Van Marwijk: "Uruguay toonbeeld van passie"

Olga Kroeders

Bert van Marwijk heeft veel bewondering voor de strijdlust van Uruguay, vandaag de tegenstander van het Nederlands elftal in de halve finale. "Die ploeg is een voorbeeld als het om passie gaat", vertelde de bondscoach gisteravond op de persconferentie. "Dat heb ik onze spelersgroep ook aangegeven."

Van Marwijk kampt in aanloop naar het duel met weinig personele problemen. "Iedereen is fit, ook Joris Mathijsen is klaar om te spelen", weet de bondscoach, die het wel zonder de geschorste spelers Nigel de Jong en Gregory van der Wiel moet stellen. Khalid Boulahrouz en Demy de Zeeuw zijn de meest waarschijnlijke vervangers.

Van Wesley Sneijder, met vier goals topscorer van Oranje, wordt vanavond in Kaapstad weer het een en ander verwacht. "Hij maakt een scherpe en fitte indruk en heeft maximaal getraind", prijst Van Marwijk zijn spelmaker. "Het is ook mooi om te zien hoe snel hij na het winnen van de Champions League is overgegaan tot de orde van de dag."

Ook Arjen Robben is onderwerp van gesprek, mede omdat hij zich volgens de internationale media nogal eens schuldig zou maken aan schwalbes. "In het verleden gebeurde dat wel eens, maar dat heeft hij al lang afgeleerd", wijst Van Marwijk die kritiek van de hand. "Hij valt ook niet bewust, maar zoekt nu eenmaal vaak de duels op en dan gebeuren dat soort dingen."

Over Robin van Persie, die zijn draai op dit WK nog niet echt heeft kunnen vinden, hoeft volgens Van Marwijk niemand zich zorgen te maken. "Hij speelde tegen Brazilië beter dan in de wedstrijden daarvoor. Met zijn talent kan hij ook zomaar een wedstrijd voor ons beslissen."