Britse regering snijdt in wachtgeld ambtenaren

Redactie

De Britse regering gaat bezuinigen op het wachtgeld van ambtenaren. Dat heeft ze dinsdag bekendgemaakt. Het ministerie van algemene zaken zei dat de regering in de wet wil vastleggen dat een ontslagen ambtenaar maximaal twaalf maanden salaris meekrijgt. Een ambtenaar die zelf ontslag neemt, krijgt vijftien maanden loon mee.

Op dit moment kunnen ambtenaren met een lange staat van dienst tot zes jaar salaris krijgen als ze worden ontslagen. "Wat nu wordt aangeboden, is simpelweg onhoudbaar en de situatie tussen de publieke en de private sector is volledig uit verhouding", aldus een woordvoerder van het ministerie. "Onze ambitie is dat er overeenstemming wordt bereikt over een onderhandelde, duurzame en praktische opvolger voor het huidige systeem. Een systeem dat flexibel is en geschikt voor het huidige economische klimaat. Bovendien moet het eerlijk zijn voor medewerkers die minder betaald krijgen."

De vorige regering probeerde ook al de wachtgeldregeling aan te passen, zij stuitte echter op een verbod door de rechter. De Vakbond voor de Publieke en Commerciële Diensten heeft al aangekondigd de wijzigingen in het systeem aan te vechten. "Het zou belachelijk zijn als de regering probeert de wet te veranderen om uit te komen onder een heldere beslissing van het hooggerechtshof, dat al twee keer in ons voordeel heeft beslist", zo zei de vakbond. "Het hof heeft bepaald dat schadelijke veranderingen van de arbeidsvoorwaarden van onze leden niet kunnen worden doorgevoerd zonder een akkoord. Dit is duidelijk een poging om veel mensen te ontslaan, een maatregel die in een tijd van recessie economisch gezien onzin is."

De coalitieregering van premier David Cameron is van plan om de budgetten van de ministeries met gemiddeld een kwart te verlagen. Volgens officiële berekeningen komt het erop neer dat mogelijk zeshonderdduizend ambtenaren de komende vijf jaar hun baan verliezen.