Zuckerberg gaat 'vrijheid van meningsuiting' bieden, Meta stopt met fact-checks
Mark Zuckerberg, de CEO van Meta, het moederbedrijf achter onder andere het socialemediaplatform Facebook, heeft een aantal belangrijke veranderingen aangekondigd in het moderatiebeleid en de moderatiepraktijken van het bedrijf.
Zuckerberg geeft aan dat Meta zijn fact-checkingprogramma met betrouwbare partners zal stopzetten en dit zal vervangen door een community-gestuurd systeem, vergelijkbaar met de Community Notes van X, aldus CNBC.
Het bedrijf past zijn beleid aan voor contentmoderatie op politieke onderwerpen en herstelt d aanpassingen die de hoeveelheid politieke inhoud in de feeds van gebruikers verminderden, aldus Zuckerberg. Dit zal impact hebben op Facebook en Instagram, twee van de grootste sociale mediaplatforms wereldwijd met elk miljarden gebruikers, evenals op Threads.
Terug naar de basis
"We keren terug naar onze basisprincipes en richten ons op het verminderen van fouten, het vereenvoudigen van ons en herstellen van de vrijheid vaningsuiting op onze platforms," zei Zuckerberg in een video de Meta-website. "Specifiek gaan we het volgende doen Ten eerste stoppen we met factcheckers en vervangen we ze door community-notities, vergelijkbaar met X, te beginnen in de VS."
Zuckerberg noemde de Amerikaanse verkiezingen als een belangrijke factor voor de beslissing van het bedrijf en bekritiseerde "overheden en traditionele media" voor het zogenaamd aanmoedigen 'om steeds meer te censureren'.
"De recente verkiezingen voelen aan als een cultureel keerpunt waardoor we opnieuw prioriteit geven aan de vrijheid van meningsuiting," stelde hij. "Dus we keren terug naar onze basis en richten ons op het verminderen van fouten in de moderatie, het simpeler maken van ons beleid en het herstellen van de vrijheid van meningsuiting op onze platforms." Zuckerberg zei dat de systemen die het bedrijf had ontwikkeld voor het modereren van zijn platforms te veel fouten maakten, en voegde eraan toe dat het bedrijf actief zou blijven modereren op inhoud die verband houdt met drugs, terrorisme en kinderuitbuiting.
"We hebben diverse ingewikkelde systemen ontwikkeld om alle posts te modereren, maar het probleem met deze complexe systemen is dat ze fouten kunnen maken," zei Zuckerberg. "Zelfs als ze per ongeluk slechts één procent van de berichten onterecht verwijdert, gaat het om miljoenen mensen, en we zijn op een punt aangekomen waarop er gewoon te veel fouten worden gemaakt en er daardoor te veel censuur wordt uitgevoerd."
Zuckerberg gaf ook aan dat het bedrijf van plan is om verschillende beleidsregels met betrekking tot gevoelige onderwerpen zoals immigratie en geslacht te schrappen, en dat de geautomatiseerde moderatiesystemen van het bedrijf zich zullen richten op wat hij beschreef als "zeer ernstige overtredingen" van de policy. Hij zal hierbij rekenen op gebruikers om eventuele andere overtredingen te rapporteren. Daarnaast zal Facebook zijn team voor vertrouwen en veiligheid, evenals het inhoudsmoderatie-team, verplaatsen van Californië naar Texas. "We gaan ook onze inhoudsfilters aanpassen om een veel groter vertrouwen te vereisen voordat we inhoud verwijderen," zei hij. "Dit betekent dat we minder vaak controversïeleinhoud zullen detecteren, maar ook dat het aantal verwijderde posts en accounts zullen afnemen."
Vrijheid van meningsuiting (@ Freepik-AI)