertrokken binnen vijf jaar
Bijna 7 op de 10 EU/EFTA-arbeidsmigranten en kennismigranten verlieten Nederland binnen vijf jaar. Bij arbeidsmigranten is dit percentage licht gestegen in de drie onderzochte periodes. Bij kennismigranten daalde dit percentage naar 62 procent in de recentste groep (die tussen 2013 en 2016 arriveerde), vergeleken met 70 procent bij de oudere onderzochte groepen.
Poolse arbeidsmigrant vertrok vaker, Indiase kennismigrant bleef langer
Arbeidsmigranten uit Polen (maar ook uit Bulgarije, Roemenië en Hongarije) die tussen 2013-2016 naar Nederland kwamen, vertrokken na vijf jaar vaker (70 procent) dan de Poolse arbeidsmigranten die tussen 2005 en 2008 naar Nederland kwamen (58 procent).
Kennismigranten uit India vertrokken steeds minder vaak. Van de kennismigranten die tussen 2005 en 2008 naar Nederland kwamen, vertrok 79 procent binnen vijf jaar. Bij de groep die tussen 2013 en 2016 naar Nederland kwam, was dat 65 procent.
Vertrekkansen kleiner met gezin, vooral als de partner werkt
Er is bijna geen verschil tussen mannen en vrouwen, en de kans dat zij binnen vijf jaar vertrekken. Migranten die alleen wonen of een andere woonsituatie hebben (zoals samenwonen met anderen) vertrekken vaker dan arbeidsmigranten met een partner en/of kinderen.
Behalve samenwonen met een partner en/of een of meerdere kinderen, vertrekt een arbeidsmigrant vooral minder vaak als de partner betaald werk heeft. Dit geldt zowel voor EU/EFTA-arbeidsmigranten als kennismigranten van buiten de EU/EFTA. Arbeidsmigranten blijven steeds vaker in Nederland als zij hier een partner of kinderen hebben. Deze toename geldt met name voor kennismigranten. Relatief weinig arbeidsmigranten wonen bij aankomstkomst in Nederland direct met een partner en/of kind, waarbij in het onderzoek alleen is gekeken naar de woonsituatie en werkstatus van de partner in het eerste jaar na aankomst.
Laagste lonen, grootste vertrekkans
Bij arbeidsmigranten met de laagste lonen is de kans dat zij vertrekken het grootst. Bij EU/EFTA-arbeidsmigranten is de groep met de op één na laagste lonen, de volgende groep met een hoge vertrekkans. Bij kennismigranten met de laagste lonen is die vertrekkans juist het kleinst. Zelfstandigen hebben een relatief kleine kans om binnen vijf jaar te vertrekken. Dit komt waarschijnlijk door de investeringen die zij moeten doen om in Nederland te werken. Mensen van wie het loon onbekend is, hebben de grootste kans om te vertrekken.
In de serie "Op de rol' struint verslaggever Martijn Delaere de zittingszalen van Nederland af in een zoektocht naar bijzondere rechtszaken. Stuk voor stuk laten de verhalen zien dat het werk van de rechter enorme impact kan hebben op het leven van mensen, hoe klein een zaak op het eerste oog ook lijkt. Ditmaal een zaak over winkeldiefstal bij de Action in Joure.
De winkelmanager van de Action in Joure vindt het drietal maar verdacht in de weer bij de zelfscankassa. Een klant is naast zijn rijkgevulde kar gaan zitten, terwijl twee dames druk in de weer zijn bij de scanner. De manager besluit om een steekproef bij het drietal te houden.
Bij de controle lijkt alles in orde en ze gaan door met het 'scannen' van hun inkopen. Wat spullen liggen bij de scan en de rest blijft in de kar. Ze lopen met z'n drieën weg. Een paar maanden later bekijkt de winkelmanager nogmaals de videobeelden van het verdachte drietal op 18 december. en zoekt hun bon erbij: het drietal heeft drie paar sokken afgerekend.
Verhaal
De politie komt aan de deur en bijna een jaar later zitten ze gedrieën voor de politierechter in het Leeuwardense gerechtsgebouw. Want: ze hebben volgens het Openbaar Ministerie ‘in vereniging’ de Action bestolen. Voordat de Friese politierechter zich over de vermeende diefstal buigt, heeft de advocaat van dochter Roos (21)* een verzoek. ‘Sinds het voorval bij de Action is er geen contact meer tussen vader en dochter. Ze voelt zich niet vrij om haar verhaal te doen waar haar vader bij is. Ik wil u daarom vragen om de behandeling te splitsen.’
