Einde muisstille hybride auto's nabij

Het tijdperk van de stille hybride auto lijkt zijn einde te naderen. Gas-elektrische hybrides, auto's die bij lage snelheden door hun elektromotor worden voortgedreven, staan bekend om hun stille motoren en hun lage verbruik. Maar hun geruisloosheid is niet altijd zaligmakend.

Sommige onderzoekers stellen dat de geruisloosheid van hybride voertuigen gevaar oplevert voor onopmerkzame voetgangers en blinden. Belangengroepen voor blinden pleiten al jaren voor de toevoeging van kunstmatig geluid in dergelijke auto's, omdat blinden in het verkeer slechts kunnen vertrouwen op hun gehoor.

Vooralsnog maken hybride auto's twee procent uit van alle auto's die jaarlijks worden verkocht, maar verwacht wordt dat dit aandeel in de toekomst aanzienlijk zal stijgen als gevolg van strengere eisen voor uitstoot en zuinigheid.

Het Amerikaanse bureau voor autoveiligheid concludeerde vorig jaar dat hybride voertuigen bij lage snelheden tweemaal vaker betrokken zijn bij aanrijdingen met voetgangers dan auto's met een gewone verbrandingsmotor. Bij snelheden boven de dertig kilometer per uur zorgt de wrijving tussen banden en wegdek wel voor een duidelijk hoorbaar geluid.

Het Congres houdt de waarschuwing uit de wetenschap nauwlettend in de gaten en overweegt het toevoegen van geluid aan hybride en elektrische auto's verplicht te stellen. Ondertussen werken autofabrikanten als Nissan, Toyota en Chevrolet al aan de ontwikkeling van geluidssystemen voor voertuigen die binnen enkele jaren op de markt moeten komen.