Tabárez ziet zwakke plekken bij Oranje

De bondscoach van Uruguay Óscar Tabárez ziet Oranje in de halve finale als favoriet, maar acht zijn eigen team zeker niet kansloos. "We hebben ze geanalyseerd en hebben wel degelijk zwakke plekken gevonden, maar die ga ik natuurlijk niet vertellen", gaf hij aan. "Maar we zullen wel een perfecte wedstrijd moeten spelen om van ze te winnen."

Tabárez kent Nederland vooral van de aanvallende speelstijl, iets dat Oranje dit toernooi slechts bij vlagen heeft laten zien. "Ik zat tijdens het WK van 1998 samen met Rinus Michels in de technische commissie van de FIFA", herinnert hij zich. "Michels vertelde me dat Nederland alleen maar aanvallend kan spelen omdat ze er anders geen plezier aan beleven."

Arjen Robben is de Nederlandse international die op Tabárez tot nu toe de meeste indruk heeft gemaakt. "Hij is een hele grote speler. Snel, handig en effectief. Nederland is ook duidelijk gegroeid sinds zijn terugkeer." Wel waarschuwt hij dat Oranje meer is dan alleen Robben. "Ook Wesley Sneijder is een speler van bovengemiddelde klasse. Maar voor Nederland is de druk wel veel groter dan voor ons."

Waar Nederland alleen kampt met twee geschorste spelers, heeft Tabárez het een stuk lastiger. De geblesseerde Nicolas Lodeiro ontbreekt, achter de namen van aanvoerder Diego Lugano en Diego Godin staat nog een vraagteken en Jorge Fucile en Luis Suárez zijn geschorst.

De schorsing van Suárez is een gevolg van een handsbal op de doellijn in de slotseconden van de kwartfinale tegen Ghana. In de Engelse media werden er direct parallellen getrokken met de 'hand van God' van Diego Maradona. "Het is beschamend hoe de Engelse journalisten daarmee zijn omgegaan", vindt Tabárez. "We zijn trots op onze prestaties en spelen absoluut niet vals."