Wilders wil ontslag Tjeenk Willink

Herman Tjeenk Willink mag nooit meer worden benoemd als informateur en moet worden ontslagen als vicevoorzitter van de Raad van State. Dat eist PVV-leider Geert Wilders dinsdag in Kamervragen aan demissionair premier Jan Peter Balkenende (CDA).

Tjeenk Willink presenteerde maandag zijn eindverslag als informateur. Onder zijn leiding toonden VVD, PvdA, D66 en GroenLinks zich bereid te onderhandelen over een paars-pluskabinet. Een rechts kabinet met de PVV is vooralsnog uit zicht.

De bijlage bij het eindverslag is Wilders in het verkeerde keelgat geschoten. In het stuk 'Wat kan binden in plaats van scheiden' schrijft Tjeenk Willink onder meer dat Nederland gebaat is bij Europese samenwerking. Ook mag de overheid niemand discrimineren, dat geldt ook voor de toelating en uitzetting van vreemdelingen en de inburgering en naturalisatie van nieuwkomers, vindt hij.

De inmiddels oud-informateur, die het stuk op persoonlijke titel schreef, meent verder dat een nieuw kabinet initiatieven van de Kamer het zogeheten contraseign moet onthouden als beginselen van de democratische rechtsstaat, de internationale positie van Nederland of de financiële uitgangspunten in het geding zijn. Een contraseign is nodig voor de rechtsgeldigheid.

Volgens Wilders heeft Tjeenk Willink met dit stuk laten zien niet onpartijdig maar 'eurofiel en antidemocratisch' te zijn. Hij heeft zich 'buiten zijn opdracht om in politieke zin geuit over inburgering en het toelaten en uitzetten van vreemdelingen, alsmede over Europese samenwerking op het terrein van politie en justitie'.

Dat is ongepast voor een informateur die boven de partijen zou moeten staan, vindt de PVV-leider. Ontslag zou daarom op zijn plaats zijn. Ook zou Balkenende koningin Beatrix moeten vragen Tjeenk Willink 'nooit meer' als informateur te benoemen, aldus Wilders.