Van Marwijk: "Missie bijna geslaagd"

Peterselieman

Bondscoach Bert van Marwijk van het Nederlands elftal slaagde er dinsdagavond na de triomf tegen Uruguay (3-2) zowaar in om redelijk nuchter te blijven. "Op mijn eerste werkdag twee jaar geleden bij de KNVB heb ik gezegd tegen de jongens dat we een missie hebben. Het is geweldig dat die missie bijna is geslaagd. Maar we zijn er nog niet", zei hij in de NOS-microfoon.

Van Marwijk bekende dat zijn gedachten wel even teruggingen naar 1974 en 1978. Ook toen haalde Oranje de finale van het WK voetbal. Een wereldtitel zat er bij beide toernooien echter niet in. "Ja, ik weet het, 32 jaar geleden stonden we voor de laatste keer in de finale. Ik vind dat we best trots mogen zijn als klein landje dat het nu weer is gelukt."

Over de wedstrijd wilde Van Marwijk in eerste instantie niet al te veel zeggen. "Het gaat nu om het resultaat. In de eerste helft begonnen we redelijk. We raakten echter de grip op het middenveld kwijt, omdat we niet goed stonden. Na de rust grepen we weer het initiatief. Na 3-1 hadden we 4-1 en 5-1 moeten maken. We hebben kansen genoeg gehad. Het was na de 3-2 nog even ongelooflijk spannend. Gelukkig hebben we het gered."