Feestje
De advocaat van vader Herman (43)* vindt splitsing van de zaak prima, maar vader Herman niet. 'Ik wil er graag bij zijn, ik zit hier niet om een feestje te vieren. Ik zou het prettig vinden om hier met z'n allen te blijven.' 'Politierechter Vreugdenhil: 'U zegt: de waarheid komt niet aan het licht als de zaak niet tegelijk wordt behandeld?' Herman: 'Dat weet ik niet, want daar ben ik niet bij. Het gaat vandaag ook om mij, en dan wil ik wel weten wat erover mij wordt gezegd.' De rechter voelt wel wat voor splitsing, 'maar u kunt straks gewoon in de zaal gaan zitten als publiek, dat is ook wat raar.' De officier van justitie heeft een voorstel: 'We kijken gelijktijdig naar de videobeelden, en vervolgens splitsen we de behandeling. Het staat iedereen vrij om bij de behandeling van de andere zaak achterin de zaal te gaan zitten. Ik zie geen aanleiding om de deuren te sluiten.' Herman gaat akkoord. Politierechter Vreugdenhil: 'We steken van wal en als de ondervraging begint, splitsen we de behandeling. Dat had ik ook niet gedacht toen ik het Wetboek van Strafvordering opensloeg als student.'
Kar
De beelden van de Action worden bekeken. Van de voordeur tot de zelfscan, overal hangen camera’s. Het drietal pakt een kar. Ze leggen er alle drie spullen in en belanden uiteindelijk bij de zelfscan. Het spel is op de wagen. ‘Ik ben niet zo onder de indruk’, zegt vader Herman na het bekijken van de beelden. ‘We zijn gecontroleerd en er was …’ De rechter: ‘Nee, nu gaan we het over de inhoud hebben en doen we wat we hebben afgesproken. Uw dochter gaat even naar buiten.’ ‘U bent niet onder de indruk, zei u’, vervolgt de politierechter. Herman: ‘Er is een controle uitgevoerd en dat was allemaal goed. Ik heb het financieel niet slecht. Dan ga ik toch niet bij de Action stelen?’
Code
Hij heeft niets gestolen, zegt Herman. 'U ziet mij in de Action zitten, ik heb mijn telefoon vast. Ik was mij er niet van bewust dat de kar niet werd gescand bij de zelfscan. Ik lette er niet op. Maar u ziet op het filmpje ook dat we meerdere artikelen scannen.' Dat zegt bitter weinig, weet politierechter Vreugdenhil: 'Wat we veel zien is dat spullen wel in de buurt van het scanapparaat worden gehouden, maar niet worden gescand. Bijvoorbeeld omdat de code aan de andere kant wordt gehouden. U trekt de conclusie dat is betaald, die conclusie trek ik nog niet.' Als er niet is betaald, dan is dat de schuld van dochter Roos, want ze gingen voor háár op stap, vooral voor kerstspullen. 'Zij deed de boodschapjes en zij zou afrekenen.' De rechter: 'Dat heeft ze volgens u niet gedaan en daarom hebt u nu mot met elkaar, begrijp ik.' 'We hebben geen ruzie meer', reageert Hanna (28), Hermans partner. Zij was er ook bij in de Action.
Mot
‘De verdachten wijzen naar elkaar’, zegt officier van justitie Kappeyne van de Coppello. ‘De één dacht dat de ander had afgerekend, en de ander dacht dat de één dat had gedaan. Maar uiteindelijk gaat een kar vol boodschappen de deur uit en worden alleen sokken afgerekend.’ Vader en dochter hebben bewust samengewerkt om de Action te bestelen. Over Hanna twijfelt hij. ‘Ik zie dat mevrouw bij de kassa staat en met de dochter van alles bij het scanapparaat doet. Mevrouw zegt dat ze dacht dat alles was afgerekend. Die indruk zou ze gehad kunnen hebben. Je kunt ook zeggen: hoe kan dat nou, want alles uit de kar is niet gescand. Maar die kar stond wel bij mijnheer. Omdat ik enige twijfel heb, vind ik dat mevrouw vrijgesproken zou moeten worden.’
