Dubbelslag Vos in Giro voor vrouwen

Peterselieman

Marianne Vos heeft vandaag in de Giro d'Italia voor vrouwen een dubbelslag geslagen. De Nederlandse won niet alleen de 122 kilometer lange eerste bergrit van San Gulio naar Pettenasco, maar pakte daarna ook de roze leiderstrui.

Vos zat aan de voet van de laatste beklimming samen met onder meer Annemiek van Vleuten in de voorste groep. Van Vleuten probeerde al snel weg te komen, maar zij kreeg geen ruimte. In de slotkilometers versnelde Vos, waarna alleen Tatiana Guderzo kon volgen. De Italiaanse versloeg vorig jaar Vos nog voor de wereldtitel, maar ditmaal was het de Nederlandse die in de sprint aan het langste eind trok.

Vos heeft in het algemeen klassement na vijf etappes een voorsprong van 21 seconden op de Duitse Judith Arndt. Guderzo staat derde op 45 seconden. Hierdoor is volgens bondscoach John Lammerts de strijd nog open. "Marianne toont in vorm te zijn en heeft een sterke ploeg om zich heen. Dus we gaan zeker ons best doen haar in het roze te houden," zei de ploegleider die weet dat de wielrensters nog drie bergetappes voor de boeg hebben en zaterdag nog over de Stelviopas moeten.