Drietal in de cel voor serie inbraken

Drie mannen zijn donderdag opgepakt op verdenking van inbraken op diverse plekken in Nederland. Het trio zou achter minstens vier woninginbraken of pogingen daartoe en drie bedrijfsinbraken zitten. De daders gingen volgens de politie grof te werk en richtten bij de inbraken een grote ravage aan.

De inbraken en pogingen daartoe vonden plaats in Afferden, het Belgische Sint-Pieters-Leeuw, Fleringen, Nijmegen, Boekel, Ermelo en Ede. In deze laatste plaats werd bij een woning een auto gestolen, waarmee ze naar een bedrijf in de buurt reden en probeerden in te breken. Ze werden overlopen door een passant, lieten de auto achter en gingen er te voet vandoor.

In Afferden probeerden de dieven in te breken in een woning, maar werden betrapt door de bewoner. Bij de inbraken die wel lukten, werden vooral geld, sieraden en kluizen buitgemaakt. In Fleringen werd daarnaast een auto gestolen, die later in Ede werd gevonden.

De verdachten zijn een 24-jarige en een 22-jarige man uit Ede. Zij werden aangehouden in Nijmegen. Een 26-jarige verdachte uit het Belgische Sint-Jans-Molenbeek werd opgepakt in Ede, meldt de politie dinsdag.

Donderdag werden daarnaast twee woningen in Ede en Veenendaal doorzocht. Maandag volgde een doorzoeking van de woning van de man uit Sint-Jans-Molenbeek. Tijdens de doorzoekingen werden onder meer mobiele telefoons, computerapparatuur, twee auto's en geld in beslag genomen.

De verdachten zijn maandag voorgeleid aan de rechter-commissaris en zitten nog vast.