Zicht
Maar Herman, die is wel schuldig. 'De winkelwagen stond voor zijn neus. Hij moet hebben gezien dat niets werd gescand.' Officier Kappeyne van de Coppello eist een werkstraf van twintig uur, ook omdat Herman al eens eerder is veroordeeld voor winkeldiefstal. 'We zijn het stadium van een geldboete gepasseerd.' Bovendien heeft hij de Action bestolen terwijl hij in zijn proeftijd voor een verkeerszaak was, en dat levert hem nog eens twintig uur werkstraf op. Onterecht, vindt Hermans raadsman Wielenga. 'Mijnheer was zich er niet van bewust dat de goederen in die kar niet werden afgerekend. Je ziet op de videobeelden dat hij de kar wegduwt en zijn telefoon pakt. We weten allemaal: dan heb je niets meer in de gaten. Mijn cliënt had geen zicht op de kar. Hij kijkt er niet naar. Misschien is er wel wettig bewijs voor diefstal in vereniging, maar ik denk niet dat het bewijs overtuigend is. Daarom zou vrijspraak moeten volgen.' Als de rechter daar niet aan wil, dan zou een geldboete van tweehonderd euro op zijn plaats zijn.
Schuld
De politierechter doet nog geen uitspraak, eerst is het de beurt aan dochter Roos. Vader Herman gaat de gang op. ‘Met welke bedoeling kwam u de Action binnen?’, vraagt de rechter. Roos: ‘Ik kwam niet binnen om de spullen in de kar niet te scannen. Ik ging naar de Action om voor mijn vader en Hanna spulletjes te kopen. Ik legde zelf ook spullen in de kar, maar die waren voor hun.’ Dat die niet zijn gescand, zag ze niet. ‘Zij zeggen dat ik de spullen in die kar zou scannen, terwijl mij was verteld dat mijn vader dat zou doen.’ ‘U voelt zich in het pak genaaid?’, reageert de rechter. Roos: ‘Ja.’ Dat er geen mot meer zou zijn, is niet waar, zegt ze. ‘We hebben geen contact meer. Hij wil mij de schuld in de schoenen schuiven.’
Neus
Toch heeft Roos volgens officier van justitie bewust samengewerkt met haar vader om de Action te bestelen. 'U bent druk bij het scanapparaat, maar kennelijk scant u niet. U zegt: “Ik dacht dat mijn vader zou afrekenen", maar we kunnen op de beelden zien dat dat niet gebeurt.' Roos verdient geen werkstraf, maar wel een boete van tweehonderd euro. Roos verdient geen straf. Als íemand straf verdient, dan is het wel haar vader, vindt advocaat Snorn. 'Mijnheer zat met zijn neus op die kar. En in die kar zaten geen kerstspullen voor mijn cliënte, maar spullen voor hem: hemden, sokken, onderbroeken.' Dat Roos alleen sokken heeft gescand, kan niet kloppen. De advocaat: 'We zien op de beelden dat een mevrouw van de Action een tas controleert, en daarin zaten niet alleen sokken. Het kán niet dat er alleen maar een transactie is van drie paar sokken.'
Diefstal
Iedereen zit weer in de rechtszaal. De Friese politierechter vertelt wat hij ervan vindt. 'Drie mensen komen de Action binnen en met z'n drieën verlaten ze met een boodschappenkar de Action. De meeste spullen in die kar zijn niet afgerekend. En dat is diefstal. Wie heeft dat gedaan? U, u of u? Met z'n drieën, met z'n tweeën? Ik vind u dat u zich álle drie schuldig hebt gemaakt aan winkeldiefstal. U gaat met z'n drieën de winkel in, u laadt met z'n drieën de kar vol en u rekent met z'n drieën die spullen niet af. U zegt ervan uit te zijn gegaan dat de ander zou betallen. Al te goed is buurmans gek, zeg ik dan.' De politierechter geeft Herman, Hanna en Roos elk een boete van tweehonderd euro. Herman hoeft van hem niet twintig uur te werken. Hij ging in zijn proeftijd in de fout voor een totaal ander feit. De rechter verlengt de proeftijd wel met een jaar.
Roos weet één ding zeker, zegt ze: ze viert kerst niet bij vader Herman en Hanna.
* Dit zijn niet hun echte namen.
Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.
Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.
En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)
Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!