[Tour] De etappe van vandaag

Vandaag wordt de derde etappe van de Tour de France verreden. Er wordt deze dag ook daadwerkelijk voor het eerst in deze editie op Frans grondgebied gereden. De etappe gaat van Wanze naar Arenberg Porte du Hainaut en gaat over 213 kilometer. Het speciale van deze etappe is dat 13,2 kilometer over kasseien voert en dat de finale kleur kan gaan geven.

Wanze
Wanze is een plaats en gemeente in het arrondissement Hoei dat in de provincie Luik ligt. De gemeente telt ruim 12.500 inwoners. De stad heeft veel met wielrennen van doen. Naast dat de Muur van Hoei (finishplaats Waalse Pijl) op een steenworp afstand ligt, wordt ook elk jaar een vlooienmarkt gehouden voor wielerliefhebbers en volgers.

Wanze had nog nooit de Tour de France op bezoek. Wel vertrok in 2006 de derde rit van de Giro d'Italia uit het dorp.

Arenberg Porte du Hainaut
Arenberg is onder wielerliefhebbers natuurlijk bekend van de klassieker Parijs-Roubaix. De misschien wel zwaarste kasseistrook van de rit, het Bos van Wallers-Arenberg ligt hier namelijk vlakbij. Arenberg is voor het eerst aankomstplaats in de Tour de France.

Het dorpje zelf kent een kleine zesduizend inwoners. Er zal gefinisht worden bij de mijn van Arenberg, dat onderdeel is van het werelderfgoed van UNESCO. Het plan is om van deze locatie een filmlocatie te maken, om zodoende een technologisch platform te ontwikkelen voor de ontwikkeling van visuele en digitale services.

Etappebeschrijving
Op het eerste gezicht lijkt het een etappe voor de sprinters te worden, ware het niet dat er voor het eerst sinds 2004 weer kasseistroken zitten in de Tour de France. De 13,2 kilometer aan stroken liggen vrij in de finale, dus zouden specialisten als Fabian Cancellara, Thor Hushovd en Juan Antonio Flecha hun kans kunnen ruiken op een etappezege.

Enkele van de kasseistroken worden ook in de wielerklassieker Parijs-Roubaix aangedaan, zoals de Wandignies-Hamage passage die 3,7 kilometer lang is. Ook de Haveluy wordt aangedaan, welke eindigt op ruim 7,5 kilometer van de streep. Favorieten zouden zomaar tijd kunnen gaan verspelen in deze etappe en hebben zich dan ook goed voorbereid.

 

Profiel

Algemeen klassement na de tweede etappe

# Renner Ploeg Tijd
1 Sylvain Chavanel (Fra) Quick Step 10.01.25
2 Fabian Cancellara (Zwi) Saxo Bank + 2,57
3 Tony Martin (Dui) HTC Columbia + 3,07
4 David Millar (GB) Garmin + 3,17
5 Lance Armstrong (VS) RadioShack +3,19
6 Geraint Thomas (GB) Team Sky + 3,20
7 Alberto Contador (Spa) Astana + 3,24
8 Levi Leipheimer (VS) RadioShack + 3,25
9 Edvald Boasson Hagen (Noo) Team Sky + 3,29
10 Linus Gerdemann (Dui) Milram + 3,32

FOK!sport favorieten voor de etappe
***** Hushovd
**** Cancellara
*** Cavendish
** Farrar
* Flecha, Petacchi